Chlorella – voor krachtig en gezond ontgiften

Chlorella is mogelijk de krachtigste natuurlijke ontgifter van alle voeding die wij kennen en mag daarom met recht een superfood worden genoemd. Deze groene alg bindt zich aan zware metalen, die op deze manier het lichaam veilig kunnen verlaten via de normale spijsvertering. Bij naar schatting 5 miljoen mensen wereldwijd is chlorella een vast onderdeel van het dagelijkse voedingspatroon, en vooral in Japan is het erg populair omdat het behalve sterke detoxificatie-eigenschappen ook een bijzondere hoge voedingswaarde heeft.

Wat is chlorella

Chlorella betekent letterlijk “klein groen blaadje”, en werd in 1890 ontdekt door de Nederlandse microbioloog M.W. Beijerinck. Het is een eencellige zoetwateralg die tot de algenfamilie van de Eukaryoten behoort, en het heeft geen wortel, stam of blad zoals andere plantsoorten. Dit microscopisch kleine plantje heeft een felgroene kleur dankzij de stof chlorofyl die rijkelijk in de alg aanwezig is. Er bestaan verschillende soorten chlorella, maar de meest gebruikte typen die in voedingssupplementen worden gebruikt zijn de Chlorella Vulgaris en de Chlorella Pyrenoidosa.

chlorella

Waarom chlorella zo bijzonder is

Chlorella barst van de gezonde voedingsstoffen; het is onder meer rijk aan vitamines, mineralen, vezels, nucleïnezuren, essentiële aminozuren, enzymen, eiwitten, het fytonutriënt chlorofyl, echinenone en carotenoiden zoals astaxanthine, canthaxanthine, flavoxanthine, loraxanthine, neoxanthine, xanthofyl en violaxanthine. Maar een van de meest bijzondere eigenschappen van chlorella is dat het een krachtige reinigende werking in het lichaam heeft. Chlorella:

 • heeft een vezelachtige mucopolysacharide membraanwand die giftige stoffen aan de chlorella bindt maar gezonde voedingsstoffen met rust laat. Chlorella is daardoor een krachtige en tevens ‘slimme’ natuurlijke ontgifter.
 • is rijk aan chlorofyl, een natuurlijke reinigende stof die helpt om de darmen te reinigen, het bloed te zuiveren en die het lichaam in staat stelt om zuurstof efficiënter op te nemen. Ook helpt chlorofyl bij het verwijderen van giftige stoffen zoals schimmels en verdelgingsmiddelen. Bovendien bevat chlorofyl magnesium, dat de hersenen en het zenuwstelsel stimuleert en beschermt tegen het opslaan van giftige stoffen in het centrale zenuwstelsel.
 • bevat het fytonutriënt sporopollenine, een stof die neurotoxisch afval beter aan zich bindt dan enige andere natuurlijke stof. Het is in staat om behalve zware metalen waaronder kwik, lood, nikkel en aluminium ook biogiffen zoals tuberculose, ziekte van Lyme, tetanus en schimmels op een natuurlijke manier uit het lichaam te verwijderen. Bovendien filtert het xenobiotica uit het lichaam, zoals fytaten, dioxines, pesticiden en industrieel afval, en is het in staat om conserveringsmiddelen en kunstmatige smaak- en kleurstoffen af te voeren uit het lichaam.
 • prikkelt het natuurlijke reinigingsmechanisme in het lichaam door het glutathion-gehalte te verhogen. Glutathion verwijdert vrije radicalen in het lichaam en verhoogt de antioxidanteigenschappen van vitamine C en E. Als de glytathionwaarden in het lichaam te laag zijn ben je minder goed in staat om met stress om te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen.

Aan de hand van talloze onderzoeken in Amerika en Europa is wetenschappelijk aangetoond dat chlorella zich bindt aan zware metalen en andere giftige stoffen. Vooral in Japan heeft men al decennia lang veel interesse in de ontgiftende eigenschappen van chlorella (b.v. Ichimura, 1973 en Horikoshi, 1979). Chlorella wordt behalve als krachtige reiniger ook gezien als een ‘beauty food’, omdat door de reinigende eigenschappen je huid er al snel gezond en stralend uit gaat zien. En ook mensen die last hebben van overgewicht hebben volgens de Amerikaanse arts Elson M. Maas, auteur van het boek “The New Detox Diet”, baat bij chlorella omdat de giftige stoffen die opgeslagen zijn in lichaamsvet gemobiliseerd en verwijderd dienen te worden. Chlorella kan hierbij een nuttige rol spelen.

Andere gezondheidsvoordelen van chlorella

Chlorella is niet alleen bekend als natuurlijk detox-supplement, het heeft ook veel andere gezondheidsvoordelen omdat het zo rijk is aan gezonde voedingsstoffen. Dat chlorella de gezondheid verbetert is nooit wetenschappelijk aangetoond, maar veel mensen die dagelijks chlorella nemen kunnen bevestigen dat chlorella je lichaam op talloze manieren ondersteunt. Natuurgenezers adviseren bijvoorbeeld vaak chlorella omdat zij menen dat het helpt tegen vermoeidheid en omdat je je er sterker en gezonder van gaat voelen. Chlorella helpt ook bij een gezonde spijsvertering; het zorgt via de eiwitten voor een meer gebalanceerde bloedsuikerspiegel, het gaat constipatie tegen en ondersteunt de gezonde bacteriën en darmflora waardoor candida minder snel een kans krijgt zich te ontwikkelen.

Waar kun je chlorella kopen en hoe gebruik je het

Chlorella is verkrijgbaar in capsules en in poedervorm, en het is te koop in natuurvoedingswinkels en online winkels. Chlorellapoeder kan makkelijk door drankjes en smoothies worden geroerd, die als gevolg van de chlorofyl in het poeder een diepgroene kleur krijgen. Chlorellapoeder is behalve in dranken ook ideaal in warme of gebakken gerechten en gefermenteerde drankjes, omdat het de smaak verrijkt en de voedingswaarde van gerechten verhoogt. Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat chlorella een slechte adem tegen gaat en lichaamsgeurtjes vermindert, dus je doet behalve jezelf ook de mensen om je heen een plezier met een dagelijks portie chlorella!

Dit is een samenvatting van het artikel “Chlorella – de kampioen onder de natuurlijke ontgifters” op de Maximale Gezondheid ledenwebsite, waarin je ontdekt wat chlorella is, waarom het zo’n bijzondere ontgifter is en welke andere heilzame eigenschappen deze alg mogelijk heeft.

Tags: , , , , , , , ,

19 Responses to “Chlorella – voor krachtig en gezond ontgiften”

 1. Marcoapril 16, 2012 at 8:31 pm #

  bevat chlorella omega 3? EPA en DHA? dus de goede vormen van omega 3???
  Ik lees er niks over in het artikel.

 2. Deetchmei 25, 2012 at 8:25 am #

  Is er ook wetenschappelijk (medisch) bewijs voor de claims die hier worden gedaan?
  Het zal vast niet slecht voor je zijn maar een wondernmiddel zoals hier genoemd geloof ik pas als ik er wetenschappelijk bewijs van zie.

 3. ronjanuari 9, 2013 at 1:33 am #

  Onze vulgaris wordt in Zuid-Korea gekweekt en heeft een verteerbare celwand. De andere variant komt veelal uit Japan of Taiwan en daarvan moet de celwand gebroken worden. Beide soorten hebben hun eigen voordelen. Ga je amalgaam ontgiften denk dan aan de combinatie met koriander.

 4. fayfebruari 1, 2013 at 9:05 am #

  ik gebruik het nu een maand. ben ermee begonnen na een operatie. ik was na een week een stuk opgeknapt en herstelde snel. maar buiten dat had ik ook last van obstipatie en nu kan ik elke dag naar het toillet. dat wist ik vooraf niet en nu las ik het op dit blog. mooie bijkomstigheid dus. wetenshchappelijk bewezen of niet. bij mij wekt het. dat is voor mij bewijs genoeg!

 5. mirjamjuni 19, 2013 at 6:44 pm #

  Hallo,

  Ik heb eind maart en 14 dagen later zal half april geweest zijn een theelepel chlorella door de pap gedaan . Ben er 2 keer honds beroerd van geweest, kramp en over geven.
  Ikheb wel 20 keer gespuugd.
  Misschien werkte het te heftig. Ik was ook zwanger( na navraag tehebben gedaan mocht ik chlorella nemen) 2 mei bleek mijn baby te zijn overleden, ontdekt bij 20weken echo. Was misschien al langere tijd overleden. Zou dit door de chlorella kunnen komen?

 6. Haroldseptember 7, 2013 at 10:24 pm #

  Goed stuk over een erg krachtige en gezonde superfood. Dank!

 7. kimberley pexoktober 23, 2013 at 6:51 pm #

  Kan ’t dat er heftige reacties ontstaan door ’t ontgiften ?? Ik hoorde van ’n vrouw in t reformhuis dat t langzaam opgebouwd moet worden anders kun je i d d beroerd worden of knallende koppijn krijgen. Dat had zij dus zo ervaren. Ik ben met ’n lage dosis begonnen eergisteren.

 8. Romydecember 4, 2013 at 1:23 am #

  Ik ben zeer tevreden en niet misselijk of iets. Alleen een beetje last van mijn darmen (windjes hahah) maar had eerst last van obstipatie. En mijn maag (pijn en zuur) is er ook op vooruit gegaan! Blij ermee!

 9. terrajanuari 4, 2014 at 2:28 pm #

  Ik geloof niet meer in wetenschappelijke onderzoeken want eerst was Soja heel goed en dan weer heel slecht maar wel allemaal wetenschappelijk onderzocht.!?Dan melk en ga zo maar door.
  En alleen maar voor de handel van de pillenfabrieken weet ik uit eigen ervaring dat dezelfde soort pil wel voor vele andere ziektens gebruikt worden alleen de zelfde pil, krijgt op de verpakking een andere naam dus wordt die zelfde pil wel meer dan 10 keer met een andere naam verkocht maar wel allemaal wetenschappelijk onderzocht ahum dat wetenschappelijk onderzoeken is vaak voor de wetten anders mag het niet verkocht worden.Dus laat je niet in de maling nemen door wetenschappers.Lees het verhaal maar over mensen in die in het dorpje Okinawa in Japan leven door veel algen en vis te eten worden ze allemaal bijna gezond en wel over de 100jaar zonder wetenschappelijke onderzoek
  Dus als iets werkt zonder onderzoek en jij knapt er van op waarom dan nog meer op papier?? Waarom alles maar geloven wat de pillenfabrieken je vertellen.

 10. Maryloujanuari 22, 2014 at 10:28 am #

  Je moet inderdaad heel langzaam opbouwen ivm de detoxische werking. Niet iedereen heeft daar last van, maar als je al hoofdpijngevoelig bent wel. Gewoon beginnen met 1 pilletje of een kwart theelepeltje per dag (‘savonds bij het eten) en dit langzaam opbouwen naar 2x per dag etc. Ligt ook aan de hoeveelheid chlorella per pilletje, dat kan per merk verschillend zijn.

 11. Jannekefebruari 8, 2015 at 4:15 pm #

  Denk dat ik het ook weer koop. Merkte dat de thee-aanslag in mijn beker oploste nadat ik er smoothies met chlorella in had gemaakt. Kan je nagaan wat hij in je lichaam reinigt.
  Geloof ook niet zo in dat wetenschappelijke. Natuurlijke producten bestonden veel eerder dan de wetenschap en mensen wisten vroeger dingen instinctief. Soms kunnen onderzoeken wel dingen bevestigen.

 12. Marijkemei 31, 2015 at 7:01 pm #

  Waarom moet je chlorella samen met koriander gebruiken als je amalgaam gaat ontgiften?

 13. Ramondecember 21, 2015 at 10:22 am #

  I recently came aosrcs a company that is selling chlorella and spirulina in powdered form only. It was told to me that it is purchased from Taiwan through a broker that delivers it to a company in Las Vegas, Nevada called Herb Supply House. Are you aware of this company and it’s reputation for these type of products?

 14. Elinefebruari 28, 2016 at 11:19 am #

  Bij mij werkt het super goed als ontgifter. Ik neem iedere dag 2 pilletjes, en als ik een migraine voel opkomen neem ik er 5 tegelijk en dan gaat de migraine aanval weg.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Superfoods | MarliesOnline - augustus 23, 2013

  […] maar al eeuwen wordt gebruikt door andere bevolkingsgroepen zijn Acai bessen, Goji bessen, Chlorella, Spirulina, Maca en rauwe Cacao. Superfoodshoppen.nl biedt alle superfood aan tegen super […]

 2. Hoe de detox mij verging… – Eat.Run.Love. - juni 15, 2014

  […] metalen, die op deze manier het lichaam veilig kunnen verlaten via de normale spijsvertering (bron: Jesse van der Velde). ** Ook Kleiwater is een krachtige ontgifter voor het lichaam. Het helpt het lichaam sneller […]

 3. Juicy Detox // Green Goddess » - november 12, 2014

  […] chlorella en wheatgrass (tarwegras) zijn optioneel maar ik raad deze wel sterk aan. Waarom? Chlorella is mogelijk de krachtigste natuurlijke ontgifter van alle voeding die wij kennen. Deze groene alg […]

 4. Enkele opvallende dieettrends voor 2015 | Tommy’s - februari 23, 2015

  […] superfoods worden uitgebreid van de klassieke groene voedingssupplementen zoals spirulina en chlorella naar nieuwe, meer kleurrijke en erg beloftevolle nieuwe supplementen. Rode bessen bijvoorbeeld […]

 5. Detox time met Chlorella - Lekker & Gezond - januari 9, 2016

  […] Aan de hand van talloze onderzoeken in Amerika en Europa is wetenschappelijk aangetoond dat chlorella zich bindt aan zware metalen en andere giftige stoffen. Vooral in Japan heeft men al decennia lang veel interesse in de ontgiftende eigenschappen van chlorella (b.v. Ichimura, 1973 en Horikoshi, 1979). Chlorella wordt behalve als krachtige reiniger ook gezien als een ‘beauty food’, omdat door de reinigende eigenschappen je huid er al snel gezond en stralend uit gaat zien. Meer achtergrond over de werking van Chlorella lees je in dit interessante artikel van Jesse van de Velde […]

Geef een reactie