Premenstrueel syndroom – voorkomen en verminderen

De periode voor de menstruatie is voor sommige vrouwen in meerdere of mindere mate een periode waarin ze allerlei fysieke en/of emotionele klachten kunnen ervaren. Dit kan zelfs het dagelijks functioneren belemmeren. Je kunt zelf gelukkig veel doen om de symptomen van PMS te voorkomen en verminderen. In dit artikel leer je o.a. 3 effectieve manieren om dat te doen.

Premenstrueel syndroom

In dit artikel:

Premenstrueel syndroom wordt ook wel PMS genoemd en is een soort verzamelnaam voor allerlei vervelende klachten die vrouwen voorafgaand aan de menstruatie kunnen ervaren. Deze klachten kunnen zowel fysiek als emotioneel zijn. Ze ontstaan in de tweede helft van de menstruatiecyclus, zo’n veertien tot twee dagen voor de menstruatie, en verdwijnen vaak vlak na de menstruatie. Er zijn geen officiële cijfers bekend van het exacte percentage vrouwen dat hier last van heeft, gemiddeld variëren de cijfers van een kwart tot driekwart van de vrouwen. Gemiddeld beginnen (of verergeren) klachten na het dertigste jaar en na het krijgen van kinderen. Dit zou kunnen komen doordat je gevoeliger bent geworden voor progesteron na de grote lading die tijdens de zwangerschap is aangemaakt. Na de overgang verdwijnen de klachten weer. Of je last hebt van PMS hangt vooral af van het tijdstip waarop klachten optreden en weer verdwijnen, meer nog dan het type klachten.

De symptomen van premenstrueel syndroom

Er zijn vele verschillende klachten waar je mogelijk last van kunt hebben. Fysiek bijvoorbeeld van een opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, vocht vasthouden, slaapproblemen, hoofdpijn en spierpijn. Emotionele klachten kunnen variëren van prikkelbaarheid, wisselende stemmingen, gespannen of depressief zijn, eetbuien, emotioneel zijn, vermoeidheid, agressief zijn en een sterke behoefte aan zoet. Het heeft, afhankelijk van de intensiteit van de klachten, in minder of meerdere mate invloed op het functioneren. Veel vrouwen met PMS voelen zich niet happy of zelfs machteloos. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie spelen bij een deel van de vrouwen die last hebben van premenstrueel syndroom onderdrukte gevoelens ervaringen een rol (dit kan ook onbewust zijn). Het is in dat geval niet altijd gemakkelijk om die ter sprake te brengen of te delen, toch is het belangrijk om gevoelens en ervaringen te verwerken zodat je leefpatroon kan veranderen.

Wat is de oorzaak?

Er is een overduidelijk verband tussen het opkomen van de klachten en de menstruatiecyclus, toch is er wetenschappelijk nooit een exacte oorzaak gevonden. Wel is vastgesteld dat vrouwen met PMS klachten gevoeliger zijn voor hormoonwisselingen dan vrouwen die geen last hebben van PMS, aldus de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. In de hersenen is er als het ware minder weerstand om de gevolgen van hormoonwisselingen op te vangen. Bepaalde neurotransmitters werken onvoldoende. Neurotransmitters zijn chemische stoffen waarmee zenuwcellen in de hersenen berichten aan elkaar doorgeven. Op die manier worden de stemming en ons gevoel van welzijn beïnvloed. Wetenschappers hebben wel allerlei mogelijke oorzaken gevonden zoals een te lage progesteronspiegel, een tekort aan vitamine B-6 en te weinig serotonine in de hersenen; het stofje dat de stemming beïnvloedt (Eriksson O et al., 2006). Japans onderzoek in 2007 liet zien dat bij vrouwen met PMS in de week voor de menstruatie het autonome zenuwstelsel niet goed werkt. Dit stelsel reguleert onder meer de bloeddruk en de darmactiviteit. Hoe erger vrouwen last hebben van PMS, hoe minder actief het zenuwstelsel bleek te zijn. De wetenschappers onderzochten 62 vrouwen met PMS. Vooral in de laatste dagen voor de menstruatie bleek het autonome zenuwstelsel niet goed te werken. Ook hormonen lijken een oorzaak te zijn voor PMS. De hormonen die de vruchtbaarheid regelen (oestrogeen en progesteron) schommelen gedurende de cyclus. Deze veranderingen kunnen mogelijk een oorzaak zijn voor de klachten. De balans tussen deze twee heeft ook een invloed op je hersenen en daarmee je stemming en emoties. Het is al met al nog steeds niet precies duidelijk waarom de ene vrouw daar wel last van heeft en de andere niet. Dat betekent (gelukkig) zeker niet dat je de klachten niet kunt verminderen.

Je hormoonhuishouding en PMS

Wanneer je hormoonhuishouding goed in balans is heb je weinig last van PMS klachten. Wanneer je hormonen uit balans zijn kunnen de klachten dus verergeren. Een relatief hoog gehalte oestrogeen ten opzichte van progesteron, ook wel oestrogeendominatie genoemd, draagt bij aan PMS klachten. De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogenen zorgen voor vruchtbaarheid, dragen op verschillende manieren bij aan een goede gezondheid en helpen ontstekingen te voorkomen. Oestrogeen, testosteron en progesteron zijn drie belangrijke hormonen, maar wanneer ze uit balans zijn, kunnen ze tot klachten leiden. In de afgelopen veertig jaar is er een enorme stijging te zien in typische vrouwenziekten als PMS (maar ook borstkanker of endometriose). Zelfs meer dan ooit tevoren, zegt de Amerikaanse arts Dr. Michael Lam. Hij stelt dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is, dat hormonale disbalansen hiervan de belangrijkste oorzaak zijn. Volgens hem komt het aantal vrouwen, van 35 jaar en ouder in het Westen, die last hebben van oestrogeendominantie al in de buurt van 50%. Oorzaken hiervan kunnen zijn:
* Voeding
Het eten van teveel ongezonde vetten. Maar ook teveel fyto-oestrogenen in voeding, dit zijn natuurlijke of plantoestrogenen. Ondanks dat ze helemaal natuurlijk zijn, kunnen deze stoffen ons eigen oestrogeen imiteren. Bijvoorbeeld in soja, peulvruchten, volkorengranen, noten, cafeïne, kiemen en kikkererwten.
* Xeno oestrogenen
Dit zijn chemische stoffen die natuurlijke oestrogenen imiteren. Deze zitten bijvoorbeeld in bepaalde cosmetica, plastic producten die BPA bevatten, schoonmaakmiddelen, pesticiden en medicijnen.
* Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld magnesium en selenium, deze heeft de lever nodig om oestrogeen optimaal om te zetten. Ook zorgt magnesium voor een balans tussen oestrogeen en progesteron. Evenals vitamine B6, B12, C en E.
* Het kan ook zijn dat je lichaam teveel oestrogenen aanmaakt. Deze worden in de eierstokken geproduceerd, of kunnen in vetcellen worden aangemaakt. Overgewicht kan dus ook een oorzaak zijn.

Er zijn bepaalde groenten die extra ondersteunend werken bij oestrogeendominantie. Dit zijn de groenten die behoren tot de familie van kruisbloemigen, zoals broccoli, bloemkool en andere koolsoorten. Deze bevatten Diindolylmethaan, ook DIM genoemd, een stof die de hormoonbalans en het gedrag van de cellen in het lichaam reguleert.

PMDD

Bij een klein percentage vrouwen zijn de symptomen zo ernstig dat zij niet kunnen functioneren tijdens deze dagen. Zij hebben last van de meest ernstige vorm van PMS: PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder). Dit komt ongeveer voor bij 3 tot 8 procent van de vrouwen.

3 manieren om PMS klachten te voorkomen en verminderen

Vaak wordt door artsen medicatie, zoals antidepressiva, voorgeschreven om de symptomen te bestrijden, met de kans op bijwerkingen van de medicatie zelf. Je zult er veel baat bij hebben door stappen te maken richting een gezonde levensstijl in het algemeen waardoor je minder klachten zult ervaren.

1. De juiste voeding
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met PMS een laag serotonine gehalte hebben, dit stofje zorgt voor het overbrengen van signalen tussen bepaalde hersencellen (Eriksson O et al., 2006). Serotonine is een stofje waar je je happy en lekker van gaat voelen. Een laag gehalte aan serotonine zorgt voor emoties, angstgevoelens, sombere gevoelens of prikkelbaar zijn. Het eten van zoetigheid (of snelle koolhydraten) zorgt voor een tijdelijke opleving van dit stofje, maar het geeft geen werkelijke oplossing.

Stabiele bloedsuikerspiegel
Probeer de trek in zoet toch te weerstaan of kies voor ‘raw chocolate’ (dit kun je ook heel makkelijk zelf maken!).

Wanneer je bloedsuikerspiegel stabiel blijft (door suikers en ‘snelle’ koolhydraten te vermijden) zal je minder last hebben van ‘suikerdips’ waardoor je steeds weer opnieuw trek hebt in zoetigheid. Daarbij veroorzaakt een te snel stijgende bloedsuikerspiegel cellulaire ontstekingen wat ook in verband wordt gebracht met PMS klachten. Stemmingswisselingen en energiedips zijn te voorkomen door op de glycemische index van voedingsmiddelen te letten. De glycemische index is een maat voor de snelheid waarmee voedingsmiddelen de bloedglucosewaarde doen stijgen.
Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals witbrood, witte pasta’s en aardappelen, laten de bloedglucosewaarde snel stijgen. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals linzen, yoghurt, pinda’s, zilvervliesrijst en volkoren pasta’s, laten de bloedglucosewaarde geleidelijk stijgen. Voeding met een hoge glycemische index veroorzaakt mood swings. Voeding met een lage glycemische index zorgt er voor dat je niet alleen wat je energie betreft stabieler bent gedurende de dag, maar ook wat betreft je emoties.

Wat vermijden en wat toevoegen?
Wij adviseren ook om zuivelproducten te vermijden, minder zout te eten wanneer je last hebt van vocht vasthouden. Cafeïne en alcohol verstoren je hormoonhuishouding, evenals roken, wat PMS klachten kan verergeren.
Eet daarnaast juist meer essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren. Uit onderzoek (Missmer SA et al., 2010) is gebleken dat omega 3 vetzuren menstruatiepijn kunnen verminderen. Dit zit in chlorella, spirulina of chiazaad die je bijvoorbeeld aan een groene smoothie kunt toevoegen. Het zit ook in vette vis zoals zalm, makreel, sardientjes of gebruik een krill olie (hier zijn ook supplementen van). Ook kun je proberen om paardenbloemthee te drinken, vooral als je last hebt van een opgeblazen gevoel, dit zorgt namelijk op een natuurlijke manier voor vochtuitdrijving. Daarnaast is gebleken dat veel vrouwen met PMS een tekort hebben aan het essentiële vetzuur GLA, een vetzuur dat aangemaakt wordt in het menselijk lichaam. Een tekort kan leiden tot fysieke en emotionele klachten als sombere gevoelens of zelfs depressieve buien evenals vocht vasthouden en je opgeblazen voelen. Dit vetzuur zit in teunisbloemolie waar supplementen van te krijgen zijn.

De vitamines en mineralen calcium, magnesium, vitamine B6, vitamine B1 en B2 en vitamine E lijken verder een gunstige invloed te hebben op PMS klachten.

Premenstrueel syndroom

2. Vermijd stress
Het is belangrijk om extra goed voor jezelf te zorgen in deze periode. Het is bewezen dat stress PMS klachten verergert (Lustyk Mk et al., 2004). Langdurige stress zorgt voor hormonale veranderingen, wat klachten kan verergeren. Dus minder hoge eisen aan jezelf stellen in de week voor de menstruatie. Er zijn culturen waarin vrouwen in die week bijna niets mogen doen, en hier in het westen nemen vrouwen over het algemeen helemaal geen rust in deze periode. Zorg voor voldoende nachtrust, eventueel met behulp van wat extra magnesium. Magnesium is nodig voor de aanmaak van hormonen en helpt de spieren en zenuwen te ontspannen. Het wordt ook wel het antistressmineraal genoemd. Een bad nemen of zwemmen kan ook heel ontspannend zijn, bovendien zou onderhuidse vochtopstapeling verminderen door de waterdruk. En zorg voor voldoende ontspanning, ga aan yoga doen, mediteren of verdiep je in mindfulness.

3. Sporten
Misschien is je neiging om op de bank te kruipen met een dekentje, maar bewegen is echt één van de beste dingen die je kunt doen tegen PMS klachten. Vooral buiten! Door daglicht maak je serotonine aan. Sporten geeft een energieboost. Regelmatige lichamelijke activiteit verlicht PMS klachten, zo stelt gynaecoloog Dr. J. Schagen van Leeuwen, die bijscholing geeft aan huisartsen over PMS, in een brochure van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Vooral sporten die je hart en longen aan het werk zetten, in de periode voor de menstruatie extra effectief zijn tegen klachten. Vrouwen die regelmatig, en ook tijdens de PMS periode, bewegen nemen niet alleen de depressieve gevoelens af, ze hebben ook minder last van klachten als angstgevoelens, pijnlijke borsten, stress en het vasthouden van vocht.
Lichamelijke inspanning stimuleert de productie van endorfinen, wat helpt tegen depressieve gevoelens.

Er zijn ook veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van vitamine B6, B1 en B2, en ook van magnesium, op PMS klachten. Hier kun je meer over lezen in de uitgebreide versie van dit artikel op de ledenwebsite van ons Maximale Gezondheidsprogramma. In dit programma krijg je een persoonlijke analyse van je hormoonhuishouding en persoonlijke begeleiding om gezonder te worden en meer energie (terug) te krijgen. En zo ook eventuele PMS klachten te verminderen.

Heb jij ook last van PMS? Deel je ervaringen of vragen gerust onder dit artikel.

Share:

34 comments

  1. Ik lees steeds meer over een tekort aan b6 bij pmsklachten. Gevoelige borsten, stemmingsklachten, onrustige gezichtshuid, trek in zoet, hoofdpijn.
    Ik gebruik magnesium omdat ik kamp met dagelijkse hoofdpijnen die een kwartier duren en dan enkele uren weg zijn.. Magnesium helpt vooral in de nacht. Sinds ik dit gebruik slaap ik redelijk door de nachtaanvallen heen. B6 schijnt goed te zijn samen met magnesium. Overal lees ik dat je max 25 mg mag gebruiken. In de natuurwinkel vind ik alleen 50 of 100 mg? Welke dosering neem ik? Ik heb de 100 gekocht, want toen wist ik de max dosering nog niet. Is dit dus teveel? Dan zou je toch verwachten dat er ook lagere doseringen te koop moeten zijn.
    Wie geeft mij advies?

  2. Heel fijn artikel. Super tips!

  3. hallo Cindy,
    Pas op met B6 suppletie, teveel kan tot neurologische problemen leiden! Etiketten lezen dus.

  4. Wat een eye-opener! Ik ben 32 en heb het afgelopen jaar enorm veel last van emotionele buien met name in de week voor m’n menstruatie die eigenlijk meestal maar 2 dagen duurt. Mijn darmen zijn daarnaast een week van slag (nu al 3 dagen geen ontlasting), het opgeblazen gevoel en een ruime cupmaat extra gepaard met pijn zijn maandelijks terugkerende klachten. Emotionele buien omvatten klagen en zeuren om alles waarbij collega’s het vooral moeten ontgelden, maar ook spontane huilbuien die niet erg handig uitkomen en volledig oncontroleerbaar lijken bijvoorbeeld in mijn laatste sollicitatiegesprek. De afgelopen jaren ook consequent koortsuitslag in deze week, maar dat heb ik nu best goed onder controle dmv aangepaste voeding. Zelf heb ik het idee dat ik in de categorie val die even niet meer functioneert en mijn collega’s idem vandaar dat ik op zoek ben naar meer info, met name met betrekking tot voeding. Hoe kom ik aan meer info?

  5. Beste,

    Ik ben 36 jaar oud en ben 3 jaar geleden mama van een 2-de kindje geworden. Kort erachter zijn de klachten van een enorm opgeblazen buik (al 10-14 dagen voor de volgende cyclus) begonnen. In deze periode kan ik haast geen broek dragen en vind het heel vervelend omdat het ook op een zwangerschapsbuikje lijkt. Ik heb nog nooit de pil gebruikt maar als dit probleem hiermee opgelost geraakt dan ben ik best bereid om het te gebruiken. Klopt dit?

    Bedankt,
    Lola

  6. Ik word echt ziek in deze periode en dan bedoel ik niet de pijnen van de menstruatie zelf, maar gewoon plots vreselijke keelpijn, hoesten, doodmoe, grieperig, verkoudheid, enz. Steevast enkele dagen voor mijn maandstonden. Hier had ik vroeger nooit last van. Ik ben nu 38 en begin er zo langzamerhand wanhopig van te worden, want ik kan gewoon niet werken, niet denken, niet normaal reageren (door emoties) en ik word er gek van. Dat op je voeding letten wordt allemaal heel erg mooi voorgesteld en ik doe dat altijd, maar in die periode is het gewoon onmogelijk. Niet dat ik zoveel meer eet of snoep, maar het kan er gewoon even niet bij om daar ook nog eens op te letten. Ik ben al blij dat ik gewoon overleef en iets of wat mijn werk kan doen, zonder ruzie te krijgen met iedereen die ik tegenkom. Daarbij komt dus ook het feit dat ik dus meestal echt ziek ben (zoals ik hierboven heb gezegd) en dan heb je helemaal geen zin om te koken en dergelijke. Ik sport heel veel, maar in deze periode is het echt onmogelijk, hoewel ik zoveel mogelijk probeer, al is het maar wat wandelen. Bijgevolg voel ik me dan ook nog eens extra slecht omdat ik mezelf vreselijk zwak vind omdat ik mijn gezonde eetgewoontes niet kan volhouden, alsook mijn beweging niet doe en me alleen maar vet en nutteloos voel in de zetel. Heb de pil genomen, emotioneel was dat net hetzelfde. Maar ik wil geen pillen meer nemen. Ik geloof niet dat er een oplossing is, maar ik wilde het hier toch even vermelden: op je voeding letten, is allemaal goed en wel, maar ik denk dat dit probleem ernstig onderschat wordt en dat het niet alleen met voeding en al die andere dingen te maken heeft, want ik eet echt niet ongezond en ik beweeg véél. Het is net dòòr deze problemen dat ik mijn gezonde levensstijl die ik zo nastreef niet kan volhouden en dat vind ik vreselijk jammer. Het lijkt alsof wij als vrouwen altijd zelf als schuldige worden aangeduid van ons eigen probleem (omdat we niet perfect zouden eten, drinken, slapen, bewegen), terwijl ik zeker weet dat ik dat wel goed doe en ik het beu ben van altijd dezelfde info te lezen die toch geen zier helpt.

  7. Hallo allemaal!

    Ook ik heb mijn hele leven al PMS of eerder PMDD, vanaf dat ik ben gaan menstrueren.ik was toen 14 ofzo.
    Het is heel erg moeilijk, als je dit hebt, om gewoon normaal te leven.
    Ten eerste voel je je zovaak niet goed, in je lijf en psyche…dat haalt je al meteen uit balans. Maar ik denk ook dat onverwerkte zaken een rol spelen.
    Ik rook niet, drink niet, drink zelden koffie, drink alleen groene thee, gebruik geen drugs, doe alles op de fiets, eet erg gezond en leef rustig en
    Bewust.
    Heel mijn leven al op zoek, maar geen arts die me werkelijk lijkt te begrijpen en kan helpen.
    Mijn gezin, relatie, persoonlijkheid, werk, hobby’s , vriendschappen, evt.carriere, administratie, afspraken:
    Alles staat continu onder druk en staat op het randje van mislukken, telkens weer. Daarna weer schuldgevoel. En inhalen.
    Ik geloof dat niets voor niets is zoals het is. Ik geloof dat alles goed Komt.
    Maar HOE en WANNEER??
    Ik weet het allemaal niet meer. Ben nu 43 en nog niet in de overgang.
    Nooit de pil geslikt.
    Ik zeg: WELKOM overgang.
    👍🏼

  8. Hoi.
    Ook bij mij hetzelfde.Met de jaren wordt het erger.ALLES doe ik eraan.ALLE tips probeer ik uit.Ik merk nu dat ik door het slikken van maca van een goed merk en pmp totaal geen last meer heb van de lichamelijke klachten maar de geestelijke krijg ik niet onder controle.Ik moet er iedere maand voor waken dat ik mijn relatie niet beëindig op dat moment.Ik moet niemand tegenkomen op straat die mijn parkeerplek wil inpikken want ik heb echt moordneigingen.Ik functioneer 6 dagen niet,ben agressief,onzeker,kan niet slapen,pieker me suf.Slopend,voor mezelf en iedereen in mijn buurt.Ga er kapot aan.Zo erg dat mijn dochter van 16 hetzelfde heeft…ze is nog zo jong en het is bijna niet te begrijpen wat dit met je doet.Eenmaal ongesteld zijn we de vrolijkheid zelfe,2weken later begint de ellende van voren af aan.Ik ben zelf gaan puzzelen met maca,pmp,(volle dosis)griffonia en agnus cactus(een halve per dag) en een multi vitamine (natuurlijke)vanaf 2 weken voor de menstruatie.Dat ging deze maand goed.Maar kijk eens wat dit me kost en dan ook nog voor mijn dochter.En dan nog al die andere gezonde voeding waar we ons ook aan houden.Het is bijna niet te doen.Is er dan echt geen oplossing voor?

  9. Met tranen in mijn ogen lees ik alle berichten hier. Ik herken het helemaal en vind het zo erg dat ik niet normaal kan doen tegen mijn geliefden op deze dagen. En je doet zo je best, maar het baat allemaal niet. Het overvalt me iedere maand weer. Zoveel vrouwen die hierdoor gekweld worden…

  10. Wij worstelen er ook mee.
    Ik ben de man van een vrouw met PMDD.
    En ik schrijf een blog erover hoe ik als partner van het ervaar

  11. Hoi allemaal,

    Ik loop ook maandelijks te worstelen, en ben nu bezig met zuiver voedsel en de juiste supplementen. Waar ik ook achter ben is dat het te maken heeft met je geboorte. Kijk eens naar hoe je geboorte was. Ik ben bijv gehaald 3 weken “overtijd” met weeën opwekkers! Dus ik werd al gedwongen te komen met een middel waardoor mijn stresshormoon waarschijnlijk enorm gestegen is. Miss hebben mijn ouders mij als baby veel laten huilen bijv … allemaal dingen die je cortisol niveau omhoog brengt. Ik ga daar voor mezelf onderzoek naar doen om dat te helen. Tevens ga ik binnenkort naar Peru, naar sjamanen die werken met allerlei plantmedicijnen, ook voor je zenuwstelsel en hormoonbalans dus ik ben heel benieuwd wat dat me gaat brengen. Ik ben zo gedreven om dit op te lossen voor mezelf dat als het me lukt en ik een manier gevonden heb ik ook andere vrouwen met liefde zou willen helpen hiermee <3 .

  12. Excuus, ik bedoel in mijn bovenstaande tekst dat IK DENK dat het te maken KAN hebben met je geboorte. Dus het is nog geen feit voor me.

  13. Hallo allemaal, ook ik heb last van pmds en ik herken de wanhoop. Probleem is inderdaad, zoals enkele anderen ook min of meer zeggen, dat het nauwelijks te doen is om alles wat je zou moeten doen op te volgen. Vooral de stressfactor vind ik erg ingewikkeld: ik werk als zelfstandig ondernemer en ervaar regelmatig de druk of om genoeg opdrachten te vinden. Na iedere fijne week schiet ik in een depressie en praat ik mezelf en wat ik doe twee weken de grond in – waarmee ik allemaal mooie plannen teniet doe. Ontzettend frustrerend.

    Het is mij in alle jaren dat ik hier al mee loop (ben nu 41) wel opgevallen dat het stukken beter gaat als ik inderdaad geen koffie, alcohol, suikers, zout etc. nuttig, op tijd naar bed ga, externe prikkels tot een minimum beperk etc. Maar dat vraagt enorm veel discipline, die ik niet altijd op kan brengen – en al helemaal niet als ik in zo’n dal zit. Bovendien: externe prikkels zijn er nou eenmaal, of ik het leuk vind of niet. De zware kunst is om daar ondanks de pmds mee om te leren gaan – en niet naar die deprimerende stem te luisteren…

    Sinds enkele jaren beoefen ik mindfullness/Zen-meditatie en eet ik alleen plantaardig. Ik merk dat ik daar wel baat bij heb, maar het is geen wondermiddel. Het vraagt een lange adem en accepteren dat vallen en opstaan erbij hoort – ik ben nu net weer aan het opkrabbelen van een extra heftige ‘down’. Tegelijk zie ik ook dat deze heftige periode direct volgt op een periode van ongezonder eten met vooral veel suiker een veeeel te veel koffie, te laat naar bed/vroeg op, weinig meditatie en beweging en meer stress dan de maanden ervoor. De levensstijl die ik kies betaalt zich direct uit. (Zó irritant!) Het vraagt dus continu mijn aandacht… Af en toe ben ik er goed zat van om er steeds maar mee bezig te zijn, maar feit is: het is niet anders. Ertegen vechten maakt mij dodelijk moe, dus ik probeer er in mee te bewegen; ik heb hier nou eenmaal last van en ik kan het bestrijden of proberen ermee te dealen….

  14. Mijn baarmoeder en baarmoedermond zijn er uitgehaald. De rest zit er nog wel. Ik bloed dus niet meer. Jippie maar voor de rest heb ik de meeste klachten nog en dan is de emotionele kant het ergste. 1 a 2 dagen staan de tranen me zo hoog. Ben ik super negatief. Zie het doel van mijn leven niet meer. Totaal geen vrolijkheid. Ik moet de datum echt bijhouden want als je geen bloeding meer hebt sta je er niet bij stil dat het pms is en denk je echt dat je een rot leven hebt. Maar vorige maand en deze maand was het echt heel erg. Nu denk ik ineens… ik slik niet zoveel visolie meer en nu is het op. Vandaag krillolie gekocht. Volgende maand eens kijken of ik weer zon depri dag heb en dan laat ik het hier weten.

  15. 13 jaar pms/pmdd,als je leest wat de symptonen zijn heb ik die bijna allemaal,12 dagen van tevoren begint de ellende,afgelopen zondag reed ik alleen en dacht als ik nu tegen een boom ofzo rij is het klaar,ik heb een hele nare persoon in mij ,ik ben niet ik meer….alles geprobeerd moederkruid,st janskruid,teunisbloem olie,magnesium,vit b6,allerlei kruiden,accupuntuur,het helpt allemaal niet echt ,ik eet al heel gezond,word 46 en word alleen maar erger,de migraine,borsten pijn,duizeligheid,moe,en ik voel mij erg depri,prikkelbaar en emotioneel,ik weet het niet meer…gynaecoloog geweest…
    Is er nou niets te doen aan die hormonale disbalans?kan je geen serotonine krijgen pfff…het valt niet mee om er mee te leven…ik geniet van twee weken voordat de ellende weer opnieuw begint…

  16. Lieve dames, ik lees al jullie berichten en voel me gesteund. Dank! Afgelopen week een diep dal gehad omdat ik dacht dat ik wel een keer zonder m’n pilletje kon… Dat was weer een wijze les. Ik heb eigenlijk alleen last van m’n mentale gesteldheid, maar dat is dan wel zo erg dat ik me in die periodes ook afvraag hoe het is om tegen een boom aan te rijden, van de trap af te vallen, voor een trein te lopen. Heel schokkende gedachten voor een van nature bijzonder optimistisch en vrolijk persoon (de eerste keer dat ik dit dacht, wist ik niet wat me overkwam). Ik las hierboven ook dat iemand de overgang verwelkomt!! Als je geen PMS/PMDD hebt, is dat natuurlijk bizar. Helaas voel ik het precies zo. Laat mij maar oud, wijs en gelijkmatig van humeur worden.
    Maar goed, wat mij in deze periode van mijn leven stabiel houdt, naast een redelijk gezond voedingspatroon (het kan altijd beter) en de dagelijkse wandelingen met mijn hond:
    Magnesium
    Omega 3
    PMS pilletje van CareforWomen (alleen vanaf de ovulatie tot de eerste dag van de menstruatie nodig)
    Vitamine D3

    Ik ben begonnen met van ieder 1 pil per dag. Inmiddels slik ik van magnesium en omega 3 twee pillen per dag.
    D3 ben ik pas kort geleden mee gestart. Helpt mij goed. Nu slik ik 75mcg per dag (januari/februari), maar als dit potje op is ga ik over op 25mcg (zomer). En dan voor volgende winter waarschijnlijk 50mcg want D3 mag je ook weer niet teveel.

    Mijn advies: begin voorzichtig. Kijk wat magnesium, omega3 en PMS pil voor je doen. Bij mij werkte dat in het begin al heel erg goed. Pas toen ik het gevoel kreeg dat het nog beter kon (dat was misschien wel een jaar later) heb ik magnesium en omega 3 opgevoerd. En weer later vit. D3 toegevoegd.

    Mijn volgende stapje is een nog gezonder voedingspatroon waarbij ik vooral ga letten op mijn bloedsuikers (koolhydraten).

    Succes allemaal met de struggle!!

  17. Ik vroeg me af of iemand de pil doorspekt? Dit werd mij namelijk geadviseerd.

  18. Wat enorm herkenbaar! En wat lees ik toch weinig oplossingen. Voor mijn gevoel wordt dit probleem in Nederland niet serieus aangepakt. Naast de herkenbare klachten heb ik last van enorme vermoeidheid. Niet normaal en ontregelend. Daarnaast ervaar ik in de week voor mijn menstruatie veel pijnklachten in mijn hele lichaam. Zo pijnlijk dat ik er s nachts wakker wordt van de pijn. Deze pijn neemt weer af nadat de menstruatie begint. Veel middeltjes zijn bedoeld voor iemands mentale gesteldheid. Daarvoor slik in anti-depressiva. Dat helpt goed, behalve in de week voor de menstruatie en dagen van de menstruatie. Al met al voel ik mij maar 1 week in de maand goed. Was het maar geaccepteerder om oestrogeen, progesteron en testosteron te laten testen en op basis daarvan aan te vullen of af te zwakken. Ik vind geen oplossing.

  19. Ik kamp al vanaf de pubertijd met PMS en heb altijd veel klachten gehad. Maar sinds mijn zwangerschap in 2013 is het enkel bergafwaarts gegaan. Een jaar na bevalling kreeg ik iedere maand aanvallen van misselijkheid overgeven, buikpijnen diarree duizeligheid etc etc. In eerste instantie kon ik geen link leggen met mijn cyclus. De jaren gleden voorbij en de klachten werden erger en erger.. ik kreeg er ook heel veel hoofdpijnen bij, duizeligheid.. bijna flauwvallen..veel meer last van mijn hartritemstoornissen.. pijnlijke gewrichten, pezen en spieren. Ik heb ruim 17 specialisten gezien in het ziekenhuis en er zijn een heel arsenaal aan onderzoeken gedaan. Mijn hele lijf staat inmiddels al op een foto of scan. Maar na 4 jaar nog steeds geen diagnose. Ze kunnen niets vinden. De laatste jaar krijg ik het steevast rond de eisprong.. en daarna nog eens voor mijn menstruatie tot in mijn menstruatieweek. Ik kan er de klok op gelijk zetten. Ik ben gemiddeld 2 a 3 weken per maand ziek. Naast alle lichamelijke klachten.. word ik ook een zeer onaangenaam mens.. boos.. agressief.. echt onuitstaanbaar. . Onlangs een doorverwijzing gehad naar gynaecoloog op verdenking van endometriose. Onderzoeken waren allemaal okay en de gynaecoloog wil me nu aan de pil zetten om te kijken of het wat doet. Alle aandoeningen die mijn klachten zouden kunnen verklaren zijn uitgesloten.. Nu rest er nog maar 1 ding. PMDD. Ik heb zelfs mijn kinderwens voor een tweede kind aan de kant moeten schuiven omdat het gewoon niet gaat. Ik hoop dat deze pil wat gaat doen.. want ik kan zo niet leven.. Dit is echt niet te doen. Ik ben bijna geneigd om te zeggen.. haal alles er maar uit. Als ik had geweten van te voren wat een zwangerschap kan aanrichten, dan weet ik niet of ik het had gedaan. Mijn levensvreugde is inmiddels wel weg.

  20. Dag Roos,
    Wat leef ik met jou mee. Ik wou dat ik wat kon doen voor jou, of voor al ons vrouwen eigenlijk. Ik wens jullie veel sterkte en beterschap. Ben alleen bang dat beter worden ervan niet snel zal gebeuren. Overgang is nl ook een emotionele achtbaan.
    Heb zelf ook last van de emotionele kant voordat de menstruatie zich voorstelt. Wordt daar zo moe van. Ik weet gewoon niet wie ik ben als persoon. Twee weken down en twee weken up.
    Nu zijn die deprimerende gevoelens wel bekend, maar vind die weken erna ook apart. Voor, tijdens en na mn eisprong voel ik me een special-force lid. Ik kan alles en iedereen aan. Overstijg alles en ben gefocust, doe 1001 dingen en kan de hele nacht doorgaan. Ben dan een supervrouw, voelt heerlijk. Kan dit helaas niet vasthouden. Dan beginnen die vreselijke deprimerende gevoelens.
    Dit lijkt idd een onderwerp wat niet serieus genomen wordt. De menstruatiepijn wordt niet eens serieus genomen laat staan dit. Weet iemand misschien hoe er in het buitenland hiermee wordt omgegaan? Misschien hebben ze daar eens antwoord.

  21. Hallo allemaal,
    wat ik mij afvraag…hoe gaat het bij jullie in jullie relatie?
    mijn relatie staat na 26 jaar echt op spanning.
    heb hem de afgelopen maanden(voor we wisten dat t pms was)3 keer uit mn huis gezet en daarmee de relatie beeindigd,omdat ik er helemaal klaar mee ben …een paar weken later weer spijt(in mn goede week)….proberen we t weer en dan gaan we gewoon weer t rijtje af…nu dat ik weet dat t pms is,en al pillen van care for women slik.beeindig ik de relatie niet,maar t voelt wel zo! ik zou t liefst t zo allemaal stoppen….blehh…het is voor hem ook moeilijk natuurlijk…en dat geeft wederzijds stress steeds….hij wilt erover praten en zn frustratie uiten en dat voelt aan als zeuren…dan word ik weer boos en daar gaan we weer…..pffffff

  22. Hallo Juud,

    Jouw verhaal had mijn verhaal kunnen zijn. Ook ik heb voornamelijk de geestelijke klachten van de PMS.

    Ik heb me verdiept in Care for Women. Heb jij ook een afspraak gehad bij een consulent? Of ben je op eigen initiatief met de pillen begonnen? Zou ik mogen vragen welke je slikt? Ik zit te twijfelen tussen de Mood en de Menstrual Care. Ook slik ik Vit D3, Magnesium met B6 en Ester-c. In de winter slik ik een goede multivitamine.

    Ik ben benieuwd naar je ervaring met Care for Women!

  23. Ook ik heb ondertussen al wat jaren last van PMS. Begonnen rond m’n dertigste nu eind dertig en het loopt echt uit de hand. Heb er ondertussen veel over gelezen en het is allemaal zo herkenbaar. Heb zelf voornamelijk last van stemmingswisselingen, nervositeit zelf behoorlijk depressief!! Dit laatste neemt een loopje met me. Sinds een half jaar is m’n menstruatie cyclus naar de mallemoeren. Ben nu al met al 3 weken aan het menstrueren i.p.v. 1 week. De omgekeerde wereld. Niet veel maar kan niet zonder inlegkruisje. Gaat nergens over. Vooral mijn partner moet het ontgelden. Je bent niet meer tevreden met wat je hebt, doet en weet ik veel wel niet. Waar ik me het meeste zorgen over maak is toch wel de heftige vorm van depressie. Niet meer spontaan lekker uit je bed komen, genieten van de dingen in het leven alles gaat en doe je met een zwart randje erom heen. Genoeg te doen maar niets uit je komen. Alles gaat met moeite. Niet de hele dag door maar wel met regelmaat. De weekenden zijn dan lastig. Kan me moeilijk meer vermaken, er heerst onrust. Noem het maar op. Nooit geweten dat het zo heftig kan gaan uiten. De dokter heeft me weer op de pil gezet maar naar 2 maanden doet dat ook nog niets. Mn lichaam doet gewoon lekker waar ze zin in heeft. Daar moet ik sowieso nog even voor bellen. Aan de andere kant moet je het ook even de tijd geven. Vandaag SUPER GLA gehaald ben benieuwd wat dat zal doen. Ik wil gewoon weer de oude worden. Prima als je een weekje uit je doen bent maar niet deze omgekeerde wereld. Ben niet de enige die hier mee te maken heeft en ergens vind het het prettig om het te kunnen delen.

  24. Ik helaas ook de zeer ernstige vorm pmss, na mijn zwangerschappen is het steeds erger geworden. Gelukkig toen jongste dochter 1 jaar was bij psyq in behandeling gegaan en daar cognitive gedragstherapie gehad en daarnaast lichttherapie in wintermaanden. Wat ik nu thuis doe. Deze maand nu voor eerst geen licht gedaan en menstruatie moet ni volgens kalender donderdag beginnen. Maar werkelijk waar het slaat ineens allemaal om na vanmorgen. In ochtend niks aan de hand en middag zwaar depri, prikkelbaar, zeur over alles , twijfel aan me relatie, het is echt vreselijk wat je allemaal voelt! En voor man in huis ook niet leuk meer zo 🙁 ik zou willen dat je pmss eruit kon halen…

  25. Ikzelf nu ook, ik maak er korte meppen mee. Homeopathy is hierbij de oplossing voor mij en silyphyt. Koffietje altijd, maar vervangen met Alpromelk, yoghurt ook vervangen door alpro, maar ik drink ook groene thee, en minder koffie en alcohol.

  26. Mij heeft een afspraak bij een hormoonspecialist van Care for Women enorm geholpen. Ik slik Menstrual care en Mood tabletten. Na het slikken van beide heb ik nu bij mijn 2e menstruatie géén buikpijn of krampen gehad; ik vind het ongelofelijk. Eat betreft de stemmingen en andere klachten merk ik ook al wat verbetering. Ik vind het vooral ook heel fijn dat de specialist je heel veel goede vragen stelt, naar het geheel kijkt, voeding meeneemt, alles goed onderzoekt. Ik heb over een paar weken weer een afspraak maar dit heeft me nu al zoveel opgeleverd.

  27. Dag iedereen,

    Met tranen in de ogen heb ik al jullie berichten gelezen. Ik voel me op dit moment verschrikkelijk zwaarmoedig, de meest donkere gedachten spoken door men hoofd en ik kan niet anders dan alles en iedereen vermijden om geen schade aan te richten.
    Telkens opnieuw en opnieuw, elke maand opnieuw. En het wordt erger.

    Dank jullie wel allemaal. Ik ben niet zot. Ik ben niet alleen.
    Astrid

  28. Fijn allemaal jullie reacties.te kunnen lezen, iķ zelf kamp ook elke maand met boosheid, me niet goed in mijn vel voelen, mijn partner uitschelden , hartkloppingen … niets fijn aan. Ik drink wel heel veel koffie en ga dit vanaf nu verminderen, eigenlijk als ik bekijk de laatste 2 jaar ik meer koffie drink ik ook meer last heb en dat begint zo 1 a 2 weken voor mijn menstruatie. Als mijn partner dan iets misdoet of zegt dan barst ik in wöede uit als vervolg van een laaiende ruzie dat meer dan 1 week aanhoudt, eigenlijk ben ik blij op de site terecht gekomen te zijn want ik begon zowat te denken dat er iets anders met mij aan de hand was. Ook mijn borsten 2 weken voor mijn meñstruatie dien hevige pijn dat ik er bijna zelf niet kan aankomen en ik moet zien hoe ik me in bed leg. Ik hoop via deze weg ….. meer koffie mijden en magnesium en vit B dat deze symptomen verminderen, want zo is het geen leven …. niet voor mij en niet voor mijn partner

  29. Hallo,

    Om van de pms klachten af te komen heb ik teunisbloemolie gebruikt. Dit was echter van korte duur. Ik werd er dusdanig agressief van dat mijn ogen zwart werden en ik blijkbaar met een mes achter mijn man aan gezeten heb. Ikzelf weet hier niks meer van. Maar ik voel me liever wat belabberd dan dat ik een moord pleeg. De oliecapsules zijn in de wc beland.

  30. Hallo Wat fijn om dit te lezen. Ik dacht dat ik gewoon gek was. De week voor mijn menstruatie is altijd de minst leuke week geweest, maar het lijkt bij mij erger te zijn geworden het afgelopen jaar. Ik ben 33 en vorig jaar heb ik plotseling mijn moeder verloren. Misschien dat die stressvolle situatie er iets mee te maken heeft.
    Ik ben best slank, maar de week voor mijn menstruatie lijk ik wel zwanger. Ik heb maar weinig kleding die ik dan aan kan. Maar als dat het enige was, zou ik juichen.
    Iedere maand denk ik wel een paar keer: ‘Als ik nu onder een bus terecht kom, vind ik het ook wel best.’ Iedere kleine tegenslag, is voldoende om me volledig uit het veld te slaan. Ik voel het bij het opstaan, dan weet ik meteen: “Shit, het is weer begonnen”. Ik ga dan veel naar buiten, en probeer rustig aan te doen maar zeker wel actief te blijven zodat ik mijzelf er doorheen trek. Maar ik vind het ontzettend vermoeiend dat getrek aan mijzelf.
    MAgnesium slik al af en toe, maar dat ga ik na het lezen van dit artikel dagelijks slikken. Kijken of het iets uitmaakt.

  31. Ik heb het ook, agressief, boos net na de ovulatie tot einde net na menstruatie. Sta op het punt de pil in te nemen maar ik ben aan het twijfelen. Heb een tijdje NAC geslikt tegen endometriose ( ik heb ook PCOS). Sinds 2 maanden hiermee gestopt en de klachten komen weer hevig terug. De klachten waren er ook wel tijdens het slikken van NAC maar niet zo heftig als nu. Ik drink koffie. Ik kan er maar niet helemaal mee kappen. Ook heb ik lang niet gesport, zal er ook wel mee te maken hebben. Ik ga de pil slikken en weer beginnen met NAC. Misschien is dit de oplossing voor mij. Het is niet te doen zo. Iedere maand weer ruzie met mijn vriend. Ik begrijp dat hij mij niet begrijpt. Mocht dit helpen laat ik het jullie weten

  32. Ik ben trouwens 36

  33. @Tami, ik zou advies vragen aan een deskundige; iemand die naar het hele plaatje kijkt. Dus naar je voeding, tekorten aan voedingsstoffen etc.
    Bij pcos speelt insulineresistentie een grote rol. Onder andere D chiro inositol kan enigszins helpen. Ook allerlei vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren kunnen helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren. Zo gebruik ik vaak edelgistvlokken, waarin onder andere zink en chroom, die helpen je bloedsuikerspiegel op peil te houden.
    Progesteroncreme kan helpen bij oestrogeendominantie en het helpt pms te verminderen.
    Verslaving aan koffie kan wijzen op bijnieruitputting of tekorten aan bepaalde celzouten. Koffie put je bijnieren uit en versterkt de oestrogeendominantie. Thee werkt rustiger door de aanwezige theanine. Je zou ook kunnen denken aan gebruik van maté of cocathee voor wat meer energie.
    De pil versterkt de oestrogeendominantie, verhoogt het cortisol in je lichaam en berooft je lichaam van belangrijke voedingsstoffen, zoals zink, vitamine B en magnesium.

  34. “Japans onderzoek in 2007 liet zien dat bij vrouwen met PMS in de week voor de menstruatie het autonome zenuwstelsel niet goed werkt. Dit stelsel reguleert onder meer de bloeddruk en de darmactiviteit. Hoe erger vrouwen last hebben van PMS, hoe minder actief het zenuwstelsel bleek te zijn. De wetenschappers onderzochten 62 vrouwen met PMS. ”

    Mag ik de naam van dit artikel? Wil ‘m graag lezen!

Geef een reactie