Opnieuw foute kindermarketing met Paula de Koe kindervla van Dr. Oetker

Als ouder verwen je jouw kinderen graag met een heerlijk toetje dat ook nog eens gezond is, dus als je op de verpakking van Paula de Koe kindervla leest ‘met al het goede van melk’ dan vertrouw je erop dat het wel snor zit. Toch zit er in elk bakje Paula de Koe kindervla maar liefst 2,5 suikerklontje, waarmee Dr. Oetker met haar kindermarketing actief bijdraagt aan overgewicht bij kinderen.

De meeste kindervoeding is te vet, te zout of te zoet

In Nederland heeft één op de acht kinderen overgewicht, en uit onderzoek van de onafhankelijke non-profit voedselwaakhond Foodwatch blijkt dat ruim 85% van alle voedingsmiddelen die specifiek bestemd zijn voor kinderen te vet, te zout en/of te zoet zijn. De levensmiddelenindustrie werkt daarmee overgewicht bij kinderen in de hand, maar voedselproducenten vegen hun eigen straatje graag schoon door te zeggen dat kinderen te weinig bewegen en ouders onvoldoende ‘nee’ durven te zeggen als kinderen iets ongezonds willen eten.

Sluwe en opdringerige marketing

De autoriteit van ouders wordt door de sluwe marketeers van Dr. Oetker echter wel erg zwaar op de proef gesteld, want terwijl ouders worden misleid met gezond klinkende leuzen worden hun kinderen gelokt met Paula de Koe spelletjes en raps, die ze via de computer kunnen spelen. Dit soort online activiteiten zijn uiteraard uitsluitend bedoeld om de verkoop van het veel te vette en zoete toetje Paula de Koe kindervla te stimuleren, en door de kinderen achter de computer direct te benaderen omzeilt Dr. Oetker tevens het gezag van de ouders.

Paula de koe kindervla

Volgens Foodwatch is de opdringerige marketing van Dr. Oetker opnieuw een schoolvoorbeeld van foute kindermarketing, dat desastreuze gevolgen heeft voor de gezondheid van de volgende generatie. “De meeste ouders kunnen niet op tegen het marketinggeweld en de slinkse wijze waarop voedingsfabrikanten zoals Dr. Oetker hun veel te vette, zoete en zoute producten aan onze jeugd slijten. Het bewijs is er: onze kinderen worden steeds dikker”, aldus Meike Rijksen van Foodwatch. Dr. Oetker is overigens niet de enige fabrikant die zich schuldig maakt aan foute kindermarketing, ook Nickelodeon en Toys XL doen mee met Dr. Oetker en stellen hun diensten ter beschikking om het te zoete toetje te promoten aan kinderen.

Verbod op kindermarketing

Helaas is er nog steeds geen wetgeving die kindermarketing aan banden legt, en ook zelfregulering in de industrie werkt niet. Dr. Oetker houdt zich bovendien niet aan de belofte van de branche om geen reclame te maken voor kinderen onder de zeven jaar. Foodwatch wil daarom dat de overheid in actie komt en kindermarketing voor ongezonde producten verbiedt. Ben jij het eens met Foodwatch, teken dan vandaag nog het burgerinitiatief voor een gezond aanbod en een verbod op marketing voor ongezonde kindervoeding.

Share:

Geef een reactie