Verkouden? 5 simpele tips

Verkoudheid is de meest voorkomende infectieziekte in Nederland. Elk jaar worden miljoenen Nederlanders verkouden, volwassenen gemiddeld twee tot vier keer per jaar en kinderen zelfs tot wel twaalf keer per jaar. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Het verkoudheidsvirus dringt meestal je lichaam binnen via slijmvliezen zoals de ogen en neus, of via wondjes. Meer dan 300 verschillende virussen kunnen een verkoudheid veroorzaken, zoals bijvoorbeeld het adenovirus, rhinovirus, para-influenza virus en coronavirus.

Hoe word je verkouden
De meeste mensen worden niet verkouden door tussen hoestende en niezende mensen te zitten of op blote voeten buiten te lopen; ze lopen het verkoudheidsvirus op door hand-tot-hand contact. Verkoudheidsvirussen zitten op alles dat door iemand die het verkoudheidsvirus draagt kan worden aangeraakt, dus bijvoorbeeld op deurknoppen, leuningen, toetsenborden, pennen en koffiekoppen. De virussen kunnen uren op al deze objecten in leven blijven, dus het is niet te vermijden dat je vroeg of laat met het verkoudheidsvirus in contact komt.

De beste remedie tegen infectering door het verkoudheidsvirus is vaak en grondig je handen wassen. Echter, blootgesteld worden aan het verkoudheidsvirus wil nog niet zeggen dat je ook verkouden wordt. Als je een goed werkend immuunsysteem hebt dan kan je lichaam makkelijk het virus afweren, zonder dat je daar zelfs wat van merkt. Echter, als je immuunsysteem zwak is dan kunnen de virussen eenvoudig je lichaam binnen dringen.

Een verzwakt immuunsysteem wordt veroorzaakt door:

 • Vitamine D gebrek: in een groot onderzoek in Amerika is aangetoond dat een lager vitamine D gehalte in het lichaam vaker leidt tot een verkoudheid, griep, of andere luchtweginfecties. De beste bron van vitamine D is blootstelling aan direct zonlicht, maar de zonnebank en vitamine D3 supplementen zijn goede alternatieven.
 • Een ongezond voedingspatroon: met name suikers onderdrukken je immuunsysteem en moet je, als je een verkoudheid voelt aankomen, zoveel mogelijk vermijden. Gelukkig zijn er nog een heleboel heerlijke dingen die je wel kan eten, bijvoorbeeld dierlijke omega-3 vetten zoals Krill Oil en knoflook, een krachtige antimicrobieel dat bacteriën, virussen en schimmels doodt.
 • Niet genoeg rust of slaap
 • Niet goed kunnen omgaan met emotionele stress
 • Te weinig beweging
 • … of een combinatie van bovenstaande oorzaken.

Hoe kan ik mijn verkoudheid sneller over laten gaan
Mocht je symptomen hebben die wijzen op een bacteriële infectie, zoals 40 C koorts of hoger of aanhoudende hoest, bel dan altijd je huisarts. Echter, bij een gewone verkoudheid is medische zorg gelukkig niet nodig. Goede voeding, rust, het verminderen van stress en een goede lichaamsbeweging zijn de belangrijkste ingrediënten voor een goed immuunsysteem waarmee je je kansen op een verkoudheid verlaagt of je verkoudheid verlicht.

Dit is een samenvatting van het artikel “Verkoudheid: Hoe voorkom ik dit eenvoudig en hoe kom ik er snel vanaf?” op De Superverbrander leden website, waarin je leert wat een verkoudheid is, welke factoren je vatbaarder maken voor een verkoudheid, hoe je een verkoudheid kan voorkomen en hoe je ervoor kan zorgen dat je sneller van een verkoudheid herstelt.

Share:

2 comments

 1. Hallo Jesse,
  Ik ben verkouden omdat mijn dochter va 1,5 dat ook is, door de slapeloze nachten ben ik het ook geworden..ik zit midden in mijn 12 weekse kettlebell programma..Maar doordat ik me zo slecht voel en echt snip verkouden ben voel ik me niet echt in staat om een training te doen…wat adviseer je nu? wel bewegen of rustig aan doen en wanneer de verkoudheid beter is weer starten? of gewoon door gaan?

  Groetjes Rose

 2. Wat een onzin , draait alleen maar om geld.
  Mensen , wees verstandig en google gewoon naar iets wat gratis is en wat zeker goed helpt.
  Er word hier van alles aangepraat en of hij nooit griep heeft gehad .ONZIN!!!

Geef een reactie