30 Symptomen van Vervroegde Menopauze – Is de overgang bij mij begonnen?

Ben je een vrouw in de dertig of veertig en heb je de laatste tijd last van allerlei kwaaltjes? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat de menopauze eraan zit te komen. Lees deze blog om te weten te komen aan welke symptomen je een vervroegde menopauze kunt herkennen.

vervroegde menopauze

In dit artikel:

Wat is vervroegde menopauze?

De menopauze, vaak ook de overgang genoemd, is het moment dat de vruchtbare periode van een vrouw is afgelopen. De menopauze vindt echter niet opeens plaats, je lichaam bereidt zich hier een aantal jaren op voor. Deze voorbereidende periode wordt ook wel de perimenopauze genoemd en duurt meestal vijf tot tien jaar. Bij de meeste vrouwen begint de perimenopauze als ze achter in de veertig zijn, maar bij sommige vrouwen begint deze fase van hun leven al veel eerder, soms zelfs als ze in de dertig of begin veertig zijn. Als de perimenopauze op jongere leeftijd dan gemiddeld start, spreken we van een vervroegde perimenopauze, welke uiteindelijk leidt tot een vervroegde menopauze.

Tijdens de perimenopauze vinden er heel veel hormonale veranderingen plaats in het lichaam. Bij 60% van alle vrouwen kunnen die veranderingen leiden tot lichte of matige overgangsklachten en bij 20% zelfs tot ernstige klachten. De perimenopauze loopt door tot de vrouw 12 maanden achtereen geen menstruatie heeft gehad. Vanaf dat moment is de vrouw officieel in de menopauze, maar het duurt daarna vaak nog enkele jaren voordat de menopauzeklachten definitief verdwenen zijn.

Er zijn 3 anti-aging hormonen die afnemen naarmate we ouder worden, als wij er niets aan doen. Deze hormonen zijn mede verantwoordelijk voor onze energie, vet verbranding, behoud van spiermassa en de kwaliteit van onze huid. Ik heb een 3-delige video serie over de invloed van onze voeding en ons denken op deze hormonen. Klik hier om deze video’s gratis te bekijken.

Vervroegde menopauze – Top 30 symptomen

Of je nu wel of niet vervroegd in de menopauze komt, de kans is groot dat je tijdens de perimenopauze last krijgt van allerlei kwaaltjes. Veel vrouwen maken zich ongerust als ze opeens doorlopend klachten hebben die ze niet kunnen plaatsen, daarom is het belangrijk te herkennen welke symptomen bij de perimenopauze horen. Op die manier kun je al die kwalen het effectiefst bestrijden, zonder meteen naar medicijnen te grijpen. Tenslotte is de menopauze zeker geen ziekte of aandoening, het is een volkomen natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden…. Of je nu in de dertig bent of midden in de vijftig!

  1. Opvliegers

Een opvlieger is een plotseling gevoel dat je het heel warm hebt. Dit gevoel gaat gepaard met rood worden van de huid (vooral in het gezicht, de nek en de borst) en overmatig transpireren. Opvliegers zijn een reactie op de verminderde oestrogeenproductie in het lichaam, die tijdens de perimenopauze in gang wordt gezet, en komen voor bij ca. 75% tot 80% van alle vrouwen die in de (peri)menopauze zitten. Heb je veel last van opvliegers en zijn ze vaak ook krachtig, dan komt dit omdat je oestrogeenproductie plotseling sterk is gedaald. Heb je weinig of geen last van opvliegers, dan loopt de daling van het oestrogeengehalte in jouw lichaam een stuk geleidelijker.

  1. Nachtzweten

Nachtelijk zweten is eigenlijk niets anders dan een krachtige opvlieger die ‘s nachts plaatsvindt als je slaapt. Het zal je dan ook niet verbazen dat nachtzweten veel voorkomt bij vrouwen die de menopauze naderen. Sommige vrouwen zijn ‘s nachts een beetje meer bezweet dan ze gewend zijn, maar er zijn ook vrouwen die letterlijk badend in het zweet wakker worden en geen andere keuze hebben dan hun nachtgoed en lakens te verschonen. Nachtzweten kan worden verminderd door in een koele, goed geventileerde ruimte te slapen onder een niet al te warm dekbed, en bepaalde voedingsmiddelen en dranken zoals pittig eten en koffie te vermijden. Aangezien nachtelijk zweten ook veroorzaakt kan worden door een infectie of bepaalde andere ziekten is het altijd raadzaam om naar de dokter te gaan als je langdurig last hebt van nachtzweten, met name als je verder geen menopauzesymptomen hebt

  1. Onregelmatige menstruatie

Elke vrouw heeft wel eens last van een onregelmatige menstruatie, ook als zij nog volop in de vruchtbare periode van haar leven is. Een onregelmatige menstruatie kan veroorzaakt worden door veel factoren, maar bij vrouwen in de perimenopause is vooral een hormonale disbalans (verlaagd oestrogeen- en progesterongehalte) de boosdoener. Bij een onregelmatige menstruatie begint je menstruatie vroeger of later dan verwacht. Daarnaast kan je bloeding veel lichter of juist veel zwaarder dan normaal zijn en kan je menstruatie korter of veel langer duren. Ook het overslaan van menstruaties en tussentijdse bloedingen (ook wel doorbraakbloedingen of “spotting” genoemd) komen vaak voor bij vrouwen in de perimenopause. Een onregelmatige menstruatie kan ook veroorzaakt worden door een medische aandoening of zwangerschap, dus mocht je verder geen overgangsklachten hebben dan is het raadzaam even naar je arts te gaan.

  1. Gewichtstoename

Alhoewel sommigen beweren dat er geen verband bestaat tussen de menopauze en gewichtstoename, zijn de hormonale veranderingen die tijdens de perimenopauze plaatsvinden wel degelijk van invloed op je gewicht. Een daling in het oestrogeengehalte zorgt er bijvoorbeeld voor dat het lichaam meer vetcellen gaat aanmaken, want deze bevatten oestrogeen en zorgen zo voor een reservevoorraadje. Daarnaast hebben vrouwen die de menopauze naderen vaak een lager testosterongehalte, waardoor de stofwisseling trager wordt en de kans op gewichtstoename sterk toeneemt (o.a. Wing et al., 1991[1]). Daarom is het voor vrouwen in de (peri)menopauze heel belangrijk om gezond te eten en regelmatig te bewegen, zodat ze de hormoonspiegel in balans brengen en geen risico lopen om ongemerkt zwaarder te worden.

Testosteron is één van de 3 belangrijke anti-aging hormonen die afnemen als we ouder worden, als wij er niets aan doen. Klik hier voor een gratis 3-delige video serie over hoe je jouw hormoonhuishouding in stand kunt houden ondanks de (peri)menopauze.

  1. Slaapstoornissen

Vrouwen in de perimenopauze hebben vaak last van slaapproblemen, zoals niet goed kunnen inslapen, regelmatig wakker worden en veel te vroeg wakker worden. Onderzoekers hebben ontdekt dat slaapstoornissen een vroege indicator zijn dat de (vervroegde) menopauze eraan zit te komen, want deze vinden bij de meeste vrouwen die de menopauze naderen plaats en beginnen vaak al vijf tot zeven jaar voordat de menopauze een feit is (Kravitz et al., 2003[2]). Slaapstoornissen die verband houden met de menopauze worden overigens niet veroorzaakt door nachtzweten, want recentelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat veel vrouwen in de perimenopauze helemaal geen last hebben van nachtelijk zweten maar toch een verstoorde slaap hebben (Freedman et al., 2007[3]). Slaapstoornissen kunnen ook veroorzaakt worden door andere ziektes en aandoeningen, dus als je verder geen menopauzeklachten hebt is het raadzaam om even naar de dokter te gaan.

  1. Prikkelbaarheid

Prikkelbaarheid komt veel voor bij vrouwen in de perimenopauze, en het zijn vooral de partner en het gezin die het daarbij moeten ontgelden. Vrouwen die de menopauze naderen hebben vaker dan gemiddeld last van een korte spanningsboog of “kort lontje”, omdat een lager oestrogeengehalte een negatief effect heeft op neurotransmitters in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het humeur, waaronder serotonine en dopamine. De irritaties worden verder versterkt door de andere menopauzesymptomen, zoals opvliegers en slaapstoornissen.

  1. Vermoeidheid en futloosheid

Eén van de meest voorkomende menopauzesymptomen is futloosheid, welke leidt tot weinig energie. Deze vorm van vermoeidheid, die niet verward moet worden met slaperigheid, gaat vaak gepaard met nergens zin in hebben, prikkelbaarheid en een verminderde aandacht. Vermoeidheid en futloosheid tijdens de perimenopauze worden met name veroorzaakt door een verlaagd oestrogeengehalte, want oestrogeen reguleert de energievoorziening op celniveau. Heb je minder oestrogeen in het lichaam, dan heb je dus ook minder energie.

  1. Concentratieproblemen

Veel vrouwen die tegen de menopauze aanzitten hebben last van concentratieproblemen, die niet alleen de prestaties op het werk beïnvloeden maar ook hun privéleven flink kunnen ontregelen. De belangrijkste oorzaak van concentratieproblemen is een verlaagd oestrogeengehalte, maar ook andere menopauzesymptomen zoals slaapstoornissen, opvliegers, hoofdpijn en gewrichtspijn kunnen aan de basis liggen van een verminderde concentratie. Uiteraard kunnen concentratieproblemen ook veroorzaakt worden door andere factoren, dus als je verder geen menopauzeklachten hebt is het raadzaam even je arts te raadplegen.

  1. Geheugenverlies

Vrouwen die de menopauze naderen klagen vaak over geheugenproblemen: ze weten niet meer waar ze de autosleutels gelaten hebben, vergeten zo maar opeens afspraken en verjaardagen of zijn na vijf minuten alweer vergeten waar een gesprek over ging. Vooral voor vrouwen die altijd heel stipt met alles waren kan geheugenverlies verontrustend zijn, maar dit kwaaltje komt vaak voor bij vrouwen in de perimenopauze en wordt in verband gebracht met een lager oestrogeengehalte in het lichaam. Als je merkt dat je vaak iets vergeet maar verder geen menopauzeklachten hebt is het aan te bevelen om een afspraak met de dokter te maken, om uit te sluiten dat het niet ergens anders aan ligt.

  1. Duizeligheid

Duizeligheid, die vaak gepaard gaat met een licht gevoel in het hoofd, is een symptoom van veel ziektes en aandoeningen, maar het is ook een veel voorkomende klacht tijdens de (peri)menopauze. Tijdens de perimenopauze daalt het oestrogeengehalte in het lichaam, wat duizeligheid tot gevolg kan hebben. De duizeligheid duurt vaak slechts enkele seconden, maar kan toch een flinke impact hebben op het welbevinden. Daarnaast kan duizeligheid gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als je net op dat moment een auto bestuurt of op een ladder staat. Heb je last van duizeligheid maar verder geen menopauzesymptomen, maak dan een afspraak met de dokter, want het kan ook veroorzaakt worden door andere ziektes of aandoeningen.


"Ontdek de 3 anti-aging hormonen die minder worden naarmate je ouder wordt (als jij niets doet) en wat mijn beste voedingsadviezen zijn om veroudering tegen te gaan, meer energie te hebben en beter in je vel te zitten".
unnamed


  1. Stemmingswisselingen en depressieve gevoelens

Stemmingswisselingen komen verrassend vaak voor bij vrouwen in de perimenopauze. Het ene moment voel je je helemaal blij en gelukkig, maar niet veel later is dat gevoel helemaal omgeslagen en voel je je opeens erg depressief of verdrietig. Als die bedroefde of negatieve gevoelens lang aanhouden kan er zelfs sprake zijn van een depressie, waarbij je geen interesse meer hebt om dingen te doen, eet- en slaapproblemen krijgt en sociale contacten uit de weg gaat. Stemmingswisselingen en depressie worden bij vrouwen in de perimenopauze vaak veroorzaakt door een dalend oestrogeengehalte, wat als direct gevolg heeft dat de productie van neurotransmitters die het humeur beïnvloeden, waaronder serotonine en dopamine, afneemt. Daarbij kunnen andere menopauzeklachten, zoals slaapstoornissen en prikkelbaarheid, de depressieve gevoelens versterken.

  1. Angsten en paniekaanvallen

Angsten en paniekaanvallen komen meer dan gemiddeld voor bij vrouwen die de menopauze naderen. De onderliggende oorzaak van deze menopauzeklachten is het verlaagde oestrogeengehalte, waardoor de productie van neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor hoe je je voelt, waaronder serotonine en dopamine, ook afneemt. Angsten en paniekaanvallen tijdens de perimenopauze worden vaak gekenmerkt door een gevoel dat je het allemaal niet meer onder controle of in de hand hebt. Als reactie daarop gaat je hart sneller kloppen en word je kortademig. Angsten of paniekaanvallen kunnen je een heel verontrustend gevoel geven, maar toch komen deze meestal slechts incidenteel voor bij vrouwen in de perimenopauze. Mocht je echter opeens veel en vaak last hebben van angsten en paniekaanvallen dan is het raadzaam je arts te bezoeken, want deze kunnen ook een andere onderliggende oorzaak hebben dan een hormonale disbalans.

  1. Pijnlijke en gevoelige borsten

Pijnlijke en gevoelige borsten zijn een veel voorkomend verschijnsel bij vrouwen in de vruchtbare periode, met name in de week voordat de menstruatie begint. Daarnaast komen pijnlijke borsten vaak voor bij vrouwen die zwanger of net bevallen zijn. Hormonale veranderingen of een hormonale disbalans zijn de meest voorkomende oorzaken van pijnlijke borsten, het is dan ook niet verbazingwekkend dat ook vrouwen in de (peri)menopauze er vaak last van hebben. Mochten je borsten langer dan twee maanden aaneengesloten pijn doen, of heb je daarnaast ook last van andere symptomen zoals ondraaglijk veel pijn, een knobbeltje in de borst of afscheiding uit de tepel, dan is het raadzaam om snel naar de dokter te gaan, aangezien deze symptomen niet kenmerkend zijn voor de (peri)menopauze.

  1. Hoofdpijn of migraine

Hoofdpijn kan door heel veel verschillende factoren veroorzaakt worden, zoals spierspanningen, griep of een wijntje teveel. Daarnaast kan hoofdpijn ontstaan als gevolg van een daling van het oestrogeengehalte, wat verklaart waarom vrouwen in de vruchtbare periode vaak vlak voor de menstruatie en/of eisprong hoofdpijn of een migraine hebben. Het mag daarom ook geen verrassing zijn dat veel vrouwen in de perimenopauze vaker dan normaal last hebben van hoofdpijn of migraine. Als je vaak ernstige hoofdpijn of migraine hebt of last van aanvullende klachten als verwardheid of hoge koorts, dan is de perimenopauze niet de onderliggende oorzaak en dien je zo snel mogelijk een arts te bezoeken.

  1. Gewrichtspijn

Ook gewrichtspijn kan gerekend worden tot de meest voorkomende menopauzesymptomen, want meer dan de helft van alle vrouwen die de menopauze bereikt hebben of naderen hebben er regelmatig last van. Deze gewrichtspijn wordt niet veroorzaakt door een ongeluk of sportbeoefening, maar treedt spontaan op, en komt door schommelingen in de hormoonspiegel die mogelijk ook het immuunsysteem beïnvloeden. Oestrogeen helpt namelijk gewrichtsontstekingen voorkomen, dus een laag oestrogeengehalte kan leiden tot meer ontstekingen, die vervolgens de gewrichtspijn veroorzaken (o.a. Craft, 2007[4]).

  1. Spierspanningen en spierkrampen

Er is sprake van spierspanningen als spieren, en dan met name die in de nek, schouders en rug, gespannen of stijf aanvoelen, of als het hele lijf pijnlijk is en/of stijf aanvoelt. Spierspanningen zijn een herkenbaar symptoom van de (peri)menopauze en worden veroorzaakt door een verlaagd oestrogeengehalte dat vaak gepaard gaat met een verhoogd cortisolgehalte, met name als je daarbij veel stress hebt. Vrouwen in de perimenopauze die lichamelijk fit zijn, gezond en gevarieerd eten en regelmatig bewegen hebben minder kans om spierspanningen of spierkrampen te krijgen dan vrouwen die niet actief zijn en ongezond eten.

  1. Branderig gevoel in de mond

Brandend mondsyndroom, ook wel glossodynie genoemd, is een complexe aandoening waarbij de tong en soms ook de lippen of de gehele mond branderig en pijnlijk aanvoelen, zonder dat er visuele symptomen van irritatie zijn. Vrouwen hebben zeven keer vaker last van deze aandoening dan mannen, en krijgen er vaak ronde de menopauze voor het eerst mee te maken. Glossodynie gaat vaak gepaard met een slechte adem en nare smaak in de mond, en wordt veroorzaakt door een verlaagd oestrogeengehalte, dat de smaakpapillen in de mond aantast en als gevolg daarvan de omliggende pijnreceptoren activeert. Vrouwen die doorlopend en langdurig last hebben van een branderig of pijnlijk gevoel in de mond kunnen het beste een dokter of tandarts raadplegen, want in dit geval kunnen de klachten ook een andere oorzaak hebben dan de (peri)menopauze.

  1. Vaginale droogheid

Zodra de perimenopauze haar intrede doet en de oestrogeenproductie achteruit gaat wordt de binnenkant van de schede droger, dunner en minder elastisch. Het hebben van seks wordt daardoor ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk, en daarnaast wordt de kans op jeuk, irritaties en vaginale infecties groter. Vaginale droogheid kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot vaginale atrofie, waarbij de schede korter en smaller wordt. Als je last hebt van vaginale droogheid kun je tijdens de seks het beste een glijmiddel gebruiken, zodat je minder gauw last krijgt van irritaties en infecties.

  1. Verlaagd libido

Vrijwel iedereen heeft wel eens minder zin in seks, maar vooral vrouwen die de menopauze naderen hebben vaak een lager libido. De reden dan vrouwen in de (peri)menopauze minder libido krijgen is omdat er sprake is van een hormonale disbalans, waarbij er niet alleen minder oestrogenen worden geproduceerd maar ook minder androgenen. Daarnaast wordt de zin in seks bij veel vrouwen die tegen de menopauze aanlopen onderdrukt door andere menopauzeklachten, zoals vaginale droogheid en depressieve gevoelens.

  1. Urineverlies

Vrouwen die de overgang naderen hebben vaak last van ongewild urineverlies, bijvoorbeeld als zij lachen, niezen of iets zwaars optillen. Deze vorm van urineverlies, die ook wel stressincontinentie wordt genoemd, wordt veroorzaakt door de sluitspier van de blaas, die naarmate de leeftijd vordert gaat meer en meer verslapt. Urineverlies kan ook ontstaan als gevolg van andere factoren, waaronder een voortdurende aandrang om te plassen en een te volle blaas. Veel vrouwen in de (peri)menopauze schamen zich voor urineverlies, maar toch is dat helemaal niet nodig. De meeste vormen van incontinentie zijn namelijk gemakkelijk te verhelpen, bijvoorbeeld door middel van voldoende beweging en een gezond voedingspatroon.

  1. Haaruitval en dunner wordend haar

Veel vrouwen die de menopauze naderen merken dat hun haar dunner wordt en eerder uitvalt. Haaruitval en dunner wordend haar worden veroorzaakt door een laag oestrogeengehalte, want haarzakjes hebben oestrogeen nodig om haar te laten groeien. Tijdens de perimenopauze kan haarverlies geleidelijk of plotseling optreden en vindt overal op het lichaam plaats, dus niet alleen op het hoofd maar bijvoorbeeld ook in de schaamstreek. Daarnaast kan het haar tijdens de perimenopauze droger worden en eerder afbreken. Haaruitval en dunner wordend haar zijn niet te voorkomen als de menopauze eraan komt, maar je kunt het wel verminderen met gezonde voeding en een actieve levensstijl.

  1. Broze nagels

Gedurende de perimenopauze vinden er allerlei veranderingen plaats in de nagels, maar het meest voorkomende probleem is broosheid. Daarnaast kunnen de nagels zachter worden, ribbels krijgen, ingedeukt raken, afbrokkelen of splijten en kunnen de nagelriemen sneller ontstoken raken. Broze nagels zijn meestal een symptoom van een voedingsdeficiëntie, maar bij vrouwen in de (peri)menopauze ontstaan ze meestal als gevolg van een daling van het oestrogeengehalte, die een uitdroging van de nagels tot gevolg heeft.

  1. Opgeblazen gevoel

De meeste vrouwen hebben zo nu en dan wel eens een opgeblazen gevoel, bijvoorbeeld na het eten van bepaalde voeding of als ze ongesteld moeten worden. Een opgeblazen gevoel ontstaat meestal door een ophoping van lucht in de darmen, bijvoorbeeld door een overgevoeligheid voor lactose of gluten. Bij vrouwen in de perimenopauze wordt een opgeblazen gevoel meestal veroorzaakt door een lager oestrogeengehalte, wat tot een lagere galproductie leidt. Dit zorgt er vervolgens voor dat de darmwerking vertraagd wordt en er een ophoping van lucht ontstaat. Mocht je opgeblazen gevoel langer dan drie dagen aanhouden en/of gepaard gaan met pijn dan is het raadzaam om even de dokter te bellen, er kan in dat geval namelijk ook wat anders aan de hand zijn.

  1. Spijsverteringsproblemen

Er zijn een aantal redenen waarom vrouwen in de perimenopauze vaker last hebben van spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid, darmkrampen of misselijkheid. Ten eerste zorgt de hormonale disbalans die als gevolg van de naderende menopauze ontstaat voor een verstoorde werking van de spijsvertering, maar daarnaast kan ook stress, ongezonde voeding en overgevoeligheden voor voeding bijdragen aan spijsverteringsproblemen of deze verergeren. Veel spijsverteringsproblemen kun je voorkomen of sterk verminderen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon en voldoende beweging. Als je meer dan drie dagen achter elkaar maag- of darmklachten hebt is het aan te bevelen direct een dokter te bellen.

  1. Allergieën

Je hormonen en het immuunsysteem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, het is daarom ook niet zo gek dat veel vrouwen die de menopauze naderen allergieën ontwikkelen, zoals hooikoorts, astma of eczeem, of meer last krijgen van bestaande allergieën. De meeste vrouwen in de perimenopauze hebben last van milde allergische reacties, zoals jeuk, niezen en branderige ogen, die eenvoudig onder controle te houden zijn met gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Echter, mocht je daarnaast last krijgen van zwellingen, duizeligheid en krampen dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een dokter belt.

  1. Lichaamsgeurtjes

Veel menopauzeklachten, zoals opvliegers, nachtzweten, angsten en paniekaanvallen, kunnen leiden tot een verhoogde zweetproductie, die vervolgens nare lichaamsgeurtjes veroorzaakt. Zelfs als je elke ochtend trouw onder de douche springt kun je tijdens de perimenopauze last krijgen van lichaamsgeurtjes. Wil je dit soort vervelende geurtjes zoveel mogelijk voorkomen, draag dan zoveel mogelijk ademende, katoenen kleding en gebruik deodoranten en parfums op een natuurlijke basis.

  1. Tandvleesaandoeningen

Tandvleesaandoeningen, zoals bloedend en/of ontstoken tandvlees, komen vaak voor bij vrouwen in de perimenopauze, zelfs als ze hun gebit goed verzorgen. De oorzaak van deze tandvleesaandoeningen is een verlaagd oestrogeengehalte, wat het risico op ontstekingen verhoogt. Tandvleesproblemen kunnen leiden tot gebits- en gezondheidsproblemen, het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne en je voedingspatroon en leefstijl aan te passen als je in de (peri)menopauze zit. Daarnaast kan het zinvol zijn je tandarts om advies te vragen.


"Ontdek de 3 anti-aging hormonen die minder worden naarmate je ouder wordt (als jij niets doet) en wat mijn beste voedingsadviezen zijn om veroudering tegen te gaan, meer energie te hebben en beter in je vel te zitten".
unnamed


  1. Jeuk

Als de oestrogeenproductie tijdens de perimenopauze lager wordt neemt ook de de productie van collageen in de huid af, een stof die ervoor zorgt dat de huid elastisch blijft en er gezond uitziet. Bij een gebrek aan collageen gaat de huid er ouder uitzien en wordt de huid dunner, droger en schilferig, wat soms tot ernstige jeuk kan leiden. Een jeukende huid is een van de eerste symptomen die vrouwen krijgen als ze in de perimenopauze terecht komen, want het grootste collageenverlies vindt plaats aan het begin van de perimenopauze (o.a. Taga et al., 1997[5]).

  1. Tintelingen in handen en voeten

Veel vrouwen hebben vanaf de perimenopauze regelmatig te maken met tintelingen, een branderig gevoel of kriebels in de handen en/of voeten, en daarnaast kunnen de handen, armen, voeten en benen extreem gevoelig worden. De tintelingen worden veroorzaakt door een lagere oestrogeenproductie, wat invloed heeft op het centrale zenuwstelsel. Tintelingen in de ledematen kunnen ook een symptoom zijn van diverse andere ziektes en aandoeningen, waaronder angstaanvallen, slechte bloedcirculatie, diabetes, hart- en vaatziekten, hersenbloeding of kanker, het is daarom verstandig om een arts te raadplegen als je verder geen menopauzesymptomen hebt. Als tintelingen slechts aan één kant van het lichaam plaatsvinden of gepaard gaan met spierzwakte dan dien je altijd direct een dokter te bellen.

  1. Hartkloppingen

Eén van de menopauzeklachten die veel vrouwen als erg verontrustend ervaren zijn hartkloppingen. Toch komen hartkloppingen vaak voor bij vrouwen in de (peri)menopauze. Ze worden veroorzaakt door een verlaagd oestrogeengehalte, dat het zenuwstelsel de bloedsomloop bovenmatig prikkelt waardoor hartkloppingen en soms zelfs hartritmestoornissen plaatsvinden. Zoals bij veel hartklachten het geval is kunnen hartkloppingen tijdens de perimenopauze ook veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, het is dus altijd belangrijk naar de dokter te gaan als je hier last van krijgt.

Ben ik vervroegd in de menopauze?

Mocht je aan de hand van bovenstaande symptomen vermoeden dat je vervroegd in de menopauze bent, dan is het raadzaam om na te gaan of dit daadwerkelijk het geval is, bijvoorbeeld met behulp van een menopauze zelftest. Er is medisch gezien sprake van een vervroegde overgang als je jonger dan 40 jaar bent, je menstruatie een periode van tenminste vier aaneengesloten maanden is uitgebleven en je een Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) concentratie van meer dan 40 IU/l hebt (normaalwaarde: tot 10 IU/l) hebt. Echter, ook als je de veertig net gepasseerd bent en in de overgang komt is dat vroeg, want de gemiddelde leeftijd dat vrouwen in Nederland stoppen met menstrueren ligt momenteel op 51 jaar.

Wat te doen bij een vervroegde menopauze?

Vrouwen die vervroegd in de menopauze komen hebben een grotere kans om botontkalking (Pouilles et al., 1994[6]) en hart- en vaatziekten (o.a. Gordon et al., 1978[7]) te krijgen. Deze risico’s kunnen gelukkig bestreden worden met onder meer een gezond en gevarieerd voedingspatroon, voldoende beweging en supplementen of superfoods die rijk zijn aan calcium en vitamine D.

Denk jij dat je vervroegd in de menopauze bent en wil je persoonlijk voedingsadvies om goed door de menopauze heen te komen? Klik dan op deze link voor meer informatie.

Referenties

[1] Wing, Rena R., et al. “Weight gain at the time of menopause.” Archives of internal medicine 151.1 (1991): 97-102.
[2] Kravitz, Howard M., et al. “Sleep difficulty in women at midlife: a community survey of sleep and the menopausal transition*.” Menopause 10.1 (2003): 19-28.
[3] Freedman, Robert R., and Timothy A. Roehrs. “Sleep disturbance in menopause.” Menopause 14.5 (2007): 826-829.
[4] Craft, Rebecca M. “Modulation of pain by estrogens.” Pain 132 (2007): S3-S12.
[5] Taga, Michiyoshi, Kazuhiro Shirashu, and Hiroshi Minaguchi. “Changes in urinary excretion of type-I collagen cross-linked C-telopeptide and N-telopeptide in perimenopausal women.” Hormone research 49.2 (1997): 86-90.
[6] Pouilles, J. M., et al. “Influence of early age at menopause on vertebral bone mass.” Journal of Bone and Mineral Research 9.3 (1994): 311-315.
[7] Gordon, Tavia, et al. “Menopause and coronary heart disease: the Framingham Study.” Annals of Internal Medicine 89.2 (1978): 157-161.

Share:

8 comments

  1. Wat een duidelijke blog bericht hierover. Ik herken heel veel iik ben 41 maar twijfel daar ik met name bij de menstruatie niet weet of het zo is. Na de geboorte van mijn zoon 13 jaar geleden (gebruik het nog steeds) heb ik een Mirena Spiraal laten plaatsen en heb ik sindsdien geen menstruatie meer. Ik wordt geterroriseert door nachtzweten al bijna een maand of 7 al slaap ik met raam open of minimale kleding. Alles is doorweekt tot an mij kussensloop. Ik dacht eerst dat het door mijn intensieve sport patroon en verandering van lifestyle maar dit gaat nergens meer over ahaha. Mijn vraag is kan dit via bloedprikken ook ontdenkt worden of ik er al in zit?

  2. Ben 33 en herken heel veel van bovenstaande. Ben aan de pil, maar ga toch eens kijken wat er gebeurd als ik hem niet slik. Dat is nog iets om uit te zoeken. Zal deze pagina opslaan voor later.
    Word nu al een aantal weken geklierd door opvliegers (bij m’n haar doen bv) en regelmatig migraine achtige hoofdpijn. Kunnen er bij vroege overgang ook steek pijnen in de borsten ontstaan? Dat heb ik ook vaak, maar niet constant. Ben erg moe heb nergens zin in. Zal mij niets verbazen eigenlijk…..

  3. Nou dit is wel heel duidelijk
    Eigenlijk dacht ik nu pas aan de overgang omdat mijn menstruatie 2x te vroeg kwam maar als ik nu nadenk… menstruatie is al een tijdje veeeel erger als voorheen veel hoofdpijn pijnlijke spieren in de bovenrug en nek. Jeuk opvliegers enz enz.. tja 41 net geworden 3 kinderen van mij mag de boel opdrogen haha

  4. Hallo Jesse,
    Ik was gaan opzoeken over vervroegde menopauze en kwam bij jou terecht,
    wat een toeval zeg!!!
    Ik heb nl veel symptomen die hier beschreven zijn.
    Heel hartelijk daarvoor Jesse.

  5. Hee Jesse, ik mis oorsuizen in het rijtje.

  6. Ben mij baarmoeder verwijdert maar heb mijn eierstokken nog
    Maar ik voel me al 5 maar d nog altijd slecht
    Duizelig,oorsuizen, nachtelijk zweten , hartkloppingen, gevoel dat ik ga flauwvallen ….
    Angstig
    Gaat maar niet over… Ik ben 39 jaar
    Herkent iemand dit .

  7. Hoi jess
    Ik bn bianca en heb al deze symptonen .ik hb pas een jaar geleden een hart operatie gedaan en maakt het allemaal moeilyker omdat je steeds in de onzekerheid leef denkende is het dat hart of de overgang Best wel zwaar om te dragen hoot

Geef een reactie