FoodMatters: Voeding als medicijn

Soms heb ik het gevoel dat het oneindig zoveel makkelijker zou zijn als we konden doen alsof de gezondheidsproblemen in onze wereld niet bestaan. Het zou heerlijk zijn als we erop konden vertrouwen dat onze levensmiddelenindustrie opereert in het algemene belang en dat de FDA en de farmaceutische industrie zich geheel inzetten voor onze gezondheid. Ik denk dat je al wel aanvoelt dat dit momenteel een sprookjesachtige droom is. Of misschien voel jij je begrijpelijkerwijs net zoals veel anderen geconfronteerd door de kritieken op deze paradigma’s. Wat de reden ook is, James Colquhoun en Laurentine ten Bosch hebben hun lesje via de moeilijke weg geleerd.

In 2003 kwam de vader van James in een ernstige gezondheidscrisis terecht. Na jarenlang gewerkt te hebben onder stressvolle omstandigheden en een typisch westers voedingspatroon te hebben gehad, hield het lichaam van Roy Colquhoun er helemaal mee op. Toen hij als gevolg van depressies, chronische vermoeidheid, angsten en ernstige griepachtige symptomen maandenlang bedlegerig was ging Roy op zoek naar het beste medische advies dat hij kon krijgen. Psychiaters en medisch specialisten schreven talloze medicijnen voor die geen verlichting gaven voor Roys fysieke kwalen en, zoals Roy beweert, zijn geestelijke gesteldheid alleen maar verergerden.

“Mijn leven was een psychotische roes en werd via een neerwaartse spiraal stuurloos,” herinnert Roy zich. “Uiteindelijk leidde dit ertoe dat mijn psychiater me 30 dagen liet opnemen in een specialistisch psychiatrisch ziekenhuis. Deze verpleging hielp niet, en het enige dat er bereikt werd was een wijziging in de samenstelling van de voorgeschreven medicijnencocktail… Gevoelens van wanhoop gingen mijn leven domineren. Zelfmoord werd een beangstigende en erg realistische optie.”

Als professionele zakenman met een hardnekkig geloof in conventionele behandelingen stond Roy er in eerste instantie niet open voor toen James en Laurentine hem aanmoedigden om over de natuurgeneeswijzen te lezen die zij hadden leren kennen. Roy legde uit dat zijn houding destijds was, “Als de beste medici mij niet kunnen helpen, hoe kunnen mijn zoon en schoondochter met hun voeding en vitaminegebaseerde aanpak mij dan helpen?”

James en Laurentine begrepen dat er krachtige maatregelen nodig waren om Roy te laten stoppen met zijn gevaarlijke farmaceutische geneesmiddelenverslaving. Toen ze realiseerden dat hij de boeken die ze naar hem hadden opgestuurd niet las, ging het duo ervaren dokters, onderzoekers, naturopaten en journalisten over de hele wereld interviewen. Hun redenering was dat als Roy niet de boeken wilde lezen dan wilde hij misschien wel luisteren naar deze experts op DVD.

“Ze stonden op mijn stoep en vertelden me dat ze niet weg zouden gaan totdat ik beter was,” herinnert Roy zich. Het zien van de gefilmde beelden van al deze experts had duidelijk het gewenste effect. ”Na vijf jaar aan een zware dosis antidepressiva, anti-psychotica, angstremmers en slaaptabletten te hebben gezeten begon ik met het innemen van therapeutische doseringen vitamines en mineralen, en binnen een week was ik volledig gestopt met alle voorgeschreven medicatie.” Daarnaast, op niet zo vriendelijk aandringen volgens Roy, “werd ik gemaand tien dagen te ontgiften, waarbij ik alleen rauw eten at en geen alcohol nam, en daarna ging ik door met een speciaal reinigend voedingspatroon.”

Het resultaat? Ronduit spectaculair. Roy kreeg ondanks de waarschuwingen van de medici geen ernstige ontwenningsverschijnselen van de medicijnen. Tegenwoordig is hij ziektevrij, medicijnvrij, twintig kilo lichter, hij doet twee maal per week aan hardlopen en geniet van een gelukkig pensioen. Roy’s herstel was het ongelooflijke inspirerende bewijs van de kracht van voedingstherapie. “Wat we leerden via deze reis was zo verbazingwekkend dat we het wilden delen met anderen, en zo werd de documentaire Food Matters geboren,” legt James uit met zijn typische passie.

Het mooie aan Food Matters is dat de boodschap van universeel belang is – niet alleen voor hen die net zo ziek zijn als de vader van James ooit was, maar ook voor hen die op zoek zijn naar manieren om ziekten in hun leven te voorkomen, maar die de vaak zichzelf tegensprekende gezondheidsinformatie die ze tot hun beschikking hebben verwarrend vinden. In alle eerlijkheid, Food Matters maakt korte metten met deze warboel door te onthullen hoe een ongezond voedingspatroon in combinatie met een afhankelijkheid van pillen slikken de levensduur van het grootkapitaal bedient – en niet jezelf. Zoals Dr. Andrew Saul, specialist of het gebied van voedingstherapie, zegt in de documentaire, “Een goede gezondheid is heel erg logisch, maar je kunt er niet veel dollars aan verdienen”.

“We willen niet suggereren dat farmaceutische geneesmiddelen geen functie hebben, we zeggen alleen dat onze overbelaste medici misschien geen tijd hebben om mensen voor te lichten over voeding en een gezonde leefstijl,” legt James uit. “Food Matters is gemaakt om dat gat te dichten”.

Experts zoals Charlotte Gerson leggen uit dat het menselijk lichaam zelfhelend is wanneer het in goede gezondheid functioneert. Ze is ervan overtuigd dat “een normaal gezond lichaam geen kanker of andere ziektes kan en zal ontwikkelen”. Wanneer ons interne helende systeem daarentegen door een onnatuurlijk voedingspatroon en een toxische omgeving beschadigd raakt dan zullen ziekten zich openbaren. Medicijnen hebben een functie bij medische spoedgevallen, maar chronisch gebruik maskeert alleen maar de symptomen van ziekten en belemmert diepgaande genezing.

Het kan voor sommigen te overweldigend voelen om de reis naar een goede gezondheid te beginnen. Een deel van de kracht van Food Matters is dat het een onderhoudende en oplossingsgeoriënteerde springplank is om je eerste stap te zetten naar jezelf goed voelen. Food Matters bevat geen urenlange preken van wetenschappers of buitensporige ideeën over New Age voedingspatronen. Het is slechts tachtig minuten van krachtig gezond verstand, praktische oplossingen voor onze huidige gezondheidscrisis.

Het is erg verleidelijk om te doen alsof onze huidige problemen in de gezondheidszorg niet bestaan. Wat ik me begin te realiseren is dat ik misschien nooit in staat zal zijn om te veranderen hoe mensen eten, maar ik kan nu mijn uiterste best doen om keuzes te maken die goed zijn voor mijn lichaam en onze planeet. Food Matters brengt de boodschap dat alleen jij in staat bent om de gekte van onze ‘ziektezorg industrie’ te overstijgen en de bruisende gezondheid terug te winnen die met recht van jou is.

geschreven door Kali Gray

Share:

Geef een reactie