Welke voedingsmiddelen gooi je vanaf vandaag echt de deur uit

Veel levensmiddelen worden in reclames neergezet als gezond. Maar laat je niet inpakken door al deze mooie praatjes, sommige voeding is veel ongezonder dan je in eerste instantie zou denken. In onderstaand overzicht worden een paar verschillende voedingsmiddelen genoemd die veel minder goed voor je zijn dan de reclames ons doen geloven.

 • Energie- en mueslirepen
  De meeste energierepen zijn echter helemaal niet zo gezond als dat ze eruit zien. Ze zitten vol glucose-fructosesiroop, dat wordt aangeduid als “natuurlijke zoetstof” en daarom gezond klinkt, maar in feite heel schadelijk is voor je gezondheid. Ook zitten er veel gedroogde vruchten en noten in, waardoor het totale gehalte aan koolhydraten hoger is dan de gemiddelde snackreep.
 • Ontbijtgranen
  Ben je op zoek naar een gezond ontbijt dan is het verstandig altijd eerst de ingrediënten op de verpakking te lezen. De meeste ontbijtgranen zitten namelijk vol ongezond glucose-fructosesiroop en genetisch gemodificeerde granen. Soms is het totaal aantal verschillende suikers (inclusief die uit glucose-fructosesiroop) zo groot dat je kommetje ontbijtgranen voor meer dan 50% uit suiker bestaat!
 • Yoghurt en gepasteuriseerde melk
  Gepasteuriseerde melk vernietigt enzymen, remt de werking van kwetsbare melkeiwitten, vernietigt vitamine B12 en vitamine B6, doodt goede bacteriën en stimuleert ziektekiemen. Dit leidt onder andere tot veel allergieën en oorontstekingen bij kinderen, en er bestaat mogelijk een verband tussen gepasteuriseerde zuivel en insuline-afhankelijke diabetes, reumatische artritis, onvruchtbaarheid en leukemie. Omdat gepasteuriseerde zuivel zo’n aanslag is op je lichaam is er geen rationele rechtvaardiging voor het consumeren van gepasteuriseerde zuivel, ook niet de biologische variant.
 • Volkorenbrood
  Alhoewel het klopt dat volkorenbrood gezonder is dan witbrood, is volkorenbrood niet per definitie een gezond onderdeel van je voedingspatroon. Granen worden in het lichaam in een snel tempo omgezet in suikers, waardoor het de veroudering versnelt en tot chronische ziekten kan leiden. Daarnaast zitten granen vaak vol mycotoxines, schadelijke stoffen die coeliaki (glutenintolerantie), reumatische artritis, miskramen, hoofdpijnen, onvruchtbaarheid, ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en prikkelbare darmsyndroom kunnen veroorzaken. Tenzij je extreem ondergewicht hebt kun je daarom het beste granen zoveel mogelijk vermijden.
 • Plantaardige olie
  Meervoudige onverzadigde plantaardige oliën zoals maïsolie, zonnebloemolie en koolzaadolie zijn de meest ongezonde oliën die je maar kan gebruiken, omdat ze een overdosis aan omega-6 vetzuren in je lichaam veroorzaken. Tevens kun je meervoudig onverzadigde oliën beter niet gebruiken om mee te koken, want als deze verhit worden oxideren ze makkelijk en worden ze ranzig, wat leidt tot de vorming van transvetten en schadelijke vrije radicalen. De enige gezonde plantaardige olie is kokosolie.
 • Fruitsappen
  Voorverpakte fruitsappen bevatten ongeveer acht theelepels suiker per glas. Deze suiker komt behalve uit toegevoegde suikers ook uit de suikers van het fruit zelf, in de vorm van fructose. Het is bekend dat fructose een significante stijging van insulinewaarden veroorzaakt. Behalve suikers zitten in fruitsappen ook vaak schimmels die afkomstig zijn van beschadigd fruit dat meegenomen is in het productieproces.

Tips voor gezond boodschappen doen
Als een goede gezondheid belangrijk voor je is dan doe je er natuurlijk alles aan om alleen die levensmiddelen te kopen die echt gezond voor je zijn. Toch kan dit af en toe een uitdaging zijn, want misschien verkoopt jouw supermarkt geen verse biologische voeding of misschien is je budget niet toereikend om de vaak wat duurdere biologische levensmiddelen te kopen. Maar zelfs dan heb je nog heel veel keuzemogelijkheden om je voedingspatroon zo gezond mogelijk te maken, zoals: zoveel mogelijk verse voeding kopen, magere soorten vlees kiezen en biologische producten in de aanbieding kopen. Zodra je eraan gewend raakt om alleen maar gezonde voedingsmiddelen van de beste kwaliteit te kopen zul je merken dat je meer energie krijgt, je gewicht in balans komt en je jezelf veel prettiger voelt.

Dit is een samenvatting van het artikel “Welke voedingsmiddelen gooi je vanaf vandaag echt de deur uit” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leest welke levensmiddelen veel minder gezond zijn dan je misschien zou denken en dus maar beter kan vermijden. Ook lees je een heleboel tips over hoe je gezond boodschappen kan doen, ook als je een klein budget hebt.

Share:

16 comments

 1. welke produkten zijn dan nog wel goed om te eten als brood en melk niet goed zijn.
  Dan blijft er weinig over.
  Verder staat in de titel van de alinea yoghurt en gepasteuriseerde melk terwijl je het niet hebt over joghurt.

 2. Ik zou het ook wel handig vinden als je alternatieven geeft. Volgens mij is yoghurt(zeker de griekse variant) helmaal niet zo schadelijk, maar moet je oppassen als je last van je luchtwegen hebt. En hoe zit het met zelf geperste sappen??

 3. Zelf geperste sappen hebben wel de natuurlijke vruchtensuikers wat niet wil zeggen dat die gezond zijn (fructose). Fructose is niet zo gezond, vraag maar aan Jesse. voor de sappen kun je het beste de zuurdere varianten nemen en/of wat vet toevoegen zoals kokosvet of AVOCADO. een heel mooie vetbron.
  om bloedsuikerschommelingen tegen te gaan.

 4. Vreemd te lezen dat volkorenbrood plots minder gezond zou zijn als wit brood. Moeten we massaal aan het wit brood gaan dan? Ik ken niemand die van wit brood eten afgevallen is, integendeel je kgrijgt veel sneller honger!

  Raar dat als enige olie ‘kokosolie’ gezond zou zijn. Er zijn zoveel andere soorten zoals walnootolie die hier niet in je lijstje voorkomen. Bovendien: Kokosoliën zijn verzadigde vetten. Te veel van deze vetten verhogen het risico van hart-en vaatziekten en veroorzaken ‘slechte’ cholesterol.

  Slechts een open bedenking van je artikel om dingen te gaan weggooien.

 5. Kevin, je gelooft toch niet echt dat kokosolie schadelijk is ondanks dat het verzadigd vet is!!!!!!!
  ja walnootolie is op zich gezond maar heel kwetsbaar denk ik. dat is de reden dat jesse hier voorzichtig mee is. De voorkeur heeft visolie vanwege epa en dha. in tegenstelling tot walnotenolie.
  wat volkorenbrood betreft ja daar zitten nadelen aan misschien is inderdaad wit brood op de lange termijn wel minder schadelijk dan volkorenbrood.
  in grote lijnen kan ik jesse van der velden gewoon helemaal volgen en geloof ik in zijn opvattingen. Dr Frank bijv. vind ik een zwakke gast. Maar Kevin ook jij moet nog veel, heel veel leren over voeding, als ik je bijdrage hier zo lees…….

 6. Wij zijn om de dag of vaker een slamaaltijd gaan eten en doen dit al drie jaar. Bij die sla zit dan ook van alles wat je bij sla kunt doen, met als basis kom kommer tomaat ui courgette en tegenwoordig ook knoflook. Als je nadenkt over wat groenten voor nut hebben voor je hele gestel en wat ze voor functie ze hebben in je darmen dan ga je vanzelf wel meer sla/groenten wel of niet rauw eten. Want het zijn niet alleen vitamines en mineralen maar ook hoe je darmen erop reageren. En dat geldt ook voor brood en melk. Als men zegt melk is goed dan moet je gelijk drie glazen drinken, maar als je gewoon drinkt naar behoefte dan kom je lijkt mij minder met deze klachten in aanraking. Ik drink zelf nu geitemelk, heerlijk! Eigenlijk vanaf dat Jesse vertelde over de koeiemelk, ben ik overgestapt naar de geit. Alleen de koeietoetjes nog.

  Maar er is wel een vraag voor mij, als je overstapt op gezondere oliën, hoe zit het dan met oliebollen bakken, kan dat ook in Maisolie of olijfolie? Ik heb vanaf afgelopen zomer heel wat suikerhoudende supplementen uit mijn gewoontes geschrapt en soms twee, of iets meer, kilo afgevallen. Door mijn schildklierafwijking gaat dat wat langzamer. Ik beweeg mij voldoende, traplopen, wandelen en tracking. Wij gebruiken geleidelijk aan steeds meer uit het programma van Jesse, daar waar we denken er profijt van te hebben. We zijn geen fanatieke lijners maar waar het gezonder kan passen we aan en denken ook vooral zelf over wat we nog meer kunnen aanpassen of vervangen..Ik vind Jesse een prettige coach om naar te luisteren of te lezen als leidraad en we hebben er profijt van. Bedankt Jesse!

 7. ik had een vraag over brood.
  ik eet alleen maar brood, met niks erop, droog brood dus. Daar tussen eet ik ook niks anders. Ik eet echt alleen maar droog brood tot 7 sneetjes per dag.
  Ik weet dat dit ongezond is en dat je veel meer voedingsstoffen nodig hebt en dat er in brood veen koolhydraten zitten en dat dat ook niet goed is en dat mensen op dieet dat juist vaak vermijden. Maar door alleen brood te eten val ik toch veel af en snel ook, wel een halve kilo per dag. Mijn vraag, hoe kan dit? Verlies ik dan echt vet? of alleen maar spieren en vocht? Dit heb ik een paar maanden terug al een keer gedaan voor zo`n 2 maanden lang en ik ben echt een stuk dunner.

 8. Charley ik zie je post staan.
  Als je niets eet val je sneller af dan wat je nu doet al is dat bijna hetzelfde.
  Graanproducten van bier(alcohol) tot brood (wit en bruin) geven je een bier/broodbuik,
  wat jij doet is je uithongeren namelijk eenzijdig alleen brood en de essentiele voeding vergeten/negeren, dit is de reden dat je afvalt. Ooit gehoord van eat fat lose fat? waarbij je dan wel de nodige voeding binnen krijgt oa de vetoplosbare vitamines/mineralen A D E K.
  Voor elk product telt de juiste vet, graan, enzovoort

 9. Hallo Jesse en Marjolijn

  20 Jullie gaan jullie trouwen
  Een hele fijne dag gewenst

  Hier bij heb ik nog een vraag over desembrood
  zonder vetstoffen en E-nummers 100% desem dus geen toevoeging van gist
  gebakken op stenenvloeroven.

  Is dit brood wel goed om ter af wisseling te eten

 10. Dus al heb je zwaar ondergewicht, dan is het wel goed om brood te eten? Maar wat is dat…hoeveel. 7 sneeen, biologisch brood? of minder, meer…Je wordt door al de verschillende adviezen helemaal gek,z eker als je zo graag wilt aankomen. Wel kwark, melk, niet, wel brood, niet, wel veel olie, niet…

 11. Is er enige wetenschappelijke onderbouwen of betrouwbare bronnen voor bovenstaande informatie? Waar ik me zo aan erger bij artikelen op het internet is dat er allerlei feiten voor waar worden aangenomen zonder dat er enige onderbouwing voor is. Geloof pas iets als er een betrouwbare bronvermelding bij staat. Er staat namelijk erg veel tegenstrijdige informatie in andere delen van het internet (waaronder bijvoorbeeld de site van het voedingscentrum).

 12. Herken wel wat manon zegt, je leest zoveel tegenstrijdige berichten op het internet. Ergens lees ik beter geen groene smoothies,rauwe bladgroenten niet gezond., hier worden noten juist aangeprezen, en zuivel niet terwijl ik bij weston price juist kees,beter geen noten eten en juist wel RAUWE melk,schijnt dus juist heel gezond te zijn. De ene zegt witte rijst de andere zilvervliesrijst, de een zegt dat honing prima is, de ander zegt beter helemaal vermijden verhoogd de bloedsuikerspiegel etc….ik word er een beeeeetje kierewiet van!

  P.s. Voedingscentrum??? Noem het maar gerust Ondervoedingscentrum haha!

 13. Meestal vind ik de artikelen altijd fijn om te lezen, maar nu verbaas ik me nogal over dit artikel.
  Waarom zou ik yoghurt, volkoren brood en ontbijtgranen de deur uit doen?
  Het is inderdaad waar dat je bij gevoelige darmen niet zo vaak volkoren brood moet eten, maar over vermijden heb ik nog nooit iets gehoord. En wit brood zit geen enkele vezel in.
  Waarom yoghurt vermijden? Yoghurt zit vol met goede bacterien die goed voor de spijsvertering zijn. En er zitten geen toevoegingen in.
  Waarom ontbijtgranen vermijden? Ik koop ontbijtgranen zonder glucosestroop.
  Het is handig als je de bronvermelding er ook bij zet of onderzoeken ipv zomaar iets te roepen. Als ik deze producten zou vermijden dan zou ik mn hele etenspatroon moeten wijzigen.
  Ook geef je geen alternatieven. Beetje jammer.
  Al zou je deze producten allemaal vermijden, wat moet je dan eten?!
  Soms word ik een beetje moedeloos van al dat gezeur over verkeerde producten.
  Ik ben van mening dat je moet letten op de toevoegingen. Dan kom je al een heel eind.

 14. Beter lezen mensen!
  “Alhoewel het klopt dat volkorenbrood gezonder is dan witbrood,…”
  Dus witbrood is niet gezonder dan volkorenbrood, dat staat er helemaal niet!
  Van yoghurt (ik eet ook Griekse) vraag ik me ook af of het zo slecht is. Maar als je er gevoelig voor bent… Welke zuivel geeft het minst slijmvorming?

 15. Redeneer gewoon logisch. Eet natuurlijke dingen. Af en.toe.bio af en toe volle varianten. Eet nke te veel. En laat alle.fabrieksvoeding staan. Beweeg genoeg. En.lees nie.te veel over voeding..geloof.niet alles. Snoep.af.en.toe.eens. gezond voor.de geest. Matig alcohol en.kaffie. slaapt goe Daarmee kom je al.eind verder. Voor jet weet is je leven.voorbij

 16. Leef!!!!!

Geef een reactie