Niet afvallen – Wat te doen als afvallen niet lukt?

Je sport regelmatig, je let op je voeding en eet gezond en toch val je niet af, hoe kan dat? Ik kom alle veelvoorkomende problemen tegen bij mensen, buikvet dat er maar niet af wil, vet op de heupen, vet op de dijen en cellulitis, vet op de borstspier bij mannen. Wat ontzettend belangrijk is: de enige manier om een blijvend slank lichaam, dat gezond en fit is, te bereiken, is door je hormoonhuishouding in balans te brengen.

Ons hormonaal stelsel is een bijzonder sensitief systeem. Wat we eten, wat voor beweging we wel of niet doen, tekorten aan voedingsstoffen en onze levensstijl hebben veel invloed op deze hormonen. Slechte voeding, te weinig (of de verkeerde) beweging, teveel stress en te weinig slaap zorgen ervoor dat we teveel hebben van bepaalde hormonen (die vet opslaan) en te weinig hebben van andere hormonen (die zorgen voor vetverbranding en verjonging). Hormonen bepalen zelfs de plek waar je vet opslaat op het lichaam en hoeveel vet je opslaat, dat blijkt ook uit onderzoek (Garnett SP, Högler W et al. 2004). Wanneer je dus vet op een bepaalde plaats kwijt wilt, zal je het juiste hormoon in balans moeten brengen. Alleen dan verlies je vet op de juiste plaatsen.

Lovehandles
Alleen gezonde voeding en buikspieroefeningen is niet altijd genoeg om het vet boven de heupen te verliezen. Het vet op deze plek staat direct in verband met de hoeveelheid insuline, het hormoon dat je bloedsuikerspiegel verlaagt en het belangrijkste hormoon voor vetopslag die het lichaam aanmaakt. Hoe meer insuline, hoe meer vet je opslaat. Insuline wordt aangemaakt als je suikers of koolhydraten eet, dus: suiker, brood, pasta, rijst, aardappelen, frisdranken, verpakte voedingsmiddelen, chips, koekjes etc. Vervang dus een tijd je koolhydraten voor groenten en eiwitten (bijvoorbeeld vlees en vis). Visolie en kaneel (1-2 gram per dag) maken je cellen gevoeliger voor insuline, en je sneller vet kwijt kunt raken rond de ‘lovehandles’.

Buik
Cortisol wordt ook wel stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress, zowel fysiek als mentaal. Het is het hormoon dat je eetlust stimuleert en zorgt dat het lichaam reserves opslaat van wat je eet. Die reserves worden opgeslagen als vet rond je buik, om het lichaam klaar te maken voor een volgende stressreactie. Maar op je werk, in je auto of thuis op de bank verbruik je die reserve-energie niet. Zo kun je een buikje krijgen, zonder te veel of ongezond te eten, maar als resultaat van die dagelijkse stressreactie gedurende een langere tijd. Een natuurlijke functie van cortisol is dat het hormoon ons alert maakt en ervoor zorgt dat we ’s morgens wakker worden en zin hebben om op te staan. Stress wordt veroorzaakt door allerlei gebeurtenissen, waar we niet altijd invloed op kunnen uitoefenen. Wat we wel in de hand hebben is de manier waarop we omgaan met stress.

Bij vrouwen: benen en bij mannen: vet op de borstspier
Een teveel aan oestrogenen, vrouwelijk geslachtshormoon, in ons lichaam zorgt voor vetopslag op de benen en billen en bij mannen voor borstvorming ofwel vet op de borstspier. Teveel in verhouding tot de hoeveelheid progesteron die je als vrouw hebt of de hoeveelheid testosteron die je als man hebt. Hoe meer oestrogenen je aanmaakt of via voeding binnenkrijgt, hoe meer vet je op je benen en billen (en bij mannen op de borst) zult opslaan. Oestrogeen krijg je bijvoorbeeld binnen via de anticonceptiepil of via hormonen in niet-biologisch vlees. Ook in sommige voedingsmiddelen zitten oestrogeen-achtige stoffen, bijvoorbeeld in soja (niet gefermenteerde soja) en peulvruchten. Verhoog in dit geval de productie van testosteron door voeding en de juiste krachttraining (bijvoorbeeld de Kettlebell Workout).

Afvallen en de schildklier
Je schildklier is één van de belangrijkste organen in je hormonale stelstel. De schildklier is heel gevoelig voor invloeden van buitenaf zoals een slecht voedingspatroon, je levensstijl of auto-immuunziekten. Als afvallen niet lukt kan dit liggen aan een trage schildklier. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een trage schildklier zoals een tekort aan jodium. Kelp noodles, irish moss, wakame of nori bevatten veel jodium. Zware metalen in je lichaam kan ook een oorzaak zijn, bijvoorbeeld door amalgaamvullingen die voor 50% uit kwik bestaan. Door Spirulina te nemen help je het lichaam om te ontgiften.

De basis van de disbalans
De belangrijkste invloeden waarvan ons hormonaal stelsel uit balans raakt zijn vooral voeding, (een gebrek aan) beweging en stress. Tekorten en toxiciteit liggen aan de basis van deze disbalans.

Tekorten
Wanneer er tekorten ontstaan aan voedingsstoffen, doordat je ze niet binnenkrijgt of doordat je lichaam ze niet goed opneemt, mist je lichaam de juiste voedingsstoffen om specifieke hormonen aan te maken. Tekorten leiden er dus toe dat hormonen minder goed aangemaakt kunnen worden en dat kan de basis zijn voor hormonale disbalansen.

Toxiciteit
Teveel slechte voeding, met veel e-nummers, geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, zware metalen die in verpakkingen van voeding kunnen zitten of toxische stoffen uit plasticverpakkingen, beïnvloeden ons hormonaal stelsel op een negatieve manier en zo raakt deze uit balans.

Ons hormonaal stelsel is heel complex en vraagt aandacht om weer in balans te komen. De enige weg hiernaartoe is uitvinden welk hormoon in je lichaam uit balans is zodat je op maat gemaakte protocollen kunt ontvangen met de beste voedingsmiddelen, superfoods, supplementen en levensstijl adviezen per hormonaal disbalans. Als je dit nog niet door een expert hebt laten analyseren, is je eerste stap om dat te doen. Daarna weet je wat voor jouw lichaam de juiste stappen zijn om effectief vet te verbranden. Wij kunnen dit ook voor je doen via een uitgebreide hormoonanalyse.

Share:

13 comments

  1. Hallo Jesse,
    Ik ben sinds kort fan van jou aanpak en heb net het boek Voor altijd jong, gekocht. Ik hoop dat ik mijn gezondheid ook een boost kan geven met jou methode, het zal niet 100% lukken, maar ik zal zeker mijn best doen!

    Met vriendelijke groet,

    M. Looij

  2. Jesse,
    Ik ben een vrouw van 46 jaar, 1.63 m en 85 kg. Heb werkelijk waar alles geprobeerd om af te vallen. Heb sinds 1 september zelfs een Personal trainer in de armen genomen. Ik sport met hem (Bootcamp) 2x in de week en een keer Zumba. Ik eet zeer weinig koolhydraten, eet/drink groene smoothies, veel groene thee, veel vezels en weinig “slecht eten”. Na 10 weken keihard werken ben ik met moeite 0,9 kg kwijt. Zowel mijn PT als mijn huisarts staan met hun handen in de haren van, ik snap het niet… Mijn hormoonhuishouding zal met alle zekerheid in “de war” zijn. Ik kom er niet uit, en hun ook niet. Ik ga begin december naar een internist, en een oordeel/advies krijgen. Wat ik steeds lees bij jou gaat het over de hormoonhuishouding die niet in orde is. Maar wat ik niet duidelijk eruit kan halen is hoe ik die dan wel op orde kan krijgen. Gezond eten en bewegen is bij mij al tot in de puntjes uitgezocht (ook de visolie pillen slik ik). Heb je een goed idee wat te doen??? grt Annie

  3. Wat heeft een te laag cortisolniveau voor effect op buikvet? Mijn bijnieren zijn uitgeput en lukt me niet af te vallen om mijn middel. Is daar een link?

  4. waar kan ik de antwoorden hierop lezen?

  5. ik doe de millon cirkel .Krijg een aangepaste voedingspatroon in plaats van steveig te worden kom ik bij op de buik ,heupen billen .Wat doe ik verkeerd . dit is echt niet motiveerend.

  6. Ik doen een proteinedieet fase 1 en alleen drankjes en groenten, en ik val niet af . Kan jij mij helpen ik ben onderzocht en mijn verbranding in rust was normaal niet snel en niet te traag. Wel moet ik eerlijk zijn ik beweeg niet en drink ook geen water kan dat de oorzaak zijn . Kan veel bewegen een verschil maken want ik eet maar 700 kal per dag groetjes . Jij bent mijn enige hoop alvast bedankt.

  7. Interessant artikel. Ook de rest van je site. Sinds kort begonnen met een nieuwe manier van afvallen. Werkt perfect tot nu toe. Dankzij jouw site weet ik nu ook meer over mijn lichaam, hoe vetopslag werkt en wat je eraan kan doen. Het heeft me enorm geholpen met een juiste leefstijl te ontwikkelen. Dankje!

  8. Wat je schrijft is waar. Ik ben mijn hele leven 58 kilo geweest. In tijden van stress werd ik misselijk en viel ik vaak af. Maar het afgelopen jaar heb ik extreme aanhoudende stress gehad. Ik weeg mij ongeveer 2 keer per jaar. In december schrok ik; ik had ineens een enorme buik. Heb zelfs een zwangerschapstest gedaan. Niet zwanger: dus op de weegschaal. Was ik dus 10 kilo !!! aangekomen in paar maanden tijd. Allemaal op mijn buik dus. Meteen begonnen met extra sporten, op voeding te letten… Alleen het gaat er niet af. Wat ik ook doe. Ik denk dat het door de extreme stress komt. Maar hoe raak ik die kwijt? Doe al extra veel aan ontspanning etc… Maar hoe raak ik 10 kilo en stress goed kwijt? Dank!

  9. Sorry hoor, maar een waardeloze site, omdat zoveel mensen reageren en niet eens een reactie komt. Ik ben zelf 20 kg aangekomen in 2 maanden tijd. Ik ben nu zelf bezig met een diëtiste dit beter te krijgen d.m.v. magnesium pillen en abrikozen in de ochtend en avond.

  10. Geen eens een antwoord bahh!!! Way een site

  11. Zoveel vragen van mensen…en er komt geen antwoord. Slechte publiciteit!

Geef een reactie