Ontgiften: het omver vallen van dit ‘detox’ drankje

De onafhankelijke voedselwaakhond foodwatch heeft onlangs frisfabriek Yagua op de vingers getikt vanwege hun misleidende reclame ten aanzien van Yagua Daily Detox Framboos & Groene Thee. “De marketing van Yagua is een vergaarbak van verzinsels en pseudowetenschap”, zo verklaart Bart van Opzeeland, directeur van foodwatch.

Yagua beweert dat Daily Detox een ‘zuiverende werking’ heeft die bijdraagt aan een verhoogd metabolisme, gewichtverlies, frisse adem en een goed figuur. Deze gezondheidsvoordelen zouden te danken zijn aan de antioxidanten in de ingrediënten van het drankje, zoals groenetheepoeder (EGCG uit de fabrieken van DSM), hibiscus- en brandnetelextracten, vitamines C en E en bepaalde rode vruchten.

Terwijl wetenschappers en voedselveiligheidsautoriteit EFSA de antioxidantenclaims grotendeels afwijzen blijft Yagua hardnekkige fabels over de reinigende werking van antioxidanten verspreiden. De rest van de beweringen die Yagua hanteert zijn volgens foodwatch wetenschappelijk onvoldoende onderbouwd. “Voor zuivering hebben mensen een lever nodig, geen frisdrank”, merkt Bart van Opzeeland kritisch op. “En voor een goede gezondheid en een slank lichaam moet je gezond eten en bewegen.” Echter, van Yagua mag je best veel en ongezond eten en weinig bewegen zolang je de dagelijkse dosis Daily Detox maar niet overslaat, want daarmee blijf je volgens Yagua gezond en in vorm… en je portemonnee wordt er een stuk lichter van!
Dankzij foodwatch heeft Yagua haar marketingteksten inmiddels aangepast. “Dat is het reinigende effect van een foodwatch-behandeling,” aldus Bart van Opzeeland.

Share:

Geef een reactie