Vitamine B12, leverancier van meer energie

Een van de meest essentiële vitamines voor je lichaam is vitamine B12. Deze vitamine is betrokken bij de stofwisseling van elke cel in ons lichaam en vervult een cruciale functie bij processen zoals DNA synthese en energieproductie. B12 beschermt bovendien onze hersencellen en beïnvloedt onze geestelijke gesteldheid. Omdat B12 een belangrijke rol speelt in het omzetten van koolhydraten, eiwitten en vetten in energie is het noodzakelijk dat we voldoende B12 in ons lichaam hebben zodat we energie kunnen halen uit onze voeding.
Veel mensen hebben zonder dat zij dat weten een te laag vitamine B12 gehalte en dit vitaminetekort is daarmee een verborgen epidemie van de westerse wereld.

Wat doet vitamine B12 in je lichaam en wat zijn de gevaren van een tekort
Vergeleken met andere vitamines is vitamine B12 een veel grotere molecuul en heeft Intrinsieke Factor, een enzym dat door de pariëtale cellen in de maagwand wordt geproduceerd, nodig om effectief te verteren in de dunne darm. Verhoogde stress, ontstekingen, maagzuurremmers en andere medicijnen verlagen de Intrinsieke Factor en daardoor ontstaat een B12 tekort. Vitamine B12 is uitermate belangrijk voor de neurologische, cardiovasculaire, immunologische en spijsverteringsfunctie. Samen met foliumzuur zorgt B12 ervoor dat via de stofwisseling het homocysteïnegehalte wordt gereduceerd.
Een tekort aan vitamine B12 wordt door medici in verband gebracht met chronische ziektes en stemmingsstoornissen zoals depressie en manische depressiviteit. Ook verhoogt een vitamine B12 tekort het risico op hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer. Onderzoekers ontdekten daarnaast dat een voedingspatroon met een tekort aan foliumzuur, B12 en B6 kan leiden tot cognitieve stoornissen en een sterke reductie in de lengte en dichtheid van de haarvaten in de hersenen.

Wanneer bestaat de kans dat je een tekort hebt aan vitamine B12
Wanneer we ouder worden neemt de Intrinsieke Factor af, dus hoe ouder we worden hoe groter de kans dat we een B12 tekort hebben. Je kunt daarnaast een B12 tekort hebben als je maagzuurgehalte laag is, je darmflora niet in balans is of als je darmwand niet goed functioneert, omdat ook in deze gevallen de Intrinsieke factor niet hoog genoeg is om B12 in voldoende mate te kunnen opnemen in het lichaam. Heb je in het verleden of onlangs gedurende een bepaalde periode medicijnen geslikt dan bestaat ook de kans dat je een vitamine B12 tekort hebt. Medicijnen die vaak in verband worden gebracht met een tekort aan B12 zijn maagzuurremmers, maagzweerremmers, bètablokkers, cholesterolverlagende medicijnen, medicatie voor diabetici en anticonceptiepillen. Een groep mensen die in het bijzonder vatbaar is voor een B12 tekort zijn veganisten. De meest biobeschikbare vorm van B12 zit in dierlijke producten, zoals biologisch vlees en eieren. Om ervoor te zorgen dat zij voldoende B12 binnen krijgen eten veganisten daarom vaak blauwgroene algen.

Hoe kun je een tekort aan vitamine B12 aanvullen
Door je B12 waarden te laten controleren kun je bepalen of je een vitaminetekort hebt. Echter, ook als je B12 gehalte hoog genoeg is zou je kunnen profiteren van B12 supplementen, met name bij een gereduceerde biobeschikbaarheid van B12. De meeste supplementen zijn verkrijgbaar in tabletvorm of druppels. Ook kan B12 worden toegediend als injectie, voor mensen die ernstige tekorten hebben. Het geweldige van vitamine B12 is het uitbalancerende effect dat het heeft op je lichaam. Het verhoogt je energie, maar het kalmeert tegelijkertijd ook.

Dit is een samenvatting van het artikel “Vitamine B12, een belangrijke energieleverancier voor ons lichaam” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leest waarom vitamine B12 zo belangrijk is voor ons lichaam, in welke situaties je mogelijk een tekort aan B12 kan hebben, wat de symptomen zijn van een vitamine B12-tekort en wat de gevaren daarvan zijn, en hoe je dit tekort kan aanvullen.

Share:

1 comment

 1. Cancer risks from common foods (dairy products, salt, red
  meats) far exceed any cancer potential resulting from
  smoking marijuana. Otherwise called Cannabis, hemp is surely an industrial
  fibre. Master Kush from Sensi Seeds – If your trying to find a
  heavy yielding Kush Cannabis strain that oozes quality, then Sensi Seeds Master Kush Cannabis
  is definitely an ideal choice.

Geef een reactie