De onbekende (ongekende) voordelen van rauwe cacao

Chocolade heeft een typische heerlijke smaak, waarvan weinig mensen weten dat deze eigenlijk van planten afkomstig is, of eigenlijk van de cacaoboon die van deze planten af komt. Omdat de cacaoboon van een plant komt, bevat deze diverse voordelen die we ook in sommige soorten groenten vinden. Sterker nog: cacao is superieur ten opzichte van vele soorten gangbare groenten. Er is een grote groep mensen die niet graag groenten eten, maar wel bereid zijn om chocolade te eten – en via die weg toch een gezond bestaan kunnen leven, vooral door de (rauwe) cacao uit de chocolade.

’s Werelds nummer 1 antioxidant
De voordelen van cacao nemen vorm aan in ‘antioxidanten’, een stof die afgeleid wordt van een substantie die ‘flavonoïden’ heet. Het doel van deze antioxidanten, is het lichaam te beschermen van vrije radicalen, om het verouderingsproces tegen te gaan. Een groot aantal van deze antioxidanten kan men terugvinden in pure chocolade, met een zo’n hoog mogelijk cacao percentage, maar vooral in rauwe cacao. Deze substantie (flavonoïde) produceert stikstofmonoxide, een stof die het lichaam helpt om de bloeddruk te reguleren. Tevens zorgt het voor een gebalanceerde hormoonspiegel.

Rauwe cacao is goed voor uw hart. Een kleine hoeveelheid rauwe cacao per dag zal u helpen uw cardiovasculair stelsel intact te houden. Uw hart zal beter functioneren dan voorheen en uw lichaam zal meer in balans zijn. Als het over uw hart gaat, zijn er twee voordelen die rauwe cacao te bieden heeft.

Cacao is goed voor uw bloeddruk en cholesterol
Het is in staat uw bloeddruk, lichaamsvetpercentage en cholesterol te doen dalen. Het helpt mensen met een hoge bloeddruk om hun bloeddruk naar beneden te brengen, zelfs al door een kleine hoeveelheid rauwe cacao per dag (bewezen in diverse studies). Daarnaast reduceert cacao de ‘lage-dichtheid-lipoproteïne’ cholesterol (beter gekend als het slechte LDL cholesterol) tot slechts 10% van uw huidig cholesterolniveau.

Het andere voordeel dat rauwe cacao u biedt (buiten het feit dat het uw hart beschermt), is dat het enorm lekker is. Het is in staat om de endorfineproductie van uw lichaam te regelen, hetgeen een aangenaam gevoel geeft, een gevoel van voldoening en bevrediging. Het bevat een substantie genaamd serotonine, een stof die werkt zoals een anti-depressivum. Rauwe cacao bevat ook theobromine en cafeïne – een stof waarvan we allen weten dat ze ons brein en lichaam stimuleert. Er zijn nog talrijke andere stimulatoren aanwezig in chocolade, maar in kleinere mate.

Cacao en afvallen
Voor de mensen die bezorgd zijn over hun lijn, is er goed nieuws – u hoeft niet te stoppen met cacao te eten, u dient alleen de juiste hoeveelheid te eten. Vetten in cacao hebben geen invloed op het cholesterolniveau van uw lichaam. De vetten die men terugvindt in cacao zijn oliezuur (0.33%), stearinezuur (0.33%) en palmitinevetzuur (0.33%). Oliezuur is een onverzadigd vetzuur, en tevens een component van olijfolie. Stearinezuur is een verzadigd vetzuur dat volgens verscheidene onderzoeken geen enkel effect heeft op cholesterol, en bijgevolg ‘neutraal’ is.

Waarom chocolade (cacao) gezond is
Heeft chocolade enig voordeel voor je gezondheid? Enkele recente studies en onderzoeken tonen aan dat dit inderdaad het geval is. In feite zijn heel wat chemicaliën die zich in chocolade bevinden goed voor mensen hun gezondheid. Daarom doet deze ontdekking de aloude mythe dat ‘hetgeen er lekker uitziet en lekker smaakt, slecht is voor de gezondheid’ teniet.

Uitkomst wetenschappelijke onderzoeken naar cacao
De voordelen zijn het grootst bij cacao, pure chocolade en chocoladeproducten die zo weinig mogelijk bewerkt zijn. Naast koper en magnesium (die helpen om de bloeddruk en hartslag te stabiliseren), bevatten ze ook vitamine P, het goedje dat je tevens terugvindt in antioxiderende groene thee. Zoals u waarschijnlijk reeds weet, zijn anti-oxidanten goed voor de gezondheid. Ze zorgen namelijk voor een reeds voordelen, zoals:

* Verbeterde circulatie
* Lagere bloeddruk
* Stimuleert de nieren en verbetert de vertering
* Helpt patiënten met geen eetlust, nierstenen of anemie
* Verbetert de endothele functies
* Beschermt tegen vrije radicalen en andere vernietigende moleculen, die ervoor gekend staan beroertes en hartziekten te veroorzaken
* Minder sterfgevallen met betrekking tot hartziekten

Cacao tegen hartproblemen en kanker
Flavonoïden bestaat in twee soorten – de epicatechinen en de catechinen. Catechine is rijkelijk aanwezig in chocoladeproducten en cacao die zo weinig mogelijk bewerkt zijn. Deze stof helpt om hartziekten en kankerproblemen te voorkomen. Ze werkt ook als een echte boost voor iemands immuniteitsstelsel, dit is recentelijk de conclusie geweest van wetenschappelijk onderzoek. De hoeveelheid catechinen die men terugvindt in cacao, is driemaal de hoeveelheid die men terugvindt in thee.

De beste soort chocolade is rauwe cacao
Ondanks de talrijke voordelen van cacao, moet u opletten welk type cacao (en welke hoeveelheid) u consumeert. Alles dat wordt gegeten in te grote mate, is slecht voor de gezondheid, dus ook cacao. Teveel chocolade eten kan ervoor zorgen dat u bijkomt, en u zal vroeg of laat ziek worden – zeker indien u het minder gezonde type chocolade eet.

Om deze onaangename gevolgen te vermijden, moet u het juiste type chocolade consumeren, want niet alle types zijn goed. Zo zijn chocoladeproducten zoals snoeprepen caloriebommen, ze bevatten enorm veel suiker en vet, en moeten bijgevolg koste wat kost vermeden worden. Gezondere types zijn pure chocolade, cacao (bonen), rauwe cacao (poeder) en elke andere vorm van minimaal bewerkte chocoladeproducten.

Dit heeft te maken met studies die mogelijke effecten van het eten van chocolade aantonen. In een bepaalde studie at de helft van de proefpersonen pure chocolade, de andere helft witte chocolade. Degenen die witte chocolade aten, hadden na afloop van het experiment geen gewijzigde bloeddruk, zij die pure chocolade gegeten hadden met een zeer hoog cacao percentage (boven de 70%), hadden een beduidend lagere bovendruk.

Verbetert cholesterol
Bij een andere studie in opdracht van de Pennsylvania State University, ging een bepaalde groep deelnemers op een ‘low-fat’ dieet. De helft kreeg een snack mee waarin een hoge concentratie koolhydraten zat, de andere helft kreeg chocoladerepen mee (+70% cacao), voor een bepaalde periode. De groepen vertoonden nadien geen verschil in hoeveelheid ‘slechte cholesterol’. Maar – degenen die chocolade hadden gegeten, hadden plots heel wat meer triacylglycerol en ‘goede cholesterol’.

Deze studies toonden aan hoe chocolade in feite geschikt zou zijn voor tijdens di&235;ten. Hou wel in gedachten dat de deelnemers van de studies slechts kleine hoeveelheden chocolade kregen. Het is niet aan te raden om meer chocolade te eten dan eigenlijk nodig is. Probeer ook chocoladeproducten die heel wat smaakstoffen/melkproducten/suikers bevatten, te vermijden. Hoe minder het bewerkt is, hoe meer gezondheidsvoordelen je zal krijgen door het eten van chocolade. Daarom gaat de absolute voorkeur uit naar rauwe cacao poeder.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van cacao?
Eeuwenlang is chocolade het favoriete dessert bij uitstek geweest. Het enige dat het succes van dit smakelijke hapje overschaduwt, is de mythe dat smakelijk voedsel sowieso slecht is voor uw gezondheid – bijgevolg wordt chocolade beschouwd als één van de meest gevaarlijke, risicovolle dingen die u kan eten. Om deze reden zijn heel wat mensen voorzichtig als ze chocolade eten, vooral indien ze belang hechten aan hun gezondheid. Het is echter belangrijk een duidelijk verschil te maken tussen chocolade en cacao. Vooral rauwe cacao is erg goed voor de gezondheid. Het is niet de cacao in chocolade die de chocolade slecht maakt, maar de suikers en melk die er aan worden toegevoegd.

Dankzij talrijke onderzoeken en ontdekkingen weten we nu dat cacao zelfs zeer gezond is voor onze gezondheid. Er zijn namelijk heel wat gezondheidsvoordelen verbonden met cacao, die een positieve invloed hebben op diegenen die het consumeren. Dit geldt nog meer wanneer mensen ervoor kiezen om cacao op een intelligente manier te consumeren.

Cacao kan meer dan 300 chemicaliën bevatten, die het onderwerp zijn geworden van onderzoeken door wetenschappelijke organisaties en universiteiten. Al deze onderzoeken leidden tot fantastisch nieuws!

Bewezen gezondheidsbevorderende eigenschappen van cacao

* Het hoofdbestanddeel van chocolade, cacao, bevat antibacteriële bestanddelen die cariës bestrijden. Deze ontdekking staat in schril contrast met de traditionele mythe van moeders die hun kinderen waarschuwen om niet teveel chocolade te eten, omdat het slecht is voor hun tandjes.
* Cacao heeft een enorme invloed op uw gevoel van welbehagen, en bevat tevens fenylethylamine.
* De geur die cacao afgeeft, helpt mensen te ontspannen, en verlost hen van stress, dankzij de invloed op de theta hersengolven.
* Cacao is geweldig voor mensen die problemen hebben met hun slechte cholesterol. Het bevat immers een soort onverzadigd vetzuur, oliezuur genaamd, dat ervoor gekend staat goede cholesterol te doen toenemen.
* Cacao is goed voor zij die belang hechten aan hun gewicht. Eén kopje warme chocolademelk gemaakt van rauwe cacao (met bij voorkeur amandelmelk) voor de maaltijd, vermindert uw eetlust aanzienlijk.
* Cacao bevat ook flavonoïden, dewelke instaan voor de elasticiteit van uw bloedvaten.
* Cacao bevat chemicaliën die de antioxidanten niveaus in uw bloed doen toenemen.
* Mannen kunnen één jaar langer leven indien ze regelmatig cacao zouden eten.
* Mexicaanse genezers gebruiken cacao om insectenbeten en bronchitis te genezen.

Nog meer gezondheidsvoordelen van cacao

Naast de ontdekkingen die we hierboven hebben opgesomd, zijn er nog enkele onderzoeken geweest die mythes omtrent cacao definitief onderuit hebben gehaald. Deze zijn:

* Desondanks het feit dat cacao bromine en cafeïne kan bevatten, komen deze stoffen voor in zulke geringe hoeveelheid, dat ze niet kunnen leiden tot nerveus gedrag.
* Cacao werkt niet verslavend.
* Cacao bevat geen chemicaliën die aanleiding geven tot acne (het zijn de suikers in chocolade die zorgen voor acne).
* Het maakt niet ‘high’. U zou 12 kilo cacao moeten eten in één keer, om nog maar enig effect te ondervinden.
* Cacao zorgt niet voor toename van slechte cholesterol, omdat het in feite een neutraliserend vetzuur bevat, stearinezuur genaamd.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

39 Responses to “De onbekende (ongekende) voordelen van rauwe cacao”

 1. moniquefebruari 9, 2011 at 11:48 pm #

  Hallo Jesse,

  Ik heb eindelijk rauwe cacao bonen gekocht(ongepeld) het was een heel gedoe om deze te pellen,dus ging ik ze maar even weken zoals ik dat doe met amandelen.
  Volgens degen moet t de lekkerste chocolade melk worden die je ooit geproefd hebt!
  Nou mooi niet dus! ik heb eerst de bonen geblenderd ,samen met de melk en warm laten worden(niet kokend) en een beetje honing voor t zoete.
  Nou nou wat was dat vies zeg,het kost een berg maar de smaak niet eenseen beetje!?
  Wat doe ik verkeerd,mag het met amandel melk of moet t met water alleen?
  Ik wil zo graag die lekkere smaak proeven.

  pleace help me!!!
  Groetjes monique.

 2. J. Pen Seniorfebruari 12, 2011 at 1:39 am #

  Beste Monique,

  Neen ik kan je helaas geen recept aanreiken, Met dit bericht wil ik je vragen of je mij het adres kunt geven waar de rauwe cacao bonen te koop zijn. Ik ben gek van chocolade en zou met de bonen graag willen experimenteren. Mogelijk dat ik jou hierna het juiste recept kan aandragen voor een heerlijke chocolademelk, die naar ik dacht, momenteel via de cacao van de Wereldwinkel had gekocht. Hopenlijk iets van jou te vernemen. Met een vriendelijke groet. J. Pen Senior te Voorschoten.

 3. annettefebruari 20, 2011 at 2:45 pm #

  Hoi

  Ik heb net de bonen gekocht en wat zijn die vies zeg. Ik zou de poeder nemen als ik choco zou maken. Die is ook rauw.

  Is het eigenlijk nodig om de bonen te pellen als je ze zo wil eten?

  Groet
  annette

 4. angelaapril 3, 2011 at 2:32 pm #

  hallo,

  weet iemand waar rauwe (ongebrande) cacaobonen te koop zijn?

  groetjes
  angela

 5. Donovanapril 11, 2011 at 9:36 am #

  tja internet is verwarend zeg kijk eens naar deze video …..
  dus beter carob?

 6. bert ruijtersapril 28, 2011 at 12:43 pm #

  Vanuit amerika bereiken mij berichten dat rauwe cacao helemaal niet goed voor je lichaam is.
  Het zou de mineraalhuishouding verstoren en tekorten veroorzaken.
  Het zou hoofdpijn doen ontstaan en bloeddruk verhogen.
  Zie de internetsites.

 7. Jesseapril 30, 2011 at 10:23 am #

  Hoi Bert!

  Heb die vraag al vaker gehad en heb er een video over gemaakt: http://youtu.be/t3nfQluqk1Q

 8. Jerryjuni 8, 2011 at 11:24 pm #

  Hoi Jesse,

  Kan je me vertellen wat precies de voedingswaarde is van rauwe cacao poeder?

  Sportieve groet, Jerry

 9. Aart van Wijngaardenaugustus 28, 2011 at 9:29 am #

  Dag Jesse,

  Interessante website heb je, het artikel over de onbekende voordelen van rauwe cacao heb ik op mijn website overgenomen. En deze informatie wil ik nog even meegeven, van een oude Chinese dokter, die zijn patiënten leerde: “Als je ziek bent, ga dan naar de dokter, want die wil ook leven; als je medicijnen krijgt voorgeschreven, ga dan naar de apotheker, want die wil ook leven. Maar als je thuis komt, spoel de medicijnen dan door de wc, want jij wilt ook leven !

 10. Elinefebruari 5, 2012 at 1:53 pm #

  Hallo!

  Ik ben studente lerarenopleiding aan de KHLeuven. Ik moet een lesje over chocolade geven en zoek daarvoor een echte cacaoboon. Iemand die mij hierbij kan helpen?

  Alvast bedankt
  Groetjes,
  Eline

 11. Nathaliefebruari 5, 2012 at 10:34 pm #

  Ook dit is een oud artikel, jammer hoor!!

 12. Ansfebruari 14, 2012 at 2:11 pm #

  Hallo iedereen,

  Ik heb hier een recept om een heerlijke en GEZONDE choco-amandelfudge voorzien van mineralen en antioxidanten te maken.
  Je hebt ervoor nodig:

  25 gr. rauwe cacaopoeder
  25 gr. rauwe honing
  250 gr. witte amandelpasta (Horizon)
  250 gr. bruine geroosterde amandelpasta (Horizon)
  40 gr. kokosbloesemsuiker
  1,5 eetlepel kokosolie (verwarmd en dus vloeibaar)
  2 theelepels vanillepoeder
  1/2 theelepel Keltisch zeezout

  Bereidingswijze:
  Mix alle ingrediënten in een kom tot een chocoladebruine pasta. Giet de pasta (of wat daarvan na het “even proeven” nog over is) in een laag bakje met deksel dat geschikt is voor de vriezer en laat het daar ruim 2 uur in staan. Snijd de chocolade in licht bevroren toestand in gelijke blokjes en leg het opnieuw 1 tot 2 uur in de vriezer. Nu hebben de blokjes een dusdanige stevigheid, dat je ze uit het bakje kunt tikken.
  Laat de fudge heel kort op temperatuur komen en serveer ze bijvoorbeeld bij een dampende kop kruidenthee. Heerlijk….. en eet smakelijk!!

  Groet, Ans.

 13. annekeapril 14, 2012 at 1:32 pm #

  Er wordt aangegeven dat je cacao in juiste hoeveelheden per dag moet eten om er de voordelen van te ondervinden. Welke hoeveelheden gaat het dan om ???

 14. jowannovember 26, 2012 at 8:11 am #

  Hoi ik eet ongeveer 50 gram rauwe cacao per dag , is dit erg slecht voor je ? als ik dit elke dag blijf doen ga ik dan klachten met m’n lichaam krijgen? vr. gr. Jowan …. b.v.d.

 15. asumanjanuari 24, 2013 at 4:13 pm #

  beste anneke en jowan,

  ik had tijdje terug meerdere artikelen en forums bekeken over (rauwe) cacao.
  20 gram cacao per dag word er aanbevolen wat voldoende is om de voordelen optimaal te ervaren. ook een tip, melk ontbindt de meeste gezonde stoffen in cacao, dus ik raad aan om dat te laten staan. X

 16. marionfebruari 4, 2013 at 2:47 pm #

  Ik neem iedere dag 2 blokjes extrapuur chocolade in die ik koop bij de coop. niet duur en lekker.
  ik weet dat het een goed effect heeft op mijn hoge cholesterol.
  die was bij de laatste controle wel gezakt.

 17. Maaikefebruari 23, 2013 at 9:17 pm #

  Hoi allemaal,

  Heeft iemand een leuk recept met gojibessen en cacaobonen? Ik heb de bonen net in huis, vind het wel gezellig om ze af te pellen en de donkere stukjes op knabbelen maar de smaak is wat bitter..
  Groetjes Maaike

 18. Patriciaaugustus 18, 2014 at 6:55 am #

  hoi Jesse

  Zoekende op internet naar informatie of rauwe cacao verzurend is ivm het zuur-base evenwicht in ons lichaam, kun jij mij daar antwoord op geven?

  enne mocht je eens echte lekkere rauwe chocolade willen proeven, laat het me weten dan stuur ik je er éen op.

  groetjes,
  Patricia

 19. margrietseptember 22, 2014 at 9:28 am #

  Hallo Jesse,

  Ik mis een bronvermelding bij o.a. de onderzoeken die je aanhaalt in dit artikel.

  M.v.g.
  Margriet

 20. Hannahseptember 24, 2014 at 12:50 pm #

  Hee Jesse, ik eet elke dag een beetje rauwe cacaopeder uit zon bakje wat ik bij de bio superfoods kan vinden door mijn yoghurt. Is dit dan een te grote hoeveelheid van de verkeerde soort?

  Groetjes,
  Hannah

 21. MZjanuari 15, 2015 at 12:42 pm #

  Het klinkt allemaal heel mooi: die antioxidanten in rauwe cacao, toch is het niet wetenschappelijk bewezen dat deze de vrije radicalen in je lichaam bestrijden. Daarom mag je rauwe cacao volgens de European Food and Safety Authority (EFSA) niet ‘gezond’ noemen. Een positief effect op de bloeddruk is wel bewezen, maar dit geld niet alleen voor de rauwe variant. Daarnaast zijn ook voedingsdeskundigen erg sceptisch over deze antioxidanten in rauwe cacao. Volgens hen is het bijna niet mogelijk om dit via voeding op te nemen. Slechts 1 procent van onze eigen lichaamswaarde wordt aan antioxidanten opgenomen in het bloed.

  Bron: Tros Radar

 22. Enriquemaart 2, 2015 at 2:49 pm #

  lol, eet rouwe cacao bonen om aan de smaakt te wenen, daarna maak je recepten met de cacao bonen en zult zien dat het dan beter smaakt.

 23. Enriquemaart 2, 2015 at 2:55 pm #

  Cacao bonen zijn super gezond, mensen die dat tegen spreken zijn bedrijven die geld willen verdienen aan suiker, melk en andere troep die ze door het eten gooien,
  ook mariguana is gezond als je het in thee vorm of olie inneemt, het heeft een genezende werking onder anderen tegen kanker, en er zijn weer bedrijven die dat weer tegen spreken omdat zo als ik al zei, dan verdienen zij geen geld meer en dat is de koek (geld).

 24. Enriquemaart 2, 2015 at 3:04 pm #

  Ik was nog wat vergeten, voor MONSANTO moet je op passen dat bedrijf maakt genetisch manipuleerde groente, fruit en onder anderen ook mariguana, genetisch manipuleerde mariguana is super slecht, daar kan je zelfs aan dood gaan als je dat eet, drink of rookt, als MONSANTO ook genetisch manipuleerde cacao maakt dat raat ik je aan om dat niet te eten, raten die MONSANTO te eten kregen zaten vol met tumor, dat was net een horror film, “eet smakelijk”.

 25. Sjoerd Visserjuli 21, 2015 at 9:35 pm #

  Hallo ik heb er niets mee te maken maar alles wat je onbespoten en zuiver wil kopen kijk even bij pit en pit,woon in Spanje dus dat moet ik via Nederland bestellen

 26. Hamizahdecember 21, 2015 at 11:51 am #

  Just watched your prrgaom in Perth, Western Australia and seen one of your other prrgaom before.What is your final goal with this unique product ?I thought the best way of promoting is as you did at the farmers market by making a finished end product, although the 100% chocolate cylinder bar has its own market, did you ever consider going into full production by selling cakes and all the other cake recipes you’ve created over the years to offer this to the public and other commercial enterprises ?I personally think the full potential lies in your own creations locally but your bars could also be sold overseas, is there a use by or best before date required ?Good luck to you and your family with your operation and have a successful New YearJohn,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Recept voor Gezonde Superfood Chocolade ‘Snicker’ | Online Personal Trainer - maart 13, 2011

  […] Cacao (mits onverhit) is van zichzelf een geweldige superfood. Het is de nummer één antioxidant uit de natuur. Daarnaast zit cacao boordevol magnesium, chromium (twee mineralen die allebei, direct of indirect, helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en daarom ook helpen met gewichtsverlies) en diverse andere mineralen, o.a. ijzer. Belangrijk is om nogmaals te benadrukken dat het gaat om rauwe cacao. Als er niet expliciet op de verpakking staat dat deze cacao rauw (en biologisch) is, dan kun je er vanuit gaan dat de cacao werd verhit (zoals bij alle cacao soorten in de supermarkt en ook die in de meeste biowinkels). Dit wordt gedaan om het productieproces gemakkelijker en goedkoper te maken, maar boven een temperatuur van 48 graden gaan alle mineralen, antioxidanten en andere goede stoffen verloren en verliest de cacao zijn titel van 'superfood'. […]

 2. » Is rauwe cacao (poeder) wel gezond? - juni 21, 2011

  […] gezond? {lang: 'nl'}Een tijd geleden kreeg ik van een klant de vraag: "Op internet las ik dat rauwe cacao schadelijk kan zijn. Er zijn sites die schrijven dat het ongezond is. Jij zegt dat het zo gezond […]

 3. Multitof » Blog Archive » Tofchoc: chocolademakers sinds 2012 - juli 22, 2012

  […] en in het bijzonder rauwe cacao, is een bijzonder sterke antioxidant en heeft allerlei andere gezondheidsvoordelen. Verder bestaat chocola vooral uit vet en zoetstoffen. In de gemiddelde chocoladereep is dat […]

 4. Chocolade ijstaart « - oktober 28, 2012

  […] Het wordt gerekend als een superfood en is wederom verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel. Kijk hier als je geïnteresseerd bent naar meer voordelen over cacao. Verdeel de vulling over de korst en zet […]

 5. Pure chocola facts | Ongevera - november 8, 2012

  […] jezelf, mooi, slank & gelukkig Bron: Jesse van der Velde Bron: Het kruidenvrouwtje Bron: Info.nu Beoordeel dit:Share this:Vind ik leuk:LikeWees de eerste […]

 6. Chocolade-noten-snack, hier krijg je geen spijt van! | Boddhi Wellness - juli 2, 2013

  […] en dit is met recht een gezonde choco-snack! Je hoeft geen spijt te krijgen als je dit eet. Lees hier de ongekende voordelen van rauwe cacao. Het namelijk […]

 7. 5 Superfoods die je geprobeerd moet hebben | BonBeauty - september 1, 2013

  […] bron: jessevandervelde […]

 8. Power smoothie van Sanne. | Puur Suzanne. | Blog over gezond, puur en lekker eten. - april 11, 2014

  […] Cacao, bevat flavoïden. Deze hebben een positieve invloed op de elasticiteit van de bloedvaten (Bron: Jesse van der Velden). Kortom genoeg voordelen om een chocolade smoothie te […]

 9. Woensdag weetjes: cacao | Groentje Gezond - september 24, 2014

  […] van der Velde heeft een heel goed stuk geschreven over cacao dat je hier kunt vinden Onderstaande stukje heb ik uit een van zijn artikelen over waar chocola goed voor is: […]

 10. Donker granenbrood met gebroken cacaobonen | La Toille Ciree - september 28, 2014

  […] gr gebroken cacaobonen (het is nu ook niet dat je tonnen cadeau krijgt van […]

 11. Gezond Recept: Chocolade Smoothie - Ook ideaal voor het sporten |Bioteaful - oktober 22, 2014

  […] Cacao, bevat flavoïden. Deze hebben een positieve invloed op de elasticiteit van de bloedvaten (Bron: Jesse van der Velden). Kortom genoeg voordelen om een chocolade smoothie te […]

 12. Power smoothie van Sanne. - Puur Suzanne. | Gezond, puur en lekker eten. - mei 16, 2015

  […] Cacao, bevat flavoïden. Deze hebben een positieve invloed op de elasticiteit van de bloedvaten (Bron: Jesse van der Velden). Kortom genoeg voordelen om een chocolade smoothie te […]

 13. Power smoothie van Sanne. - Puur Suzanne. | FOOD & LIFESTYLE - januari 23, 2016

  […] Cacao, bevat flavoïden. Deze hebben een positieve invloed op de elasticiteit van de bloedvaten (Bron: Jesse van der Velden). Kortom genoeg voordelen om een chocolade smoothie te […]

Geef een reactie