Maken gluten je dik?

Zo’n tien jaar geleden hadden de meeste mensen nog nooit van gluten gehoord. Gluten lijkt een nieuw modewoord te zijn voor voedingsbewuste mensen, maar studies hebben aangetoond dat gluten tegenwoordig niet voor niets zoveel in het nieuws zijn. Ze kunnen leiden tot onstekingsreacties in het lichaam en leiden zowel direct als indirect tot gewichtstoename. In dit artikel de feiten.

Gluten zijn vooral bekend in relatie tot glutenintolerantie, die bij mensen met de ziekte Coeliakie tot gezondheidsklachten leidt. Maar ook voor mensen met een lichtere vorm van glutenintolerantie of zelfs voor mensen zonder glutenintolerantie doet een voedingspatroon waarin geen gluten voorkomen wonderen. Wetenschappers zijn tot de ontdekking gekomen dat een écht gezond voedingspatroon zonder gluten kan bijdragen aan een gezonder gewicht en dat het ziekten zoals diabetes en andere gezondheidsklachten kan helpen voorkomen.

Mensen kiezen daarom steeds vaker voor een gezond voedingrijk eetpatroon met voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft, zonder voedingsmiddelen die gluten bevatten. Sinds 2005 is de verkoop in producten zonder gluten meer dan verdubbeld, en experts geloven dat de markt voor glutenvrije producten alleen maar verder uit zal breiden*.

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, gerst, haver, spelt, kamut en rogge. In combinatie met water vormen gluten een plakkerig bindmiddel dat een populaire hulpstof is voor levensmiddelenfabrikanten. Gluten vind je daarom behalve in vers brood en pasta ook terug in heel veel andere producten uit de supermarkt, waaronder koekjes, snoep en bier.

Overgevoeligheid voor gluten kan leiden tot ontstekingen in het lichaam, welke weer kunnen leiden tot andere
aandoeningen en zelfs chronische ziekten. Als mensen met glutenintolerantie voedingsstoffen eten die gluten bevatten dan reageert hun immuunsysteem met een allergische reactie die de dunne darm beschadigt en ontstekingen veroorzaakt. Deze ontstekingen maken het voor de dunne darm onmogelijk om eten goed te verteren.

De chronische en meest ernstige vorm van glutenintolerantie is de auto-immuunziekte Coeliakie, een ziekte van het spijsverteringsstelsel. Tot 2003 werd gedacht dat Coeliakie een zeldzame genetisch overdraagbare ziekte is waaraan slechts 1 op de 4000 mensen lijdt. Echter, veel mensen lijden aan glutenintolerantie zonder dat zij zichzelf daarvan bewust zijn. Symptomen kunnen variëren van buikpijn, diarree, obstipatie, huiduitslag en bloedarmoede tot abnormaal haarverlies. In het wereldwijd gerespecteerde Lancet Medical Journal (1997, 2003) is tevens aangetoond dat glutenintolerantie de aanzet kan zijn voor sommige chronische ziekten zoals bepaalde vormen van kanker, diabetes, schildklieraandoeningen, neurologische ziekten en artritis. Als gevolg van recente resultaten van onderzoeken naar glutenintolerantie uitgevoerd door de University of Chicago Celiac Disease Center (2004) schat men tegenwoordig in dat 1 op de 133 Amerikanen een vorm van glutenintolerantie heeft en men denkt dat toekomstig onderzoek zal uitwijzen dat dit cijfer zelfs nog hoger komt te liggen.

Ondanks deze nieuwe wetenschappelijke bevindingen wordt de diagnose glutenintolerantie bij nog maar relatief weinig mensen vastgesteld. Soms duurt het jaren voordat mensen met chronische spijsverterings- en gewichtsklachten erachter komen dat ze een glutenintolerantie hebben.

Als mensen met een glutenintolerantie hun voedingspatroon niet aanpassen en glutenrijke voeding blijven eten dan kan dit behalve allerlei lichamelijke klachten en symptomen op de lange duur leiden tot ondervoeding, omdat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen in het lichaam. Ondervoeding door slechte opname van voedingsstoffen kan leiden tot ondergewicht en zelfs anorexia.

Wat minder bekend is dat glutenintolerantie ook kan leiden tot overgewicht en obesitas. Doordat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen krijgen sommigen nooit een verzadigd gevoel, waardoor men meer gaat eten. De verhoogde calorie-inname die dit tot gevolg heeft leidt vervolgens tot een gewichtstoename.

Als je spijsverterings- of gewichtsklachten hebt en vermoedt dat je wel eens een glutenintolerantie zou kunnen hebben, dan kun je het beste beginnen met alle gluten uit je dagelijkse maaltijden te verwijderen. Vergeet daarbij niet dat gluten niet alleen in brood en pasta zitten, maar ook verborgen zitten in veel andere producten. De resultaten van een voedingspatroon zonder gluten kunnen al na een week of twee merkbaar zijn, alhoewel het soms een paar maanden kan duren voordat het lichaam helemaal gewend is aan een eetspatroon waarin geen gluten voorkomen. Tegenwoordig is een overgevoeligheid voor gluten ook heel makkelijk vast te stellen via een bloedtest. In het geval je een glutenintolerantie hebt zullen er in de bloedtest antistoffen voor gluten worden waargenomen in het bloed.

Ook voor mensen die geen glutenintolerantie hebben kan een voedingspatroon zonder gluten bijdragen aan een gezondere voeding en gewichtsverlies. Gluten zitten namelijk vooral in graansoorten, en deze zijn een bron van koolhydraten. Koolhydraten zetten zich in het lichaam om in suikers, die op hun beurt weer zorgen voor vetopslag. De suikers en vetten die in het lichaam via de koolhydraten aangemaakt worden kunnen niet alleen tot overgewicht leiden maar kunnen ook bijdragen aan onder andere een hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk en diabetes type 2. Als gekozen wordt voor een voedingspatroon waarin geen gluten voorkomen dan wordt de inname aan koolhydraten automatisch verlaagd, en dit draagt bij tot een calorie-armer eetpatroon en dus gewichtsverlies.

* Opmerking: We raden het eten van voedingsmiddelen met de stempel 'glutenvrij' af. Verpakte voedingsmiddelen waar op staat dat ze glutenvrij zijn kunnen vaak diverse kleur-, geur- en smaakstoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Eet voedingsmiddelen die per definitie glutenvrij zijn.

Lees het vervolg op dit artikel: Deel 2 'Schadelijke effecten van gluten + de gezonde alternatieven'

Share:

17 comments

  1. je hoort vaak dat spelt veel gezonder is dat tarwe en niet opgeslagen word als vet om het je insuline hormoon met rust laat en dat veel minder fytzuur bevat. TerraSana kiembroden is niet echt brood dat je zeg met een lekker korst er aan maar deze brood kan voor 100% gekiemd zijn dat sow er geen gluten in zitten maar kan gebeuren dat het voor 99%5 gekiemd is dat er 5 % gluten in zit de fytzuur is voor 100% afgebroken en het word op lage temperatuur gebakken tussen 100-130 en je heb verschillende soorten gekiemde tarwe of spelt of tarwe met hennepzaad. en heb glymische index van 10-20 terwel de meeste broden opm een hoge temperatuur verhit word is dit beter dan spelt en beter dan andere broden waar gluten in zitten duss als ik goed begrijp al kan je tegen gluten het maak je toch automatisch dik?

  2. Een geweldig goed artikel. Ja, ik zie genoeg mensen om mij heen die erachter zijn gekomen dat ze een glutenintolerantie hebben.Ze zien er veel beter uit door een glutenvrij eetpatroon en voelen zich ook fitter. Daarbij merken ze opvallend vaak op dat ze zich innerlijk veel rustiger voelen en dat heeft weer positieve invloeden op de rest van je lichaam en geest.
    Lichaam en geest in balans geeft levensvreugde.

  3. Allereerst dank voor de informatie, ik word elke dag wat wijzer door de site van Jesse !

    Ook ik verkeerde lange tijd in de veronderstelling dat het eten van speltbrood gezond was.
    Sindskort ben ik echter helemaal gestopt met het eten van koolhydraatrijke voeding zoals brood, pasta en rijst.
    Door bovenstaand artikel ben ik echter ietwat in de war: Kan ik nu toch brood eten zolang het maar glutenvrij is om te voorkomen dat het wordt omgezet in lichaamsvet ?

  4. Probleem voor mij is dat ik me gewoon geen leven voor kan stellen zonder brood.
    Wat in de vrede moet je dan steeds eten?????
    Sla, sla en nog eens sla zeker.
    Dat heb ik altijd na een tijdje wel gezien, bovendien verteren mijn darmen dat slecht en zwelt mijn buik ervan op.
    Moedeloos wordt ik ervan. Ik ben dol op brood, aardappelen, pasta, rijst crackers etc.

  5. What the hell is er gaande in de wereld v.d.voeding? Die vuile ratten v.d voedingsindustrie lopen ons al jaren te verzieken door hun hebzucht. Mahatma Gandhi zei:” Er is genoeg voor iedereen, maar er is niet genoeg aan hebzucht”. Zie kredietcrisis????.
    Glutenintolerantie is een schrijnend probleem en niemand doet er blijkbaar wat aan. Totdat er misschien iemand uit de hoogste kringen de pijp uit gaat door deze ziekmakende stof. Ja,toch. Hoeveel geld kost dit jaarlijks aan zorg en andere zaken?
    Ik zelf ben sinds kort overgegaan op glutenvrije producten en ik voel mij er prima bij.
    Tip: Ik koop ze veel goedkoper in Duitsland (woon vlak bij de grens), want sommige gewetenloze individuen in Nederland verdienen er grof geld aan. HEBZUCHT??????

    Lieve mensen, wij zouden ook een keer moeten opstaan en deze ziekmakende industrie voorgoed uit de wereld bannen.
    Op naar een gezonder en beter leven. Dat willen wij allemaal toch!

    Keep healthy & strong,

    Paigam

  6. Lees het boek The Wellness Revulotion van Paul Zane Pilzner en kom er achter dat de fastfood industrie en de farmaceutische industrie elkaar in leven houden.
    Trap niet meer in al de reclames die door heren in witte jassen elke avond door je tv programma’s denderen. Ze verschuilen zich achter logo’s zoals beste keus ect. Deze logo’s zijn zelf verzonnen logo’s om je te verlakken.
    Daarnaast al die medische claims over margarines, drankjes ect. De margarines zitten stikvol transvetten omdat ze fabrieksmatig bewerkt zijn zodat alle goede vetten verdwenen zijn.
    Onthoud dat dit acteurs zijn die er dik voor betaald worden om jou te laten geloven dat je dit product nodig hebt.
    Er zitten ingredienten in die mijn grootmoeder niet in haar keukenkastje had staan.
    Tip; eet zoveel mogelijk echt en onbewerkt. Dit staat meestal langs de zijkanten in de supermarkten en laat de middenpaden links liggen.

    We worden gebombardeerd met allerlei reclames over wat goed voor ons is. Men denkt dat wij een stel kinderen zijn die zelf niet meer kunnen beslissen wat goed voor ons is.
    Gebruik je gezonde verstand en eet smakelijk.

  7. helemaal mee eens dat we gemanipuleerd worden door de voedingsindustrie.
    Echter, zij die het goed voor hebben onze gezondheid rollen m.i ook over elkaar heen.
    Want daar waar de ene zegt dat we alle complexe koolhydraten moeten weren zijn er weer anderen die juist zeggen dat b.v spelt en andere “oude” koolhydraatrijke voedingsstoffen door hun lage glyxemische waarde juist wel goed voor ons zijn omdat we koolhydraten nodig hebben.

    Dus, terwijl de voedingsindustrie bezig is om hun winst te verduizendvoudigen, ten koste van de mentale. fysieke. spirituele. financiele en materiele en emotinele welzijn van velen, doe ik een beroep om de voedingsdeskundige die het goed met de mens (en de aarde) voor hebben om op een lijn te komen en meer de samenwerking te zoeken.
    Want nu ben ik ( en ik krijg de indruk velen met mij) als een dolle bezig om, om de paar maanden weer met een nieuwe do en don’t voedingslijst aan de slag te gaan in poging bewust met mijn gezondheid en de aarde om te gaan:
    Dan is soya gezond, dan weer niet ( nee, ik heb het hier niet over het verschil tussen genetisch gemanipuleerd en niet)
    Dan zijn koolhydraten met een lage gl index gezond en dragen bij aan een goed bloedsuikerspiegel dan weer niet enz enz

    En zoals velen waarschijnlijk met mij ontdekken: Wanneer de moedeloosheid toeslaat wordt het bijzonder moeilijk om ondanks al je verantwoordelijkheidsbesef door de bomen het bos te blijven zien………..

  8. goedeavond Jesse,
    je hebt veel en veel goede info op je website, maar ik ben bang dat je het wel erg extreem neerzet allemaal. over voeding dan, tuurlijk moeten we uitkijken wat we eten en het heeft enorm veel invloed op ons lichaam. maar niet iedereen moet zomaar gluten vrij gaan eten. ik heb officieel coeliakie en de artsen raden altijd af om zomaar glutenvrij te gaan eten, je hebt namelijk kans op ondervoeding. na de diagnose die overigens nooit alleen maar gesteld wordt op basis van een bloedtest, maar een gastroscopie (er worden stukjes weefsel uit de maag en dunnedarm gehaald en onderzocht hoe het met de darmvlokken gesteld is, bij mij waren er geen ontstekingen maar de darmvlokken waren wel behoorlijk beschadigd) wordt je bloed verder onderzocht op tekorten aan belangrijke vitaminen etc (welke te zien zijn in het bloed) en wordt er een botmeting gedaan ivm vergrote kans op botontkalking. na een jaar glutenvrij eten wordt er weer een gastroscopie gedaan om te zien of de kwaliteit van de darmvlokken verbetert is.

    je krijgt ook begeleiding van een dietiste.

    mocht er iemand zijn die het vermoeden heeft glutenintolerant te zijn, laat dit dan testen door je huisarts ipv meteen te stoppen met gluten!! mocht je later naar de huisarts gaan voor een test, moet je sowieso weer gluten gaan eten omdat het anders niet is vast te stellen en dan kan je er behoorlijk ziek van worden. doe het dan iig in de goede volgorde. ook omdat het een vrij ingewikkeld dieet is en kostbaar!

    groetjes
    lone

  9. Glutenvrije producten die speciaal voor de glutenvrije markt gemaakt zijn bevatten vaak weinig voedingswaarde en veel geraffineerde meelsoorten die je bloedsuiker nog meer doen stijgen dan brood. Want brood heeft ook een heel hoge glycemische index, dat weten veel mensen niet.
    Als je dieet bestaat uit groeten, fruit, vlees, vis, noten, zaden, peulvruchten, rijst, mais, haver (glutenvrije nemen want gewone haver is vaak besmet met tarwe) en al die dure troep van het glutenvrije schap laat staan, ben je niet veel duurder uit.

  10. Vergeet niet er bij te vermelden dat als je met een glutenvrij dieet begint het niet raar is als je 2 tot 5 kilo aankomt… Ik heb dus Coeliakie en werd hier bij het begin van mijn dieet door de dietiste voor gewaarschuwd. Mijn darmen werken weer goed, dus alles wordt weer netjes opgenomen. 5 kilo aangekomen na een jaar.. jaja, werd lekker slank van het glutenvrij dieet -.-

    Ik kan alleen maar zeggen dat ik niet kan begrijpen dat mensen hier vrijwillig voor kiezen. Zo leuk is compleet glutenvrij eten ook weer niet..

    Denk er wel aan dat je niet alleen erop moet letten dat je eten glutenvrij is, maar dat het ook zo wordt bereid. Glutenvrij is glutenvrij, dus let ook op kruisbesmetting.
    Stuur bij je schoonmoeder eerst maar eens je eten 3x terug omdat ze het niet schoon klaarmaakt en kijk hoe leuk je het dieet dan nog vind.

  11. “Als je spijsverterings- of gewichtsklachten hebt en vermoedt dat je wel eens een glutenintolerantie zou kunnen hebben, dan kun je het beste beginnen met alle gluten uit je dagelijkse maaltijden te verwijderen. ”
    NEE! Laat eerst een coeliakietest doen!
    En wel om deze redenen: Als je je diagnose hebt…

    ■ben je er zeker van dat je niet voor niets het dieet volgt. Het dieet is zeer strikt en moet levenslang aangehouden worden. Het is soms echt geen pretje.
    ■kun je aanspraak maken op een vergoeding voor het (dure!) dieet.
    ■word je regelmatig gecontroleerd op ziektes die samenhangen met coeliakie. Coeliakie gaat namelijk vaak hand in hand met andere auto-immuunproblemen.
    ■wordt je dieet eerder serieus genomen door anderen. Als je zwart op wit hebt staan dat je coeliakie hebt dan is dat voor anderen beter te begrijpen dan “ik eet geen gluten omdat ik me zo beter voel”.
    ■kun je het voor jezelf een plekje geven. De diagnose is voor veel mensen een mijlpaal, zodra ze eenmaal de diagnose hebben kunnen ze alle veranderingen makkelijker verwerken.

    Als blijkt dat je geen coeliakie hebt, kan je op zoek naar een andere reden van je klachten. Wellicht ben je glutensensitief, dan hoef je je iets minder strikt aan het dieet te houden, of is er toch een andere reden voor je klachten.

    “Wetenschappers zijn tot de ontdekking gekomen dat een écht gezond voedingspatroon zonder gluten kan bijdragen aan een gezonder gewicht en dat het ziekten zoals diabetes en andere gezondheidsklachten kan helpen voorkomen. ”
    Ik ben erg benieuwd welke wetenschappers dat zijn. Kan je mij dat aangeven?
    Ik twijfel er over of gluten in dit verhaal een belangrijke rol spelen. Is dat niet ‘alleen maar’ het echt gezonde voedingspatroon?

    Groet, Mirjam

  12. Ik sluit me helemaal aan bij de reactie van Mirjam! Ik heb een tijdlang glutenarm gegeten: dit betekende vrijwel geen gluten, maar geen rekening gehouden met kruisbesmettingen en maakte zo nu en dan eens een uitzondering omdat ik niet zeker wist of ik wel echt een probleem met gluten had. Maar ondanks al deze veranderingen ging ik me niet beter voelen. Helemaal niet zelfs. Ik ging naar de natuurarts, en die deed een onderzoek. Ik ging voor de zekerheid gewoon weer brood eten en pasta, voor het onderzoek. Wat kwam eruit? Coeliakie… Meten = weten… als ik nooit gegaan was, en zo door was gegaan… zomaar gluten vermijden zonder te weten hoe of wat… dan was ik erg slecht bezig geweest… vooral omdat ik geen rekening hield met kruisbesmettingen en me soms een uitzondering toeliet (vooral wanneer ik bij anderen was…) terwijl ik juist ziek wordt met een minimale hoeveelheid gluten die binnen komt. Nu ik eindelijk een diagnose heb kan ik een heel strikt glutenvrij dieet volgen en anderen begrijpen het nu ook dat ik niet meer mee eten. Dus wie vermoedt coeliakie te hebben of een andere vorm van intolerantie of overgevoeligheid… sluit eerst coeliakie uit door middel van een test 🙂 Zo weet je in hoeverre je gluten moet vermijden zonder dat je je darmen blijft beschadigen 🙂

  13. Bij mij is bij mijn natuurarts uitgekomen dat ik niet tegen gluten kan… en altijd komen mijn darmen eruit.. En pas ook bij iemand die altijd zelf last had van van alles (Kaj de vries) mijn bloed na laten kijken en daar kwam inderdaad ook voor 98% allergie intolerantie uit… Kan ik er dan écht vanuit gaan dat ik Coeliakie heb? Ik heb vandaag bloed laten prikken bij de huisarts omdat ik tóch graag wil weten of het daar dan ook wel uit komt..(ook i.v.m uwv voor in mijn situatie) maar stel dat het hier niet uit komt..? Dat is dan toch raar? Want ik ben ook (3/4 jaar terug ) naar een maag darm lever arts geweest en zij heeft toen een maagonderzoek gedaan en weefsel van mijn maag afgeknipt om te onderzoeken (maar volgens mij niet van mijn dunne darm ofzo daar heb ik ze dus helemaal niet over gehoord) maar ik heb wel gevraagd volgens mij of ik geen coeliakie had en toen zei ze Nee . Terwijl ik al vanaf ik een klein meisje was altijddd darmproblemen heb gehad, (verstopping) lage weerstand altijd… uiteindelijk in de pubertijd ook veel buikpijn nog (zat gemiddeld 3 kwartier op het toilet voor 1 keutel..met erna nog steeds veel buikpijnen) In deze periode kwam ik ook aan..(afvallen is voor mij altijd lastig op de 1 of andere manier, wie herkent dit?? ook al eet ik “gezond” sowieso is mijn buik ALTIJD opgeblazen)
    Ik lees overal dat je Ondergewicht heb met coeliakie? maar dat herken k dus echt niet, In begin pubertijd wel..maar erna echt niet meer..
    Erna heb ik heel veel klachten gekregen,, wist op gegeven moment niet meer wat ik wel of niet kon eten want het begon vaak na het eten. ONTIEGELIJK veel migraine gehad jarenlang.. astmatische klachten, neurologische en artritis klachten..moe moe moe, depressies… stemmingswisselinge.. snel chagrijnig , vaak het gevoel alsof ik een kater heb…heel erg last van winderigheid all zolang k me ken herinneren.. had paar jaar terug wel altijd vaak plakkende ontlasting heel vaak.. maar nu ik heel veel groente smoothies drink is dit wel veel minder al en ik let nu ook wel veel op gluten maar nog niet helemaal volledig..

    Maar goed, mijn vraag dus eigenlijk… kan ik de onderzoeken van waar ik ben gewees(natuurarts en Kajdevries écht serieus nemen als diagnose voor coeliakie want tis niet even zomaar iets om je hele leven glutenvrij te moete eten?

  14. Er worden hier te snel conclusies getrokken die niet wetenschappelijk zijn, maar gewoon een logisch gevolg. Een glutenvrij dieet is beter voor omdat je minder brood en taart eet waardoor je minder vet aanmaakt. Maar het punt blijft dat je ook van glutenvrij eten vet aanmaakt. Van gluten word je niet dik, alleen het voedsel waar vaak gluten inzitten bevatten over het algemeen meer suikers en vetten.

    Een mooi verhaal, helaas worden conclusies te snel getrokken.

  15. Sluit me aan bij de vorige reacties over glutenintolerantie. Als je een vermoeden hebt, dat je reageert op gluten, ga dan zeker niet op eigen houtje glutenvrij eten! De diagnose is dan heel moeilijk te stellen. De enige mogelijk is een gastroscopie, waarbij er biopten genomen worden van de dunne darm. Coeliakie heeft niet altijd de geijkte symptomen, dat klopt. Totaal glutenvrij eten zal niet meevallen, dus als het niet noodzakelijk is, zou ik het niet doen. Voor de echte broodliefhebber: stoppen met brood eten hoeft dan trouwens niet. Er is een o.a. een geheel glutenvrije bakker in Enschede, bakker Leo, die online brood verkoopt, bolletjes, stokbrood, pittenbrood en donker brood. Erg lekker, ook vanuit de vriezer. Heb trouwens betrouwbare informatie gelezen over hoe het komt dat er zoveel mensen reageren op gluten. Heeft te maken met het snelle bakken van brood. Vroeger lag het brood 24 uur lang te rijzen. Daardoor worden de eiwitten die gluten bevatten kleiner in aantal. Maar doordat het tegenwoordig een haastcultuur is (brood moet klaar zijn in een paar uur), zitten er veel meer gluten in brood dan vroeger. In Frankrijk en Duitsland wordt dat niet zo gedaan. Typisch genoeg heb ik daar veel minder last van brood dan hier in Nederland…..

  16. sorry maar dat het eten van gluten voor ondergewicht zorgt kan ik nog wel begrijpen, maar ondergewicht en anorexia zijn twee begrippen die samengaan maar eigenlijk verder niets mee te maken hebben. Het eten van gluten heeft niets te maken met anorexia aangezien dat een eetstoornis is en ondergewicht is geen eetstoornis. Mensen die ondergewicht hebben ook niet gelijk een eetstoornis en mensen met anorexia hebben ook niet per se ondergewicht. Ga geen informatie gooien als deze gewoon niet juist is.

Geef een reactie