Ga niet Onder in de Overgang / Menopauze

Wat gezondheid betreft hebben we zelf veel in de hand. Ons lichaam vormt zich naar hoe we leven, zo krijgen we last van obesitas wanneer we niet goed op onze voeding letten, longproblemen wanneer we roken en kunnen we de lever schaden door overmatige alcoholconsumptie. Er is echter een natuurlijke transformatie waar alle vrouwen vroeg of laat mee te maken krijgen: de menopauze.

Wat verandert er eigenlijk?
Wanneer vrouwen een middelbare leeftijd bereiken, vinden er in het lichaam allerlei hormonale veranderingen plaats. Voor deze tijd wordt er in een regelmatige cyclus een eicel afgescheiden die klaar is om bevrucht te worden. Rond het dertigste levensjaar wordt er door het lichaam minder testosteron geproduceerd, met een verminderd libido als gevolg. Wanneer vervolgens de eicellen op beginnen te raken, daalt het progesterongehalte (geslachtshormoon dat wordt aangemaakt in de eierstokken en de bijnierschors) in het lichaam. Dit is het begin van de overgang, ook wel perimenopauze genoemd. Dit kan tot gevolg hebben dat je last hebt van onder andere slapeloosheid, duizeligheid, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Daarnaast wordt de oestrogeenspiegel (ook afgescheiden door de eierstokken) instabiel. Zodra het progesteronniveau is gedaald, kan de oestrogeenproductie tijdelijk toenemen om dit evenwicht op te vangen, waarbij we spreken van oestrogeendominantie. Hierna zal het oestrogeenniveau geleidelijk aan verminderen, tot er weinig tot niets aangemaakt wordt in de eierstokken. Het gevolg van de verandering in de productie van deze hormonen zorgt ervoor dat de menstruatie onregelmatig is of zelfs niet meer optreedt in sommige gevallen. Dit proces van de overgang kan een paar maanden tot een aantal jaren duren.

Doordat het lichaam steeds minder oestrogeen aanmaakt, wordt de binnenwand van de baarmoeder niet meer voldoende gestimuleerd om zich te ontwikkelen. Hierdoor wordt men onvruchtbaar en breekt de menopauze aan. De aanmaak van de vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron) is zodanig gedaald dat het krijgen van kinderen niet meer mogelijk is, met alle gevolgen van dien. Zo heeft dit invloed op de temperatuurshuishouding van het lichaam: door de verlaging van het oestrogeengehalte wordt het uitzetten van de bloedvaten gestimuleerd, wat opvliegers als direct gevolg heeft.

Symptomen menopauze
Al de hormonale veranderingen die de menopauze teweeg brengt, zorgen er niet alleen voor dat kinderen krijgen niet meer tot de mogelijkheid behoort; een lange lijst van gezondheidsproblemen kan hiervan het gevolg zijn:

  • Opvliegers
  • Haargroei op het gezicht
  • Osteoporose
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Prikkelbaarheid
  • Vergeetachtigheid
  • Depressie
  • Gewichtstoename
  • Vergeetachtigheid
  • Concentratieproblemen
  • Stemmingswisselingen
  • Vaginale droogheid
  • Slaapstoornissen
  • Bewegingsproblemen
  • Nachtelijke zweetaanvallen
  • Verlaagd libido
  • Angstaanvallen
  • Verminderd energieniveau
  • Slechte spiertonus
  • Verhoogd cholesterol
  • Verminderde tolerantie voor stress
  • Hartproblemen

Vrouwen ondervinden deze gevolgen in meerdere of mindere mate, afhankelijk van de mate waarin zij hun levensstijl aanpassen op deze situatie.

Geestelijke gevolgen
De lichamelijke veranderingen die met betrekking tot de menopauze plaatsvinden hebben ook invloed op de gemoedstoestand. Dit komt omdat het voornamelijk om hormonale veranderingen draait, welke ook invloed hebben op de geest. Vrouwen hebben vaak last van depressie, angstaanvallen, prikkelbaarheid en stemmingsschommelingen, wat niet zo vreemd is gezien veel vrouwen zich mentaal ook anders voelen rond de ongesteldheid (wat ook een hormonaal proces is). Deze verandering op emotioneel gebied maakt de menopauze vaak moeilijker voor vrouwen dan de lichamelijke veranderingen.

Medische behandelingen
Wanneer men veel last ondervindt van de symptomen van de menopauze, biedt de farmaceutische industrie verscheidene oplossingen. Of deze nu zo bevorderend voor de algemene gezondheid zijn is alleen nog maar de vraag, gezien uit talloze onderzoeken blijkt dat er neveneffecten aanwezig zijn.

  • Hormonale substitutietherapie (HST): Hierbij wordt het tekort aan bepaalde hormonen gecompenseerd door middel van (semi-) natuurlijke hormonen. Op deze manier wordt kunstmatig de hormonale toestand van voor de overgang in stand gehouden. Hierdoor hebben vrouwen minder last van opvliegers, wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner en treedt osteoporose langzamer op. Deze therapie is op de persoon zelf afgesteld omdat bij iedereen de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het lichaam anders is. Deze vorm van therapie kan gevaar voor de algehele gezondheid opleveren, zo blijkt uit verschillende studies. Onderzoekers van de University of Buffalo ontdekten op basis van een onderzoek genaamd Women’s Health Initiative (WHI) dat HST de kans op (overlijden aan) borstkanker vergroot. Daarnaast leiden onderzoekers van de University of Texas Southwestern Medical Center af aan diezelfde studie (de WHI) dat deze therapie de ontwikkeling van nierstenen bij gezonde, postmenopauzale vrouwen stimuleert.
  • Symptoombestrijdende medicijnen: Deze lossen de hormonale disbalans niet op, maar gaan de symptomen die gepaard gaan met de overgang/menopauze tegen. Zo zijn er medicijnen die de bloeddruk op pijl houden om op die manier het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Dit is dus indirecte medicatie en pakt de aandoening (of in dit geval de oorzaak van de menopauze) niet bij de bron aan, maar maskeert de gevolgen.

Menopauze: onvermijdbaar, maar niet onleefbaar
Helaas zijn vrouwen niet in het bezit van een oneindige voorraad eicellen, waardoor de menopauze zich onvermijdelijk aandient op middelbare leeftijd. Hoewel Moeder Natuur’s wijze van vertellen dat vruchtbaarheid verleden tijd is onaangename en levensbeïnvloedende bijwerkingen met zich meebrengt, hoeft het geen allesbepalend effect te hebben op de kwaliteit van het leven. Terwijl de farmaceutische industrie de menopauze probeert te bestrijden en daarmee op allerlei andere gezondheidsgebieden voor slachtoffers zorgt, zijn er veel natuurlijke manieren om gezond en gelukkig deze periode door te komen. Nieuwsgierig? In De Superverbrander Methode vind je, naast het programma zelf, over voeding en hormoonbalans, een uitgebreid artikel met welke stappen ondernomen kunnen worden tijdens de menopauze. Je vindt er de 4 absolute don'ts en de 10 belangrijke to do's om goed met de menopauze om te gaan, als voorbereiding of als je er middenin zit.

Share:

3 comments

  1. Its a thumbs up topic…. keep it up and more power!!!!

  2. Geweldig dat hier aandacht aan gegeven wordt en wat de superverbrandermethode een boost geeft voor de vrouwen die met hormoonschommelingen en daardoor een disbalans te maken hebben.
    De 4 absolute don’ts en 10 belangrijke to do’s die de richting naar welzijn geven. Een echte aanrader je te verbinden met de superverbrandermethode die zoveel goeds met je voor heeft en laat gebeuren wat er gezegd wordt.

    In de superverbrandermethode voert Jesse het motto – gezond van binnen is slank van buiten- wat beslist als een waarheid beschouwd kan worden !

  3. Het is wel fantastisch Jesse dat je voor elke kwaal iets in je Superverbrande methode kan vinden. Ik zit nog niet in mijn menopauze maar als het zover is dan zal ik zeker alles gaan toepassen.

    Groetjes Marleen

Geef een reactie