Mineralen: Wat is er met onze voeding gebeurd?

Ruim vier jaar geleden won Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn film “An Inconvenient Truth” en het werk dat hij verzet heeft tegen de opwarming van de aarde. Ondanks dat deze film de meest sceptische politici heeft wakker geschud is er sindsdien eigenlijk niet veel veranderd op het gebied van internationale milieuwetgeving. Nog steeds vervuilt de mensheid haar omgeving op grote schaal en brengt daarmee niet alleen de gezondheid en het welzijn van de aarde in gevaar, maar ook die van onszelf, onze kinderen en onze kinds kinderen.

Maar wat heeft dit nou allemaal te maken met onze persoonlijke gezondheid en goede voeding? Alles! Wat we eten, drinken, ademen, gebruiken, weggooien, veranderen, toevoegen en eraf halen is allemaal aan elkaar gerelateerd en van elkaar afhankelijk.

Hoe de meeste mineralen uit onze voeding zijn verdwenen
Onze levenswijze is enorm veranderd sinds grootmoederstijd. Toen oma klein was hadden de meeste mensen een moestuin of een volkstuintje waar het overgrote deel van de dagelijkse maaltijd vandaan kwam. Die tijden zijn grotendeels vervlogen. Tegenwoordig wordt groente en fruit op massale schaal verbouwd. De conditie van de bodem, die de basis vormt van onze voedselketen, is er daardoor vandaag de dag slecht aan toe. Met name de hoeveelheid mineralen in de gemiddelde landbouwgrond is sterk gedaald.

Planten zoals groenten, fruit en noten absorberen mineralen uit de grond en gebruiken zonlicht, schone lucht en water om vitamines, aminozuren en vetzuren te maken. Maar planten maken zelf geen mineralen aan, die moeten ze uit de grond halen. Als de grond waarop planten groeien niet behandeld wordt kan er binnen vijf tot tien jaar een groot gebrek aan essentiële mineralen in de bodem ontstaan. Meststoffen zijn daarom van cruciaal belang om de ontbrekende mineralen weer terug in de grond te krijgen.

De gevaren voor je gezondheid van een mineralentekort
Helaas worden er in de laatste honderd jaar grotendeels commerciële kunstmeststoffen gebruikt die slechts een kleine hoeveelheid van de mineralen aanvullen die nodig zijn voor een rijke bodem en een goede gezondheid. Onderzoekers ontdekten bovendien een relatie tussen mineralentekorten in de bodem en de kankerverwekkende stof acrylamide.

Echter, het verband tussen bodemuitputting en de schadelijke effecten op voeding is al sinds 1936 bekend en men weet dus al geruime tijd hoe ernstig de gevolgen van mineralentekorten in de grond kunnen zijn voor onze gezondheid. Bij de Wereldmilieutop van Rio in 1992 werden statistieken getoond waarin werd aangegeven dat Amerikaanse landbouwgrond voor 85% uitgeput is, het hoogste percentage van bodemuitputting in de wereld.

Veel onderzoekers experimenteren de laatste jaren met waardevolle oplossingen voor bodemuitputting. Men is het er vrijwel unaniem over eens dat de bodem een biologisch goedwerkend ecosysteem moet zijn. Maar echte constructieve oplossingen voor het tekort aan mineralen in de grond zijn er nog niet.

Hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende mineralen binnen krijgt
Wat je zelf zou kunnen doen om een tekort aan mineralen in je lichaam aan te vullen is colloïdale mineralensupplementen nemen. Verder kun je vitamine- en mineralentekorten aanvullen door dagelijks veel verschillende soorten biologisch fruit en groente te eten. Planten die heel veel goede vitamines en mineralen bevatten zijn biologische yams, zoete aardappelen, rijst, kiemen, noten en zaden. Eet altijd zoveel mogelijk biologisch, want dan weet je zeker dat ze geteeld zijn zonder gebruik van chemische pesticiden. Bovendien worden deze producten vaak verbouwd op kleinere boerderijen waar de kans groter is dat er meer mineralen in de grond zitten. En natuurlijk is biologische groente en fruit ook veel lekkerder!

Dit is een samenvatting van het artikel “Wat is er met onze voeding gebeurd” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leert hoe het komt dat onze voeding tegenwoordig een groot tekort aan mineralen heeft, wat de gevolgen daarvan zijn voor onze gezondheid en hoe je er voor kunt zorgen dat je voldoende essentiële mineralen binnen krijgt.

Share:

Geef een reactie