Acrylamide – 1 kankerverwekkende stof die niet op het etiket staat

Acrylamide is een stof die kan ontstaan tijdens het verhitten van plantaardige voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan koolhydraten zoals granen en aardappelen. Deze stof staat weliswaar niet op de ingrediëntenlijst van een verpakt product, maar dat betekent niet dat het niet schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het is in kleine hoeveelheden aangetroffen in de meest uiteenlopende producten die veel mensen gewoon in hun keukenkastje hebben staan, zoals soep, gebakken en gefrituurde aardappels, koffie, crackers en brood. Het kan ontstaan door verschillende manieren van verhitten zoals frituren, bakken of grillen.

Wat zijn de effecten op je gezondheid?
Acrylamide blijkt het zenuwstelsel aan te kunnen tasten, vruchtbaarheidsproblemen te geven en kankerverwekkend te kunnen zijn voor dieren en dus mogelijk ook voor mensen. De omzetting van acrylamide in ons lichaam verloopt wel heel anders dan bij dieren. Toch bleek uit onderzoek van de Universiteit in Maastricht in 2007 dat er wel degelijk een verhoogde kans is op bijvoorbeeld eierstok- en baarmoederhalskanker bij verhoogde inname van acrylamide. Een hoger risico op borstkanker is er volgens de onderzoekers niet. Er zijn ook onderzoeken waarbij geen verband werd gevonden tussen de inname van acrylamide en het krijgen van kanker (bijvoorbeeld International Epidemiology Institute in Rockville, 2012). De hoeveelheid acrylamide in verschillende levensmiddelen wordt regelmatig gecontroleerd, maar er is nog geen wetgeving op dit gebied.

Rokers lopen meer risico
Acrylamide zit ook in de rook van tabak en door te roken heb je een grotere kans om een teveel van deze stof binnen te krijgen dan via voeding (International Epidemiology Institute in Rockville, 2012).

Producten met een hoog acrylamide gehalte
1. Friet
2. Chips
3. Ontbijtgranen
4. Koekjes
5. Taart en cake
6. Crackers
7. Pizza
8. Pindakaas
9. Ontbijtkoek

Vermijden?
Acrylamide komt in zoveel producten voor dat het niet helemaal te vermijden is. Als je friet en chips schrapt uit je voedingspatroon dan kom je al een heel end. Deze producten dragen samen voor ongeveer 50% bij aan de inname van acrylamide, gemeten over de totale bevolking. Om te vergelijken: ontbijtkoek, koffie en brood zijn ieder goed voor 10 – 15% van de inname. Let er verder op dat je voedsel goudgeel bakt en niet bruin. Frituur niet langer dan nodig. En bak aardappelen liever met schil. Een gezond alternatief is groentechips, bijvoorbeeld van bloemkool en rauwe bieten. Deze chips is eerst gedrenkt in een saus van rauwe cashewnoten en daarna op lage temperatuur gedroogd en dus niet gefrituurd.

Gezonde gewoontes
Wil je meer ontdekken over de invloed van voeding op het verbeteren van je gezondheid, je energie, de verjonging van je huid en op je gewicht? Klik hier voor meer informatie.

Share:

8 comments

  1. Acrylamiden worden niet alleen bij plantaardige voedingsmiddelen aangetroffen, maar ook in het bruinre randje van vlees. Verder bevordert het gebruik van de magnetron het ontstaan van acrylamiden

  2. In duitsland wordt al jaren voor acrylamiden gewaarschuwd. Ook door de officiele instantie, zie link, dat is gewoon de duitse voedsel en waren autoriteit die voor deze stof waarschuwt. In Duitsland wordt er ook op gecontroleerd in de fabrieken, koekjes, chips e.d producenten. Hier is het acrylamid gehalte in eten flink teruggedrongen.

    Bijvoorbeeld wordt aangegeven dat je niet boven de 175 graden moet frituren, zodat er minder acrylamiden ontstaan. Dat wordt in Duitsland apart nog op de friteusse gemarkeerd. Ander voorbeeld op duitse kookprogrammas wordt gewaarschuwd, dat je eten niet te heet moet bakken.

    Wanneer ik dan in Nederland ben en zeg tegen iemand bij wie ik eet dat je niet te heet moet grillen,bakken, frituren, dan lijkt het erop alsof ze het in Keulen horen donderen… Vind ik toch vreemd hoor dat in Ned. De mensen er niet voor worden gewaarschuwd.

  3. bvl.bund.de/DE/01_Lebensmittel/02_UnerwuenschteStoffeOrganismen/04_A

    Dit was de site die ik bedoelde.

  4. waardevolle informatie! hoe zou het zitten met Chinezen en andere Aziaten die hun voedsel juist op hoge temperatuur bereiden? zou acrylamide bij hun op grote schaal voorkomen?

  5. Hey, dit is inderdaad al een tijd geleden op de Nederlandse TV geweest. Rob Geus van de smaak politie waarschuwde hiervoor. Een andere factor is, dat het frituur vet ook voldoende ververst dient te worden, anders is deze reactie nog heftiger. groetjes!

  6. Minder acrylamide vorming bij de productie van frites door toepassing van een nieuwe technologie; Pulsed electric field in plaats van preheater.
    Bij de verwerking van aardappels tot aardappelproducten is PEF-apparatuur een uitstekend alternatief voor de traditionele preheater, bijvoorbeeld bij de productie van voorgebakken friet. Naast een betere droogefficiëntie en snijkwaliteit, heeft PEF-technologie dan een betere uitloging van de suikers uit het aardappelweefsel als resultaat. Dit komt doordat het pulserende elektrische veld in de aardappelcelwanden minuscule gaten doet ontstaan, wat het in oplossing gaan van suikers vergemakkelijkt. Minder suikers betekent minder vorming van acrylamide tijdens het bakken en frituren van aardappelproducten. En dat is goed nieuws voor de volksgezondheid.

  7. Hoe zit het met het gebruik van producten zoals de actifry. Mvgr. Carolien

  8. Ik snap dat te heet bakken etc slecht is…logisch, want alle goede stoffen gaan ook stuk. dus ja wat eet je dan nog?
    Maar…brood..vlees…granen..etc…eten we al 1000 al dan niet meer dan dat, jaren!
    Kom op…je kan het ook overdrijven.
    Ik noem het een broodje poep dat je ook op brood etc moet letten terwijl kanker etc juist ergers is geworden vanaf de tweede wereld oorlog.

    Lijkt er in mijn ogen juist op dat we ons meer moeten gaan buigen naar bespoten groenten etc… pff…rotwereld.

Geef een reactie