Premenstrueel syndroom – voorkomen en verminderen

De periode voor de menstruatie is voor sommige vrouwen in meerdere of mindere mate een periode waarin ze allerlei fysieke en/of emotionele klachten kunnen ervaren. Dit kan zelfs het dagelijks functioneren belemmeren. Je kunt zelf gelukkig veel doen om de symptomen van PMS te voorkomen en verminderen. In dit artikel leer je o.a. 3 effectieve manieren om dat te doen.

Premenstrueel syndroom

In dit artikel:

Premenstrueel syndroom wordt ook wel PMS genoemd en is een soort verzamelnaam voor allerlei vervelende klachten die vrouwen voorafgaand aan de menstruatie kunnen ervaren. Deze klachten kunnen zowel fysiek als emotioneel zijn. Ze ontstaan in de tweede helft van de menstruatiecyclus, zo’n veertien tot twee dagen voor de menstruatie, en verdwijnen vaak vlak na de menstruatie. Er zijn geen officiële cijfers bekend van het exacte percentage vrouwen dat hier last van heeft, gemiddeld variëren de cijfers van een kwart tot driekwart van de vrouwen. Gemiddeld beginnen (of verergeren) klachten na het dertigste jaar en na het krijgen van kinderen. Dit zou kunnen komen doordat je gevoeliger bent geworden voor progesteron na de grote lading die tijdens de zwangerschap is aangemaakt. Na de overgang verdwijnen de klachten weer. Of je last hebt van PMS hangt vooral af van het tijdstip waarop klachten optreden en weer verdwijnen, meer nog dan het type klachten.

De symptomen van premenstrueel syndroom

Er zijn vele verschillende klachten waar je mogelijk last van kunt hebben. Fysiek bijvoorbeeld van een opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, vocht vasthouden, slaapproblemen, hoofdpijn en spierpijn. Emotionele klachten kunnen variëren van prikkelbaarheid, wisselende stemmingen, gespannen of depressief zijn, eetbuien, emotioneel zijn, vermoeidheid, agressief zijn en een sterke behoefte aan zoet. Het heeft, afhankelijk van de intensiteit van de klachten, in minder of meerdere mate invloed op het functioneren. Veel vrouwen met PMS voelen zich niet happy of zelfs machteloos. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie spelen bij een deel van de vrouwen die last hebben van premenstrueel syndroom onderdrukte gevoelens ervaringen een rol (dit kan ook onbewust zijn). Het is in dat geval niet altijd gemakkelijk om die ter sprake te brengen of te delen, toch is het belangrijk om gevoelens en ervaringen te verwerken zodat je leefpatroon kan veranderen.

Wat is de oorzaak?

Er is een overduidelijk verband tussen het opkomen van de klachten en de menstruatiecyclus, toch is er wetenschappelijk nooit een exacte oorzaak gevonden. Wel is vastgesteld dat vrouwen met PMS klachten gevoeliger zijn voor hormoonwisselingen dan vrouwen die geen last hebben van PMS, aldus de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. In de hersenen is er als het ware minder weerstand om de gevolgen van hormoonwisselingen op te vangen. Bepaalde neurotransmitters werken onvoldoende. Neurotransmitters zijn chemische stoffen waarmee zenuwcellen in de hersenen berichten aan elkaar doorgeven. Op die manier worden de stemming en ons gevoel van welzijn beïnvloed. Wetenschappers hebben wel allerlei mogelijke oorzaken gevonden zoals een te lage progesteronspiegel, een tekort aan vitamine B-6 en te weinig serotonine in de hersenen; het stofje dat de stemming beïnvloedt (Eriksson O et al., 2006). Japans onderzoek in 2007 liet zien dat bij vrouwen met PMS in de week voor de menstruatie het autonome zenuwstelsel niet goed werkt. Dit stelsel reguleert onder meer de bloeddruk en de darmactiviteit. Hoe erger vrouwen last hebben van PMS, hoe minder actief het zenuwstelsel bleek te zijn. De wetenschappers onderzochten 62 vrouwen met PMS. Vooral in de laatste dagen voor de menstruatie bleek het autonome zenuwstelsel niet goed te werken. Ook hormonen lijken een oorzaak te zijn voor PMS. De hormonen die de vruchtbaarheid regelen (oestrogeen en progesteron) schommelen gedurende de cyclus. Deze veranderingen kunnen mogelijk een oorzaak zijn voor de klachten. De balans tussen deze twee heeft ook een invloed op je hersenen en daarmee je stemming en emoties. Het is al met al nog steeds niet precies duidelijk waarom de ene vrouw daar wel last van heeft en de andere niet. Dat betekent (gelukkig) zeker niet dat je de klachten niet kunt verminderen.

Je hormoonhuishouding en PMS

Wanneer je hormoonhuishouding goed in balans is heb je weinig last van PMS klachten. Wanneer je hormonen uit balans zijn kunnen de klachten dus verergeren. Een relatief hoog gehalte oestrogeen ten opzichte van progesteron, ook wel oestrogeendominatie genoemd, draagt bij aan PMS klachten. De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogenen zorgen voor vruchtbaarheid, dragen op verschillende manieren bij aan een goede gezondheid en helpen ontstekingen te voorkomen. Oestrogeen, testosteron en progesteron zijn drie belangrijke hormonen, maar wanneer ze uit balans zijn, kunnen ze tot klachten leiden. In de afgelopen veertig jaar is er een enorme stijging te zien in typische vrouwenziekten als PMS (maar ook borstkanker of endometriose). Zelfs meer dan ooit tevoren, zegt de Amerikaanse arts Dr. Michael Lam. Hij stelt dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is, dat hormonale disbalansen hiervan de belangrijkste oorzaak zijn. Volgens hem komt het aantal vrouwen, van 35 jaar en ouder in het Westen, die last hebben van oestrogeendominantie al in de buurt van 50%. Oorzaken hiervan kunnen zijn:
* Voeding
Het eten van teveel ongezonde vetten. Maar ook teveel fyto-oestrogenen in voeding, dit zijn natuurlijke of plantoestrogenen. Ondanks dat ze helemaal natuurlijk zijn, kunnen deze stoffen ons eigen oestrogeen imiteren. Bijvoorbeeld in soja, peulvruchten, volkorengranen, noten, cafeïne, kiemen en kikkererwten.
* Xeno oestrogenen
Dit zijn chemische stoffen die natuurlijke oestrogenen imiteren. Deze zitten bijvoorbeeld in bepaalde cosmetica, plastic producten die BPA bevatten, schoonmaakmiddelen, pesticiden en medicijnen.
* Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld magnesium en selenium, deze heeft de lever nodig om oestrogeen optimaal om te zetten. Ook zorgt magnesium voor een balans tussen oestrogeen en progesteron. Evenals vitamine B6, B12, C en E.
* Het kan ook zijn dat je lichaam teveel oestrogenen aanmaakt. Deze worden in de eierstokken geproduceerd, of kunnen in vetcellen worden aangemaakt. Overgewicht kan dus ook een oorzaak zijn.

Er zijn bepaalde groenten die extra ondersteunend werken bij oestrogeendominantie. Dit zijn de groenten die behoren tot de familie van kruisbloemigen, zoals broccoli, bloemkool en andere koolsoorten. Deze bevatten Diindolylmethaan, ook DIM genoemd, een stof die de hormoonbalans en het gedrag van de cellen in het lichaam reguleert.

PMDD

Bij een klein percentage vrouwen zijn de symptomen zo ernstig dat zij niet kunnen functioneren tijdens deze dagen. Zij hebben last van de meest ernstige vorm van PMS: PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder). Dit komt ongeveer voor bij 3 tot 8 procent van de vrouwen.

3 manieren om PMS klachten te voorkomen en verminderen

Vaak wordt door artsen medicatie, zoals antidepressiva, voorgeschreven om de symptomen te bestrijden, met de kans op bijwerkingen van de medicatie zelf. Je zult er veel baat bij hebben door stappen te maken richting een gezonde levensstijl in het algemeen waardoor je minder klachten zult ervaren.

1. De juiste voeding
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met PMS een laag serotonine gehalte hebben, dit stofje zorgt voor het overbrengen van signalen tussen bepaalde hersencellen (Eriksson O et al., 2006). Serotonine is een stofje waar je je happy en lekker van gaat voelen. Een laag gehalte aan serotonine zorgt voor emoties, angstgevoelens, sombere gevoelens of prikkelbaar zijn. Het eten van zoetigheid (of snelle koolhydraten) zorgt voor een tijdelijke opleving van dit stofje, maar het geeft geen werkelijke oplossing.

Stabiele bloedsuikerspiegel
Probeer de trek in zoet toch te weerstaan of kies voor ‘raw chocolate’ (dit kun je ook heel makkelijk zelf maken!).

Wanneer je bloedsuikerspiegel stabiel blijft (door suikers en ‘snelle’ koolhydraten te vermijden) zal je minder last hebben van ‘suikerdips’ waardoor je steeds weer opnieuw trek hebt in zoetigheid. Daarbij veroorzaakt een te snel stijgende bloedsuikerspiegel cellulaire ontstekingen wat ook in verband wordt gebracht met PMS klachten. Stemmingswisselingen en energiedips zijn te voorkomen door op de glycemische index van voedingsmiddelen te letten. De glycemische index is een maat voor de snelheid waarmee voedingsmiddelen de bloedglucosewaarde doen stijgen.
Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals witbrood, witte pasta’s en aardappelen, laten de bloedglucosewaarde snel stijgen. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals linzen, yoghurt, pinda’s, zilvervliesrijst en volkoren pasta’s, laten de bloedglucosewaarde geleidelijk stijgen. Voeding met een hoge glycemische index veroorzaakt mood swings. Voeding met een lage glycemische index zorgt er voor dat je niet alleen wat je energie betreft stabieler bent gedurende de dag, maar ook wat betreft je emoties.

Wat vermijden en wat toevoegen?
Wij adviseren ook om zuivelproducten te vermijden, minder zout te eten wanneer je last hebt van vocht vasthouden. Cafeïne en alcohol verstoren je hormoonhuishouding, evenals roken, wat PMS klachten kan verergeren.
Eet daarnaast juist meer essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren. Uit onderzoek (Missmer SA et al., 2010) is gebleken dat omega 3 vetzuren menstruatiepijn kunnen verminderen. Dit zit in chlorella, spirulina of chiazaad die je bijvoorbeeld aan een groene smoothie kunt toevoegen. Het zit ook in vette vis zoals zalm, makreel, sardientjes of gebruik een krill olie (hier zijn ook supplementen van). Ook kun je proberen om paardenbloemthee te drinken, vooral als je last hebt van een opgeblazen gevoel, dit zorgt namelijk op een natuurlijke manier voor vochtuitdrijving. Daarnaast is gebleken dat veel vrouwen met PMS een tekort hebben aan het essentiële vetzuur GLA, een vetzuur dat aangemaakt wordt in het menselijk lichaam. Een tekort kan leiden tot fysieke en emotionele klachten als sombere gevoelens of zelfs depressieve buien evenals vocht vasthouden en je opgeblazen voelen. Dit vetzuur zit in teunisbloemolie waar supplementen van te krijgen zijn.

De vitamines en mineralen calcium, magnesium, vitamine B6, vitamine B1 en B2 en vitamine E lijken verder een gunstige invloed te hebben op PMS klachten.

Premenstrueel syndroom

2. Vermijd stress
Het is belangrijk om extra goed voor jezelf te zorgen in deze periode. Het is bewezen dat stress PMS klachten verergert (Lustyk Mk et al., 2004). Langdurige stress zorgt voor hormonale veranderingen, wat klachten kan verergeren. Dus minder hoge eisen aan jezelf stellen in de week voor de menstruatie. Er zijn culturen waarin vrouwen in die week bijna niets mogen doen, en hier in het westen nemen vrouwen over het algemeen helemaal geen rust in deze periode. Zorg voor voldoende nachtrust, eventueel met behulp van wat extra magnesium. Magnesium is nodig voor de aanmaak van hormonen en helpt de spieren en zenuwen te ontspannen. Het wordt ook wel het antistressmineraal genoemd. Een bad nemen of zwemmen kan ook heel ontspannend zijn, bovendien zou onderhuidse vochtopstapeling verminderen door de waterdruk. En zorg voor voldoende ontspanning, ga aan yoga doen, mediteren of verdiep je in mindfulness.

3. Sporten
Misschien is je neiging om op de bank te kruipen met een dekentje, maar bewegen is echt één van de beste dingen die je kunt doen tegen PMS klachten. Vooral buiten! Door daglicht maak je serotonine aan. Sporten geeft een energieboost. Regelmatige lichamelijke activiteit verlicht PMS klachten, zo stelt gynaecoloog Dr. J. Schagen van Leeuwen, die bijscholing geeft aan huisartsen over PMS, in een brochure van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Vooral sporten die je hart en longen aan het werk zetten, in de periode voor de menstruatie extra effectief zijn tegen klachten. Vrouwen die regelmatig, en ook tijdens de PMS periode, bewegen nemen niet alleen de depressieve gevoelens af, ze hebben ook minder last van klachten als angstgevoelens, pijnlijke borsten, stress en het vasthouden van vocht.
Lichamelijke inspanning stimuleert de productie van endorfinen, wat helpt tegen depressieve gevoelens.

Er zijn ook veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van vitamine B6, B1 en B2, en ook van magnesium, op PMS klachten. Hier kun je meer over lezen in de uitgebreide versie van dit artikel op de ledenwebsite van ons Maximale Gezondheidsprogramma. In dit programma krijg je een persoonlijke analyse van je hormoonhuishouding en persoonlijke begeleiding om gezonder te worden en meer energie (terug) te krijgen. En zo ook eventuele PMS klachten te verminderen.

Heb jij ook last van PMS? Deel je ervaringen of vragen gerust onder dit artikel.

Share:

5 comments

 1. Ik lees steeds meer over een tekort aan b6 bij pmsklachten. Gevoelige borsten, stemmingsklachten, onrustige gezichtshuid, trek in zoet, hoofdpijn.
  Ik gebruik magnesium omdat ik kamp met dagelijkse hoofdpijnen die een kwartier duren en dan enkele uren weg zijn.. Magnesium helpt vooral in de nacht. Sinds ik dit gebruik slaap ik redelijk door de nachtaanvallen heen. B6 schijnt goed te zijn samen met magnesium. Overal lees ik dat je max 25 mg mag gebruiken. In de natuurwinkel vind ik alleen 50 of 100 mg? Welke dosering neem ik? Ik heb de 100 gekocht, want toen wist ik de max dosering nog niet. Is dit dus teveel? Dan zou je toch verwachten dat er ook lagere doseringen te koop moeten zijn.
  Wie geeft mij advies?

 2. Heel fijn artikel. Super tips!

 3. hallo Cindy,
  Pas op met B6 suppletie, teveel kan tot neurologische problemen leiden! Etiketten lezen dus.

 4. Wat een eye-opener! Ik ben 32 en heb het afgelopen jaar enorm veel last van emotionele buien met name in de week voor m’n menstruatie die eigenlijk meestal maar 2 dagen duurt. Mijn darmen zijn daarnaast een week van slag (nu al 3 dagen geen ontlasting), het opgeblazen gevoel en een ruime cupmaat extra gepaard met pijn zijn maandelijks terugkerende klachten. Emotionele buien omvatten klagen en zeuren om alles waarbij collega’s het vooral moeten ontgelden, maar ook spontane huilbuien die niet erg handig uitkomen en volledig oncontroleerbaar lijken bijvoorbeeld in mijn laatste sollicitatiegesprek. De afgelopen jaren ook consequent koortsuitslag in deze week, maar dat heb ik nu best goed onder controle dmv aangepaste voeding. Zelf heb ik het idee dat ik in de categorie val die even niet meer functioneert en mijn collega’s idem vandaar dat ik op zoek ben naar meer info, met name met betrekking tot voeding. Hoe kom ik aan meer info?

 5. Beste,

  Ik ben 36 jaar oud en ben 3 jaar geleden mama van een 2-de kindje geworden. Kort erachter zijn de klachten van een enorm opgeblazen buik (al 10-14 dagen voor de volgende cyclus) begonnen. In deze periode kan ik haast geen broek dragen en vind het heel vervelend omdat het ook op een zwangerschapsbuikje lijkt. Ik heb nog nooit de pil gebruikt maar als dit probleem hiermee opgelost geraakt dan ben ik best bereid om het te gebruiken. Klopt dit?

  Bedankt,
  Lola

Geef een reactie