Hennep zaden – de plantaardige bron van volwaardige eiwitten

Vooral voor vegetariërs, veganisten en mensen die niet elke dag vlees willen eten is het soms moeilijk om plantaardige voeding te vinden die rijk is aan volwaardige eiwitten. Hennep zaden zijn voor hen een uitkomst, want deze bevatten naast volwaardige eiwitten ook veel omega-3 vetzuren en fytonutriënten die de weerstand bevorderen en de hart- en bloedvaten, weefsels, organen, cellen en huid gezond houden. Bovendien zijn hennep zaden enorm lekker en veelzijdig in gebruik.

Waarom zijn hennep zaden een goed alternatief voor dierlijke eiwitten?

Waarschijnlijk heb je in je kindertijd geleerd dat je veel vlees en zuivel moet eten om voldoende hoogwaardige eiwitten binnen te krijgen. Maar vlees en zuivel zijn een grote belasting voor ons lichaam en kunnen bij een hoge consumptie leiden tot onder meer nierfalen, osteoporose, kanker, hart- en vaatziekten, jicht en een futloos gevoel. Daarnaast heeft de vlees- en zuivelindustrie ook negatieve gevolgen voor het milieu en vaak ook voor de dieren die het vlees en de zuivel moeten produceren.

Dat wij eigenlijk geen dierlijke eiwitten nodig hebben om gezond te blijven blijkt wel uit het traditioneel vegetarische voedingspatroon dat veel Aziatische volkeren hebben. Ondanks dat deze mensen vaak zware fysieke arbeid verrichten hebben ze relatief veel minder last van de meest voorkomende westerse volksziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker.

Het grootste verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten is dat de meeste dierlijke producten zoals vlees en zuivel alle 9 essentiële aminozuren bevatten die het lichaam nodig heeft om dierlijke eiwitten te transformeren tot menselijke eiwitten. Om die reden worden dierlijke eiwitten ook vaak volwaardige eiwitten genoemd. De meeste plantaardige eiwitten, zoals bonen, erwten, noten, zaden en de meeste granen, bevatten wel alle essentiële aminozuren maar vaak is het gehalte van een of twee van de aminozuren erg laag waardoor dit soort plantaardige eiwitten vaak worden aangeduid als onvolwaardige eiwitten. Er zijn echter een paar plantaardige bronnen van eiwitten die wel tot de volwaardige eiwitten worden gerekend, en één daarvan is hennep zaden.

Waarom zijn hennep zaden zo gezond?

Picture 1Hennep zaden bevatten behalve volwaardige eiwitten die de spieropbouw en het uithoudingsvermogen bevorderen, de bloedsuikerspiegel in balans houden, genezing versnellen, de natuurlijke reiniging van het lichaam stimuleren en zorgen voor sterke botten en tanden ook omega-3 vetzuren en meer dan 20 soorten mineralen (o.a. magnesium, kalium, calcium, ijzer, mangaan, zink, koper, platina, fosfor, zwavel, borium, nikkel, germanium, tin, jodium, chroom, zilver en lithium) en sporenelementen die essentieel zijn voor het functioneren van het menselijke lichaam. Ook bevatten hennep zaden een flinke hoeveelheid enzymen en antioxidanten, zoals vitamine E en lecithine, welke beide belangrijk zijn voor een gezonde hersenchemie. Lecithine ondersteunt tevens een gezonde leverfunctie, waarmee de natuurlijke reiniging van het lichaam wordt bevorderd. Daarnaast zijn hennep zaden rijk aan alfa, bèta en gamma globuline, welke ons immuunsysteem versterken en helpen oud en beschadigd weefsel te herstellen en nieuw weefsel aan te maken. Bovendien bevatten hennep zaden chlorofyl en het anti-ontstekingsvetzuur G.L.A., die ook voorkomen in oa. spirulina en bekend staan om de hormoonregulerende werking en ontstekingsremmende kwaliteiten

Hoe kun je hennep zaden gebruiken?

Hennep zaden smaken lekker romig en nootachtig en zijn heerlijk door smoothies, notenmixen, salades, rauwe snacks en soepen. Daarnaast kun je de zaden vermalen tot meel waarna je er glutenvrije koek of brood mee kunt bakken of hennepmelk van kunt maken.

Share:

6 comments

  1. Misschien is het leuk om een recept met hennep(meel) erbij te zetten bv glutenvrije koeken.

  2. Hennep lijkt qua toevoegingen ongeveer hetzelfde als Chia-zaden. Aangezien superfoods erg prijzig zijn, wil ik het bij 1 willen houden. Welke van de 2 is de ‘betere/ completere’ optie?

  3. Vraagje hoelang moet je wachten als het zaad ontkiemt is dat je het kan gebruiken of word er hier gemalen hennep bedoeld ? Daar er aan duiven ontkiemde zaden word gegeven en dit zou zeer voedzaam zijn

  4. Om 10 gram eiwitten uit hennepzaden of chiazaden te kunnen krijgen heb je al snel 30 gram van dit zaad nodig per dag. lijkt me een erg dure hobby om zo maar aan veel plantaardige eiwitten te komen, zelfde verhaal als met noten en zaden en pitten, je moet er heel veel van eten om in je eiwitbehoefte te voldoen. Bovendien krijg je op deze manier ook een hoop fytinezuur binnen! Wat is er mis met hoogwaardige dierlijke eiwitten waarvan de biobeschikbaarheid veel hoger ligt dan plantaardige. En wie zegt dat je daar allerlei vervelende aandoeningen van krijgt. In Azie eten ze trouwens ook vis en gevogelte.
    Het probleem hier in het Westen is gewoon dat alles zo onwijs duur is, biologisch eten is haast onbetaalbaar voor de meesten.

  5. Hoi,
    Ik lees verschillende dingen over hennepzaad en de meningen zijn hierover verdeeld.
    Op dit moment gebruik ik ongepelde hennepzaad voornamelijk in smoothies (in de blender).
    Wat is nu beter… gepelde of ongepelde zaden?
    Ik lees dat ongepeld beter is, omdat er dan nog meer voedingsstoffen aanwezig zijn.
    Vandaar de keus om ongepelde te gebruiken.

  6. Gem….mmmmmheerlijk.
    Snijdt een selderijknol in mooie plakken.
    Wentel ze in een geklutst ei.
    Vervolgens in hennepzaad.
    Bak ze om en om in de olijfolie.
    Een scheutje liefde erbij en de engeltjes wandelen over je tong.

Geef een reactie