De helende effecten van knoflook

De helende effecten van knoflook
Knoflook wordt al eeuwen gekoesterd om haar medicinale eigenschappen. Het is niet voor niets dat onze verre voorouders geloofden dat knoflook een heilzame werking heeft, want in de loop der eeuwen is veel onderzoek naar knoflook gedaan en is onomstotelijk vast komen te staan dat knoflook je gezondheid ondersteunt en kan helpen bij het voorkomen en de behandeling van talloze ziektes en kwalen.

De 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen van knoflook
Green Med Info (GMI), de internationale online database op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de werking van natuurlijke medicijnen, heeft 133 onderzoeken naar de effecten van knoflook geïnventariseerd, en vond in totaal meer dan 150 verschillende voordelen die knoflook op je gezondheid kan hebben. De belangrijkste gezondheidsvoordelen hebben we op een rijtje gezet. Knoflook:

 • Is cholesterolverlagend en verlaagt het risico op een hartaanval en hersenbloeding
 • Onderzoeken hebben aangetoond dat knoflook een goede gezondheid van de hart- en bloedvaten ondersteunt. Knoflook helpt onder andere bij het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in het lichaam en verbetert de bloedcirculatie, wat bloeddrukverlagend werkt en levensbedreigende situaties zoals een hartaanval of hersenbloeding kan helpen voorkomen.

 • Helpt bij de bestrijding van infecties
 • Knoflook bezit krachtige antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen en is het meest breed-spectrum van alle antimicrobiële stoffen die bekend zijn. Bovendien vernietigt knoflook de darmflora niet, zoals de meeste farmaceutische antibiotica bijna zonder uitzondering doen.

 • Verlaagt het risico op kanker
 • Onderzoeken hebben uitgewezen dat knoflook tegen minstens vijf vormen van kanker beschermt: borstkanker, darmkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en slokdarmkanker. Uit een van de onderzoeken bleek dat hoe meer groenten van de lookfamilie deelnemers aten, en dan met name knoflook en uien, hoe lager het risico op bepaalde soorten kanker werd.

 • Versterkt het immuunsysteem
 • Helpt bij de genezing na vergiftigingen door zware metalen

Het geheim van knoflook
Knoflook heeft haar krachtige geneeskundige werking te danken aan de zwavelbevattende stof allicine die in dit plantje zit. Allicine zorgt ook voor de specifieke geur en smaak van knoflook. Onderzoekers hebben aangetoond dat wanneer allicine in je lichaam verteert sulfienzuur wordt geproduceerd, een stof die sneller reageert op gevaarlijke vrije radicalen dan enige andere bekende stof.

De beste manier om knoflook te eten
Wil je het maximale voordeel uit knoflook halen, voeg dan elke dag rauwe knoflook aan je voedingspatroon toe. Om ervoor te zorgen dat de heilzame allicine in de knoflook vrij komt kun je het beste een paar teentjes verse biologische knoflook persen of fijnhakken. Wil je een hoge dosis allicine binnen krijgen dan kun je ook gebruik maken van een slowjuicer, of simpelweg op een of twee teentjes knoflook kauwen.

Net zoals veel andere kruiden en specerijen heeft verse knoflook een laag caloriegehalte en is relatief goedkoop. Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de vele gezondheidsvoordelen, die zijn het de geur en smaak van knoflook zeker waard!

Dit is een samenvatting van het artikel “De helende effecten van knoflook” op De Superverbrander Methode leden website, waarin je leert wat de belangrijkste gezondheidsvoordelen zijn van knoflook, waarom knoflook zo’n krachtige en heilzame werking heeft, en hoe je zelf het maximale voordeel uit knoflook kan halen.

Share:

12 comments

 1. “Onderzoeken hebben uitgewezen dat knoflook tegen minstens vijf vormen van kanker beschermt: borstkanker, darmkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en slokdarmkanker”

  Met knoflook is niets mis en kent inderdaad enkele gezondheidsvoordelen. Het gaat echter te ver om te zeggen dat het gebruik van knoflook kanker helpt voorkomen. Het WCRF report uit 2007 beschrijft een waarschijnlijk preventief effect voor colonkanker. Andere kankervormen worden niet beschreven. Een nadeel van de onderzoeken is dat ze heterogeen zijn hetgeen gevolgen heeft voor de bewijskracht.
  Een review uit 2009 leidde tot de volgende conclusie:

  CONCLUSIONS: There was no credible evidence to support a relation between garlic intake and a reduced risk of gastric, breast, lung, or endometrial cancer. Very limited evidence supported a relation between garlic consumption and reduced risk of colon, prostate, esophageal, larynx, oral, ovary, or renal cell cancers.

  BRON: Kim JY, Kwon O. Garlic intake and cancer risk: an analysis using the Food and Drug Administration’s evidence-based review system for the scientific evaluation of health claims. Am J Clin Nutr. 2009 Jan;89(1):257-64. Epub 2008 Dec 3.
  http://www.ajcn.org/content/89/1/257.full.pdf

 2. Een heel goed idee, maar hoe zit het met de geur/reuk naar anderen toe?
  Knoflook heeft een slechte naam, als je het flink hebt gegeten, ruik je er erg naar.

 3. Verschilt heel erg van persoon tot persoon. Bij de een ruik je het heel erg en bij de ander een stuk minder. Ik persoonlijk stink wel behoorlijk.

 4. knoflook stank verschilt heel erg van persoon tot persoon

  mijn vader stinkt heel erg naar knoflook en mn vriendin ook, je ruikt het zelfs de volgende dag heel sterk.
  ik stink helemaal niet als ik knoflook eet
  dit komt denk ik vooral omdat ik erg veel water drink(5-6 liter per dag )en veel zweet
  de knoflook geur ruik je bij mij helemaal niet, zelfs als ik 3 teentjes of meer eet
  dan merk je het nog haast niet
  mn vriendin kan het niet hebben dat ik er geen last van heb hahaha

 5. Knoffie, waarom drink je zoveel water per dag? Water drinken opzich is gezond maar ik heb ook weleens gehoord dat je niet teveel moet drinken om het lichaam niet te vermoeien. Daarnaast: alles waar te voor staat…

 6. Anijs- en karweizaad verminderen de knoflookadem en de daarbijbehorende deflatatie!

 7. Ik ben een grote fan van knoflook, alleen rauwe knoflook laat de gemiddelde persoon stinken. Je kan het beter mee koken in je eten. Lekker en gezond. Goed artikel!!

 8. Hallo Jesse ik hen een vraagje
  Zwarte knoflook is dat even goed dan gewone knoflook
  En heeft het ook de bekende werking ivm gezondheid
  Want het is beter in te nemen waardoor je denkt dat het een stuk minder werkt dan gewone
  Vriendelijke groet Willem Hogenberg

 9. ik hoor ook tegenstrijdige berichten dat knoflook giftig zou zijn als je het rauw consumeert, hersencellen worden beschadigd en het brand kleine gaatjes in de darmwand waardoor de darm gaat lekken, het bekende Leaky Gut syndrome.

 10. Top

 11. Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem verbetert.

Geef een reactie