Gezond eten doe je door de juiste voeding te combineren

Niet alleen wát je eet is belangrijk voor een goede gezondheid, ook hoe je het eet. Ons traditionele voedingspatroon is gebaseerd op de overtuiging dat je een gevarieerde maaltijd moet eten met zoveel mogelijk verschillende soorten eten. Hierdoor heeft meer dan de helft van onze bevolking last van spijsverteringsproblemen en zijn maagtabletten een van de meest verkochte geneesmiddelen in Nederland. Tijd dus om de kunst van het combineren van voeding nog eens goed onder de loep te nemen.

Waar het combineren van voeding op gebaseerd is

Onze verre voorvaderen aten niet wat wij aten. De maaltijden die zij aten werden samengesteld uit één of twee soorten voeding die ze op dat moment ter beschikking hadden, en veel gerechten bestonden uitsluitend uit dierlijke eiwitten. Het bewerken van voeding zoals wij dat vandaag de dag kennen was nog niet bedacht, en ook maagtabletten waren nog niet uitgevonden. Het lijkt erop dat onze voorvaderen zich geen zorgen hoefden te maken over gezond eten want ze hadden geen last van de spijsverteringskwalen die zo kenmerkend zijn voor de moderne mensheid.

combineren

De theorie van het combineren van voeding komt van de Amerikaanse Dr. William Hay uit New York, die in de jaren ‘20 het Hay dieet introduceerde. Door de juiste typen voeding met elkaar te combineren kunnen we verzekerd zijn van een moeiteloze spijsvertering en een volledigere assimilatie en efficiënter gebruik van voedingsstoffen door het lichaam, om zo een goede gezondheid te bevorderen.

Voedselcombinaties die je beter kan vermijden

Hays theorie komt erop neer dat je bepaalde soorten voedselcombinaties beter kan vermijden als de ene type voeding een zure omgeving nodig heeft en de andere een alkalische omgeving. Ook het specifieke soort en sterkte van de spijsverteringssappen en de benodigde timing voor afscheiding van die sappen kan per type voeding verschillen en speelt dus een rol bij het bepalen welke voeding je beter wel en niet kan combineren. Bij een verkeerde combinatie van voedingsstoffen is de maaltijd maar moeilijk te verteren. Het eten blijft langer dan nodig in de maag zitten en gaat fermenteren, waardoor je last krijgt van verstoppingen, een opgeblazen gevoel, flatulentie en onnodige vetophoping in de maag. Onjuiste combinaties die tot deze symptomen leiden zijn onder andere:

  • Eiwitrijke en koolhydraatrijke voeding, zoals bijvoorbeeld bij de typisch Hollandse maaltijd van een portie aardappelen, groenten en een stukje vlees.
  • Twee verschillende geconcentreerde eiwitrijke voedingsmiddelen, bijvoorbeeld twee verschillende soorten vlees
  • Eiwitten en vetten, zoals gefrituurde kip
  • Zure fruitsoorten en koolhydraten, waaronder pastagerechten met tomatensaus
  • Zure fruitsoorten en eiwitten, bijvoorbeeld een ontbijt met zowel gebakken eieren met spek als een glaasje jus d’orange
  • Zetmeel en suiker, een combinatie te vaak terug te vinden is in gebakjes, kerststol en krentenbroodjes

… Maar wat kun je dan wél combineren?

Zetmeel, vetten en groene groenten kun je allemaal tegelijkertijd eten omdat ze een alkalische of neutrale omgeving nodig hebben voor de spijsvertering. Ook eiwitrijke voeding, groene groenten, suikers en zure fruitsoorten mag je allemaal samen eten omdat ze een zure of neutrale omgeving nodig hebben om goed te kunnen verteren. De makkelijkste manier om deze combinaties te vermijden is door zo min mogelijk verschillende gangen te eten. Een maaltijd met één gang, het hoofdgerecht dus, is het meest ideaal.

Dit is een samenvatting van het artikel “Wat zijn goede combinaties van voeding om samen te eten” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leert waarom het belangrijk is om de juiste voedingsmiddelen met elkaar te combineren, hoe ons lichaam voedsel verteert, welke voedselcombinaties gezond zijn en welke je beter kan vermijden.

Share:

9 comments

  1. Hallo Jesse,

    het is onduidelijk voor mij dat bij de opsomming van onjuiste combinaties o.a. zure fruitsoorten met eiwitten genoemd wordt en bij “wel te combineren” staat dat je eiwitrijke voeding, groenten, suikers en zure fruitsoorten allemaal samen mag eten.
    Ook snap ik niet dat je suikers daarmee mag combineren, ik had begrepen dat suiker bij eiwit gaat gisten, omdat eiwit zoveel langer duurt om te verteren.
    Bij een lezing over insuline hoorde ik juist dat je vet niet met koolhydraten moet combineren vanwege vetopslag tgv die insuline.
    Kun jij dit verduidelijken?

    met vriendelijke groet,
    Marian

  2. Het blijft stil,
    Ook ik ben nieuwsgierig naar deze antwoorden.

  3. jammer, die stilte

  4. Omdat hij wilt dat je het boek koopt!
    Groetjes Britt

  5. Hij bedoelt waarschijnlijk dit:

    Ook eiwitrijke voeding, groene groenten … mag je allemaal samen eten.
    Suikers en zure fruitsoorten … mag je allemaal samen eten … omdat ze een zure of neutrale omgeving nodig hebben om goed te kunnen verteren.

    Fijne dag verder.

  6. Klopt niks van dit verhaal.
    Ik volg deze wijze van eten via Personal Hormonal Profiling, daar staat het haarfijn uitgelegd.

  7. Hallo Jesse,

    Wat met havermout en fruit?
    Havermout bevat veel koolhydraten. Kan dit met fruit gegeten worden?

    Mvg.

  8. Deze hele site slaat nergens op en is een bij elkaar geraapt zooitje van artikelen die elders te vinden zijn van vage “wetenschappers”. Jesse jat gewoon alles bij elkaar.

  9. Wanneer ik een artikel lees van Jesse, valt mij steeds weer op dat hij het vertikt om te reageren op vragen.
    Hoogst irritant!

Geef een reactie