Kunstmatige toevoegingen: Ongevraagd in je eten

De westerse consument besteedt ongeveer 90 procent van haar boodschappenbudget aan bewerkte levensmiddelen, die vaak vol kunstmatige toevoegingen, conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen zitten. Soms worden deze toevoegingen niet eens expliciet genoemd in de productinformatie op de verpakking, of er worden allerlei ingewikkelde en moeilijk uit te spreken termen gebruikt met als doel de consument om de tuin te leiden. Want dat veel kunstmatige toevoegingen ten koste gaan van je gezondheid zal wel niet als een verrassing komen.

Het effect van kunstmatige toevoegingen op de gezondheid
Kunstmatige toevoegingen zitten in bijna alle bewerkte levensmiddelen, van koekjes en chips tot vaak “gezonder” ogende voeding als bakkersproducten, vleeswaren, kippenbouillon en fruitcocktails. Deze niet-natuurlijke toevoegingen zijn bedoeld om producten langer houdbaar te maken, aantrekkelijker te laten ogen of lekkerder te laten smaken of ruiken.

De vraag of kunstmatige toevoegingen zoals kunstmatige kleurstoffen verantwoordelijk zijn voor gedragsproblemen bij kinderen staat al jaren ter discussie. Echter, een onderzoek in het gerenommeerde medisch tijdschrift The Lancet heeft uitgewezen dat een grote hoeveelheid kleurstoffen en het conserveringsmiddel natriumbenzoaat – dat in veel frisdrank, fruitsappen en slasauzen zit – kinderen aantoonbaar hyperactief maakt en verantwoordelijk is voor concentratieverlies. Een ander artikel dat in 2008 werd gepubliceerd in de Britse krant The Independent meldde dat men in Groot Brittannië van plan is kunstmatige kleurstoffen (maar niet het conserveringsmiddel natriumbenzoaat) uit honderden producten te verwijderen omdat de eerdergenoemde onderzoeksresultaten ook aan het licht brachten dat bepaalde E-nummers net zoveel schade toebrengen aan de hersenen van kinderen als lood in benzine, en bovendien een achteruitgang van het IQ veroorzaken.

Kunstmatige toevoegingen die je zoveel mogelijk moet vermijden
Als toevoegingen slecht zijn voor kinderen, dan zijn zij bijna zonder uitzondering ook ongezond voor volwassenen. De volgende keer dat je naar de supermarkt gaat en bewerkte voedingsmiddelen koopt, kijk dan eens op de verpakking welke ingrediënten er allemaal in zitten. Als je bijvoorbeeld één van onderstaande stoffen tegenkomt, dan kun je het product beter laten staan en een gezonder alternatief kiezen.

1. Natriumnitraat (ook vaak Natriumnitriet genoemd): een conserveringsmiddel, kleurstof en smaakstof die vaak toegevoegd wordt aan spek, ham, worstjes, luncheon meat, gerookte vis en corned beef. Onderzoeken hebben het eten van deze stof in verband gebracht met verschillende soorten kanker.

2. Monosodiumglutamaat (MSG): dit is een aminozuur dat hoofdpijn en misselijkheid kan veroorzaken. Het wordt vaak gebruikt als smaakversterker in soepen, slasauzen, chips en diepvriesmaaltijden. Ook in restaurants worden maaltijden vaak met deze stof bereid. Dierproeven hebben aangetoond dat MSG zenuwcellen in de hersenen van babymuizen beschadigt.

3. Kleurstoffen: er worden nog steeds kunstmatige kleurstoffen gebruikt waarvan dierproeven hebben aangetoond dat ze onder andere schildklierkanker, blaaskanker en nier- en bijniertumoren veroorzaken. Deze kleurstoffen zitten in o.a. drankjes, snoep, bakkersproducten, diervoeding, kersen, fruitcocktails, worstjes en gelatines. Wat voorbeelden van gevaarlijke kleurstoffen zijn:

 • E104 (quinoline yellow): verantwoordelijke voor hyperactiviteit en allergieën en is kankerverwekkend
 • E110 (sunset yellow): zorgt voor hyperactiviteit, buikpijn, astma en slapeloosheid
 • E129 (allura red): verantwoordelijk voor huidallergie en is kankerverwekkend

4. Natriumbenzoaat: een zeer schadelijk conserveringsmiddel dat gebruikt wordt om schimmelvorming tegen te gaan, maar ook gezonde cellen in het menselijk lichaam doodt. Vaak wordt deze stof slechts vermeld als ‘conserveringsmiddel’ op de verpakking. Het wordt gebruikt in duizenden producten, zelfs in producten die beweren dat ze geheel natuurlijk zijn. Natriumbenzoaat zit onder andere in augurken, slasauzen, jam, azijn, fruitsappen, dipsauzen, kaas, ketchup en frisdrank.

Andere kunstmatige toevoegingen: slecht voor de gezondheid of niet?
Naast bovenstaande lijst zijn er ook heel veel kunstmatige conserveringsmiddelen en zoet- en kleurstoffen die niet worden aangemerkt als schadelijk voor de gezondheid. Toch zou je ook deze stoffen zoveel mogelijk moeten vermijden. Ze hebben namelijk geen toegevoegde voedingswaarde en kunnen gezondheidsrisico’s op de lange termijn veroorzaken. Wil je je voedingspatroon gezond en uitgebalanceerd houden, kies dan zoveel mogelijk voor verse of onbewerkte natuurlijke biologische voedingmiddelen in plaats van bewerkte levensmiddelen… dan weet je in ieder geval wat je eet !

Dit is een samenvatting van het artikel “Kunstmatige toevoegingen: de ongezonde aanvulling op je voedingspatroon” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leest waarom kunstmatige toevoegingen worden gebruikt in bewerkte levensmiddelen, wat de effecten daarvan zijn op de gezondheid en welke toevoegingen je beter kan vermijden.

Share:

7 comments

 1. Ik heb thuis dit boekje: http://www.bouillonmagazine.nl/e-gids.php Hierin staan alle e-nummers beschreven en worden ze geclassificeerd dmv een stoplichtensysteem. Het meeste is rood…..

 2. hij heb wel gelijk want je heb de E-nummer die gewoon in chip zitten van de hema de E-621 staat op de zwarte lijst en de E-385,E432,E-460,E461,E-640,E-950,E-951,E-1520.ze zijn toe gestaan in nederland maar dat zijn de zwaarste E nummer pas daar mee op.de fabriekant zet er niet bij wat het met je doet. en zou ze dat er wel bij zetten dan kocht de klant het product niet meer.deze E-nummer schaad de gezonheid je krijgt allerij klachten je kan er dood ziek van worden. koop gewoon normaal voeding zonder toevoegingen. en als zelf maken dan weet je wat er in zit. groetjes angelique

 3. Wij mensen moeten deze bedrijven zwaar booiko

 4. Wij mensen moeten deze bedrijven zwaar boycotten!! Want dit soort (E) stoffen en conserveringsmiddelen..koste mensen levens op langer termijn.en het grappige van alles is,dat onze regering en de hele overheid er gewoon niks aan doet..wel raar Vind u niet? Blijkbaar verdient de overheid er ook geld aan. Kan gewoon niet anders.

 5. jaja, het is een complot van de regering.
  maar soms ligt het e&a net iets genuanceerde. Natriumbenzoaat bijvoorbeeld komt van nature in hoge concentraties voor in oa cranberries, champignons en zuivel.
  niemand die beweert dat cranberries gezonde cellen in het menselijk lichaam doodt.
  of wel?

 6. Beste jesse,
  Ik krijg medicijenen waar meltyparabeen, zwaveldioxide, sorbitol inzitten? Heeft dit invloed op mijn gewicht?
  M.v.g.
  Jefimija Zoranovic
  P.s. geef me zo snel mogelijk antwoord.

Geef een reactie