Laat oestrogenen het roer in je lichaam niet overnemen

Waarschijnlijk ben je wel bekend met het feit dat je hormoonspiegel een belangrijke invloed heeft op je algehele gezondheid. Als je hormonen uit balans zijn kan dit overgewicht, ontstekingen en uiteindelijk zelfs kanker tot gevolg hebben. Een hormonale disbalans die vaak voorkomt is oestrogeendominantie. Dit lijkt op het eerste gezicht een vrouwenkwaal, maar ook steeds meer mannen hebben met deze aandoening te maken.

Wat is oestrogeendominantie?

Bij oestrogeendominantie is het oestrogeengehalte in het lichaam te hoog, met name in verhouding to het progesterongehalte, welke wordt veroorzaakt door veelvuldige blootstelling aan oestrogenen uit onze omgeving. Is het niet de anticonceptiepil, dan zijn het wel de vele hormonen die in niet-biologisch vlees zijn terug te vinden. Ook bepaalde ziekten dragen bij aan oestrogeendominantie, zoals obesitas, candida albicans en stress. Daarnaast zitten in veel producten xeno-oestrogenen, chemische stoffen die natuurlijke oestrogenen imiteren en vaak voorkomen in cosmetica, plastic producten die BPA bevatten, pesticiden, schoonmaakmiddelen, medicijnen en talloze andere chemische middelen. Behalve kunstmatige oestrogenen bestaan er ook natuurlijke oestrogene verbindingen, de zogenaamde fyto-oestrogenen. Ook deze stoffen kunnen, ondanks dat zij geheel natuurlijk zijn, ons eigen oestrogeen imiteren en oestrogeendominantie veroorzaken. De belangrijkste voedingsbronnen die dit type oestrogeen bevatten zijn onder andere ongefermenteerde soja, cafeïne, volkorengranen, peulvruchten, noten, erwten, pinda’s, kikkererwten, linzen, kiemen en alfalfa.

Hoe weet je of je last hebt van oestrogeendominantie?

Oestrogeendominantie kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen, en kan op elke leeftijd de kop opsteken. Bij vrouwen kenmerkt oestrogeen dominantie zich door toename van vet op benen en billen. De hoeveelheid vet op onze onderste ledematen staat in direct verband met de hoeveelheid oestrogenen in ons lichaam. Oestrogeen dominantie kan bij mannen zowel ontstaan door, als leiden tot, aromatisering van testosteron naar oestrogenen. Dit is een soort omzettingsproces waarbij testosteron verloren gaat, en er oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen) in de plaats worden aangemaakt. Dit kenmerkt zich bij mannen tot borstvorming, ophoping van vetweefsel boven de borstspier.

Hoe DIM je hormonen in balans houdt

Een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn de belangrijkste ingrediënten voor een gezonde hormoonhuishouding, maar er zijn bepaalde groenten die in het bijzonder helpen tegen oestrogeendominantie. Dit zijn de groenten die behoren tot de familie van de kruisbloemigen, zoals broccoli, bloemkool en andere koolsoorten. Alle groenten uit deze familie bevatten Diindolylmethaan, kortweg DIM genoemd, een stof die de hormoonbalans en het gedrag van cellen in het lichaam reguleert. DIM is geen imitatie van oestrogeen, het is ook geen fyto-oestrogeen en het heeft geen oestrogene eigenschappen. DIM is een fyto-nutriënt dat het lichaam een handje helpt om oestrogeen te verteren en af te breken, zodat een gebalanceerde hormoonspiegel ontstaat.

Voeding die helpt bij de behandeling van oestrogeendominantie

Om oestrogeendominantie effectief te behandelen of te voorkomen kun je het beste dagelijks flinke hoeveelheden kruisbloemige groenten eten , zodat je voldoende van de krachtige stof DIM binnen krijgt. Als je van juicen houdt kun je bovendien veel DIM-rijke groenten in je smoothie of sap stoppen.

dim

De meest voorkomende kruisbloemige groenten die je in bijna elke supermarkt kunt kopen zijn bijvoorbeeld:

 • Bloemkool
 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Radijs
 • Rode kool
 • Rucola of raketsla
 • Spruitjes
 • Tuinkers
 • Witte kool

Alhoewel het gezonder is om zoveel mogelijk verse, en dan bij voorkeur biologische, groenten te eten kan het innemen van DIM supplementen een zinvol alternatief zijn als je de behandeling van oestrogeendominantie wil versnellen. De best werkende DIM supplementen zijn die met een verhoogde biobeschikbaarheid, omdat deze beter door het lichaam wordt opgenomen. Er zijn veel natuurvoedingswinkels en online winkels die dit krachtige type DIM supplement verkopen.

Dit is een samenvatting van het artikel “Met broccoli breng je hormonen weer in balans” op de Superverbrander Methode leden website, waarin je leest wat oestrogeendominantie is, wat de symptomen zijn hiervan en met welke specifieke groenten die DIM bevatten je oestrogeendominantie kan behandelen en voorkomen.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

14 Responses to “Laat oestrogenen het roer in je lichaam niet overnemen”

 1. Cindyjanuari 26, 2012 at 12:04 pm #

  Hoi Jesse,

  Ik ben 39 en al 7 jaar in de overgang. Ik heb ernstig tekort aan oestrogeen, maar heb wel de sympotomen die jij aangeeft voor oestrogeendominantie. Ik slik de pil om de opvliegers en stemmingswisselingen tegen te gaan. Ik durf daar niet mee te stoppen omdat mijn functioneren dan ernstig in gevaar komt (uit ervaring). Wat raad jij me aan?

 2. Evelienjanuari 27, 2012 at 7:56 pm #

  Valt biologische zuurkool hier ook onder?

 3. Ilsefebruari 10, 2012 at 3:07 pm #

  Hallo Cindy
  Graag zou ik willen weten wat jouw advies is. Ik ben 36 jaar en heb hetzelfde probleem. De gyne/dokter raden me ook aan de pil te nemen om alles in balans te houden. Als ik stop met de pil (zoals 7 jaar geleden om zwanger te geraken) kreeg ik acne onderaan mijn rug en op mijn gezicht (op mijn “slapen” zoals dat heet) én een zwangerschapsmasker (en ik was nog niet zwanger !). Toch zou ik met de rommel willen stoppen maar ja…dan vrees ik dat ik andere risico’s krijg door de vroegtijdige menopauze want mijn regels heb ik maar zo’n 2x/jaar. De gyne dacht aan PCOS. Dat zou ook kunnen… Sowieso heb ik nu reeds een verhoogd risico voor osteoporose en de menopauze zou dit nog extra in de hand werken. Hoe zit het bij jou? Bedankt!

 4. Sannemaart 28, 2012 at 8:12 am #

  Hoi Jesse,
  ik probeer wat wijzer te worden over DIM en hoe dit eventueel kan helpen om mijn benen en billen wat te stimuleren vet kwijt te raken. Ik ben de laatste jaren veel met voeding en sport bezig geweest en om voor komende zomer weer wat strakker te worden ben ik nu ongeveer 6 weken bezig met sporten en een eigen invulling van “low carb” eten. Mijn vetpercentage zit ondertussen rond de 16,3% dus hartstikke prima. Mijn bovenlichaam is droog, maarrrr mijn benen blijven standvastig en laten naar mijn idee weinig vet los.
  Ik gebruik een lichte anticonceptiepil en zou graag willen weten of dit er bijvoorbeeld al voor zorgt dat mijn oestrogeenbalans niet in orde is. Dat stoppen met de pil al voor verbetering zou zorgen, of dat DIM toch een goede toevoeging is aan mijn dieet.
  Bedankt voor je antwoord!

 5. Ingridjuli 7, 2012 at 2:22 pm #

  Hoi Jesse,

  Welk DIM supplement met verhoogde biobeschikbaarheid van welk merk raad jij aan?

  Gr.Ingrid

 6. sonjajanuari 20, 2013 at 11:37 am #

  Welk DIM supplement met verhoogde biobeschikbaarheid van welk merk raad jij aan

 7. sanneaugustus 7, 2014 at 10:37 am #

  Beste.

  Ik las op de site over het gebruik van dim bij oestrogeen dominantie.
  Maar wat ik nergens kan vinden is wat dim gaat doen in combinatie met de anticonceptie pil. Kunnen ze samen gebruikt worden en blijft de werking van de pil dan intact?
  Ik begrijp dat het beter zou zijn om te stoppen met de pil. Maar dat wil ik eigenlijk niet. Zit niet bepaald te wachten op een ongewenste zwangerschap.
  Wel wil ik graag een paar slanke benen en billen. Dus zou u mijn vragen willen beantwoorden? Ben erg benieuwd.

  Mvg sanne

 8. Pauloktober 2, 2014 at 2:31 pm #

  Beste Jesse,
  Ik gebruik nu Bio repsonce DIM , ben een man en heb borstvorming en wil dat kwijt.
  Kan ik door gebruik van deze capsules de borstvorming kwijtraken

 9. Jannekejanuari 11, 2015 at 11:06 am #

  Met al die koolsoorten heb je wel het probleem dat er veel tyramine in zit en spruitjes werken zuurvormend schijnt het. Koolsoorten kunnen ook nogal zwaar op de maag vallen. Vraag me af of je dat met een supplement niet hebt.
  Er zijn trouwens nog andere voorbehoedsmiddelen, zoals een pessarium. Een beetje gepruts en het moet in combinatie met zaaddodend middel. Kan ook handig zijn om de vruchtbare dagen in de gaten te houden maar voor de eisprong is het linke soep.

 10. ajuni 26, 2015 at 11:30 am #

  Je kan onvruchtbaar worden van teveel aan oestrogeen maar, op de verpakking staat dat bij zwangerschap(swens) dit middel niet gebruikt mag worden. Hoe zit dat precies?

 11. Carolinedecember 27, 2015 at 12:34 am #

  Graag wil ik DIM gaan gebruiken, maar vraag mij af of dit de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil (Yasmin) vermindert?

 12. Marcharetha sprong vwijngaardenmei 1, 2016 at 5:24 am #

  Hallo, ik ben marcharetha, ben 65, ben reumatoïde, bechterew, artrose twee nieuwe heupen , blijk na de twede heupoperaties ook nog eens een paar centimeter scheef,hier moet ik na erge jaren van pijn , ouder mee worden, je begrijpt , de fut is er een beetje uit!zacht gezegd!altijd erg druk geweest, 3 kids, heb twee kleinkids, wil daarmee nog graag wat ondernemen, kan het vaak niet opbrengen. Tijdens de twedeheup , erge last van rugpijn, ook bovenin de dokter zegt; dat ik hiermee maar moet leren omgaan , vind dit erg makkelijk , slikte de pil ben pas gestopt, omdat ik ook last van een opgezette buik heb, afvallen lukt niet bewegen , thuis dingen doen gaat moeizaam, wil graag lopen , kan het haast niet meer zie geen uitweg meer, aan de arts heb ik niets en allemaal pillen lossen ook niets op, ben een jaar geleden gaanjuicen , merk er weinig van , snoep haast niet meer eet gezond slik voor deprijs tramadol, en diclofenac , in verband met myomen, en een te dikkebuik ben ik gestopt met livealbum, hormoonwil ook graag met de andere medicijnen stoppen , maar weet niet of dit kan?

 13. Marcharetha sprong vwijngaardenmei 1, 2016 at 5:27 am #

  Wil graag natuurlijke oestrogenen gaan gebruiken welke zijn voor mij de beste?en kan ik een totaalchek laten doen, bij Jesse vd Velde?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Xeno-oestrogenen en BPA - maart 21, 2012

  […] Jesse of wil je op het interview reageren? Laat dan hier beneden je vraag of reactie achter. Klik hier als je meer wil lezen over xeno-oestrogenen, BPA en oestrogeendominantie. Deel op […]

Geef een reactie