Wat het Voedingscentrum niet weet over Kokosolie

Geschokt lees ik het bericht van het Voedingscentrum, gepubliceerd op 21 mei, dat er onvoldoende onderzoeken zouden zijn die aantonen dat kokosolie (in hun terminologie ‘kokosvet’) gezond is. Het Voedingscentrum haalt aan dat kokosolie verzadigde vetten bevat (klopt), maar daarna wordt, zonder verwijzing naar welk onderzoek dan ook, vermeld: “Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten”.

In dit artikel:

Wonderlijk vind ik het dat het Voedingscentrum keer op keer zegt dat Superfoods (waaronder kokosolie) geen bewezen voordelen voor de gezondheid hebben, maar dat ze vervolgens zelf in hun publicatie stellig melden dat verzadigd vet het cholesterol verhoogt en dat een hoog cholesterol je risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Allereerst scheren ze daarmee alle verzadigde vetten over één kam, zonder onderscheid te maken tussen de bron van de vetten en de bewerkingsprocessen die ze wel of niet hebben ondergaan. Vervolgens beroepen ze zich op een achterhaalde theorie over het effect van verzadigde vetten op de gezondheid, en daarnaast zeggen ze dat kokosolie geen bewezen gezondheidsvoordelen heeft, zonder bewijs te geven voor hun eigen stellingen. Wat gaat hier mis?

In deze blog wil ik een reactie geven op de stelling van het Voedingscentrum dat kokosolie het cholesterol verhoogt en dat er onvoldoende bewijs zou zijn ten aanzien van de gezondheidsvoordelen van kokosolie. Dit doe ik door te schrijven over de onderzoeken die aantonen dat er geen verband is tussen verzadigde vetten, cholesterol en hart- en vaatziekten, en door te refereren naar onderzoeken die wél naar de voordelen van kokosolie zijn gedaan. Of dergelijk bewijzen “voldoende” zijn, daar doe ik geen uitspraken over. In mijn ogen is dit voor iedereen verschillend. Het is niet aan mij om tegen jou te zeggen dat er voldoende of onvoldoende bewijs voor iets is. Bepaal na het lezen van deze blog of de bewijzen die er zijn voor jou voldoende of onvoldoende zijn om kokosolie te eten.

Voordat ik in ga op kokosolie wil ik starten met te zeggen dat mijn intentie van deze blog vooral het geven van bewustwording is. Om informatie die er wel is, maar die niet door traditionele instanties zoals het Voedingscentrum worden gedeeld, beschikbaar te maken voor het grotere publiek. Dit vergroot onze keuzemogelijkheden. We kunnen daarmee gaan kiezen om hetzelfde te doen wat we altijd deden (dat wil zeggen kiezen voor een voedingspatroon vol bewerkte voedingsmiddelen uit de supermarkt), óf om nieuwe keuzes te gaan maken.

Soms kan meer informatie leiden tot meer verwarring. “Wie moet ik nou geloven?”. En dat is een normaal proces in je ontwikkeling, want je bent dan op het punt gekomen dat je bewuster wordt van het onderwerp maar nog onvoldoende overzicht hebt en onvoldoende zekerheid voelt om zelf keuzes te maken. Het goede nieuws is dat je in de tussentijd alleen vast hoeft te houden aan wat je al wel weet en dat kunt blijven doen. In mijn ogen gaat de hele voorlichting die ik geef met mijn boeken en blogs, en ook die andere experts geven zoals mijn vrienden Richard de Leth, Ralph Moorman, Juglen Zwaan, Amber Albarda, Paul Musarella, alleen over verrijking van onze kennis. Over bewustwording. Met als doel mensen te helpen groeien. We willen je beter maken.

Over kokosolie

kokosolieKokosolie wordt gemaakt van kokosnoten die aan de kokospalm groeien, een oerplant die verre familie is van de grassoorten. De kokospalm groeit overal ter wereld tussen de 26e Noorderbreedtegraad en 26e Zuiderbreedtegraad en gedijt goed op zoutrijke bodems, waaronder in de kuststreken van Zuid- en Midden-Amerika, Afrika, de zuidelijke kuststreken van Azië, de Polynesische eilanden en Hawaï. Kokosolie wordt gewonnen door het kokosvlees van de kokosnoot te verwijderen en vervolgens onder een pers te leggen waarna de olie eruit druppelt. De kokosolie die zo ontstaat heet koudgeperste, extra vierge of extra virgin kokosolie en is vooral in natuurvoedingswinkels en superfood winkels verkrijgbaar. De kokosolie die je in supermarkten en warenhuizen aantreft is meestal ontgeurde kokosolie, een kokosolie waarbij de milde kokosgeur via fabrieksmatige bewerkingen zoals waterdamp of hexaan is verwijderd. Omdat dit type kokosolie blootgesteld is aan hoge temperaturen en/of chemische stoffen, waardoor voedingsstoffen verloren zijn gegaan en/of restjes van chemische stoffen achter kunnen blijven, raad ik je aan altijd biologische koudgeperste kokosolie te kopen die niet ontgeurd is en in glas is verpakt.

Onderzoek naar kokosolie

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar kokosolie, een natuurproduct dat niet alleen een zeer goede aanvulling op ons voedingspatroon is, maar ook gebruikt kan worden als huidcrème en voor oil pulling, een reinigende techniek die veel door alternatieve geneeskundigen wordt voorgeschreven. In dit hoofdstuk leg ik eerst uit hoe het Voedingscentrum erbij komt dat verzadigde vetten ongezond zijn en waarom deze mythe al lang achterhaald is. Daarna beschrijf ik waarom kokosolie juist heel gezond voor je is en het beste plantaardige vet om mee te bakken en braden.

Wie de productinformatie op het etiket van een pot kokosolie leest zal ontdekken dat het zeer rijk (ca. 92%) is aan verzadigde vetten. Bij veel mensen gaan dan de alarmbellen rinkelen, want zij hebben altijd geleerd (onder meer van het Voedingscentrum) dat verzadigde vetten cholesterol verhogend zijn. De fabel dat verzadigde vetten ongezond zijn stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw[1], toen de Amerikaanse wetenschapper Ancel Keys onderzoek deed naar de oorzaak van aandoeningen van de kransslagaders van het hart, die een hartinfarct kunnen veroorzaken. Keys publiceerde zijn eerste onderzoeksrapport van de “zeven landen studie[2]” en bewees daarmee dat het eten van veel verzadigde vetten leidt tot een te hoog cholesterolgehalte, wat vervolgens leidt tot hart- en vaatziekten. De uitkomsten van dit onderzoek werden beschouwd als een doorbraak in de wetenschap, omdat men nu inzicht had hoe men hart- en vaatziekten kon bestrijden.

Tot op de dag van vandaag worden de onderzoeksresultaten van Keys, ook wel de “lipide hypothese” genoemd, door veel artsen en officiële instanties zoals het Voedingscentrum gezien als het sluitende bewijs dat verzadigde vetten slecht voor je zijn, maar er is sindsdien veel onderzocht en gebeurd. Men kwam bijvoorbeeld al niet veel later tot de ontdekking dat Keys bewust zaken had weggelaten in zijn onderzoek, hij had namelijk alleen de resultaten van dié zeven landen in zijn onderzoek opgenomen die zijn theorie bevestigden. De onderzoeksresultaten van zeven andere landen werden niet in zijn onderzoek opgenomen, omdat deze precies het tegenovergestelde lieten zien: de bevolking in deze landen at veel verzadigde vetten maar hadden weinig last van hart- en vaatziekten (Yerushalmy et al., 1957[3]).

Geen verband tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten

Een beroemd onderzoek dat aangetoond heeft dat er geen enkele relatie is tussen verzadigde vetten, een hoger cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten is de Framingham Heart Study, een project van de Amerikaanse National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) en de Universiteit van Boston dat al sinds 1948 loopt en daarmee momenteel het langst lopende onderzoek naar hart- en vaatziekten is. Onder de inmiddels ruim 15.000 onderzochte mannen en vrouwen was het percentage hart- en vaatziekten bij de groep die veel verzadigde vetten en cholesterolrijke voeding at bijna even hoog als bij de groep die een voedingspatroon met weinig verzadigde vetten en cholesterol had[4].

Zelfs Ancel Keys kwam in 1997 terug op zijn conclusies en gaf toe dat er totaal geen verband is tussen verzadigde vetten, cholesterolrijke voeding en hart- en vaatziekten, “tenzij je een kip of konijn bent”, zei hij, want hij had zijn eerdere conclusies gebaseerd op proeven bij kippen en konijnen die ten opzichte van mensen een sterk afwijkend voedingspatroon en metabolisme hebben en daardoor volkomen anders reageren op voeding dat rijk is aan verzadigde vetzuren en cholesterol[5]. Later onderzoek heeft laten zien dat met name transvetten (gehydrogeneerde onverzadigde vetzuren), suikers, snelle koolhydraten en roken de belangrijkste risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen lijken zijn. In landen met bijvoorbeeld een hoge suikerconsumptie komen veel meer hart- en vaatziekten voor dan in landen met een lage suikerconsumptie (Lustig, 2012[6]).

Er zijn ook specifieke onderzoeken naar de consumptie van kokosolie gedaan en hun verband met hart- en vaatziekten. Al sinds de jaren dertig is bekend dat bij bevolkingsgroepen die veel kokosolie eten nagenoeg geen hart- en vaatziekten voorkomen, en dit werd nog eens bevestigd in 1981 toen onderzoekers de voedingspatronen van twee stammen op twee Polynesische eilanden bestudeerden. Kokosvet en andere kokosproducten vormen de basis van hun voedingspatroon, maar hart- en vaatziekten komen bij beide stammen nauwelijks voor (Prior et al., 1981[7]).

Omdat veel mensen decennia lang geloofden dat verzadigde vetten slecht voor de gezondheid zijn heeft kokosvet lang in het verdomhoekje gezeten, want dit natuurproduct is zeer rijk aan natuurlijke plantaardige verzadigde vetten. Echter, zoals we nu weten is er geen verband tussen verzadigde vetten, een te hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Integendeel, talloze onderzoeken hebben aangetoond dat de verzadigde vetten in kokosolie juist heel goed voor ons zijn, want:

  • Ze kunnen ondersteuning bieden bij gewichtsverlies (St. Onge & Jones, 2002[8]; Assunçao et al., 2009[9]). Bij een onderzoek, waarbij 40 vrouwen in de leeftijd tussen 20 en 40 jaar 12 weken lang dagelijks 30 ml kokosolie of sojaolie kregen, werd vastgesteld dat de vrouwen die kokosolie hadden gegeten een hoger HDL (“goede”) cholesterol hadden en een lagere LDL/HDL-ratio. Daarnaast was de buikomvang bij de vrouwen die kokosolie hadden gekregen significant verminderd. Bovendien was bij de vrouwen die sojaolie hadden gekregen het totale cholesterol, de LDL (“slechte”) cholesterol en de LDL/HDL-ratio een stuk hoger geworden. Dit onderzoek lijkt daarom aan te tonen dat kokosolie het LDL cholesterolgehalte niet verhoogt en dat het gewichtsverlies kan ondersteunen, en dan met name het verlies van buikvet.
  • Ze versterken het immuunsysteem en beschermen juist tegen hart- en vaatziekten (Enig, 1999[10]). Kokosolie beschikt over antibacteriële en antivirale eigenschappen, wat bijvoorbeeld vastgesteld is aan de hand van onderzoeken onder HIV-geïnfecteerde patiënten. Een groep van 15 mensen met HIV kreeg 6 maanden lang dagelijks 45 ml kokosolie of een placebo toegediend. De mensen die kokosolie hadden genomen hadden na 3 maanden een beduidend lagere “viral load”, wat een indicatie kan zijn dat kokosolie een virus onderdrukkend effect heeft (Dayrit, 2000[11]).
  • Ze ondersteunen een gezonde stofwisseling (Hill et al., 1989[12]). Onderzoeken naar het verband tussen kokosolie en de stofwisseling zijn nog schaars, maar diverse studies onder ratten en schapen laten zien dat kokosolie de stofwisseling van met name koolhydraten positief beïnvloedt (o.a. Zulet et al., 1999[13])
  • Ze vormen een zeer bruikbare directe energiebron (Fife, 2009[14]; Hedge, 2006[15])

Niet alle verzadigde vetten zijn hetzelfde

De reden dat de verzadigde vetten in kokosolie zo gezond zijn komt omdat ze voor 50% uit laurinezuur bestaan, die in het lichaam worden omgezet in monolaurine, een monoglyceride die virussen met een lipide-omhulsel kan vernietigen. Daarnaast bestaat een groot gedeelte van de verzadigde vetten in kokosolie uit middellange keten-vetzuren, die het cholesterolgehalte minder snel doen stijgen dan andere verzadigde vetten (wat overigens geen probleem is, zoals we nu weten) en bovendien minder gal en enzymen nodig hebben om afgebroken te worden in het lichaam, waardoor ze veel beter verteerbaar zijn dan andere vetten (Cater et al., 1997[16]).

Als je eten wil bakken of braden is kokosolie eigenlijk de enige plantaardige olie die daarvoor geschikt is. Kokosolie kan namelijk zeer hoge temperaturen verdragen zonder haar voedingswaarde te verliezen of te oxideren, zoals bij alle andere plantaardige oliën als olijfolie of zonnebloemolie het geval is.

Tot slot

Uit bovenstaande blijkt wel dat de verzadigde vetten in kokosolie je risico op hart- en vaatziekten helemaal niet verhogen en dat de waarschuwing die het Voedingscentrum geeft ten aanzien van kokosolie (kokosvet) dus zeer discutabel is. Daarnaast mogen verzadigde vetten uit kokosolie niet op één hoop worden gegooid met transvetten, die wel degelijk de kans op hart- en vaatziekten kunnen vergroten. Bovendien heeft kokosolie ook een heleboel voordelen voor de gezondheid; het kan bijvoorbeeld ondersteuning geven bij gewichtsverlies en versterkt het immuunsysteem, iets waar het Voedingscentrum totaal niet rept maar wat je toch wel zou verwachten van een organisatie die als belangrijkste doel heeft voorlichting te geven. Ook is kokosolie niet alleen voor inwendig gebruik, het is ook zeer goed voor onze huid; het is een hypoallergeen product dat zeer geschikt en veilig is als voedende en verzorgende crème voor de gevoelige huid en lippen (Agero et al., 2004[17]), maar dat noemt het Voedingscentrum ook helemaal niet.

Ik trek daarmee de conclusie dat het Voedingscentrum erg eenzijdig oordeelt over kokosolie, en dat zij in mijn ogen meer onderzoek moeten doen om het totaalplaatje te laten zien en om wat ze zeggen in de juiste context te plaatsen.

Referenties

[1] Keys, Ancel, JosephT Anderson, and Francisco Grande. “Prediction of serum-cholesterol responses of man to changes in fats in the diet.” The Lancet 270.7003 (1957): 959-966.
[2] Keys, Ancel. Seven countries. A multivariate analysis of death and coronary heart disease. Harvard University Press, 1980.
[3] Yerushalmy, Jacob, and Herman E. Hilleboe. “Fat in the diet and mortality from heart disease; a methodologic note.” New York state journal of medicine 57.14 (1957): 2343-2354.
[4] Castelli, W. P. “Cholesterol and lipids in the risk of coronary artery disease–the Framingham Heart Study.” The Canadian journal of cardiology 4 (1988): 5A-10A.
[5] Rosch, Paul J. “Cholesterol does not cause coronary heart disease in contrast to stress.” Scandinavian Cardiovascular Journal 42.4 (2008): 244-249.
[6] Lustig, Robert H. Fat chance: beating the odds against sugar, processed food, obesity, and disease. Penguin, 2012.
[7] Prior, Ian A., et al. “Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies.” The American journal of clinical nutrition 34.8 (1981): 1552-1561.
[8] St-Onge, Marie-Pierre, and Peter JH Jones. “Physiological effects of medium-chain triglycerides: potential agents in the prevention of obesity.” The Journal of nutrition 132.3 (2002): 329-332.
[9] Assunçao, Monica L., et al. “Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity.” Lipids 44.7 (2009): 593-601.
[10] Enig, Mary G. “Coconut: in support of good health in the 21st century.” 36th meeting of APCC. 1999.
[11] Dayrit, Conrado S. “Coconut oil in health and disease: its and monolaurin’s potential as cure for HIV/AIDS.” INDIAN COCONUT JOURNAL-COCHIN- 31.4 (2000): 19-24.
[12] Hill, James O., et al. “Thermogenesis in humans during overfeeding with medium-chain triglycerides.” Metabolism 38.7 (1989): 641-648.
[13] Zulet, Mᵃ Angeles, et al. “Alterations in carbohydrate and lipid metabolism induced by a diet rich in coconut oil and cholesterol in a rat model.” Journal of the American College of Nutrition 18.1 (1999): 36-42.
[14] Fife, Bruce. “Coconut Oil and Medium-Chain Triglycerides.” (2009).
[15] Hegde, B. M. “Coconut Oil–Ideal Fat next only to Mother’s Milk (Scanning Coconut’s Horoscope).” Journal, Indian Academy of clinical medicine 7.1 (2006): 17.
[16] Cater, Nilo B., Howard J. Heller, and Margo A. Denke. “Comparison of the effects of medium-chain triacylglycerols, palm oil, and high oleic acid sunflower oil on plasma triacylglycerol fatty acids and lipid and lipoprotein concentrations in humans.” The American journal of clinical nutrition 65.1 (1997): 41-45.
[17] Agero, A. L., and Vermén M. Verallo-Rowell. “A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis.” Dermatitis: contact, atopic, occupational, drug 15.3 (2004): 109-116.

Share:

35 comments

  1. Beste Jesse,

    Is ontgeurde kokosolie dan ‘minder goed’ of helemaal niet goed? Heeft de ontgeurde variant wel dezelfde voordelen dat het helpt bij afvallen en verhogen van de stofwisseling?

  2. Ik gebruik sinds een half jaar kokosolie ,mijn lichaam is er blij mee. Mijn droge huid glanst als een spiegeltje mijn binnenwerk loopt als een treintje jongens wat wil je nog meer.

  3. Ik gebruik nu ongeveer sinds een jaar kokosolie, niet alleen om in te bakken of braden, maar bijvoorbeeld ook om eens een volkoren- of speltcracker mee te smeren, als vervanger van margarine. Op kamertemperatuur is kokosolie n.l. gestold maar zacht genoeg om makkelijk uit te smeren (en anders heel kort eventjes in de magnetron).
    Ik ben het indertijd gaan gebruiken na het lezen van een artikel over de gezondheidsvoordelen van kokosolie, herken veel van hetgeen hierboven in het artikel van Jesse van der Velde staat. Ook het afvallen en verminderen van buikvet werd daarin vermeld, dit zou te danken zijn aan het feit dat kokosolie rijk is aan thermogene voedingsstoffen die je stofwisseling, en daarmee je (buik)vetverbranding, een ‘boost’ geven.

  4. Cholesterol is de manier om eiwit en vet op te lossen in het plasma van het bloed. Het is niet de oorzaak van hart-en-vaatziektes maar slechts een symptoom… De werkelijke oorzaak ligt in te weinig anti-oxidanten om de binnenkant van de aderwand te beschermen (vitamine C).

  5. Ik weet het niet meer.

    Prof. Dr. Katan schrijft in zijnboek ‘Wat is nu gezond?’ uit 2008 (dus na de meeste bovengenoemde onderzoeken): “Kokosolie verhoogt zowel het goede hdl-cholesterol als het slechte ldl-cholesterol in het bloed. Daarom is het onzeker of kokosolie goed of slecht is. Bij konijnen veroorzaakt het aderverkalking. Of dat bij mensen ook gebeurt is niet onderzocht. ”

    Wat moet je nu geloven?

  6. Beste Jesse,
    Lees altijd jouw artikelen en ben daardoor ook kokosolie gaan gebruiken.
    Nu lees ik dat je biologische kokosolie moet gebruiken uit een glazen verpakking en niet ontgeurd!
    Ik gebruik kokosolie van locovitaal: ontgeurd en het zit in een plastic emmertje toch staat er 100% biologisch op?
    Het artikel van het voedingscentrum heb ik ook gelezen op deze manier weet je als consument niet meer wat nu wel en niet goed is.Erg vervelend.
    Vriendelijke groet.

  7. In veel voedingsadviezen en dieeten wordt het gebruik van kokosolie aanbevolen vanwege allerlei positieve effecten zoals ook hierboven vermeld worden. Nu zijn er al jaren allerlei hypes omtrent voeding met de daarbij behorende dieeten en voedingsadviezen waarbij je je vraagtekens kunt zetten. Overal zitten voordelen aan maar uiteraard zijn er ook altijd de nadelen. Nieuwsgierig als ik ben heb ik zelf de proef op de som genomen en heb ik enige tijd suikervrij gegeten, en dan heb ik het over geraffineerde suiker. Honing, dadels en rozijnen heb ik wel als zoetstof gebruikt . Daarnaast heb ik zo min mogelijk snelle koolhydraten gegeten. Vetten die ik gebruikt heb zijn roomboter, olijfolie of kokosolie. Voor aanvang van dit nieuwe eetpatroon heb ik mijn bloed laten onderzoeken op de cholesterolwaardes, nu na ruim 4 maanden heb ik dit weer gedaan en wat blijkt…. mijn LDL(slechte) cholesterol is gestegen en HDL (goede) cholesterol is gezakt. Mijn ervaring is dat, bij mij persoonlijk, het gebruik van kokosolie geen positieve invloed heeft. Ieder mens en ieder lichaam is uniek en ieder lichaam reageert anders op voeding. Eigen ervaring is misschien de beste leermeester.

  8. Nee, ik woon in de buurt van Gent dus Spinnrad is eigenlijk idaeal 🙂 wel nogal duur, en ik hoor dat ze hun prijzen nogal vaak aanpassen.. Maar ik ga toch liever naar de winkel dan te bestellen op internet, weet niet goed waarom maar toch, haha 🙂 Binnenkort toch maar eerste zeepje maken, ik lees er al ZO lang en ZO veel over, haha, maar toch nog niet de moed gevonden op er effectief 1tje te maken :p

  9. Bedankt voor dit prima gepresenteerd artikel omtrent kokosolie met de nodige referenties richting bronnen waardoor je door enig zelfonderzoek inderdaad kunt beamen wat er geschreven is. Verhelderend, ten slotte nog richting de schrijver;
    Jesse van der Velde , thanks man! De gedane moeite om dit artikel te schrijven is zeer gewaardeerd en is uit het hart geschreven dat lees ik tussen de lijnen door 🙂 . Fijn dat er ontwaakten zijn, met het hart op de juiste plaats.

  10. Als een organisatie mij nog steeds adviseert dagelijks vlees te eten kan ik deze organisatie niet meer serieus nemen.
    Al jaren (roer) bak ik met kokosolie.
    Ik ben 64 jaar, een beetje aan de zware kant en mijn cholesterolwaardes zijn perfect.
    (onlangs gecontroleerd)

  11. Natuurlijk leuk dat mensen commentaar geven op dit goed geschreven stuk hierboven, maar ik begrijp dan niet dat eropmerkingen komen over slechte en goede cholesterol. Is het artikel dan niet gelezen of zo?? Er is geen relatie tussen cholesterol en problemen met hart- en bloedvaten. Nooit bewezen ook. Je lichaam maakt 80% van de cholesterol zelf aan, en meestal meer wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld bij een gebrek aan collageen (vaak door een gebrek aan vitamine C). Doe je onderzoek, en neem je supplementen – vooral vit C en magnesium.

  12. Een hele belangrijke factor is ook dat tegenwoordig veel bakboter bestaat uit onverzadigde vetzuren (ongetwijfeld ook vanwege het feit dat er jarenlang een hype is geweest van onverzadigde vetzuren.
    Of het gezond is om op je brood te smeren weet ik niet maar wat ik wel weet is dat bij het verwarmen van onverzadigde vetzuren stoffen ontstaan zoals Dioxine en teer die in ieder geval kankerverwekkend zijn. Dan kan je beter kiezen voor verzadigde vetzuren bij het bakken en dan is Kokos in ieder geval weer beter dan Stearine en Ossewit (als dat nog bestaat) Daarnaast is het ook nog eens zo dat je ook wat cholesterol nodig hebt en te weinig cholesterol weer leid tot verhoogd risico tot Kanker. Dat de medische wetenschap tegen dit soort producten is verbaast mij niets. Immers een doorsnee chemo behandeling levert al gauw 40.000 euro op waar de kosten hooguit een tientje zijn. Natuurlijk wordt er ook goed verdiend aan biologische producten maar lang niet zoveel als aan medische producten.

  13. Volgens mijn bio resonantie, behandelaar is kokos zeer slecht. Het verteerd niet en gaat overal aan kleven.
    Sinds ik behandeld word is de bloeddruk dalende.

  14. hallo,also ich hatte heute den Traum erschossen zu werden.Ich war mit irgendwelche angehende Schützer (Pistole/Gewehr) unterwegs, durfte selber Schießübungen machen und stand mit jemanden auf einen Fahrzeug. Ich traf mit meinen Schüssen immer ans Ziel. Solange bis ein Fremder auf mich schoss und ich spürte das er mein Hals traf und ich hinknallte. Dann kam plötzlich ein anderer Traumabschnitt.Was war das?? Lieben GrußZerolight

  15. A czy to nie pani jola była za wygarnięciem kasy z OFE czyli moją cześć kapitałową emerytury zajęła na pokrycie bieżącego długu udając ze robią jakieś reformy? Nawet balcerka uciszyli co A.Leperowi się nie udało.

  16. Goed onderbouwd artikel Jesse! Ik ben ervan overtuigd dat kokosolie goed is voor je en ook rode palmolie trouwens. Als je jezelf gaat verdiepen in verschillende zaken middels internet dan vindt je heel veel voors en tegens en zo ben je als leek alleen maar aangewezen op je gevoel en het luisteren naar je hart. Jammer, want zo weet je bijna nooit wie de absolute waarheid schrijft maar jou waardeer en vertrouw ik. Dat we door BigPharma en het voedingscentrum besodemieterd worden is mij en vele anderen nu wel duidelijk want er zijn te veel commerciële belangen voor hen in het spel.
    Bedankt voor je heldere uitleg en je betrokkenheid.

  17. Bedankt voor je blog! Ik heb niet je hele blog gelezen, maar ik zou willen toevoegen dat ik veel in de Filipijnen kom. Daar is het gebruik van kokos zeer uitgebreid. waarom sterft dit volk niet en masse aan de gevaren die het voedingscentrum meldt?
    Met andere woorden: bedankt voor je tegengeluid en laat wetenschappers kijken naar het geheel – het gehele systeem – en niet alleen wat onder een microscoop te zien is.

  18. Als het zo slecht is …WAAROM GEBRUIKEN ZIEKENHUIZEN het dan in de INFUUS OM AAN TE STERKEN ????
    Daar hoor je niets van bij het ZGN VODINGSCENTRUM???!!!!

  19. Ik heb meer vertrouwen in de jarenlange expertise en onafhankelijkheid van het Voedingscentrum dan in een personal trainer die wat boekjes wil verkopen.

  20. Jack, lees eerst voordat je een onnozel antwoord geeft.

    Bedankt voor de opheldering Jesse, zeer gewaardeerd!

  21. Mensen denken alleen maar aan zichzelf wat
    Goed voor hen is. Er worden hele bossen gekapt voor de palmindustrie. En dat alleen voor het geld.
    Dat dieren en mens bedreigd en weggejaagd worden in hun leefgebied daar heeft niemand het over.
    Palmplantages nemen de bossen in. Er zijn genoeg andere alternatieven.

  22. Helemaal eens met Jack! Superfoods, glutenvrije producten, kokosolie etc… Een hype waar de voedselindustrie graag op inspeelt. Schijf van 5 is een goede richtlijn. Olijfolie, lijnzaadolie, vloeibare margarine beste alternatieven voor kokosolie, mits je je bloedvaten wilt plaveien…
    Vloeibare margarine bevat nog toegevoegd vitamine AD, olijfolie ( en dan extra vierge) en lijnzaadolie bevatten meervoudig onverzadigde vetten.
    Glutenvrije producten zijn eigenlijk bedoeld voor mensen met een glutenintolerantie ( coeliakie )

  23. Let wel, Jesse bedoeld de Totaal Chol/ HDL ratio,
    Die is van belang.
    Het verbaasd me dat nog niemand dit heeft genoemd.
    M.i. (Als verpleegkundige in huisartsenpraktijken is het van belang tw zorgen voor variatie.
    Moet iets verhit worden, gebruik kokosolie, over de salade gebruik je een goede olijfolie.
    Vet vlees vermijden, beperk de hoeveelheid vlees en vis. Eet vaker peulvruchten en gebruik geen suiker. Ook geen honing, palmsuiker, agavesiroop etc. Dit is voor het lichaam nl gewoon suiker en een aanslag op je vaten.

  24. Let wel, Jesse bedoeld de Totaal Chol/ HDL ratio,
    Die is van belang.
    Het verbaasd me dat nog niemand dit heeft genoemd.
    M.i. (Als verpleegkundige in huisartsenpraktijken is het van belang tw zorgen voor variatie.
    Moet iets verhit worden, gebruik kokosolie, over de salade gebruik je een goede olijfolie.
    Vet vlees vermijden, beperk de hoeveelheid vlees en vis. Eet vaker peulvruchten en gebruik geen suiker. Ook geen honing, palmsuiker, agavesiroop etc. Dit is voor het lichaam nl gewoon suiker en een aanslag op je vaten.

  25. Super dat je zoveel weet over voedings produkten en je kennis doorgeeft
    Wil je de beste kokosolie met de hoogste waarden aan laurine zuur
    Kijk dan bij
    Organic Farm .nl

  26. Ben jij ook bekend met het feit dat er veel biologische kokosolie op de markt is die geproduceert word van een restproduct van de farmaceutische industrie? Alle werkzame stoffen zijn onttrokken, er word een geur en smaakstof toegevoegd en verkocht als biologische kokosolie. Zelf wil ik juist om die werkzame stoffen kokosolie gebruiken en het was een zoektocht om een eerlijk product te vinden. Ik koop nu Organic farm kokosolie, zij hebben alle certificaten en geven inzicht naar de oorsprong; een zuiver product met hoge waardes werkzame stoffen. Maar helaas is dit niet het geval met alle biologische kokosolie.

    Met vriendelijke groet Sylvia

  27. Proficiat Jesse
    Je hebt overschot van gelijk ,betreft de armgeestige info die het Voedingscentrum geeft IVM kokosolie/vet.
    Wij hebben geen margarines of bewerkte oliën meer in huis !
    alleen nog 100% bio kokosvet ,rauwe roomboter en olijfolie.

  28. Goed gezegd Jesse!

    Mijn ervaring in het reguliere circuit is, dat als iets maar onder de noemer ‘alternatief’ valt, men direct begint te steigeren!
    Terwijl ze openlijk aangeven er geen verstand van te hebben en er niet voor
    gestudeerd te hebben…het is ‘hun’ vakgebied niet!
    Nogal gewaagd om je dan negatief over ‘alternatieve’ zaken uit te laten.

    Volg je op de voet…..ga vooral zo door!
    Zonnige groet,
    Grace

  29. Jouw stukken helpen mij geregeld in mijn zoektocht naar de ‘ultieme gezondheid’. Maar nu zie ik toch dat je jezelf nogal tegenspreekt.

    Eerst schrijf je over de bewerkte kokosolie uit de supermarkt: ‘Omdat dit type kokosolie blootgesteld is aan hoge temperaturen, waardoor voedingsstoffen verloren zijn gegaan ….’

    En verderop schrijf je: ‘Kokosolie kan namelijk zeer hoge temperaturen verdragen zonder haar voedingswaarde te verliezen…’

    Rijmt niet echt, lijkt mij.

  30. Ik kijk al lang niet meer op de site van het Voedingscentrum. Met geen pen te beschrijven hoeveel onzin daar wordt verkondigd. Die gasten lopen minstens 50 jaar achter. Banden met de malafide en op winst beluste voedingsindustrie? Opheffen dat instituut!! Hun standpunten en adviezen schaden de volksgezondheid. Geldt trouwens ook voor de heer Katan.

  31. Wim, ja zeker. Het voedingscentrum wordt!! gesubsidieerd door de voedingsindustrie!!. Misdadig is het.

  32. Ik ben een vrouw van 67 en heb familiaire cholesterol verhoging. Mijn lengte is 1,75 en mijn gewicht schommelt tussen de 69 en 70 kilo. Ik heb een maand lang precies hetzelfde gegeten ( echt precies) de ene maand met olijfolie, roomboter en rijstolie. De andere maand heb ik olijfolie en kokosolie ( ongeraffineerd) gebruikt. Mijn slechte cholesterol steeg. Duidelijk dat kokosolie voor mij niet gezond is. Voor de duidelijkheid ik bak ermee en gebruik olie in dressings. Weinig vlees overigens. Ik eet zo nu en dan alleen kip, kalkoen of witte en vette vis. 5 dagen vegetarisch en brood eet ik ook niet.

  33. Mijn ervaring met kokosolie is dat het mijn gezondheid negatief beïnvloed. Ik gebruikte eerst altijd olijfolie en toen werd kokosolie de hype ,en ik ging daarin mee ,ik vond het ook lekker. Als ik het 1 keertje neem om in te bakken of op brood bv dat kan ,maar ga ik dat regelmatiger gebruiken krijg ik een vol gevoel, misselijkheid en tenslotte wordt ik ziek, werkt mijn vetvertering niet meer ,blijft vet in de maag liggen en krijg ik enorme pijnaanvallen. Als ik de kokosolie schrap uit mijn dieet dan heb ik dat niet (ik moet erbij zeggen dat ik de beste en duurste soort kokosolie had en verder weinig vet eet,ik maak veel in een airfryer zonder vet en neem alleen vet in de vorm van noten,makreel soms een avocado en olijfolie) Hoe het aanvoelt is dat mn vertering verstopt van kokosolie en dan steeds grotere narigheid geeft. Ik laat me soms verleiden door de enorme gezondheidsclaims die ik her en der lees ,maar die ik zelf nooit heb ervaren,integendeel ,steevast krijg ik last en nu schrap ik het voorgoed uit mijn dieet. Ik vertrouw niet vaak op onderzoeken die het afraden ,maar ook niet meer op onderzoeken die hier juichend over zijn,omdat mijn lijf heel iets anders zegt.

Geef een reactie