Schildklier Klachten en Symptomen: Do’s & Dont’s

Stel: je volgt alle adviezen op wat betreft gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Je doet je best, houdt je strikt aan de 'regeltjes'; je doet alles volgens het boekje, maar afvallen? Ho maar, je komt juist eerder aan. Of het tegenovergestelde: wat je ook doet en hoe weinig je ook beweegt, de weegschaal geeft geen gram meer aan en geeft een steeds lager getal weer op het display. In beide gevallen is er mogelijk iets mis met de regelaar van je stofwisseling: de schildklier.

Werking van de schildklier
De schildklier is een vlindervormig orgaan in de hals, dat schildklierhormonen produceert uit jodium en tyrosine. Hieruit wordt thyroxine, ook wel T4 genoemd, geproduceerd. Deze stof is niet actief in het lichaam en moet daarom worden omgezet in het actieve tri-joodthyronine, oftewel T3, alvorens lichaamscellen het kunnen gebruiken. T4 en T3 worden door middel van TSH (een hormoon dat geproduceerd wordt in de hypofyse) vrijgegeven in het bloed nadat de hypofyse gemeten heeft of dit nodig is voor de stofwisseling. Wanneer er weinig T3 en T4 aanwezig is wordt er dus meer TSH vrijgegeven en andersom. Zo houdt je lichaam de schildklierhormonenproductie op pijl.

Wanneer de schildklier op lange termijn overactief wordt en meer hormonen afscheidt dan nodig is, ontstaat er een aandoening genaamd hyperthyreoïdie. Hierdoor werkt de stofwisseling harder dan nodig, waardoor alles in het lichaam versnelt. Hierdoor zijn meer calorieën nodig om je lichaam niet uitgeput te laten raken. Wanneer er minder calorieën binnenkomen dan nodig om in dit proces te voldoen, ontstaat er gewichtsverlies. Klinkt op het eerste gezicht ideaal, nietwaar? Helaas, zo werkt het jammer genoeg niet; mensen die lijden aan hyperthyeoïdie ervaren bijwerkingen als:

  • Oververmoeidheid;
  • Moeilijkheden met slapen;
  • Verhoogde eetlust;
  • Bevende handen;
  • Een onregelmatige hartslag;
  • Prikkelbaarheid;
  • Verminderd libido.

In ernstige gevallen kan zelfs spierverzwakking, kortademigheid en pijn in de borst optreden.

Trage schildklier
Wat echter veel vaker voorkomt is de tegenovergestelde variant: de schildklier werkt te traag wat leidt tot hypothyreoïdie. Deze aandoening, die het vaakst voorkomt bij vrouwen van middelbare leeftijd, vertraagt alle processen in het lichaam, waardoor er minder calorieën nodig zijn om dat allemaal mogelijk te maken. Hierdoor worden vaak calorieën omgezet in vet, wat tot gewichtstoename leidt. Helaas is dit niet het enige gevolg van hypothyreoïdie, veel voorkomende symptomen van deze ziekte zijn:

Symptomen traag werkende schildklier

  • Weinig energie;
  • Depressie;
  • Prikkelbaarheid;
  • Intolerantie voor koud en warm;
  • Verlaagde hartslag;
  • Vreemde teint;
  • Vergeetachtigheid;
  • Impotentie;
  • Ongezonde nagels en tanden;
  • Droge huid;
  • Infecties;
  • Verlaagd libido;
  • Onvruchtbaarheid;
  • Haarverlies;
  • Droog haar;

Gevaren van hedendaagse behandelingen
Wanneer de schildklier overactief is en je daardoor dus leidt aan hyperthyreoïdie, krijg je een behandeling voorgeschoteld die niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving desastreuze gevolgen kan hebben. Door middel van het injecteren van een radioactieve vorm van jodium is het de bedoeling dat de schildklier uitgeput raakt. Ooit van Fukushima gehoord? Radioactief jodium is dezelfde substantie als de dodelijke stof die wordt vrijgegeven bij deze elektriciteitscentrale. Deze straling is zo heftig dat de gevaren hiervan over kunnen zetten naar mensen in je omgeving, waarmee dus meer 'slachtoffers' vallen dan alleen jijzelf. Om aan te geven hoe lang zulke patiënten een wandelende tijdbom zijn: de radioactieve stof die de schildklier aanvalt, jodium-131, heeft een halfleven van acht dagen, wat wil zeggen dat de werking iedere acht dagen halveert.

Stress: de grote boosdoener van schildklieraandoeningen?
Dokter Christiane Northrup stelt dat schildklierproblemen in verbinding staan met emotionele blokkades, wat zou betekenen dat een slecht functionerende schildklier een teken is van problemen op sociaal gebied. De manier waarop men met moeilijke situaties in het leven omgaat zou van belang kunnen zijn voor de werking van de schildklier. Zo zouden mensen die in het leven voor hun gevoel veel moeten "slikken" een grotere kans hebben op een schildklieraandoening dan mensen die gewoon uit kunnen spreken waar ze mee zitten. Of dit waar is is echter niet wetenschappelijk onderbouwd maar enkel en alleen gebaseerd op de eigen ervaringen van deze dokter.

Het belang van jodium
Jodium is van essentieel belang voor de werking van de schildklier, vandaar dat het wordt toegevoegd aan tafelzout en brood: op natuurlijke wijze krijgen we er met ons hedendaagse voedingspatroon nou eenmaal veel te weinig van binnen. Zonder dit mineraal werkt onze schildklier te traag, waardoor het invloed heeft op alle lichamelijke processen en dus voor meerdere gezondheidsproblemen kan zorgen. Dit tekort kan worden opgelost door het nemen van een supplement, maar nog beter is het om het op een natuurlijke manier op te lossen. Kelp staat erom bekend de schildklierfunctie te normaliseren, of hij nu te hard of te traag werkt. Naast jodiumrijke voedingsmiddelen is het belangrijk voldoende vitamine A binnen te krijgen, omdat zonder deze vitamine de schildklier geen T4 kan produceren, wat als gevolg heeft dat het ook geen jodium op kan nemen.

Kelp kan worden gegeten in z'n oorspronkelijke vorm: Kelp noodles. Een soort spaghetti achtige, knapperige zeegroente die zeer neutraal van smaak is. Kan heerlijk worden gegeten als vervanging van rijst of pasta in een maaltijd rijk aan verse groentes en eventueel wat vis. In deze webwinkel kan je Kelp bestellen.

Natuurlijke geneeswijzen
In veel gevallen is het aanpassen van het voedingspatroon al een grote stap de goede richting in bij de genezing van hypo- en hyperthyreoïdie. Zo is het bij hypothyreoïdie (traag werkende schildklier) belangrijk zoveel mogelijk jodiumrijke voeding te nuttigen, zoals:

  • kelp,
  • peterselie,
  • aardappelen,
  • vis,
  • havermout en
  • bananen.

Daarnaast is het belangrijk voldoende koper, ijzer, selenium en zink binnen te krijgen omdat deze essentieel zijn voor de productie van T3 en T4. Ook lichaamsbeweging is van belang; zo’n vijftien tot twintig minuten per dag zodanig sporten dat de hartslag omhoog gaat heeft een positieve werking op hypothyreoïdie. Bij hyperthyreoïdie kan het helpen voeding te eten die de schildklierhormonenproductie onderdrukt, zoals groente uit de kruisbloemenfamilie, sojabonen, perziken, peren, wortelen, selderij, uien en amandelen. Dagelijks twee van deze voedingsmiddelen zou al effect moeten hebben.

De schildklier: een onderschat orgaan
Veel te vaak wordt de nadruk gelegd op het beperken van calorieën en voldoende beweging, maar men vergeet nog veel te vaak dat wanneer het essentiële orgaan voor de spijsvertering, de schildklier, niet goed functioneert, het afvallen zal gaan als roeien zonder riemen. Dit kleine orgaan heeft een allesbepalend effect op het metabolisme en behoort dan ook een steuntje in de rug te krijgen door voeding hier op aan te passen. Hou dit dus zeker in de gaten, want het kan zomaar de sleutel zijn voor een optimaal gezond, slank en vitaal lichaam.

Direct aan de slag?
"Ontdek mijn stappenplan tot een gezond leven"
Download de eerste twee hoofdstukken van mijn bestseller "Voor Altijd Jong"

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

37 Responses to “Schildklier Klachten en Symptomen: Do’s & Dont’s”

  1. angenieaugustus 1, 2011 at 11:36 am #

    Ja het klopt helemaal ik heb een te traag werkende schildklier en ik val inderdaad niet af en heb sinds augustus tot vorige maand me geheel aan jouw dieet gehouden Jesse maar niet afgevallen althans de eerste maanden 4 kilo en daarna is het gestopt. nu een maand wat soepeler en 2 kilo erbij. help.... ik gebruik wel Tyrax

  2. jeannetteaugustus 1, 2011 at 12:17 pm #

    bij mij is het ook niet echt afvallen ..
    na bloedonderzoek bleek dat mijn schildklier maar 12% werkt.
    ik werdt naar de dietiste gestuurd en viel binnen 3 maand maar 1 1/2 kilo af.
    heb jij een tip want ik snoep niet eet alleen verse groente maar ik krijg er ondanks veel beweging niet echt iets af..

  3. Jannyaugustus 1, 2011 at 12:47 pm #

    Hey Jesse.
    Ook ik zou een trage schildklier hebben maar onlangs is geconstateerd dattie weer te snel werkt???!! Ik ben via een therapeut op het metabolic balance "dieet"gezet om me ahw te resetten. Ik heb in t verleden ook idd ieder dieet gevolgd wat op de markt kwam zeg maar dus mijn trage metabolisme is mijn eigen schuld. Ik doe deze eetwijze nu 2 weken en het levert me niks op in gewichtsverlies.
    Verder ben ik de afgelopen maanden (24 lessen 2x per week)bezig geweest met een personal trainer om die 8-10 kilo kwijt te raken. Dat heeft me qua kilo's ook niks opgeleverd, sterker nog ik ben zo'n 2,5 kilo zwaarder geworden( wat ik nog wel snap omdat spieren zwaarder zijn dan vet), ik ben echter ook in vet % aangekomen. Gelukkig heb ik wel zo'n 1.3% meer spieren gekregen en voel me absoluut veel fitter.
    De opm van mij PT aan het begin vand e sessies was dat ik veeeeel te weinig at, ik kwam niet boven de 13/1400 cal per dag. Ik ben dus toen veel meer gaan eten, wat lastig was en is omdat ik soms ook gewoon geen honger heb. UIt het onderzoek van de therapeut kwam dat mijn lever veel te zwaar belast was en mijn hormoonsysteem een "zooitje"was. Ik ben 60 btw en nog erg aktief :-)
    Nu met dat metabolic balance eet ik weer niet veel want ik mijd alle khd en vet, verder mag ik alles eten, maar eigenlijk maar 3x per dag. Zij heeft dat een beetje aangepast waardoor ik tussendoor wel wat nootjes/vis of kaas eet. Dus ik kom vast weer niet aan de 2000 kcal die mijn PT voorgeschreven had. Snap je dat ik t niet meer weet???? Ik wil heel graag antwoorden op heel veel vragen, maar tot nu toe heb ik die niet gekregen omdat mijn PT er ook weinig van begrijpt. Heeft dit tijd nodig??? Wil jij je licht er eens op laten schijnen??
    Dank je en keep up the good work :-)

  4. Mirandaaugustus 1, 2011 at 1:18 pm #

    Hoi Jesse,
    Fijn dat je het onderwerp "schildklier" ter sprake brengt. Ik heb een te traag werkende schildklier. Ik heb altijd het gevoel dat mensen denken dat ik te veel eet, terwijl dat dus helemaal niet zo is! Ondanks jouw adviezen val ik niet af. Het frustreert me enorm dat ook artsen er weinig van afweten. Is het nu wel of niet goed om brood te eten? Als ik al brood eet, is het speltbrood. Opvallend is trouwens dat mijn kinderen van 13 en 11 jaar ook een te trage schildklier hebben!

  5. bettyaugustus 1, 2011 at 5:05 pm #

    Hallo Jesse,

    Bedankt voor dit artikel over de schildklier.
    Bij werkt hij ook veel te traag.Gebruik dan ook medicijnen.

    En wat ze zeggen in dit artikel dat het kan komen, door sociale problemen dat zou zo maar kunnen.
    Heb zelf een moeilijke jeugd gehad , was als baby veel te zwaar ruim 11 pond, en dat is altijd zo gebleven.
    Werd dan ook thuis veel uitgescholden, ook door vader en broers en zussen.
    Op mijn 13 heb ik mij uitgehongerd, met alle gevolgen van dien.
    Sinds mijn 21 ste lijd ik weer aan overgewicht, en heb sinds die tijd een te traag werkende schildklier.
    Dus hoe ik mijn best ook doe er gaat niets af. ( heel herkenbaar lees ik boven.)
    Alle dieeten geprobeerd . En ga nu op de gezonde toer, niet dat ik afval maar ben blij dat ik nu stil sta.
    Zal het lijstje met voedingsmiddelen erbij houden, wist niet dat dit goed is voor de schildklier.

    En hoop dan ook dat ik hier wat meer hoor en lees over dit onderwerp

    Bedankt voor de adviezen Jesse.

    Vriendelijke groet van Betty.

  6. Puckaugustus 2, 2011 at 11:04 am #

    Begrijp ik nu goed dat amandelen dus slecht zijn voor een te traag werkende schildklier?? Dat wist ik echt niet..
    Of kan dat geen kwaad om die te eten?

  7. Isabelleaugustus 3, 2011 at 7:02 pm #

    Beste Jesse,

    fijn om dit verhaal te lezen, alles wordt weer even duidelijker. Hieronder even mijn verhaal en vraag.

    Ik ben 2,5 jaar geleden geopereerd aan een snel werkende schilklier (graves), nu is het zo dat mijn schildklierwaarde perfect is maar de TSH waarde zakt te langzaam. Deze mag tussen de 0,5-2 zijn stond laatst nog op 8 maar komt van 22.
    Ik heb wel het laatste jaar last van een verminderd libido en af en toe heel erg prikkelbaar. Nu had vond de arts dat ik toch maar thyrax moest innemen maar dat wil ik absoluut niet meer. Ik ben nu sinds een week gestopt met brood eten en ik ben veel rustiger. Kan het zijn dat ik al zo snel effect heb en is het dan nog nodig om ook kelp in te nemen of kan ik daar nog beter even mee wachten?

  8. Franciscaaugustus 3, 2011 at 9:13 pm #

    Het is en blijft een hardnekkig misverstand minder te eten om af te vallen. Sinds mijn knop om is en ik als eerste mijn tekorten rigoureus ben gaan aanvullen merk ik hoe de principes die Jesse voorstaat gewoon werken.
    Ik neem dagelijks een multivitamine, vitamine C 1000 mg, kelp, D3, B-50 complex en macca in de groene smoothie. Ik voel mij vitaler en daardoor lekker in mijn vel waardoor beweging een uitdaging is en afvallen het resultaat.:)

  9. frank jonkersseptember 21, 2011 at 4:32 pm #

    Ik zie mensen die slechte ervaringen hebben met Tyrax.
    Als je een milde (vaak niet klinische vorm) hebt van een traag werkende schildklier is het verstandig om een lage dosering van natuurlijk schildklierhormoon te gebruiken. Er zijn (Orthomoleculair) artsen die hier mee werken. De kosten zijn over het algemeen laag van het hormoon en vaak wordt het gewoon vergoed. Het is bij (speciale) apotheken verkrijgbaar. het voordeel is dat er geen bijwerkingen zijn zoals bij het chemische tyrax.

  10. marleneoktober 14, 2011 at 2:28 pm #

    Ja ook mij lukt het niet ik heb ziekte van Hashimoto, trage-bijna geen schildklier werking.
    Gebruik Euthyrox al sinds jaren.
    Heb zelfs 1 jaar lang een intensief traject gevolgt met arts-internist-dietiste, bestaande uit sporten, psychologisch begeleiding, begeleiding van internist & dieëtiste en voedings leer alles samen maar geen resultaten. Wat kan me wel nog op weg helpen!

  11. gre snoekdecember 13, 2011 at 10:01 pm #

    al deze verhalen klinken mij bekend in de oren, slik al jaren thyrax, maar TSH waarden blijven te hoog en heb restklachten. Slik nu een tijdje bep. natuurlijke voedingssupplementen en volg paleo
    dieet. Er zit verbetering in: meer energie, maar ik krijg toch af en toe een terugval. Vandaag heb ik een natuur geneeskundige bezocht voor een ortho-moleculair onderzoek. Daarbij wordt je bloed op een heel uitgebreide manier getest, o.a. op de aanwezigheid van vitamines, mineralen,aminozuren e.d.in je lichaam. Aan de hand daarvan kan een bepaald tekort of een teveel, voor ieder persoon verschillend, aangevuld worden of gestopt. Over 2 weken volgt de uitslag en krijg ik adviezen. Ik hoop dat mijn schildklier hierdoor beter gaat funktioneren en mijn hormoonbalans weer in evenwicht komt en dit ook mijn geestelijk welzijn zal bevorderen.

  12. carolinejanuari 12, 2012 at 1:45 pm #

    sinds "kort" ben ik ook met jesses tips bezig. en bij me zus raast dat gewicht naar onder. ik beweeg me mischien zelfs meer maar mijn gewicht wil ook niet duidelijk naar benede.
    ik woon al lang in duitsland. en verbaas me altijd dat er in nederland zelde spaake is van hashimoto-thyreoiditis een auto immun ziekte die de schild klier vernietigt. voor deze patienten is het de jod die het ligaam op hol laat slaan. we moge dus geen jod! of in idergeval zo min mogenlijk. jammer dat er niet op deze groep "patienten" ingegaan is.

    in eerste instanzie dacht ich dat dit dieet(zonder brood en zijn jodzout) mij ook in die hinsicht zou helpen.
    maar ben nu toch onzeker.
    ist deze in duitsland niet zelde diagnostizeerde ziekte in nederland zo onbekent?
    en als ik alles uit me lijf laat met jod, dus
    bananen
    peterselie,
    aardappelen,
    vis,
    havermout
    zou dan de kans op gewichtreduktie steige? of eerder toch een tekort an andere voedingsstoffe???
    geef me hoop :-)

  13. Agnusfebruari 18, 2012 at 1:02 am #

    Ik ben ook schildklierpatiënt, maar bij mij is er sprake van een aanlegstoornis van de schildklier, heb dus nagenoeg geen schildklier. In mijn eerste levensjaren heb ik een ernstig en langdurig tekort gehad, waardoor ik niet goed dronk (te traag en te weinig) en ook veel en vaak moest spugen en dus ook niet genoeg groeide en zelfs na enige tijd onder mijn gewicht zat. Ik heb een ernstig en langdurig tekort gehad aan schildklierhormoon en heb daar helaas ook blijvende problemen aan overgehouden, al zijn daar heel wat jaren overheen gegaan, voordat dat bevestigd is.
    Ik gebruik Euthyrox, momenteel 125mcg per dag en momenteel is mijn schildklierfunctie aardig stabiel. Ben de afgelopen jaren wel eens bijgesteld. Misschien dat stress heeft meegespeeld in de schommelingen.
    Ik geloof zeker, dat stress invloed kan hebben op je hormoonwerking. In de stressperiode ook nog twee keer een aanval gehad van plotselinge
    draaiduizeigheid, met misselijkheid, zweterig en klam zijn. Toen ik was had gegeten, waar ik als kind ook nogal eens last van had, viel toen nogal eens flauw met zo'n aanval. Ik vroeg mij af, of de schildklier hier iets mee te maken kan hebben, dat is immers ook een onderdeel van de hormonale stofwisseling.

  14. Evelienfebruari 20, 2012 at 5:18 pm #

    # carolien vergeet te kelp niet (kelposan van vogel is 100% natuurlijk), ik heb zelf ook een niet werkende schilklier en ipv kunstmatig e schildklier te voeen met hormonen overgestapt op kelp tablet loop voor stress slaaplooshei verlaag libio etc sinds kort bij een homeopaat en ik ga stappen vooruit moet volgene week naar e internist voor de uitslag van mijn bloedonerzoek en ik weet zeker dat deze veel beter is als de vorige uitslag maar als dat zo is weet ik ook dat het niet komt door de tyrax!

  15. Sylmaart 4, 2012 at 10:52 pm #

    Beste mensen,

    Mocht je medicatie slikken mbt. schildklier problemen, laat dan de tips van Jesse links liggen om problemen te voorkomen!!
    De schildklier is een complex orgaan waar je niet zomaar mee moet gaan stoeien.
    Hij heeft het duidelijk over de "Natuurlijke geneeswijze".
    Dus ga nou niet jodium rijk voedsel nuttigen als je al de reguliere medicatie slikt!!!
    Wees gewaarschuwd.

    Mvg,
    Syl.

  16. Johnmaart 12, 2012 at 5:04 pm #

    Hoi Jesse

    Ik heb nu zo'n 15 jr schildklierkanker!
    Mijn schildklier is eruit en was totaal rot!
    Ik heb na 5 max 131 jood kuren in 3,5 jaar nog schildkliertumor in mijn lichaam die niet vernietigd konden worden!
    Ik ben zo'n 30 kilo aangekomen sinds die tijd.
    Sporte erg veel en heb veel spiermassa gehad. Ben soms erg moe en slik lyrica thyrax, calci chew , dyhydral, en tramadol tegen de zenuwpijnen die ik opgelopen heb tijdens de kuren, heb dus elke dag neuropathische pijnen in armen en benen.

    Wat kan jij mij aanbevelen op gebied van voeding, sporten en vitamine ?
    Ik ben een man van 45.

  17. BertusvdArkjuni 13, 2012 at 3:06 pm #

    goede dag bij mijn schilsklier zijn bobbeltjes gevonden ,ik moet naar de internist moet ik mij ongerust maken of niet ik ben 85 word september 86 dat wil ik graag weten ben u zeer dankbaar ,vind ik leuk.

  18. anja van waesseptember 13, 2012 at 1:49 pm #

    Ik heb ook een te traag werkende schildklier en neem er medicijnen voor. Ben wel veel verdikt maar heb weer hoop. Ik heb iets gelezen over zuivere kokosolie dat echt werkt. gewoon af en toe eens leven op 2 liter water en 3 soeplepels kokosolie. voor de rest elke dag een soeplepel kokosolie bij elke maaltijd. Ik start er morgen mee en heb er vertrouwen in. liefs anja,

  19. suzanneoktober 1, 2012 at 9:06 am #

    Goedemorgen! Op mn 17de is er bij mij vast gesteld dat mijn schildklier veel ste langzaam werkt. Uiteraard gelijk aan de thyrax gegaan en jaren is dat goed gegaan. Nu het laatste jaar begin ik weer vage klachten te krijgen en nu blijkt dat zelfs na medicijn verlaging mn schildklier te snel werkt... Hoe kan dit? En wat is er aan te doen? Groetjes Suzanne

  20. Brittnovember 1, 2012 at 9:30 pm #

    Hallo Allemaal.

    Mijn kapster viel op dat ik een dikkere band in mijn hals heb.
    Dit had zij ook en bleek het dus aan haar schildklier te hebben.
    Ik heb de laatste tijd koud,vreselijke haaruitval en ook heb ik last van kortademigheid en zweten.
    Nu ik de symptomen heb bekeken herken ik er genoeg en ga ik toch maar even mijn bloed laten onderzoeken.
    Dan hoop ik medicijnen te krijgen
    en dan van mijn klachten af te zijn.

    Maar wat zouden jullie doen?

    Groetjes,

    Britt

  21. Tamardecember 28, 2012 at 8:36 pm #

    test

  22. Tamardecember 28, 2012 at 9:25 pm #

    Ik ben een fel tegenstander van de farmaceutische industrie en dus erg voorzichtig met het gebruik van medicijnen. Mijn huisarts heeft mij twee jaar geleden thyrax voorgeschreven omdat mijn schildklier te traag werkte. Ik heb dat 7 maanden geslikt omdat de waarden weer net zo waren als in het begin en toen ben ik gestopt.(netjes zelf afgebouwd) Wat een onzin! Ik ben naar het UMCG gegaan voor een second opinion, maar helaas ik heb zogenaamd de ziekte van Hashimoto en ook via de internist moest ik braaf mijn medicijnen weer slikken. Dat weigerde ik omdat ik niet geloof in symptoombestrijding (had gehoopt dat er wijze internisten zouden rondlopen).
    Wat ik niet begrijp is dat als mijn schildklier zichzelf afbreekt, mijn bloedwaarden wel zijn veranderd van TSH 25 naar TSH 6, binnen een half jaar.
    En hoezo dik worden en verlaagd libido? Ik ben tien kilo afgevallen en zo geil als een kanon.
    Laat je niet in een hokje stoppen door artsen die niet wakker liggen van jouw klachten , maar wel rijk worden van het klakkeloos voorschrijven van medicijnen. Heb je wel eens gekeken wat voor gif er in die thyrax zit? E-nummers zitten niet alleen in ons voedsel, maar ook in je medicijnen. In thyrax zitten kleurstoffen die onder de kankerverwekkende stoffen vallen. Waarom zo'n nutteloze toevoeging die zo schadelijk is? Alleen maar omdat de apothekers aan de hand van het kleurtje weten welke dosering ze je moeten geven. Bedenk dan dat er tegen de mensen wordt gezegd dat je je hele leven zult moeten blijven slikken, anders krijg je hartproblemen....Ha ha ha. Ik zat op een gegeven moment op 3 en een halve tablet per dag. Je kunt bijna uitrekenen dat je dan na tien jaar wel kanker krijgt. Kassa!!!
    Oh mevrouw u heeft kanker, wilt u chemotherapie of nog meer kankerverwekkende medicijnen?
    Mensen wees alsjeblieft kritisch. Reguliere artsen doen aan symptoombestrijding en zullen je met hun westerse visie NOOIT echt genezen. Jij bent degene die als een schaap alles slikt, daarom heb je misschien ook last van je schildklier...
    Ik geloof gewoon dat als mijn schildklier zichzelf kan afbreken, dat ie zichzelf ook weer kan herstellen. Je eigen gedachten zijn de baas, het is wat je gelooft dat je bent. En je bent niet ongeneeslijk ziek. Niemand hoeft dat te zijn. Er is ook niet 1 oplossing. Zoek je eigen oplossing. Wees creatief en kom voor jezelf op.
    Ik zeg er wel bij dat dit mijn visie is en dat het in sommige gevallen misschien wel goed is om (tijdelijk) medicatie te nemen. Wees je alleen wel bewust van wat je doet en met welk doel.

  23. hanniejanuari 21, 2013 at 7:29 pm #

    mischien kan je wel niet tegen gluten dus geen brood en derg. eten

    ik heb ook te traag wereknde maar met mijn tirax voel ik me goed

  24. Duncanfebruari 10, 2013 at 11:07 am #

    Mijn god!! Er staan een heleboel zeer domme reacties op deze site. Alsjeblieft mensen, als je iets mankeert aan je schildklier, ga gewoon eerst naar de huisarts voor bloedonderzoek, Of die nou te snel of te traag werkt. En overleg met je huisarts en niet alleen met de internist, want die denken er inderdaad wel vaak veel te gemakkelijk over, daar het voor hen routine is.

    Maar ga niet af op allerlei tips en trips van mensen in je omgeving, ook niet van je kapper.

    Voor de duidelijkheid, ik ben ervaringsdeskundige v.w.b. hyperactieve schildklier. Als meer dan 5 jaar. Ging afgelopen 2 jaar best goed totdat het paar maanden terug weer fout begon te gaan en toen in sneltrein tempo, had geen zin in medicatie en wilde er gebruik van maken om lekker snel af te vallen maar nou heb ik 2 bulten in mijn hals + kreeg laatst bijna hartaanval vanwege de extreme activiteit in mijn hart door toedoen van de schildklier, etc.... Binnenkort toch maar eruit laten halen (gedeelte ervan).

  25. Tinafebruari 17, 2013 at 9:44 pm #

    We zijn allemaal mensen
    Maar TOTAAL Verschillend bij ene werkt dit goed kan bij de andere totaal niet werken
    Rust Regelmaat Reinheid is voor mij de belangrijkste regels
    Vezels zijn belangrijk voor je stoelgang
    En ook omje afvalstoffen kwijt te raken

  26. Bomaart 4, 2013 at 11:34 am #

    Gelukkig trek ik me weinig aan van mensen die allerlei goedbedoelde adviezen geven.

    Luisteren naar je lichaam is het allerbeste.

    Ik slik nu sinds verleden jaar Augustus Thyrax, ik eet gezonder en beweeg veel( ga lange einden met de hond wandelen ) ik doe een dag dat ik me goed voel van alles en als het even niet gaat, dan doe ik rustig aan.
    Je ertegen verzetten heeft geen enkele zin. je kunt er maar het beste van maken.

  27. joellamaart 13, 2013 at 11:55 am #

    ik heb ook aan me schildklier en bij mij werkt het ook te traag en ik benm pas 12 groetjes joella

  28. Ciciapril 3, 2013 at 5:30 pm #

    Jammer dat dit enkel over een traagwerkende schildklier gaat, ik heb de ziekte van Graves en ik ga dus te snel.

    Helaas ben ik 20 kilo aangekomen binnen 2 jaar tijd, terwijl je bij Graves juist hoort te vermageren! Mocht iemand hier nog tips mbt voeding hebben hoor ik het graag, ik mag dus juist niet teveel jodium wat best lastig is.

  29. zaandammei 16, 2013 at 8:36 am #

    hoi medelotgenoten ,
    ik heb een te trage schildklier zit aan de euthyrox 162,5 microgram elke dag ,ik ben altijd moe.
    doe wel alles huis/kinderen/man/ hond/werk , ik vindt het een opgaaf en weet niet hoelang dit zo door gaat .ik ben hierdoor chronische ziek zeggen ze !
    ik wil niet ziek zijn , ik ben al 24 jaar aan de thyrax en nu een ander merk euthyrox.
    ik wil energie en leven en geen keuzes te maken wat ik per dag kan doen met een lage energie gevoel . ook nog een vraagje mijn gebid gaat hard achteruit , ook schildklier ?

  30. Monicajuli 7, 2013 at 9:00 am #

    Hallo allemaal,
    Ook bij mij werkt mn schildklier te langzaam. Eerst thyrax gebruikt maar hou absoluut niet van medicijnen. Uiteindelijk over gegaan naar thyreoïdum, een natuurlijk middel. Voel me hier veel beter bij. Ben blij dat mijn huisarts het voor wil schrijven ondanks dat het bij de natuurapotheek vandaan komt. Misschien een idee voor andere? Als je huisarts het niet voor wil schrijven kun je misschien via natuurapotheek.nl info krijgen.

  31. Hannanovember 26, 2013 at 12:45 am #

    Het is "Dos en don'ts", niet "Do's en don'ts". In het Engels wordt de s er in het meervoud gewoon achter geplakt. De apostrof in "don'ts" staat er omdat de apostrof in die werkwoordsvorm staat.

  32. Sandradecember 21, 2013 at 12:50 pm #

    Hoi,

    Ik ben sinds 4 jaar aan het aankomen, 2 jaar geleden bleek dat ik een traagwerkende schildklier heb toen was ik al 20 kg aangekomen. (ben nu 19) Nu de medicatie (tyrax) eindelijk "werkt" doe ik er alles aan om af te vallen maar niets werkt. Ik eet net als veel van de andere mensen die reageren maar 1300 calorieen op een dag. En ik ben leerlingverpleegkundige en danslerares dus ik dans 13 uur in een week en mijn studie, stage en bijbaan zijn ook niet licht.
    Een half jaar geleden is ook vastgesteld dat ik depressief ben en al die opmerkingen over dat ik te dik ben en te veel eet (wat dus niet zo is) slaan extra aan...

    Heb je misschien nog andere tips?

    xx

  33. orelyjanuari 22, 2014 at 7:22 pm #

    Hallo, ik heb al jaren 30 jaar om precies te zijn, een te traag werkende schildklier. Sterker nog hij is er bijna niet meer. Ik moet ook erbij zeggen dat ik mijn medicijnen thyrax niet consequent genoeg heb ingenomen door bijwerkingen met name migraine aanvallen.
    De gevolgen hiervan zijn is dat ik door alle bijwerkingen steeds weer zonder werk zat, omdat ik simpelweg er geen energie meer voor had. Mijn relaties niet kon houden, omdat ik werd bestempeld als lui zijnde en depressief. Stemmingswisselingen, ontstekingen, altijd zwak, ziek of misselijk zijn etc..
    Is er toevallig iemand die dit herkend?

  34. orelyjanuari 22, 2014 at 7:27 pm #

    Ow ja en ik heb geen last van overgewicht gek genoeg. Door alleen te eten, wanneer je trek hebt. Ik heb een hekel aan sport, dus beweging krijg ik ook niet veel.
    Niet teveel eten dus, dat werkt uitstekend! Neem je drie maaltijden per dag, dan zitten de kiloos er zo bij ook bij mij.

  35. annekeapril 8, 2014 at 8:01 am #

    Beste Jesse,

    Ik lees dat je kelp aanbeveelt voor een te traag werkende schildklier, maar vermoedelijk ben je abuis met kelpasan. Kelpasan doet je schildklier sneller werken en kelp andersom. Toen ik kelp innam, ging mijn schildklier nóg trager werken (ik kon bijna geen stap meer zetten) en dat is door de therapeut bevestigd. Dus wil je dat zelf ook even nachecken? De 2 woorden lijken zo op elkaar. Dus kelpasan is goed voor langzaam werkende schildklier
    Kelp voor de snel werkende schildklier.
    Hartelijke groet Anneke

  36. magdajuli 13, 2014 at 12:01 pm #

    ik neem al 10 jaar L-THYROXINE van 100mcg voor een te trage werking van mijn schildklier en voel mij alle dagen ROT SLECHT zou ik beter STOPPEN met die medicatcie ???????????????????????????????????????

  37. sanneoktober 19, 2014 at 1:01 am #

    Mijn schildklier is verwijderd, wel zijn er 2 bijschildklieren achtergebleven die het calcium opvangen.
    Wat gebeurd er als ik volledig stop met het innemen van thyrax

Geef een reactie