De oorzaak van buikvet en het verbranden daarvan

Tijdens de webinar van afgelopen donderdag (die overigens een enorm succes was: iedereen bleef tot het einde en het merendeel van de mensen beoordeelde de webinar met een 10!) was er veel interesse naar wat hormonen met ons lichaam doen. Om die reden geef ik je in de komende weken een overzicht van de belangrijkste hormonen in ons lichaam en wat die met onze lichaamssamenstelling doen. We beginnen met het stresshormoon Cortisol.

Vetopslag op buik
Het stresshormoon Cortisol heeft een directe invloed op de hoeveelheid vet op je buik. Wanneer het grootste gedeelte van jouw lichaamsvet zich op jouw buik bevindt is dit hoogstwaarschijnlijk een gevolg van te hoge productie van het Cortisol hormoon, of vooral van de onmogelijkheid (van jouw lichaam) om dit hormoon onder controle te houden (af te breken).

Het stresshormoon Cortisol wordt aangemaakt in diverse situaties.
Van oorsprong geeft dit hormoon ons de mogelijkheid te reageren op Fight or Flight situaties. Situaties van gevaar waarin we twee keuzes hebben: vechten of vluchten. Het lichaam produceert dan cortisol om onze alertheid te vergroten en om ons lichaam op dat moment meer energie te geven (cortisol stimuleert de suikerstofwisseling voor directe levering van energie).

Tegenwoordig komen we deze situaties echter minder vaak tegen dan bijvoorbeeld in de oertijd. Wanneer moest jij voor het laatst rennen voor je leven omdat je anders door een leeuw opgegeten zou worden? Het lichaam maakt echter ook cortisol aan in andere situaties. Situaties waar we wél dagelijks aan bloot worden gesteld. En juist dat is op lange termijn nadelig voor onze gezondheid en onze lichaamssamenstelling.

De noodzaak van cortisol
Ons lichaam kan niet zonder cortisol. Wanneer het ‘s ochtends licht begint te worden maakt het lichaam cortisol aan (bij een gezond cortisol balans is er dan een kleine piek in de aanmaak van cortisol) om ons te wekken en om ons lichaam energie te geven. Vervolgens (in een normale situatie) vermindert cortisol gedurende de dag en is de productie van dit hormoon ‘s nachts het laagst.

De realiteit is helaas vaak anders. Doordat we nadat we van huis vertrekken in files staan, stress hebben op ons werk, een te drukke agenda hebben, aan hoge verwachtingen van onze partner of leidinggevende willen voldoen, last hebben van faalangst en noem maar op, maakt het lichaam gedurende de dag veel vaker het cortisol hormoon aan dan zou moeten.
Het gevolg? De lever (die cortisol zou moeten afbreken) kan niet bijbenen en ons lichaam wordt constant blootgesteld aan te hoge cortisol waarden.

Disbalans in cortisol productie
Uiteindelijk leidt dit tot een onnatuurlijke productie van cortisol. In plaats van weinig cortisol in de avond is het juist hoog omdat je de hele dag stress hebt gehad. In plaats van een korte cortisol ‘piek’ in de ochtend om je wakker te maken blijft cortisol dan juist laag en word je vermoeid wakker.

Op lange termijn leidt een overmatige cortisol productie tot opslag van vet op onze buik. Tevens leidt dit tot een verslechterde nachtrust (moeilijk in slaap vallen, moe wakker worden), een verminderde weerstand, etc.

Een belangrijke doelstelling voor (1) het in stand houden van een goede gezondheid en (2) het verliezen van buikvet is het minimaliseren van de aanmaak van cortisol.

De bekende motivatie spreker Anthony Robbins zegt altijd: het is niet wat er gebeurd dat het resultaat bepaald, maar de manier waarop jij daar mee omgaat. Als je in de file staat kan je van die situatie (hetgeen wat er op dat moment gebeurd) gestresst raken (resultaat) of je kan een prachtig stukje muziek op zetten, jezelf ontwikkelen door een boek te lezen / naar een audioboek te luisteren, de tijd nemen om een creatieve oplossing voor bepaalde problemen te vinden en je na jouw tijd in de file juist heel goed voelen (zelfde situatie, ander resultaat). Het is altijd aan jou de keuze hoe je met de situatie omgaat, of je deze keuze nu bewust of onbewust maakt en hoe moeilijk dat in sommige gevallen ook is.

Jezelf ontwikkelen tot sterkere persoonlijkheid die beter met stressvolle situaties om gaat is voor iedereen mogelijk. Het is echter iets wat tijd kost en een enorme toewijding van jezelf vraagt. Gelukkig zijn er ook gemakkelijkere methoden.

Onze natuur heeft ons voorzien van diverse producten die ons lichaam in de gelegenheid stellen beter met stress om te gaan. In landen als India groeien talloze planten die, wanneer we die tot ons nemen, ons lichaam helpen beter met cortisol om te gaan. Zo verlengt Licorice Root het zogenaamde ‘half-leven’ van cortisol. Dit betekent min of meer dat de cortisol die wordt aangemaakt dubbel zo lang in ons bloed blijft, waardoor er uiteindelijk de helft minder cortisol wordt aangemaakt.

Wanneer je op dit moment veel last hebt van stress en het merendeel van jouw lichaamsvet zich op jouw buik bevindt, raad ik je aan als eerste te gaan werken aan een betere slaap. Start met het doen van deze Bioprofiel slaaptest. Wanneer je twee keer of vaker “Ja” beantwoordt, volg dan deze tips om je nachtrust te verbeteren:

1) Ga altijd voor 23u naar bed en sta altijd op hetzelfde tijdstip op
2) Probeer minimaal 8 uur per nacht te slapen
3) Zorg dat je slaapkamer donker is en verwijder nachtlampjes en dergelijke
4) Verwijder alle elektrische apparaten uit je slaapkamer (wekkerradio’s, mobiele telefoons, etc)
5) Minimaliseer geluiden in je slaapkamer (draag oordoppen als je het geluid niet kan uitschakelen, bijvoorbeeld het geluid van auto

Zou je willen ontdekken hoe je effectief jouw buikvet kunt verbranden?
De meeste mensen gaan totaal de mist in met de methoden die ze gebruiken….

Download hier mijn trainingsschema en info PDF over het krijgen van strakke buikspieren

Share:

10 comments

  1. Hoi jesse,

    Dit is een duidelijk verhaal, precies wat ook in het webinar al aan de orde kwam.
    Je slaaptips pas ik automatisch al toe( die 5 punten bedoel ik he!)
    Soms liggen dingen wat complexer he!
    Maar ik neem alles mee.
    Zou je mijn vraag over de verhoogde maagzuurproductie nog even willen beantwoorden?
    Prettige dag nog.

    Groetjes,
    Jeanette

  2. Hi Jesse,

    Goede uitleg over het stresshormoon, ik ga zeer zeker magnesium slikken voordat ik ga slapen.
    Ik moest helaas meerdere vragen met “ja” beantwoorden.
    Bedankt voor de tips.
    Groetjes, Ada.

  3. Dag Jesse

    Gelukkig heb ik geen problemen met het slapen. Mijn vet zit dan ook niet rond mijn middel maar op mijn billen, daarom zou ik graag bij je een bestellinkje plaatsen :p Toch een goede en interessante uitleg (kan ik misschien aan mijn man doorgeven waarbij dit wel van toepassing is).
    Alvast bedankt!!

    Vriendelijke groetjes
    Greet

  4. Schuldig aan slechte slaap hier. Heb net naar dat magnesium gezocht, er zijn heel wat oxide versies op de markt, slechts een goed product gevonden bij de apotheker. We gaan er werk van maken, ik moet nu eenmaal om 6u opstaan en blijf graag laat op. 🙁

  5. hallo,

    sinds de geboorte van mijn zoontje slaap ik erg onrustig, hij word vaak wakker ,ik zou wel meer willen slapen,maar krijg er geen kans voor,
    ik hoop als dat beter gaat dat dan slinkt miosschien ook mijn buik

  6. Hallo Jesse..
    Ik krijg hem niet geopend..
    zal je me kunnen helpen?

  7. Wanneer je een tekort aan cortisol hebt,is lang slapen dan slecht ?
    Ik heb een heel laag cortisol gehalte maar bij testen in het Radbout ziekenhuis blijken mijn bijnieren wel te werken,dus kreegik alsenig adviesmee dat ik maar meer stress moet hebben ???
    Daar kan ik natuurlijk niks mee,via een ortho arts slik ik nu 5 -10 mg hydrocortisol per dag,maar ik blijf klachten houden,niet zo erg meer ,geen malaise gevoel gelukkig meer,maar nog wel moe en ‘s morgens kanik amper wakker worden.
    Vandaar mijnvraag of te veel slapen in mijn geval niet goed is.
    Ook zou ik graag willen weten of hydrocortisol zo lang bij geslikt kan worden,ik slik het nu bijna een jaar ,maar durf niet meer te stoppen,bang dat ik weer zo ziek word.
    groet,Angelique

  8. Zeer interessate artikels !

    Ik krijg helaas de link naar je trainingsschema en info PDF over het krijgen van strakke buikspieren jiet open!

    Groeten,

    Theo

Geef een reactie