De medicinale werking van kruiden zoals o.a. kurkuma en kaneel

Kruiden en specerijen brengen niet alleen je gerechten op smaak, ze leveren ook een belangrijke bijdrage aan de voedingswaarde van je maaltijd. En zelfs dat is niet het enige, want kruiden en specerijen helpen ook bij het afvallen en kunnen tegen bepaalde ziektes en kwalen beschermen!

Alledaagse kruiden en specerijen zijn de meest gezonde voedingsmiddelen op aarde. Ze hebben een hoog antioxidantgehalte waardoor ze heel effectief zijn in de neutralisering van schadelijke vrije radicalen. Daarnaast zitten ze vol andere voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen, en door hun dichtheid in de voedingswaarde zijn ze ook thermogeen, wat betekent dat ze op natuurlijke wijze je stofwisseling verhogen. En bovendien hebben kruiden en specerijen bijzondere medicinale eigenschappen.

Elk kruid biedt een unieke combinatie van voordelen voor de gezondheid.
Het beste kun je je smaakpapillen laten bepalen welke kruiden je gebruikt bij het koken, maar je kunt ook bewust kruiden en specerijen uitkiezen op basis van hun medicinale werking. In dit artikel vind je talloze voorbeelden van kruiden en specerijen die je een groter onderdeel zou kunnen laten vormen van je voedingspatroon om zo een bepaald gezondheidsdoel te bereiken; bijvoorbeeld om je immuunsysteem te stimuleren, om ontstekingen te remmen en ontstekingen en infecties te behandelen, of om de mentale gezondheid te stimuleren of angsten te verminderen.

Twee specerijen krijgen in dit artikel speciale aandacht: kurkuma (ook vaak koenjit of geelwortel genoemd) en kaneel. Kurkuma is namelijk een krachtig middel tegen kanker. Via wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat kurkumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, zorgt voor een kankerremmende werking. Ook kaneel, dat in vrijwel geen enkel Nederlands keukenkastje ontbreekt, heeft een bijzondere werking, het is namelijk een effectief hulpmiddel bij de behandeling van diabetes.

Lees in dit artikel van De Superverbrander Methode wat de gezondheidsvoordelen zijn van kruiden en specerijen en waarom je je maaltijden er royaal mee zou moeten bestrooien. Alleen al de verbetering van de smaak van je gerecht maakt het de moeite waard… alle voordelen voor je gezondheid krijg je erbij cadeau!

Share:

2 comments

 1. Beste Jesse, nu lees ik op een andere website de volgende vraag van een lezer en antwoord van de webmaster. Ik zou heel graag jou mening hierover willen weten, klopt onderstaand antwoord? Of niet? :

  Goede middag, ik zou graag weten of de poeder evengoed werkt als de capsules. I heb nl. poeder gekocht en neem dit 2 maal daags 1 lepeltje met peper en olijfolie. Voor de smaak een beetje honing. Doe ik het goed? Bij voorbaat dank voor een eventueel antwoord!

  Hallo, Dank voor je reactie. Nee, de losse gemalen kurkuma-longa werkt niet evengoed als de capsules. Want er zijn een paar zeer grote verschillen.

  1. Het eerste is de ‘ontsteking remmende factor’ . De zgn CURCUMINE , deze verliest direct zijn werking onder invloed van licht. En ook bij verhitting. Daarom zijn mijn curcumine-capsules LICHTdicht. Bovendien mag je curcumine niet verhitten. In de capsules is niet “gewoon het losse poeder ” aanwezig, maar een zeer nauwkeurig afgepast concentraat. EEN capsule komt overeen met een eetlepel kurkuma-poeder, als je dat in je eten zou verwerken was het niet meer te eten qua bitterheid.

  2. Bovendien is de toegevoegde peper ook een extract, want anders werkt het niet. Zou je dezelfde hoeveelheid peper door je eten mengen, wat het voor onze maag niet te verteren. Maar een extract is prima.

  3. Dat wil niet zeggen dat de smaak niet goed is, de gerechten krijgen een exquise exotische smaak, maar de kurkuma-longa poeder is ondertussen wel 80 % van zijn werking verloren.

  Als je het wilt gebruiken tegen lichamelijke problemen, werken de capsules het beste.
  Ik wens je alvast een Fijn Weekend, en stuur je Vriendelijke Groeten

Geef een reactie