Water: het belangrijkste ingrediënt voor een optimale gezondheid

Het menselijk lichaam bestaat voornamelijk uit water. Water is belangrijk voor de absorptie van voedingsstoffen, het verwerken van afval, celactiviteiten en alles wat nodig is om in leven te blijven. Water drinken is ook essentieel om ziektes te voorkomen en jezelf goed te voelen.

Water

Als we onvoldoende water tot ons nemen is ons lichaam niet in staat om alle giftige stoffen waaraan we dagelijks worden blootgesteld te verwijderen. Wanneer het menselijk lichaam uitdroogt schakelt het lichaam over naar een soort overlevingsmechanisme dat als doel heeft water te conserveren om de meest vitale delen van het lichaam van water te voorzien.

Water als geneesmiddel
Als je geen dorst hebt wil dat nog niet zeggen dat je lichaam geen behoefte aan water heeft. Zodra het lichaam namelijk gelooft dat er niet voldoende water is wordt het dorstmechanisme ‘uitgezet’ en schakelt je lichaam over het eerdergenoemde overlevingsmechanisme. Je lichaam kan dan water gaan vasthouden in je benen, voeten, armen en gezicht, en mogelijk moet je minder plassen, wat als gevolg heeft dat je lichaam geen schadelijke afvalstoffen kwijt kan. De symptomen die verraden dat je lichaam lijdt aan uitdroging worden door conventionele medici vaak toegeschreven aan ziektes en vervolgens met giftige geneesmiddelen behandeld. Veel van deze ziektes zouden in grote mate kunnen worden bestreden door simpelweg het lichaam voldoende hoeveelheden water te geven.

Je lichaam heeft dagelijks ongeveer 2 liter water nodig om voldoende gehydrateerd te zijn. Wanneer je alcohol, cafeïne en frisdranken drinkt en daarnaast wordt blootgesteld aan niet-biologische voedingsmiddelen, drugs, sigaretten, omgevingsvergiffen (milieutoxines) en emotionele stress, dan heb je zelfs meer dan 2 liter water per dag nodig om je lichaam in balans te houden. Je zult zien dat als je een aantal weken lang heel veel water drinkt je dorstmechanisme ook terug komt.

Hoe je voedingspatroon kan helpen bij een goede vochtbalans
Om je vochtniveau in balans te houden kun je behalve meer water drinken ook je voedingspatroon aanpassen, bijvoorbeeld door minder dehydraterende dranken zoals koffie, thee, alcohol en frisdranken te drinken. Daarnaast kun je bewerkte voedingsmiddelen beter vermijden, want de grote hoeveelheden zout die hierin zitten onttrekken vocht aan je lichaam.

Ook kun je de vochtbalans van je lichaam verhogen door vochtrijke groenten en fruit te eten en vers (= zelf!) geperste groente- en fruitsappen te drinken (niet die van de supermarkt!). Voldoende water drinken is echter het allerbelangrijkste; raak je een beetje uitgekeken op puur water dan zou je ook een smaakje aan het water kunnen toevoegen. Probeer eens wat stukjes watermeloen, een schijfje citroen of limoen of een paar plakjes komkommer aan een glas water toe te voegen en je zult merken hoe verfrissend, lekker en bovenal gezond gewoon water kan zijn!!

Dit is een samenvatting van het artikel “Water: het belangrijkste ingrediënt voor een optimale gezondheid” op De Superverbrander Methode leden website, waarin je leert waarom ons lichaam voldoende water nodig heeft, wat de symptomen zijn van uitdroging, wat er gebeurt als je lichaam een langere periode onvoldoende water krijgt en hoe je je voedingspatroon kunt aanpassen om ervoor te zorgen dat je lichaam altijd een goede vochtbalans heeft. Klik hier om het gehele artikel te lezen

Share:

16 comments

 1. Mooi artikel! Heb me zelf ook verdiept in de noodzaak van genoeg water drinken.
  Het schijnt zelfs zo te zijn dat het dorstgevoel wat we allemaal kennen (droge mond) het laatste signaal is van het lichaam om aan te geven dat je moet drinken.

  Daarvoor heeft het lichaam al diverse anderde signalen afgegeven, maar die herkennen we simpelweg niet.

 2. Hoi Jesse,
  Wederom bedankt voor een interessant artikel!
  Ik ben zelf groot fan van het boek ´Water´ door Dr. F. Batmanghelidj. Hij heeft langdurig klinisch onderzoek gedaan naar water en de samenhang met onze gezondheid.

  Een kleine verfijning op jouw artikel. En wel t.a.v. het gebruik van zout. Terecht stel je dat onze bewerkte voeidingsmiddelen teveel zout bevatten. Dit is hoofdzakelijk geraffineerd zout.
  Aangezien zout toch essentieel is voor ons lichaam, beveel ik het gebruik van Himalayazout aan. In de literatuur en diverse internetsites (zowel klinische sites als diverse ´alternatieve´ sites) wordt Himalayazout alom aanbevolen.

  Hartelijke groet,

  Stephan

 3. Dag Stephan!

  Bedankt voor je toevoeging.
  Wat het zout betreft, dit is in bepaalde vorm inderdaad essentieel voor ons lichaam en heeft vele gezondheidsvoordelen. Dit betreft alleen inderdaad in geen geval de toegevoegde zouten uit de gefabriceerde voeding.

  Een verdiepend artikel waar we in gaan op zout komt er ook aan!
  Stay tuned 🙂

 4. Hoi Jesse,
  Ik ben me er van bewust dat water noodzakelijk is voor ons. Maar ik lees ook vaak dat kraanwater toch niet zo goed is.
  Kan je ook eens iets vertellen over goede waterverzuiveringsapparaten?
  Dan wordt water nog beter voor ons.

  groetjes, Tineke

 5. Hoi,

  Weer een zeer goede tip,weer even met deneus op de feiten gedrukt.
  Dankje Jesse.
  Gr,Jouke

 6. Ben het helemaal met je eens. De boeken van Dr. Batmanghelidj zijn een echte eye-opener wat betreft water drinken. Water is door NIETS te vervangen.

 7. Ik drink wel 4 a 6 liter op een dag! (Thee zwart en groen, magere yoghurt, melk, water, sap, cincau, cola light, milkshake, sportdrankjes). Maar ja, ik heb een paar andere omgevingsfactoren: echt warm en vochtig weer (Maleisie), wat maakt dat je erg veel zweet; of binnen of in de auto juist veel airconditioning en die droogt je erg uit, niet alleen via de huid maar ook via je ademhaling.
  Als je te weinig drinkt krijg je droge ogen, droge mond, je wordt minder helder in je hoofd, je wordt moe en je krijgt wat later stevige hoofdpijn.
  Hier moet je (als je veel zweet zoals ik) je water ook soms aanvullen met iets zoals ORS (oral rehydration salts) net als sporters. Een soort sportdrankjes dus om de zouten (niet puur zout NaCl) in je lichaam aan te vullen, anders “loopt het water net zo snel weer uit je lichaam als je het drinkt”, het water kan zonder dat er reeds genoeg zouten in je lichaam aanwezig zijn niet opgenomen worden. Er zijn veel van dit soort drankjes te koop hier, in Nederland ook genoeg.
  Zonder die aanvullende zouten krijg ik ook hoofdpijn e.d. als ik in principe wel genoeg water drink.
  Als je groentes of fruit of andere “normale voedingsmiddelen” kent, die dit effect ook hebben, d.w.z. genoeg van die zouten bevatten, dan hoor ik dat graag.

 8. Wat is er nu weer mis met kraanwater dan? Of alleen een commerciéle truc om ons meer duur water te laten kopen? Wie weet het antwoord?

 9. Hallo allemaal,

  Water drinken heeft mijn leven veranderd.. en daarom deel ik graag mijn ervaringen/adviezen..

  Drink niet teveel water uit de kraan en liever ook niet uit plastic flessen!
  Vaak gaan we er van uit dat we in in Nederland vrij goed drinkwater hebben. Nou is dit ook wel zo… in vergelijking met andere landen.

  Maar door o.a lozingen van afval van fabrieken, grote vervuilingen door consumenten, het gebruik van landbouwgif van boeren, medicijnen afval (een belangrijke is de pil voor vrouwen) en nucluair afval in onze aarde, is het voor de zuiveringsinstallatie onmogelijk geworden om dit er allemaal uit te filteren! Gevolg is dat jij en ik dit gewoon binnen krijgen door het drinken van ongezuiverd kraanwater!

  Mijn advies is om zoveel mogelijk echt bronwater te kopen in de winkel.
  Ik raad je wel aan om glazen flessen te kopen, vanwege de weekmakers in plasticflessen wat je niet teveel wilt binnenkrijgen.
  Nog beter en gemakkelijker is om zelf een goed zuiveringsapparaat aan te schaffen en op je kraan te monteren.

  Wanneer je niet in de mogelijkheid bent om regelmatig vers water uit een goede bron te halen… of zeker wilt zijn dat je dagelijks zeer goed drinkwater hebt.. Dan raad ik je aan om Kangen water te drinken. Dit is voor mij echt de beste investering tot nu toe geweest voor mn gezondheid.

  Ik zou gewoon even google gebruiken voor meer in formatie over Kangen water.
  Mvg Willem

 10. hallo Jesse,

  THX voor de reminder,
  want maar al te vaak merk ik zelf door dat ik te druk met van alles en nog wat
  te weinig water drink maar 1 a 1,5 liter terwijl dit dus meer moet zijn.
  Ik haal vandaag die cayenne peper en ga dat drankje van marjolijn drinken elke ochtend en doe het ditoxen erbij,
  Ik heb mijn voedings patroon al verandert, dat zelf mijn zoon van 16 nu vraagt mama ik wil minder vlees gaan eten of geen vlees meer,
  dus merk ook aan hem nu de veranderingen,en zal dit doorvoeren.

  Mijn zoon drinkt alleen maar water en alleen in weekends eens een glas cola maar water 1e behoefte van hem.

  Ik voer steeds meer dingen door die ik van jullie leer ook qua eten bereiden.

  Bedankt voor nu en tot wederhoren ,
  Groetjes Thea K

 11. Wordt er in Nederland dan geen fluor aan het drinkwater toegevoegd?

 12. Volgens mij is zeezout wel goed, koop je bij de reformwinkel.
  Ik gebruik een Brita kan om water te filteren, voor de thee en koffie,(blijven je kan en
  waterkoker ook schoon hoef je niet te ontkalken).
  kun je ook drinken, dan zijn det meeste lood en verkeerde stoffen eruit!
  maar ik haal ook wel pakken van “Bar le Duc” moet wel goed zijn!
  met een hartelijke groet van Manon.

 13. Dank aan Jesse + iedereen die schrijft. De nuttige tips zijn over het algemeen vrij makkelijk uitvoerbaar. Bedankt een ieder.

  Waar in Maleisië woon je Nanda? Ik woon in Shah Alam. Met all dat heerlijke eten hier valt het mij niet mee om op “maat” te blijven. Ervaar je hetzelfde?

 14. Hallo, ik kan water (plat of bruis) écht niet binnenkrijgen (ik eet wel heel gezond!). Wat wel lukt is 1L plat water met fruitsap (sorry Jesse, uit de supermarkt zonder toegevoegde suikers). Dus 3/4 water + 1/4 sap. Kan dit of dan beter gewoon geen extra vocht (wel thee, granenkoffie, enz…en zo’n 6 stukken fruit / groenten per dag).

 15. Ieder mens bestaat voor ongeveer 70% uit water. Doordat alle vitale processen in het lichaam veel water verbruiken, dient de vochtbalans dagelijks te worden aangevuld. Het kost veel energie om de grote hoeveelheid zware metalen en chloriden die in het kraanwater zitten (vrije radicalen) weer af te voeren. Die afvoer lukt nooit optimaal waardoor het lichaam veel schadelijke zuren opslaat. Op de lange termijn betekent dit een vergrote kans op kanker, hart en vaatziekten en huidproblemen. alkalisch water zorgt ervoor dat uw lichaam in staat is alle schadelijke stoffen af te voeren en meer energie uit uw voeding te halen. Wanneer u genoeg Water drinkt, kunt u energieker zijn, er beter uitzien en in betere gezondheid ouder worden.

Geef een reactie