Gewichtstoename tijdens de overgang – zo voorkom je het

Veel vrouwen tussen de 45 en 55 merken dat ze er opeens ongemerkt wat kilootjes bij krijgen, ondanks dat ze niet meer zijn gaan eten of minder zijn gaan bewegen. De oorzaak is eenvoudig: hormonale veranderingen, die het gevolg zijn van de overgang die eraan zit te komen. De menopauze is iets waar iedere vrouw vroeg of laat mee te maken krijgt, maar je kunt eventuele overgangsverschijnselen op een paar eenvoudige manieren voorkomen of verlichten, zonder medicijnen.

Wat is de overgang?

De overgang, door veel mensen ook wel menopauze genoemd, is het moment dat de vruchtbare periode van een vrouw is afgelopen. De overgang vindt niet plotsklaps plaats, maar ontstaat geleidelijk. De periode die vooraf gaat aan de menopauze duurt meestal een paar jaar en heet ook wel de perimenopauze. Bij de meeste vrouwen begint deze fase rond hun vijftigste, maar sommige vrouwen komen al veel eerder of juist veel later in de perimenopauze. In deze periode vinden er heel veel hormonale veranderingen plaats in het lichaam, die bij 60% van alle vrouwen kunnen leiden tot lichte of matige overgangsklachten en bij 20% tot ernstige klachten, variërend van zware menstruaties, hoofdpijn en opvliegers tot ernstige depressies. Zodra een vrouw stopt met menstrueren komt zij in de overgang, en een vrouw is definitief in de menopauze als zij 12 maanden achtereen niet meer heeft gemenstrueerd. Meestal duurt het daarna nog een paar jaar voordat alle overgangsklachten definitief verdwenen zijn. Ondanks al de vervelende bijverschijnselen die gepaard gaan met de overgang is de menopauze zeker geen ziekte of aandoening, het is een volkomen natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden.

Waarom vindt er vaak gewichtstoename plaats vóór, tijdens en na de overgang?

Gewichtstoename is vaak het gevolg van een disbalans in de hormonen. Die disbalans kan ontstaan door ongezonde voeding, medicijnen en stress, maar ook door natuurlijke schommelingen voor, tijdens en na de overgang kan de hormoonspiegel bij veel vrouwen flink in disbalans raken.

Vóór de perimenopauze: oestrogeendominantie

Vooral tijdens de periode die vóóraf gaat aan de perimenopauze krijgen veel vrouwen last van oestrogeendominantie, oftewel een te hoog oestrogeengehalte in het lichaam. Met oestrogeendominantie kan vetopslag in de hand worden gewerkt, met name op de billen, bovenbenen en kuiten, en daarnaast kan een overschot aan oestrogeen ook leiden tot allerlei andere klachten.

Perimenopauze: oestrogeenproductie gaat dalen

Tijdens de perimenopauze neemt de oestrogeenproductie in je lichaam opeens sterk af. Je lichaam heeft vervolgens tijd nodig om alle hormonen weer met elkaar in balans te brengen, en dit gaat meestal gepaard met typische overgangsverschijnselen zoals opvliegers en nachtzweten. Je zou denken dat als het oestrogeengehalte flink daalt de kans op overgewicht afneemt, maar juist door die sterke hormonale schommelingen zul je vaak meer trek in eten hebben, minder behoefte hebben om te bewegen en sneller vet opslaan, en dat werkt nou juist allemaal overgewicht in de hand.

Menopauze: oestrogeenproductie daalt nog verder, progesteronproductie stopt

Zelfs op het moment je stopt met menstrueren en de menopauze haar intrede doet loop je nog steeds meer risico om overgewicht te krijgen, omdat de oestrogeenproductie dan nog verder daalt en de progesteronproductie zelfs bijna helemaal ophoudt. De disbalans in de hormonen die hierdoor ontstaat wordt veroorzaakt door een tekort aan oestrogeen en kan leiden tot wat extra kilo’s.

Wat kun je doen om het risico op overgewicht tijdens de overgang te verminderen?

De perimenopauze en overgang zijn volkomen natuurlijk verschijnselen, wat betekent dat  hormoonschommelingen niet te vermijden zijn. Gelukkig zijn er wel wat natuurlijke manieren om de fluctuaties in je hormonen enigszins te reguleren en de overgangsklachten die hiermee gepaard gaan te verminderen (onderstaande lijst met tips is een samenvatting, een gedetailleerd overzicht met uitleg van deze tips lees je in het volledige artikel, zie onderaan voor verwijzing).

1. Drink elke dag voldoende water

Vooral als je veel last hebt van opvliegers en nachtzweten is goed drinken erg belangrijk.

2. Eet zo gezond mogelijk

Door veel verse rauwe groenten en bladgroenten te eten zorg je ervoor dat je veel vitamines, mineralen en vezels binnen krijgt die je lichaam in deze fase van je leven extra nodig heeft, zoals vitamine E, magnesium en calcium.

3. Vul je voedingspatroon aan met superfoods

Er zijn een aantal superfoods die overgangsklachten kunnen helpen verlichten:

  • Maca poeder: een superfood uit Peru dat een harmoniserende werking kan hebben op het lichaam en disbalansen kan helpen herstellen.
  • Pine pollen: dit superfood bevat een natuurlijke bron van testosteron waarmee de hormoonsamenstelling in balans kan worden gebracht in de periode vóór de perimenopauze, als je last hebt van oestrogeendominantie
  • Magnesiumolie: vrouwen die in de overgangsleeftijd komen krijgen als gevolg van een verminderde oestrogeenproductie vaak te maken met botontkalking. Eventuele magnesiumtekorten in je lichaam kun je op een eenvoudige manier aanvullen met magnesiumolie, dat op de huid kan worden aangebracht zodat het direct wordt opgenomen door het lichaam

4. Zorg voor voldoende beweging

Bewegen is goed voor lichaam en geest: het brengt je hormonen in balans, houdt je conditie op peil en geeft je een prettig gevoel. Vrouwen in de overgang die regelmatig bewegen hebben bovendien vaak minder last van opvliegers en andere overgangsklachten.

5. Vermijd medicijnen zoveel mogelijk

Medicijnen bevatten veel toxische stoffen die je gezondheid vaak meer kwaad dan goed doen, en medicijnen die speciaal bestemd zijn voor overgangsklachten kunnen een disbalans in de hormonen verder versterken. Probeer daarom het gebruik van medicijnen (ook medicijnen tegen overgangsklachten) zoveel mogelijk te vermijden, want de overgang is geen ziekte en hoeft dus ook niet met medicijnen ‘behandeld’ te worden.

In de Westerse cultuur wordt de menopauze nog veel te vaak gezien als een vervelend ongemak, een kwaal of een teken van verval. Wat dat betreft kunnen we beter een voorbeeld nemen aan veel Aziatische culturen, waar de menopauze wordt gezien als een belangrijke mijlpaal in het leven van de vrouw, en een nieuwe levensfase inluidt waarbij de viering van zelfstandigheid, zelfontplooiing en vrijheid centraal staat!

Dit is een samenvatting van het artikel “Overgang en gewichtstoename” op de Superverbrander Methode Ledensite, waarin je leert wat de overgang is, wat er tijdens de overgang precies in je lichaam gebeurt, waarom de kans op gewichtstoename tijdens de overgang groter is en hoe je dit op een eenvoudige manier zelf kunt voorkomen.

 

Share:

21 comments

  1. Hallo Jesse,
    Van mijn (antroposofische) huisarts heb ik druppels gekregen tegen de opvliegers. Die bestaan uit sanguinaria, rhizoma, decoctum D3, belladonna, planta totaD6 en lachesis D15. Deze neem ik nu 2x per dag, 15 druppels (in het begin 3x 15 druppels) en heb er veel baat bij. Ik ben een keer gestopt om te zien of het nog nodig was en had na een week of 2 weer heftige opvliegers. Dus neem ze weer braaf in.
    Wellicht hebben andere vrouwen hier ook baat bij?

    Groet, Truus.

  2. Hallo Jesse er zijn ook veel vrouwen gebaat bij salie thee of wat heel goed helpt is menopauzeformule met isoflavonen voedingssupplement van de etos deze heeft meer isoflavonen dan andere middelen en werkt heel goed is ook betaalbaar

  3. Hallo,
    ik ben 48 j en sinds 3 maanden krijg ik niet meer mijn maandstonden, ik vermoed dat ik in de menopauze kom.
    heb ook van die opvliegers.
    toen ik hiervoor nog mijn maandstonden kreeg had de paar dagen ervoor hetzelfde gevoel dat ik nu al 4 maanden heb.
    opgezwollen…
    ondertussen ben ik al 4 kg bijgekomen en mijn lichaam is helemaal veranderd terwijl ik bijna niets eet, en sport ik.
    ik voel mij daar enorm ongelukkig mee.
    blijkft dit duren of komt daar een eind aan.
    is hier een remedie voor…
    praten helpt niet want iedereen zegt me dat is normaal, maar ja.
    daar ben ik niet mee geholpen.
    Ymea , is dit en goede keuze .
    dank je wel
    petra

  4. Zo zie je maar weer Jesse , voor elke vrouw is er een andere methode en wat we allemaal niet willen is een aantal kilo er bij krijgen. Dat advies is natuurlijk prima maar geldt niet voor iedereen en dat zou meer naar voren mogen komen in de dingen die jij schrijft. Je geeft ook meer dan 1 advies dat is zo.Er is gewoonweg geen 1 oplossing voor dit probleem. Maar ik heb een vraag.Vind je ook niet dat de overgang een onderdeel is van het leven van een vrouw en dat een creme net als medicijnen een lap middel is om niet teveel klachten te hebben?
    Oestrogeendominantie is toch een gevolg van een scala aan dingen zoals opgestapelt gif in het lichaam en teveel eenzijdige voeding. zoals suiker en te weinig groenten? Is het eerste advies wat je zou moeten geven dan niet dat je meer groene groenten zou moeten eten en op moet passen met gifstoffen. Pas daarna een creme gaat smeren in het laatste geval?
    Het zijn maar wat vragen hoor! Met vriendelijke groeten Marijke van der Linde

  5. allemaal onzin ,al spin ik vijf x in de week ,ik val niet veel af dus die praatjes dat de vaerrbnding 14 uur door gaat geloof ik niks meer van

  6. Beste lezers.
    Sinds 5 ben ik in de (pre) menopauze. Mensen geloofden me in het begin niet zo, maar je weet het als vrouw heel goed. Ik was laatst bijna een jaar menstruatuevrij. Maar kreeg het toen toch weer. Ik ben nog Jong, nu 44 jaar, maar accepteer het, we hebben een zoon van 6, net op tijd gekregen gelukkig, eigenlijk heb ik niet zoveel klachten, wel gewichtstoename helaas en wat sneller moe en geïrriteerd, ik slik ymea dag en nacht. Dat bevalt goed. Als de pillen 2 dagen op zijn, krijg ik wel direct weer opvliegers. Wil de natuur toch een handje helpen om deze periode door te komen. Kan het aanraden.

    T

  7. Heb ik dit besteld.ik wil het graag hebben.

  8. Wil graag hebben.ik weet niet of get bestellen gelukt is

  9. Dag Jesse

    Kan jij mij helpen a.u.b?
    Ik zit in mijn menopauze en mijn buik is zeer opgezwollen en ik ben zonder meer te gaan eten paar kilo’s aangekomen.
    Ik sport 2a3 keer per week maar toch helpt dit mij niet.
    Ik voel mij niet zo gelukkig met mijn zwaardere lichaam,bestaat er iets om mij te helpen?
    Groetjes Hilde

  10. Beste Jesse,
    Het is heel logisch dat jij als man van begin 30 geen idee hebt waar je over praat. Jij hebt nooit maanden lang amper geslapen omdat je om de 1 1/2 uur wakker werd van een opvlieger en daarna niet meer in slaap kwam. Probeer het eens, met 3 kinderen en een baan. Of dat je een groep moest toespreken en werd overvallen door een opvlieger. Eens kijken of je het dan nog hebt over ‘het accepteren van een natuurlijk verschijnsel’. En te erg dat je eigenlijk beweert dat Westerse vrouwen zich aanstellen omdat Aziatische vrouwen er heel anders mee omgaan. Jij weet best dat hier nog heel veel onderzoek naar gaande is. Ik slik hormonen en voel me eindelijk weer mens na jaren tobben! Veel groenten eten… doe mij een plezier en neem vrouwen met overgangsklachten eens serieus.
    Hartelijke groet,
    Wilma

  11. Hallo,
    Ik sport 4 x in de week en eet heel gezond. Al jaren overigens. Vanaf mijn 47 jaar begon bij mij de overgang. Dat is inmiddels 8 jaar geleden. Nog steeds heb ik volop opvliegers en niets helpt.
    Ook dat zwaarder worden heeft bij mij dus niets te maken met ongezond eten en weinig beweging of meer eten.

    En inderdaad Wilma je hebt gelijk wanneer worden vrouwen in de overgang eens serieus genomen? Volgens mijn huisarts duren de opvliegers maar 3 jaar! Mijn moeder is inmiddels 80 en heeft ze nog af en toe. Ik ben pedicure van beroep, ook niet leuk als je constant met opvliegers in je praktijk bezig bent. In Amerika gaat het er heel anders aan toe en worden vrouwen in de overgang wel serieus genomen…………dus alle medici….. neem eens voorbeeld hieraan.
    Hartelijke groet,
    Heidi.

  12. I have noticed you don’t monetize your page, don’t
    waste your traffic, you can earn additional cash every month because you’ve got hi
    quality content. If you want to know how to make extra money, search for: Mrdalekjd methods for $$$

  13. Ik ben bijna 60 jaar en heb al 10 jaar last van opvliegers. Ik sliep snachts niet meer. Het kan je leven gigantisch beïnvloeden. Het positieve is dat het wel minder heftig wordt maar niet over gaat. Mijn moeder is 82 en heeft ook af en toe nog opvliegers. Het is belangrijk dat de overgangstijd serieus genomen wordt!!!

  14. Zo lekker kort door de bocht.
    Accepteer het maar.
    Dat zegt een man van 30 tegen vrouwen van 50.
    Wat sommigen zeggen, niet kunnen slapen door de opvliegers.
    Moe zijn op het werk daardoor.
    Constant dat gezweet van de warmte en dan weer als een gek afkoelen.
    Hoe kan je de plank zo misslaan Jesse

  15. Hey Jesse!
    Zullen we afspreken dat jij geen advies meer geeft over de overgang totdat je zelf de eerste opvlieger hebt gehad?
    Groetjes, Wilma

  16. Sluit mij bij velen aan.
    Ik kwam enorm snel aan in heel korte tijd. (Half jaar meer dan 20 kilo).
    Zweet mij helemaal leeg. Nooit last van gehad.
    Ik zou nog te jong zijn maar krijg geen menses meer.
    Prompt kreeg ik een hartinfarct . En ja dus veel te jong.
    Was er ook maar eerder gekeken naar mijn totale plaatje.
    Ik had nog een kinderwens en elke keer besef dat dat voorbij is is niet fijn. Nee voor mij geen viering van volgende periode.
    Groetjes

Geef een reactie