Darm klachten – misschien last van PDS?

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is misschien wel de meest voorkomende gastrointestinale aandoening ter wereld, en men schat in dat bijna één op de vijf Nederlanders op enig moment in zijn of haar leven last heeft van PDS. Vaak wordt PDS ook wel ‘prikkelbare darm’ of ‘spastische darm’ genoemd, maar eigenlijk zijn alle benamingen voor deze aandoening enigszins misleidend. PDS komt namelijk niet alleen voor in je darmen, het kan overal in het spijsverteringskanaal de kop op steken, dus ook in je slokdarm, maag of endeldarm. Het is een aandoening die zich op een aantal verschillende manieren kan uiten, maar de meest voorkomende symptomen zijn verstopping, diarree, een opgeblazen gevoel en buikpijn, en deze symptomen kunnen tegelijkertijd voorkomen of elkaar afwisselen.

Wat is PDS en wat gebeurt er in je lichaam als je het hebt?

PDS is eenvoudig gezegd een aandoening waarbij je lichaam de spijsverteringsbewegingen in je slokdarm, maag en/of darmen minder goed uitvoert. Bij een gezonde spijsvertering wordt het eten met behulp van spiersamentrekkingen door je gehele spijsverteringskanaal geleid. Van deze zogenaamde peristaltische bewegingen voel je normaalgesproken helemaal niets, maar als de bewegingen geen gezond patroon volgen kun je last krijgen van PDS. Bij mensen die last hebben van PDS zijn er geen afwijkingen te zien in de organen en weefsels van het spijsverteringskanaal; er zijn dus geen ontstekingen waar te nemen en PDS is dus ook geen darminfectie zoals de Ziekte van Crohn.

Wat is de oorzaak van PDS?

Voor medici is het nog steeds een raadsel wat de oorzaak is van PDS. De ziekte komt bijna alleen maar voor mij volwassenen, maar vaker bij vrouwen dan bij mannen; volgens de American College of Gastroenterology zijn zelfs meer dan 80 procent van alle PDS-patiënten vrouwen. Uitbarstingen van PDS kunnen worden uitgelokt door talloze verschillende factoren, waaronder sommige soorten voedingsmiddelen, allergieën, bepaalde voedingspatronen en stress. PDS is dus vaak het resultaat van een complex verband tussen lichamelijke en geestelijke factoren.

pds

Sommige soorten voeding en hoe die worden gegeten kunnen aanleiding geven tot het ontstaan van PDS of de symptomen ervan verergeren. Vooral vet eten, fructose, kunstmatige zoetstoffen, melkproducten, chocola, alcohol en frisdrank zijn bekende boosdoeners, maar ook te snel eten en veel te grote maaltijden naar binnen werken dragen bij tot het ontstaan of verergeren van PDS. Vaak eten mensen die aan PDS lijden tijdens een uitbarsting minder goed, en bovendien kan het lichaam tijdens een PDS-uitbarsting minder voedingsstoffen opnemen, waardoor de symptomen nog eens kunnen verergeren en een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen in het lichaam kunnen ontstaan (NIDDK 2006). Het is daarom juist belangrijk om tijdens een PDS-uitbarsting gezond te eten en je voedingspatroon eventueel aan te vullen met superfoods.

De symptomen van PDS

De meest voorkomende symptomen van PDS zijn buikpijn, welke gepaard gaat met diarree, verstopping of beiden. Ook hebben mensen vaak last van winderigheid, boeren en een opgeblazen gevoel. De symptomen kunnen even wat minder zijn vlak na de stoelgang. Sommige mensen die aan PDS lijden hebben alleen maar last van de maag of de dikke darm, anderen hebben klachten die het gehele spijsverteringskanaal bestrijken. Daarnaast kunnen symptomen in de loopt der tijd veranderen en soms verergeren of juist verminderen. Behalve lokale klachten kan PDS ook nog met andere klachten gepaard gaan, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, verlies van eetlust, depressie, angsten, misselijkheid, verlies van libido en weinig energie.

Hoe wordt vastgesteld of je PDS hebt?

Het lastige aan PDS is dat er geen inwendig onderzoek, biopsie, bloedtest, röntgenonderzoek of scan bestaat waarmee de aandoening kan worden vastgesteld. Vaak krijgen artsen op basis van specifieke symptomen vermoedens van PDS, vooral als de symptomen meer dan drie maanden aanhouden. De diagnose PDS wordt meestal gesteld door met behulp van bloedtests en andere onderzoeken (zoals een lactose-intolerantietest, een laboratoriumanalyse van de stoelgang en een darmonderzoek) eerst alle andere mogelijkheden uit te sluiten. Verder zullen alle symptomen verder onder de loep worden genomen en zal er worden gekeken naar je medische geschiedenis. Daarnaast wordt er gekeken naar je voedingspatroon, de medicijnen die je gebruikt en psychologische factoren. Alhoewel PDS erg vervelend en pijnlijk kan zijn, is het belangrijk te weten dat PDS geen darmkanker kan veroorzaken of de darmwand kan beschadigen.

Als PDS wordt vastgesteld

Omdat er nog zo weinig bekend is over PDS zijn artsen vaak makkelijk geneigd om alles wat op PDS lijkt maar onder PDS te scharen. Vervolgens worden er allerlei medicijnen voorgeschreven om de symptomen te onderdrukken, zoals laxeermiddelen, diarreeremmers en antidepressiva, en krijg je te horen dat je er maar mee moet leren leven. De oorzaak van de klachten ligt echter vaak veel dieper dan de artsen vermoeden, en er kan wel degelijk wat aan gedaan worden, zoals je in een volgend artikel zult lezen. Als je PDS hebt dan is een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon heel belangrijk, want als je jouw lichaam de voedingsstoffen biedt die het nodig heeft breng je jouw spijsvertering weer in balans waardoor je lichaam van binnen weer goed kan functioneren. En een gezonde spijsvertering vormt de basis voor je hormoonhuishouding, vetverbranding en immuunsysteem.

Dit is een samenvatting van het artikel “2.2 Wat is Prikkelbare Darm Syndroom en heb ik de juiste diagnose gekregen?” op de Superverbrander Methode ledenwebsite, waarin je leert wat PDS is, wat er in je lichaam gebeurt als je het hebt, wat de oorzaken en symptomen zijn van PDS, hoe wordt vastgesteld of je de ziekte hebt en wat je kunt doen als je als diagnose PDS krijgt.

Share:

11 comments

  1. Ik vind het een vaag iets PDS en er zijn veel vage klachten die je kunt krijgen dus ja hoe kom je er nou achter of je het zeker weten hebt?

  2. Door het elimineren van andere ziektes, blijft als slotconclusie PDS over.
    Erg vaag, maar het is helaas niet anders. Dus, ze testen je op alle mogelijke andere aandoeningen, en als deze een negatief resultaat hebben, dan gooien ze het in de “afvalbak” genaamd PDS.

  3. Ik vind het maar raar.. Ik heb al een aantal maanden last van mijn buik. Om de zoveel weken krijg ik ‘s nachts steken zo erg dat ik niet kan slapen! Ik heb nu medicijnen, mijn dokter zegt dat het waarschijnlijk PDS is. Nou had ik afgelopen nacht weer steken.. Ik vraag me toch af of het niet iets anders is..

  4. ook ik heb pds maar volgens de arts is hier niks aan te doen alleen stress vermijden en gezond eten maar dat is erg moeilijk met een gezin met 6 kinderen kun je stress niet vermijden en gezond eten doe ik wel maar geen kool en gekruid eten is moeilijk uit te vinden waar ik pijn in de buik van krijg. is hier een bepaald dieet van ?

  5. Hallo, ik ben net wakker(6:26) omdat ik last van mijn buik had dus ik ging naar de toilet om te ontlasten toen kon ik het niet en ik hoor mijn darmen knorren van elke kant en toen kon ik pas ontlasten van het ontlasten kreeg ik eerst normale poep dan diaree en natte /dIarree, later toen ik klaar was(06:43) moest veel niez
    nn en had een volle neus

  6. Hallo, ik ben net wakker(6:26) omdat ik last van mijn buik had dus ik ging naar de toilet om te ontlasten toen kon ik het niet en ik hoor mijn darmen knorren van elke kant en toen kon ik pas ontlasten van het ontlasten kreeg ik eerst normale poep dan diaree en nattedIarree, later toen ik klaar was(06:en43)moest veel niezen en had een volle neus ,dus hierdoor vraag ik of ik PDS heb.

  7. Hallo,

    Ik heb een week last van buikpijn, en ik dacht eerst dat het met mijn nieren te maken had, maar ik ben toen naar de dokter gegaan en die zei dat het waarschijnlijk met me darm te maken had, en de steken worden maar steeds erger.. morgen afspraak maken bij de dokter voor verdere onderzoek, want ik maak me wel een beetje zorgen, want bijna al deze symtomen lijken wel heel erg op elkaar.. pff., hopelijk is het niet iets ergs.. ben pas 14 jaar.. 🙁
    ben vandaag ook van school naar huis gegaan omdat ik me niet goed kon concentreren op mijn werk, deze week gewoon thuis in bed liggen en goed uitrusten.

  8. Hey,
    ik ben 13 jaar en heb de laadste tijd veel buikpijn. eerst dacht ik dat ik ongesteld zou worden maar heb nu al maanden last. En de pijn komt niet uit mijn blaas. Overdag gaat het nog wel maar vooral s’nachts en s’ochtends heb ik er veel last van . vaak moet ik ook trillen en soms voel ik me zo ligt dat ik het idee heb dat ik opeens flauwval. dit is heel vervelend en vooral die krampen in mijn buik. ik ben nog niet naar huisarts gegaan. heeft iemand misschien tips??

  9. Juist vet eten helpt bij mij. Maar misschien bedoelt hij snacks eten. Daar zit rotzooi in. Oa veel zetmeel. Ik eet koolhydraatarm met meer vetten en eiwitten. Het voorkomt dat je teveel eet en mijn darmen zijn er blij mee. Op vakantie vorig jaar elke dag brood gegeten. Ik zat meer dan 3 weken gestopt. Ik stop met het eten van brood. En ga weer koolhydraatarm eten. Weg probleem. Artsen kunnen niets doen. Je hebt PDS of je bent een aansteller in medische zin dan. Mijn oma had precies hetzelfde. Mijn moeder heeft constant diarree door het eten van tarwe. Ook geen coeliakie
    Mijn vermoeden. Ik ben vermoedelijk erfelijk belast dat ik geen genoeg amylase maak. Maar geen 1 arts wil je helpen hiermee. Waarschijnlijk te weinig kennis. Dus voor mij is vet eten met meer eiwitten de oplossing. En dat het slecht is. Jammer dan. Als het mij geen pijn geeft kan het nooit slecht zijn. Ook mijn ontlasting is veel beter. Ik ging al Sind kinds 8 jaar elke 3 weken naar het toilet. Nu al sins 14 kh arm elke dag en geen buikpijn meer.

  10. Probeer samen met een dietiste het FODMaP-dieet eens uit. Het heeft mij enorm geholpen en inzicht gegeven in het voeden van mijn lichaam. Ik ben er gelukkig van opgeknapt!

Geef een reactie