Krijg je een buikje van blikvoeding en water in flessen?

Misschien heb ook jij onlangs het een en ander gelezen over de verborgen chemicaliën die in eten in blik, flessenwater en andere dranken kunnen zitten. Sommige van deze chemische bestanddelen staan beter bekend als xeno-oestrogenen, stoffen die op de lange termijn ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken en voor opslag van extra buikvet kunnen zorgen.

Waarom blikvoeding en flessenwater zo schadelijk kunnen zijn

Een van de meest kwalijke chemicaliën waaraan je jezelf bloot kunt stellen is Bisphenol-A, ook wel kortweg BPA genoemd. BPA bevindt zich in sommige soorten plastic flessen en in een dun laagje aan de binnenkant van conservenblikken. BPA is een xeno-oestrogeen dat in dierproeven zelfs bij een verrassend lage dosering in verband is gebracht met allerlei gezondheidsproblemen zoals kanker, stofwisselingsziekten, hart- en vaatziekten, diabetes, vruchtbaarheidsproblemen, geboorteafwijkingen en miskramen. Bovendien zorgt dit oestrogeen ervoor dat je een buikje krijgt, ook wel vaak een zwembandje of bierbuikje genoemd.

flessenwater

De belangrijkste boosdoeners van BPA-vergiftiging zijn flessen gemaakt met policarbonaat. Dit is een plasticsoort dat vaak voor de fabricage van plastic flessen wordt gebruikt. Policarbonaat scheidt BPA af, dat op die manier in de drank terecht komt. Tevens wordt de binnenkant van conservenblikken bekleed met een klein laagje van dit plastic, waardoor je ook via het eten van blikvoeding BPA kan binnenkrijgen. Als een fles gemaakt is van policarbonaat dan staat dat soms aangegeven aan de onderkant van de fles met het symbool “#7”. Hoe langer een plastic fles of blik gemaakt van of met policarbonaat bewaard wordt en hoe hoger de temperatuur waarbij ze bewaard worden, hoe meer BPA er in de betreffende drank of voeding terecht kan komen.

Volgens de Amerikaanse milieuorganisatie Environmental Working Group (EWG) werd in één onderzoek in het lichaam van 95% van de onderzochte Amerikanen BPA aangetroffen. Maar niet alleen in Amerika komt BPA veel in plastic flessen en blik voor, het is een wereldwijd probleem. De EWG meldde dat “bij de analyse van onze onderzoeken werd aangetoond dat bij één op de vijf blikken, en bij één op de drie blikken met groenten en pasta’s, een zwangere vrouw na het eten van een eenpersoonsportie zo’n hoge concentratie BPA kan binnenkrijgen dat zij vijf keer zoveel kans heeft om te bevallen van een baby met aangeboren gebreken, met name permanente beschadiging van de mannelijke voortplantingsorganen.” Daarnaast werd in een ander onderzoek (Masumo et al. 2002) aangetoond dat een kleine dosis BPA al in staat kan zijn om zowel de aanmaak als de groei van vetcellen te versnellen, wat uiteindelijk kan leiden tot overgewicht. Deze conclusie komt niet als een verrassing, aangezien BPA ook wel bekend staat als een xeno-oestrogeen. Dit synthetische hormoon kan bijdragen aan een kwaal die vaak “hardnekkig buikvet” wordt genoemd, en daarnaast kanker en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het is belangrijk om hierbij op te merken dat alle tomatenproducten in blik (dus niet alleen kant-en-klare pasta’s in tomatensaus, maar ook gepelde tomaten, tomatensaus en tomatenpuree) de meeste BPA bevatten van alle blikvoeding die onderzocht werd, vanwege de zure eigenschappen van tomaten die ervoor zorgen dat er door het blik meer BPA wordt afgegeven.

Hoe je de blootstelling aan BPA zoveel mogelijk kunt beperken

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om je blootstelling aan BPA zoveel mogelijk te minimaliseren:

  1. Vermijd het kopen van eten in blik en kies in plaats daarvan verse alternatieven, producten verpakt in glas of diepvriesproducten.
  2. Als je geen alternatief kunt vinden voor de gewenste producten in blik, kijk dan op het etiket om er zeker van te zijn dat het conservenblik BPA-vrij is.
  3. Als je een gerecht met tomaten of tomatenpuree wil maken, vermijd dan altijd tomaten of puree in blik en kies in plaats daarvan tomatensauzen, pastasauzen etc. in glazen potten of flessen, tenzij op het etiket expliciet staat aangegeven dat het blik BPA-vrij is. Het allerbeste kun je de tomatensaus of pastasaus zelf maken met verse tomaten, want dan voorkom je ook dat je ongewild of ongemerkt zout, suikers en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen binnenkrijgt.
  4. Als je voor het bewaren van voeding plastic folie, plastic zakjes en plastic opbergdozen gebruikt, probeer dan erachter te komen of deze plastics BPA-vrij zijn. Op sommige plastic producten wordt duidelijk vermeld dat er geen BPA in zit.
  5. Indien je, ondanks dat dit erg ongezond is, eten in de magnetron stopt, warm het dan nooit op in plastic bakjes omdat verhitting de afgifte van BPA en andere chemische stoffen die zich in het plastic van het bakje bevinden stimuleert
  6. Koop je vaak flessenwater of drink je vaak water uit herbruikbare plastic flessen en bidons, zorg er dan voor dat de fles niet is gemaakt van policarbonaat; controleer daarom het etiket om te kijken of de fles BPA-vrij is of check of er een code aan de onderkant van de fles staat. Als er op de bodem van een plastic fles de code “#7” staat wil dit vaak (maar niet altijd) zeggen dat de fles BPA bevat. Als op de bodem van de fles de code “PC” staat dan kun je er zeker van zijn dat de fles is gemaakt van policarbonaat en dus ook BPA bevat. Ook aluminium flessen die onder andere gebruikt worden voor buitensporten en kamperen bevatten vaak aan de binnenkant een bekleding die BPA bevat, dus deze kun je ook beter niet gebruiken.
  7. Vermijd frisdranken in blik, want de onderzoeken uitgevoerd door de EWG hebben aangetoond dat 42% van alle frisdrank in blik BPA bevat. Maar waarschijnlijk drink je al nooit frisdranken, inclusief de “light” dranken”, aangezien je weet dat ze geen enkele voedingswaarde hebben en slecht zijn voor je gezondheid.
  8. Gebruik nooit plastic wegwerpbekertjes voor warme dranken zoals thee en koffie, omdat de hoge temperatuur van de drank de afgifte van BPA en andere chemicaliën in het bekertje versnelt. Neem altijd een eigen aardewerken of porseleinen mok mee naar je werk, dat is bovendien veel beter voor het milieu.

Een gezond voedingspatroon helpt bij de bescherming tegen xeno-oestrogenen

Je kunt je blootstelling aan BPA en andere xeno-oestrogenen nog zo vermijden, je zult altijd wat xeno-oestrogenen binnen krijgen via chemicaliën die in je voeding, drinkwater, cosmetica en lotions zitten. Echter, je kunt je lichaam wapenen tegen deze schadelijke xeno-oestrogene stoffen door ervoor te zorgen dat je altijd voldoende krachtige fyto-nutriënten in je voedingspatroon hebt zitten, zoals uien, knoflook, kamille, groene thee en groenten van de kruisbloemfamilie, waaronder:

  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Koolrabi
  • Rode kool
  • Savooiekool
  • Spruitjes
  • Witte kool

Kortom, wanneer je de blootstelling aan Bisphenol-A (BPA) zoveel mogelijk beperkt en een gezond voedingspatroon erop nahoudt kun je jezelf beschermen tegen de schadelijke gezondheidseffecten van xeno-oestrogenen en bovendien houd je daarmee de omvang van je buikje onder controle!

Share:

16 comments

  1. Helaas kun je tegenwoordig nergens meer water in flessen kopen. Enig idee waar je lege glazen flessen kunt krijgen die je zelf kunt vullen? Valt me daarnaast op dat er ook bij glazen (sap) flessen vaak metalen doppen met een plastic binnenkant wordt gebruikt….

  2. Hoi Liesbeth,

    In België verkopen ze in bijna alle supermarkten glazen flessen met bronwater. In Nederland wordt het veel gebruikt in de horeca, dus misschien kan je via een horeca groothandel eens wat kratten inkopen, of bij een restaurant vragen of je lege flessen mag overnemen.

    Succes!

  3. Goedemorgen,
    Wat voor een fles, bidon of andere houder is goed om je ‘sportwater’ in te doen?
    Ben al even op zoek maar zie alleen maar plastic of aluminium.
    Vast bedankt voor je antwoord!

  4. Mijn oom van bijna 80 eet al zijn hele leven uit blik en is nog nooit ziek geweest.
    Is het niet een beetje overdreven om te stellen dat uit blikjes eten kankerverwekkend zou zijn? Dan is in de zon zitten ook levensgevaarlijk.
    Ik vind een gezonde voeding belangrijk, verse producten essentieel. Maar jullie slaan door.

  5. Ik drink water uit een Britafilter, staat ook de hele dag in plastic. Is dat ook niet aan te raden dan?

  6. Hej Jesse,

    Hoe denk jij over de Brita waterkan met filter?
    Ik gebruik nu een afsluitbare glazen fles (systeem zoals een wekpot) die ik bij Blokker gekocht heb.

  7. Bij SPA Marie -henriëtte staad een 2 aan de onder kant is wel produce of belgium dus ?

  8. Interessant artikel, maar heb je ook de link naar een wetenschappelijke studie die dit onderbouwt? De EWG is een non-profit organsiatie, maar zie geen wetenschappelijke onderbouwingen staan op hun site.

  9. Ik vind ook dat Jesse de laatste tijd erg doorslaat in dit soort superbio + ideeën die uitsluitend in de superalternatieven hoek gretig aftrek vinden.Er is altijd wel iets te vinden dat “slecht voor je gezondheid” is. Kanker kan bijvoorbeeld wel 1000 oorzaken hebben. Ook al smijten we alle moderne verworvenheden de deur uit, gaan we alleen nog maar rauw macro biologisch eten en gaan we emigreren naar een “stralingsvrij” land om maar zo gezond mogelijk te leven, wat voor leven heb je dan uiteindelijk nog. Altijd maar bang zijn dat dit schadelijk is of dat schadelijk is. Het leven zelf is schadelijk, je gaat gegarandeerd dood. Dat is dan ook meteen de enige garantie die je in het leven hebt. Probeer gewoon op een zo prettig mogelijke manier te leven en maak je niet zo druk om alles wat schadelijk is. Dat veroorzaakt alleen maar stress en stress is uiteindelijk doodsoorzaak nummer 1.

  10. Hallo Jesse en allemaal,

    ik gebruik ook een Britakan, maar ook Spa reine bronwater zit in petflessen?
    is dat ook niet goed! water uit waterleiding schijnt ook niet zo gezond te zijn.
    ik weet het niet meer…..

  11. jesse is inderdaad vrij extreem. Maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in.
    je moet het ook niet overdrijven. anders geeft het inderdaad stress.

  12. Ik snap dat mensen vinden dat Jesse wat ver gaat, maar zoals hij altijd blijft benadrukken, is het alleen ter informatie! Iedereen mag zelf met de informatie doen wat hij of zij wil. Het is een bewustwordingsproces, om aan te tonen hoe sommige ogenschijnlijk onschuldige producten geproduceerd worden. Je gaat echt niet dood als je de rest van je leven water uit flesjes blijft drinken of groenten uit blik, maar alle beetjes helpen, en heleboel kleine beetjes gif maken een grote berg. En wij ons maar afvragen waar het vandaan komt, nou, daaruit onder andere. Nogmaals, iedereen maakt zijn eigen keuzes, maar wijsheid is een hoop waard!
    Als Jesse het niet had verteld, hadden we het niet geweten; toch Jesse!

  13. Jesse is heus niet de enige die waarschuwt voor Bisphenol-A. Onder andere de Europese Unie heeft in 2011 de verkoop van babyflesjes verboden die deze stof bevatten. Kijk bijv. naar het Wikipedia artikel over BPA voor meer info en referenties. In America wordt de discussie over de veiligheid van plastic al jaren gevoerd, google maar met woorden ‘plastic safety’ en je zult veel informatie vinden, ook over andere schadelijke plasticsoorten.

    Het punt is dat als consumenten massaal laten weten dat ze bijv. geen blikken willen die BPA bevatten, zullen de fabricanten wel met een veiligere oplossing komen.

  14. Grappig dat in het artikel geen woord vuil wordt gemaakt aan de betrokken partijen die zichzelf schuldig hebben gemaakt. Namelijk overheden, fabrikanten en bedrijven die opzettelijk zulke chemicaliën blijven goedkeuren en gebruiken ondanks de negatieve bijwerkingen. Het is alsof ze opzettelijk en doelbewust bepaalde veranderingen willen doorvoeren in de maatschappij in de lange termijn (allerlei gezondheidsproblemen zoals kanker, stofwisselingsziekten, hart- en vaatziekten, diabetes, vruchtbaarheidsproblemen, geboorteafwijkingen en miskramen).

    Het is algemeen bekend dat BPA NIET nodig is voor de productie van alternatieve plastics. Waarom er toch opzettelijk policarbonaten met BPA gebruikt worden in voedingscontainers (met alle gevolgen van dien) wekt in het publiek zeker verdachte vragen op.

    Maar hopelijk komt er wel snel verandering in. In Canada is BPA al giftig verklaard. In Europa is het verboden om BPA te gebruiken voor de productie van baby flesjes. Maar nog steeds wordt er wereldwijd BPA veel toegepast in voedselcontainers en we moeten de correlatie tussen de toename van bepaalde ziektes en BPA niet over het hoofd zien.

  15. Is zo een tetra pak met aluminium aan de binnekant wel goed?

  16. Ik lees dat tomatensaus in glas beter is dan in blik. Ik vraag me af hoe zit het dan met het dekseltje op het glazen potje. Is dat niet schadelijk?

Geef een reactie