Immuunsysteem verbeteren met deze voedingsstoffen

Een goede natuurlijke weerstand vormt de basis van onze gezondheid. Met een sterk immuunsysteem kunnen we onszelf beschermen tegen veel virussen, bacteriën en schimmels die ons lichaam continu proberen binnen te dringen. Als onze weerstand om wat voor reden dan ook verzwakt is dan worden we erg kwetsbaar voor ziektes en kwalen. Holistische geneeswijzen zijn daarom van mening dat ziektes niet worden veroorzaakt door virussen en bacteriën maar door een verlaagd immuunsysteem. Je immuunsysteem is essentieel voor een goede gezondheid, want zodra deze wordt aangetast liggen andere meer serieuze ziektes en aandoeningen op de loer…

Groenten die zorgen voor een goede weerstand
Groenten met een hoge ORAC-waarde zijn het meest effectief voor de versterking van je immuunsysteem. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity, en de ORAC-waarde is een gestandaardiseerde methode om het antioxidantgehalte te meten van verschillende voedingsmiddelen en supplementen. Hoe hoger de ORAC-waarde, hoe effectiever een voedingsmiddel is bij het neutraliseren van vrije radicalen. Hoe minder vrije radicalen er in je lichaam zitten, hoe gezonder je bent. Je kunt de ORAC-score van veel verschillende soorten voeding bekijken op www.oracvalues.com. Let er wel op dat niet alleen het totale antioxidantgehalte van voeding de gezondheidsvoordelen van je voeding bepaalt, dit is ook afhankelijk van hoe de desbetreffende voeding wordt geabsorbeerd en gebruikt door je lichaam. De ORAC-waarde is een handige richtlijn, maar is dus slechts een deel van het totale plaatje.

Eet zoveel mogelijk rauwe groenten in plaats van gekookte groenten. De voedingswaarde van rauwe groenten is ongeëvenaard, en de vele hierin aanwezige antioxidanten beschermen de cellen in je immuunsysteem tegen beschadigingen veroorzaakt door schadelijke stoffen uit je omgeving. Eet ook zoveel mogelijk verschillende kleuren groente. Vooral donkergekleurde groenten zoals boerenkool en broccoli zijn erg goed voor je. Let er op dat de groenten die je koopt vers zijn, want de voedingswaarde vermindert enorm als groenten enigszins verlept zijn, tot zelfs nul wanneer je ze uit blik eet.

Fruit waarmee je je immuunsysteem versterkt en onderhoudt
De makkelijkste manier om je weerstand te versterken is dagelijks verse citroensap aan een glas water of kop thee toe te voegen. Op die manier wordt de interne pH waarde van je lichaam in balans gehouden zodat gezonde bacteriën worden ondersteund en virussen en slechte bacteriën, die beter gedijen in een zuurder klimaat, worden verdreven. Ook bosbessen en frambozen dragen op bijzondere wijze bij aan je immuunsysteem. Ze hebben in vergelijking tot andere groenten en fruit een bijzonder hoog antioxidantgehalte (ORAC-waarde 6.520) en bevatten veel minder fructose dan veel andere soorten fruit.

De krachtige werking van kruiden
Veel kruiden en specerijen staan erom bekend dat ze een sterke medicinale werking hebben en je immuunsysteem ondersteunen. Bovendien zijn kruiden in tegenstelling tot voedingssupplementen veilig voor kinderen. Kruiden en specerijen voeren de ORAC-lijst aan en kunnen worden beschouwd als de ‘kampioenen’ van onze aarde als het gaat om voedingswaarde. Het mooie aan kruiden en specerijen is dat sommigen niet alleen je immuunsysteem versterken maar je lichaam ook in balans brengen en beschermen. Wat voorbeelden van heilzame kruiden en specerijen zijn:

 • Kaneel: heeft een ORAC-waarde van maar liefst 267.536 en is een krachtige antimicrobiële stof. Men heeft ontdekt dat kaneel e.coli en veel andere bacteriën kan doden en tevens ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Kaneel smaakt heerlijk in stoofgerechten, zelfgemaakte appelcompote en appeltaart.
 • Kruidnagel: de grote aanvoerder op de ORAC-lijst, met een score van maar liefst 314.466. Deze geurige specerij bevat eugenol, een ontstekingsremmende en pijnstillende stof die nuttig is bij kiespijn en keelpijn. Kruidnagel is lekker in stoofschotels, sauzen en speculaas.
 • Kurkuma: ook vaak koenjit of geelwortel genoemd. Kurkuma staat met een score van 159.277 hoog op de ORAC-lijst en is een algemene immuunsysteemversterker vanwege het hoge antioxidantgehalte. Bovendien heeft kurkuma een kankerremmende werking. Kurkuma is een belangrijk ingrediënt voor allerlei soorten curries en vormt het belangrijkste bestanddeel van kerriepoeder en boemboes voor Indiaase curry.

Behalve kruiden hebben ook verschillende soorten kruidenthee een goede werking om je immuunsysteem. Met name groene thee zit vol antioxidanten en polyfenolen, die je gezondheid ondersteunen en bovendien helpen bij je geheugen, gezondheid van je hart en visie.

Andere factoren die je weerstand op peil houden
Niet alleen een gezond voedingspatroon levert een enorme bijdrage aan je immuunsysteem, daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die de basis vormen van een gezonde levensstijl, zoals veel water drinken, voldoende rust nemen, lichaamsbeweging, regelmatig in de zon zitten, en wat vaker lachen!

Dit is een samenvatting van het artikel “Voedingsstoffen die je immuunsysteem ondersteunen” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leest waarom een goede weerstand belangrijk is, welke groenten, fruit en kruiden ons immuunsysteem ondersteunen en versterken en wat je verder allemaal nog kan doen om je weerstand op peil te houden.

Share:

6 comments

 1. Ik ben altijd een groot voorstander van dit soort publicaties! Ik heb een hekel aan medicijnen en ben al (afkloppen) 10 jaar niet ziek geweest door gezond te eten en mentaal sterker te worden. Bedankt voor de tips!

 2. Bedankt voor dit bericht. Persoonlijk prefereer ik natuurlijke geneezing ver boven chemische, synthetische medicijnen te gebruiken.

 3. Beste Luuk, zou ik jou dagelijkse routine van voeding en eventueel vitamines is mogen weten? Ik mankeer namelijk om de paar weken iets, en mijn voedingspatroon is ook niet 1 van de beste.. Ik heb een tijd namelijk te weinig binnen gehad vanwege het niet willen aan komen.. Ben benieuwd naar je reactie

 4. Bedankt voor de uitleg!

 5. ik vind ze niet zo lekker mar rianne welke merk is de beste =

 6. Zijn de ORAC waarden van verse kruiden gelijk als bij gedroogde kruiden? Indien het een nee is.. zijn die dan hoger bij gedroogde kruiden of net lager??
  Voor de rest een super leerrijk artikel ;-).

Geef een reactie