Suiker verslavend?

De afgelopen week was er een interessante discussie in het nieuws over het instellen van een suikertax, ofwel een extra heffing op onnodig zoete producten, vergelijkbaar met de accijns op alcohol. Deze vraag kwam van de directeur van de Amsterdamse GGD, Paul van der Velpen, die suiker in een column de gevaarlijkste drug van deze tijd noemde. Er zit dan ook enorm veel suiker verborgen in allerlei producten in de supermarkt zoals vleeswaren of kant en klaarmaaltijden. In het programma Tros Radar werd vorige week zelfs gezegd dat wij per Nederlander op die manier, soms ongemerkt, rond 38 kilo aan suiker binnenkrijgen per jaar! Dit is veel meer dan de 12 kilo voor de oorlog (in 1940) en ook veel meer dan het wereldwijde gemiddelde van 24 kilo. We zijn dus letterlijk verslaafd aan suiker.
suikerverslaving
Hoe werkt die verslaving? Suiker verstoort ons hongergevoel waardoor we automatisch teveel eten. Volgens Radar maken fabrikanten hier slim gebruik van door producten extra te zoeten wat tot gezondheidsproblemen als overgewicht en diabetes 2 leidt. Hoogleraar Endocrinologie Aart-Jan van der Lelij heeft onderzoek gedaan naar de prikkels in de hersenen die worden afgegeven als suiker en vet samen worden geconsumeerd. “Er gaan op dat moment twee knoppen om in de hersenen, het zorgt als eerste voor een fijn gevoel en daarna volgt een signaal dat laat weten ‘ik wil hier meer van’. Dit zijn in feite dezelfde knoppen die omgaan bij nicotine, cannabis of zelfs vormen van morfine afhankelijkheid.” Echt vormen van verslaving dus. Wanneer je, om welke reden dan ook, verslavingsgevoelig bent krijg je hierdoor al snel te maken met overgewicht en problemen met de gezondheid. Je weet dat je dood zult gaan als je zo door gaat, maar kunt werkelijk niet stoppen met eten.

We hebben suiker maar weinig nodig
Er is allerlei wetenschappelijk onderzoek dat dit ondersteunt. Zo is gebleken dat suiker een verslavend effect kan hebben onder ratten, wat volgens dit onderzoek veel zegt over de verslavingspotentie bij mensen. Suiker geeft namelijk dopamine en opioïden af in de hersenen, stoffen waar we ons extra goed door voelen en welke potentieel verslavend kunnen zijn. Dat kan vervolgens leiden tot overgewicht en eetstoornissen (Department of Psychology, Princeton University, Princeton, NJ USA, 2007).

Van der Lelij vergelijkt suiker ook met drugs, en suiker geven wij gerust aan kinderen. Van der Lelij: “Veel mensen zullen het vreemd vinden als ik zeg dat een paar trekjes roken in de hersenen van een drie jarig kind hetzelfde doet als een frietje of roomijsje.” Volgens van der Lelij hebben we maar heel weinig suiker nodig om in leven te blijven, 20 gram per dag zo stelt hij. En die suikers zitten gewoon in de gezonde producten zoals sla, groenten of noten. Hij pleit voor een bewustzijnsverandering in plaats van een suikertax, die het leven onnodig duur maakt. Zowel kinderen als volwassenen voorlichten over de gevaren van de combinatie van suiker en vet.

Vraag je bijvoorbeeld eens af waarom je nog wel plek hebt voor een toetje wanneer je eigenlijk al genoeg hebt gegeten?

Bron: Radar

Share:

9 comments

  1. L.S.
    Mij is bijgebracht dat je met eten moet ophouden op het moment dat je nog wel iets zou lusten maar het beter niet zou moeten doen.
    Wanneer men dan vraagt of je nog een toetje wil, zou je die ruimte van _nog wel iets lusten- daar voor kunnen gebruiken, echter beter is je zelf te programmeren dat toetjes eerder gevaarlijk-lekker of-gezond zijn en dat die totaal overbodig zijn.

  2. oke suiker lekker maar zijn al die andere kunstmatige zoetstoffen niet veel gevaarlijker
    dan kan je toch beter een klein beetje suiker toevoegen in plaats van sacharine bijvoorbeeld ?

  3. In de uitzending van Radar miste ik het gegeven dat veel voedingsmiddelen suikers bevatten als goedkope vulstof, zonder dat dit expliciet op het etiket vermeld is.
    De uitzending legde de nadruk nogal op ‘suikerverslaving’, maar ik denk dat dat voor velen niet opgaat.
    Wie kant-en-klaar maaltijden koopt verwacht niet dat hij daarmee ook veel suikers binnenkrijgt.
    Veel suikers eet men ongemerkt en onbedoeld.
    Dit is m.i. een verklaring voor de zeer schadelijke en kosbare explosie van obesitas en diabetes.

    Verder zijn m.i. suikers de oorzaak van maagzuurproblemen, waartegen vermogens aan maagzuurremmers worden voorgeschreven zonder dat de werkelijke oorzaak wordt weggenomen.

  4. … kosTbare …

  5. ik ben het oneens met Jan als hij zegt dat de nadruk niet op verslaving zou mogen liggen. het is wel degelijk verslavend alleen is niet iedereen zich ervan bewust

  6. Ik ben suiker verslaafd. En zou graag willen weten hoe ik hier vanaf kan komen !!

  7. Ook ik ben verslaafd!!! Inmiddels ben ik ruim 20 kg afgevallen en weet ik uit ervaring hoeveel beter en fitter je jezelf voelt zonder suiker… En toch… kan ik er niet vanaf blijven… Ook al weet ik dat het slecht voor me is, kan ik de verleiding niet weerstaan! Hoe raar is dat dan?!

  8. @ Marina

    Ik zeg helemaal niet dat de nadruk niet op verslaving zou mogen liggen, ik wijs alleen op een blijkbaar vergeten tweede aspect.

    Ik stel namelijk dat naast aperte ‘suikerverslaafden’ er ook velen zijn die geheel onbewust suikers binnenkrijgen via voedingsmiddelen waarin je niet direct hoge gehaltes aan suikers zou verwachten!
    Simpelweg omdat de voedingsindustrie suikers gebruikt op een voor de gemiddelde consument onlogische manier.
    En dus meld ik dat ook dit aspect aandacht dient te krijgen.

Geef een reactie