32 PMS Symptomen (die de huisarts je niet vertelt)

Heb jij in tweede helft van je cyclus vaak last van stemmingswisselingen, pijnlijke borsten, eetbuien en allerlei andere klachten? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van PMS (PreMenstrueel Syndroom), een aandoening die vaak voorkomt bij vrouwen in hun vruchtbare levensfase. Veel vrouwen weten niet dat hun klachten gerelateerd zijn aan PMS, daarom zetten we in deze blog eens alle PMS symptomen op een rij… inclusief de minder bekende symptomen die je huisarts meestal niet vertelt! Daarnaast kun je in deze blog lezen hoe je jouw PMS klachten op een natuurlijke wijze kunt verlichten.

In dit artikel:

Wat is PMS en hoe wordt het veroorzaakt?

pms symptomenPMS is een aandoening die in verband wordt gebracht met allerlei fysieke en emotionele klachten die optreden in de tweede helft van de menstruatiecyclus. Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw werd PMS door artsen en wetenschappers niet serieus genomen en afgedaan als aanstellerij, maar dat is gelukkig voorgoed veranderd. Alhoewel het niet via laboratoriumtesten of lichamelijke onderzoeken is vast te stellen of een vrouw last heeft van PMS zijn artsen het er wel over eens dat er alleen sprake is van PMS:

  • als er naast fysieke ook duidelijke emotionele klachten zijn;
  • als deze klachten optreden in de luteale fase van de menstruatiecyclus en weer verdwijnen kort voor of tijdens de menstruatie; en
  • als de klachten het dagelijks leven van de vrouw in zekere mate verstoren

Als je een beetje buikpijn of hoofdpijn hebt in de dagen voordat de menstruatie begint dan heb je dus geen last van PMS, het gaat echt om een combinatie van fysieke en emotionele klachten (Dickerson et al., 2003[1]).

Statistieken over PMS bestaan helaas niet, maar wetenschappers vermoeden dat ongeveer 20 tot 40% van alle vrouwen op enig moment wel eens last heeft gehad van PMS (Bron: Care for Women / UMC Utrecht). De oorzaak van PMS is niet duidelijk, maar dankzij diverse onderzoeken weet men wel dat sommige factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van PMS. Zo is bekend dat hormoonschommelingen tijdens de menstruatiecyclus van invloed zijn op het ontstaan van PMS. Daarnaast kunnen sommige factoren PMS symptomen als vochtophoping en een opgeblazen gevoel verergeren, met name vitamine- en mineralentekorten, teveel zout, alcohol en cafeïne. Ook leeftijd speelt een rol, want PMS komt het vaakst voor bij vrouwen tussen de 25 en 45 jaar. Andere factoren die de kans op PMS vergroten zijn: als je minimaal 1 kind gebaard hebt, als depressie in de familie voorkomt en als je ooit wel eens een postnatale depressie of stemmingsstoornis hebt gehad (o.a. Biggs et al., 2011[2]).

PMS symptomen

In de vorige paragraaf heb je al kennis gemaakt met enkele PMS symptomen, maar en zijn er nog veel meer. Daarom hebben we alle klachten die verband houden met PMS hier op een rijtje gezet (o.a. Johnson et al., 2008[3]):

Fysieke PMS symptomen

Veel voorkomende fysieke klachten die gerelateerd zijn aan PMS zijn:

  1. Opgeblazen gevoel
  2. Lagere rugpijn
  3. Buikkrampen
  4. Constipatie of diarree
  5. Hoofdpijn
  6. Vermoeidheid
  7. Gezwollen en/of pijnlijke borsten
  8. Acne
  9. Spier- en gewrichtspijn
  10. Trek in zoet (met name chocolade)

Emotionele PMS symptomen

Zoals je al in de vorige paragraaf hebt kunnen lezen is er alleen sprake van PMS als je een combinatie hebt van fysieke en emotionele symptomen die je dagelijks leven in min of meerdere mate verstoren. De meest voorkomende emotionele PMS symptomen zijn:

  1. Stress
  2. Angsten / spanningen
  3. Niet in slaap kunnen vallen
  4. Prikkelbaarheid
  5. Sneller moeten huilen
  6. Stemmingswisselingen
  7. Verminderd libido
  8. Concentratiestoornissen

Minder bekende PMS symptomen

Bovenstaande PMS symptomen zijn veel in wetenschappelijke studies beschreven, maar er zijn ook PMS klachten die wat minder bekend zijn:

  1. Vaginale schimmelinfectie (candida)
  2. Het scheren van de bikinilijn is pijnlijker
  3. Vergeetachtigheid
  4. Onhandigheid (b.v. snel dingen laten vallen)
  5. Vochtophoping in de handen en/of voeten
  6. Behoefte om alleen te willen zijn
  7. Verbeterde werking zintuigen (beter kunnen ruiken, horen, etc.)
  8. Duizeligheid
  9. Opvliegers
  10. Misselijkheid
  11. Bekkenpijn
  12. Trek in zout
  13. Vaker dorst
  14. Gewichtstoename

De meeste vrouwen die last hebben van PMS herkennen zich in een aantal (maar niet alle) bovengenoemde fysieke en emotionele PMS symptomen. Meestal treden dezelfde symptomen bij hen elke maand weer opnieuw op, in een herkenbaar patroon.

Hoe kun je PMS symptomen verminderen?

Wie met PMS klachten naar de huisarts gaat krijgt meestal te horen dat er niet veel aan te doen is, je zult er dus maar mee moeten leren leven is de boodschap. Toch is dit niet helemaal waar, en zijn namelijk diverse manieren waarmee je PMS symptomen op een natuurlijke manier kunt verminderen:

  1. Breng je hormoonspiegel in balans

Vrouwen die hun hormoonhuishouding goed in balans hebben zullen weinig last hebben van PMS klachten. Vooral oestrogeendominantie, waarbij er een hoog oestrogeengehalte ten opzichte van het progesterongehalte is, kan de kans op PMS verhogen of PMS klachten verergeren. Oestrogeen is het vrouwelijke geslachtshormoon dat belangrijk is voor de vruchtbaarheid, maar als er daarvan teveel aanwezig is in het lichaam ten opzichte met het andere vrouwelijke geslachtshormoon progesteron kunnen er allerlei klachten ontstaan, waaronder PMS. Meer over oestrogeendominantie kun je lezen in mijn blog “Oestrogeendominantie: vermijd deze oestrogenen in voeding”. Denk jij dat je last hebt van oestrogeendominantie, dan doe je er goed aan over te stappen op een gezond voedingspatroon dat rijk is aan groenten, gezonde eiwitten en vetten en wat fruit. Voeding waarin veel fyto-oestrogenen (natuurlijke oestrogenen die het menselijke oestrogeen imiteren) zitten, zoals soja producten, zaden (lijnzaad in het bijzonder), peulvruchten, volkorengranen, cafeïne, en kiemen kun je daarbij het beste zoveel mogelijk vermijden, net zoals xeno-oestrogenen (chemische stoffen die het menselijke oestrogeen imiteren) die vaak in bepaalde cosmetica, plastic producten die BPA bevatten, schoonmaakmiddelen, pesticiden en medicijnen zitten. Daarnaast is het belangrijk om eventuele vitamine- en mineralentekorten aan te vullen, want het is bekend dat een tekort aan magnesium, selenium, calcium en vitamine B1, B2, B6, B12, C en E kunnen bijdragen aan oestrogeendominantie en/of PMS. Ook kun je bepaalde superfoods en/of supplementen nemen om je hormoonspiegel op een natuurlijke manier te reguleren, waaronder Superfoodies Maca Poeder en PRL Estro Flavone.

  1. Ga meer bewegen

De meeste vrouwen met PMS willen op de bank tv kijken met een reep chocolade in hun hand, maar toch helpt bewegen veel beter om PMS symptomen te verminderen. Je hoeft overigens niet meteen een intensief programma bij de sportschool te gaan volgen, want lekker buiten bewegen helpt het beste om veel voorkomende PMS klachten zoals depressiviteit, angstgevoelens, pijnlijke borsten, stress en het vasthouden van vocht te verminderen. Dit komt omdat je lichaam als je in de buitenlucht bent serotonine produceert, een stof die depressies tegengaat. Daarnaast maakt je lichaam als je beweegt endorfine aan, een stofje die je blijer laten voelen (Bron: Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie).

  1. Vermijd stress

Het is algemeen bekend dat stress de symptomen van PMS sterk verergert. Probeer daarom stress zoveel mogelijk te voorkomen, niet alleen in de tweede helft van je menstruatiecyclus maar eigenlijk altijd (Lustyk et al., 2004[4]). Langdurige stress kan namelijk tot een disbalans in de hormonen leiden, en op den duur zelfs bijnieruitputting veroorzaken. Meer over de schadelijke effecten van stress kun je lezen in mijn blog “27 symptomen die vertellen of stress je gezondheid aantast”. Het voorkomen van stress is niet altijd makkelijk, maar wat je wel eenvoudiger kunt doen is zorgen voor voldoende nachtrust. Daarnaast zou je wat extra magnesium kunnen nemen, bijvoorbeeld in de vorm van magnesiumolie, want dit helpt de spieren en zenuwen te ontspannen. Ook zou je activiteiten kunnen gaan doen die gericht zijn op mentale en fysieke ontspanning, zoals yoga, meditatie en mindfulness. Een andere manier om te ontspannen is bewust tijd vrij maken voor dingen die je heel leuk vindt en die ontspannend voor je zijn; denk daarbij bijvoorbeeld aan een strand- of boswandeling maken, een boek lezen, naar muziek luisteren, borduren, een spelletje doen of een oude hobby oppakken.

Heb jij last van PMS? Vertel ons hieronder je ervaringen: hoe vaak heb je er last van? Welke symptomen heb jij? Opwelke natuurlijke manier probeer jij PMS symptomen te verminderen?

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen kan een magnesiumtekort bijdragen aan PMS of PMS klachten verergeren. Download dit gratis e-book als je meer te weten wilt komen over magnesiumtekort en hoe jij het zelf kunt oplossen.

Referenties

[1] Dickerson, Lori M.; Mazyck, Pamela J.; Hunter, Melissa H. (2003). “Premenstrual Syndrome”. American Family Physician 67 (8): 1743–52.
[2] Biggs, WS; Demuth, RH (15 October 2011). “Premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder.”. American family physician 84 (8): 918–24
[3] Johnson S, PHD. “Premenstrual Syndrome (Premenstrual Tension)”. Menstrual Abnormalities and Abnormal Uterine Bleeding. Armenian Health Network, Health.am. Retrieved 2008-01-10.
[4] Lustyk, Mary Kathleen B., et al. “Stress, quality of life and physical activity in women with varying degrees of premenstrual symptomatology.” Women & health 39.3 (2004): 35-44.

Share:

18 comments

  1. Hoi Jesse,

    Ik citeer “Voeding waarin veel fyto-oestrogenen (natuurlijke oestrogenen die het menselijke oestrogeen imiteren) zitten, zoals soja producten, zaden (lijnzaad in het bijzonder), peulvruchten, volkorengranen, cafeïne, en kiemen kun je daarbij het beste zoveel mogelijk vermijden …..maar wat moet ik dan als vegetarier met PMS klachten eten? Noten alleen lijken mij ook niet voldoende…
    Met vriendelijke groet,
    Anne

  2. En trouwens…in een eerder artikel raadde je juist aan om zaden te roteren ( waaronder lijnzaad) tegen een hormonale disbalans…spreek je jezelf nu niet tegen?

  3. Ik heb dezelfde bedenking als Anne. Ik eet veganistisch dus moet dan mijn voeding proberen te beperken tot noten, fruit en groenten.
    Dankjewel voor de info!

  4. Best grappig , ik dacht na lang zoeken “nu heb ik het gevonden wat ik kan doen om van die vervelende PMS af te geraken !”
    Als ook vegetariër(9j) heb ik niet veel keuze !
    Het zal dan aan de verkeerde vetten en zeker koffie liggen (bij mij) !
    Want elke maand het zelfde meemaken en voelen is zooooo hatelijk .
    elke maand kom ik wel een of andere voeding tegen dat voor mij irriteert in die periode , het is een lange zoektocht en zo deprimerend en niet eerlijk 🙁 .
    Dokter geloofd mij niet en idd mee leren leven en dat al meer dan 10jaar

  5. Hallo
    Ik ben bijna 34.. nog geen kinderen.. en word letterlijk gek van de hormonen. Jaar geleden was ik paar maanden gestopt om van de hormonen af te zijn.. totdat ik me enorm neerslachtig begon te voelen en niet meer kon functioneren zei de huisarts dat ik moest beginnen met de pil. Ik kreeg de microgynon 30 om pms tegen te gaan. In de stopweek had ik op gegeven moment migraine. Slik hem nu tijdje door.. nu de 3e week van de strip en voel me onrustig..opgejaagd.. negatief.. agressief, geen libido, nergens zin in.. enorme eetbuien en verdrietig..

    Ik heb nog een kinderwens maar pas over paar jaaren weet echt niet wat ik nu op dit moment moet..
    De pil stop ik het liefst nu direct mee maar ben bang voor migraine.
    Ik doe een verkorte opleiding en ik wil kunnen functioneren.. maar nu functioneer ik ook niet..

    Zal het hormoonstaafje wat zijn?

    Pff.. help!

  6. Ik ben bijna 41 en de laatste jaren wordt het steeds erger. Ik heb een zoon van 7 jaar en ik drink veel koffie slik vitamine etc. Eet redelijk goed ook… geloof best in hormoon disbalans maar kan nog niet ontdekken hoe ik dit nou kan oplossen. Oja ik sport ook nog eens veel…cardio buiten en zal weer beginnen met krachttraining. Ik wil er zo graag van af…. ben niet te genieten voor mijn omgeving en voor mezelf 😐

  7. Ik ben 21 jaar oud en heb laatst te horen gehad dat ik ook PMS heb. Echt vreselijk.. het enige wat ik aangeboden kreeg er tegen was twee soorten pillen. Maar ik heb al zo vaak de pil geslikt en iedere keer last van allerlei klachten. Dat ik daar niet aan begin. Ik probeer op te letten dat ik niet teveel zoetigheden eet. Ik probeer altijd veel producten te eten met ijzer erin. Vaak voel ik me dan iets beter. Het is vooral irritant dat niemand het begrijpt om je heen.

  8. Hallo. Hier ook slachtoffer van PMS. Eerder PMDD… Heftigste vorm. Sporten (krachttraining) raad ik iedereen aan. Tijd hielp dat maar de piekmomenten niet. Toch weer naar huisarts (al urologen eerder gezien en konden niks doen) want eerder slikte ik vanaf eisprong tot menstruatie Duphaston. Is extra progesteron. Hielp maar ook pigmentvlekken van in gezicht. Mee gestopt. Nu heb ik dus iets nieuws. Lage dosis antidepressiva vanaf eisprong tot en met menstruatie. Sertraline 50 MG 1 x daags. Dit helpt echt. Is het compleet weg? Nee maar wel de scherpe kanten eraf. Ik val niet meer weg in gat en kan relativeren… Weet nu dat PMS is als ik mij zo voel en verlies mij niet meer. Geen voorstander van antidepressiva eerder maar hier ben ik zielsgelukkig mee. Het helpt mij echt zo goed! En na je menstruatie stop je tot aan eisprong. Ik voel mij veel stabieler maar niet gevoelloos. Aanrader…hoop dat jullie er wat aan hebben want het is hel.

  9. Duidelijk door een man geschreven die zeker in een leven hierna terug moet komen als vrouw!!!
    Wat een b.s.!!

  10. Ik gebruik ipv anti conceptiepil de nuvaring. Geen bijwerkingen. Get helpt echter gedeeltelijk tegen pms. Heeft absoluut met voeding te maken.

  11. Hoi Jesse,
    Ik had dit artikel al wel eerder gelezen , maar nu wilde ik er toch even op reageren.
    Vandaag is mijn laatste dag van de PMS vandaar.
    Op elke gezondheidswebsite die gaat over PMS symptomen, vind je naar mijn idee een incomplete lijst van symptomen.
    Er staat er telkens maar 1 tussen waar ik last van heb, terwijl ik haast zeker ben, dat het PMS is waar ik elke maand last van heb. Ook de assistente van de huisarts vermoed dit. Jouw artikel geeft veel meer informatie en dat vind ik goed.
    Ik vind het zelfs raar dat de andere lijstjes zo kort zijn.
    Mijn symptomen zijn: Ongeveer 4 dagen lang waarvan de middelste 2 het ergst: Een opgezette buik die heel gevoelig is als er iets tegenaan komt- heel licht griepgevoel, maar zo te voelen wel iets verhoogde temperatuur- erge steken aan mijn rechter eierstok (daar begint het mee)- pijnlijk schaambeen/zitbeen (dit vooral op de ergste dagen). En dit herhaalt zich elke maand opnieuw ongeveer 1,5 week voor de menstruatie komt.
    Dit wilde ik gewoon even kwijt en nogmaals fijn dat hier meer informatie te lezen valt.

  12. Voor iedereen die deze site bezoekt en/Of een reactie heeft geplaatst, ik leef enorm met jullie mee.
    Ook ik heb iedere maand veel klachten zo’n anderhalve week voordat mijn menstruatie begint. Waar ik het meeste last van heb is misselijkheid. Ik heb ook vaak braakneigingen. Herkent iemand dit?

  13. Hi Lianne, reageer graag op jou al is het alweer een jaar geleden, hopelijk lees je dit. Die misselijkheid en braakneigingen herken ik enorm, vooral de misselijkheid, ben 3 van de 4 weken in de maan gewoon ziek…. Heb jij ondertussen als iets gevonden wat helpt? Groetjes Femke

  14. Echte PMS is vreselijk. Er valt bijna niet mee te functioneren. Vannacht voor de 2e nacht opgezeten. Nog een week te gaan. Al die genoemde zaken hier en elders hebben wel wat invloed maar de echte oplossing is nog niet gevonden. De pil is zeker de oplossing niet. Er zou veel meer aandacht voor moeten zijn in de medische wereld. Alternatief altijd dezelfde verhalen die t niet oplossen. Het is vreselijk om te hebben. En hoe moet je functioneren?
    Lijnzaad wordt overigens door veel natuurartsen wel aangeraden ondanks de fyto oestrogenen voor oestrogeendominantie. Er zijn ook weer verschillende soorten oestrogenen. Wellicht heeft het daar mee te maken.

  15. Zo fijn om andere verhalen te lezen. Zo te doen met iedereen, het is inderdaad een hel en het vergalt je leven. Ik heb al 14 jaar last van pms. Mijn klachten duren gemiddeld zo’n 2,5 tot 3 weken en ik ben altijd ruim een week klachtenvrij. Ik heb vooral last van mijn hyperventilatie , duizeligheid, migraine en angstgevoelens. De zoektocht al 14 jaar lang vreet me op. Ik heb zo’n beetje alles geprobeerd en er zijn flink wat diagnoses gesteld. Na het bijhouden van dagboeken weet ik zeker dat het met mijn cyclus te maken heeft. Afgelopen jaar was een dieptepunt Ik moest aan de antidepressiva en het ging steeds slechter met me. In januari was voor mij het moment om te zeggen ik stop met alle vormen van medicatie en hormonen. Helemaal puur natuur. Dit ging ( gezien van de afbouw van medicatie na) even een periode goed! En wat voelde ik me een korte periode eindelijk weer eens echt gelukkig zonder zorgen. Totdat mijn lijf weer gewend was. Nu is het eigenlijk erger dan eerst. Eerst gemiddeld een week per maand klachten en nu alles natuurlijk verloopt wel 2,5 tot 3 weken en altijd een week klachtenvrij. Merk dat ik moe ben en niet meer weet wat te doen. Moet ik nou juist weer wel aan de pil gaan of niet, dat levert weer nare bijwerkingen op. Op dit moment ben ik het reïntegreren op mijn werk, ik heb geen idee hoe ik straks weer volledig moet functioneren met mijn soep aan klachten. Ik heb zo hard hulp nodig. Maar al die beloftes bij overal waar ik geweest ben leidde uiteindelijk alleen maar tot teleurstellingen. Ik ga nu proberen om invloed uit te oefenen op mijn hormonen. Al doe ik daar al heel veel aan. Drink bijvoorbeeld geen koffie meer en daar baal ik van, daar genoot ik altijd zo van, mijn koffiemomentje. Maar ja ik heb er op dit moment alles voor over.

  16. Hoi,
    Ik heb sinds 3 jaar geleden klachten van hyperventilatie en paniekaanvallen, wist nooit goed wat het was. Dochter was ongeveer 5 maanden als het gebeurde dat ik naar buiten moest lopen om naar adem te snakken.
    Sinds dan ben ik aan het zoeken wat ik heb. Veel dr. Google gespeeld en mezelf er telkens gek mee gekregen en symptomen verergerd. (Ben ook heel gevoelig aan zenuwachtig zijn en stress) En blijkbaar is het dus PMS, deze week pas vastgesteld door men gynaecologe. Heb zelfs momenten gehad dat ik dacht ik ben hoogsensitief. Maar als ik goed nadenk afgelopen jaren heb ik het meeste last in de wintermaanden waar je tekorten krijgt van frisse lucht en zonlicht en dat week of week en half voor men maandstonden.
    Moet nu van gynaecologe ogestan (suplementen) nemen maar 1 pil per dag terwijl er op de doos staat. ‘2 per dag’
    Mijn symptomen zijn voornamelijk snachts. Niet kunnen inslapen, wakker liggen, oververmoeid geraken waardoor ik vlug in paniekaanval geraak en schok of schrik van het minste waardoor ik weer wakker ben. Probeer dan op ademhaling te letten wat me wel weer wat in slaap helpt (maar ik was vroeger zo een goede slaper!) ik haat dat stuk wel. 😒 Ook als je ni echt veel steun krijgt van je partner. 😞
    Overdag dan weer last van weinig eetlust, spijsvertering overhoop dus maagzuur etc.. , heel gevoelig aan licht en geluid, steken in borsten en naar de avond toe koortsig aanvoelen maar geen koorts hebben. Spieren slap en weinig fut. En soms komt er dan al angst om te gaan slapen voor weer slechte nacht te hebben. 1 visieuze cirkel! Bah! Naar het schijnt dat men ook serotonine tekort heeft (het gelukshormoon) Dus hopelijk word het snel weer goed weer en kan ik me beter gaan voelen en ga ik ook zeker iets moeten doen aan men gewicht want heb overgewicht’ maar de moed vinden in zo een omstandigheden is nogal moeilijk vind ik. En mindfulness of meditatie zou ik ook wel graag willen doen. Eens werk van moeten maken in het nieuwe 2021. Positief blijven ! Veel moed aan iedereen die er nog last van heeft. Hopelijk vinden ze ooit iets van medicatie en word het idd wat meer begrepen! 🙄😊

  17. Hoi, Ook ik heb last van pms, nu reageer ik elke maand weer heftiger op de menstruatiecyclus. Nu heb ik 38.8 koorts, gezwollen klieren in de hals, deprie, misselijk, koud. Ook komt de gordelroos vaker tot uiting na de menstruatie. Ik leef gezond, ervaar wel snel stress door ptss. Ik gebruikte altijd teunisbloemolie maar dit lijkt niet meer te helpen?

  18. Dankjewel voor al jullie verhalen, het doet toch ‘goed’ om te lezen dat je niet de enige bent hierin.. Ben ook al vanaf mijn 14e (nu dus 20 jaar) op zoek naar DE oplossing. Tijdens mijn zwangerschap was ik het meest stabiel wat hormonen betreft.
    Nu merk ik weer 1,5 week lang ellendig voelen (denken aan een scheiding, ziek melden, alles afzeggen en annuleren), gevolgd door 2,5 week heel de wereld aan kunnen, super happy zijn, overal voor in zijn en me elke keer weer opnieuw ervan proberen te overtuigen dat ik me niet zo rot ‘moet’ voelen in die periode.. Maar helaas, elke maand is het weer raak.

    Zojuist de huisarts gebeld, omdat iemand hier typte dat ze vanaf de eisprong tot menstruatie een lage dosis antidepressiva slikt, dit ga ik proberen. (Ben ook niet van de medicatie, ook niet van hormonen/anticonceptie, maar als het helpt, ben ik eeuwig dankbaar!) ik eet geen vlees/vis/zuivel, heb het idee dat vegan eten de DUUR van de klachten heeft verkort..

    Iedereen die hiermee kampt, sterkte, succes en hopelijk is er ook voor jou een passende oplossing.

Geef een reactie