Ziekmakers in de supermarkt

Wat zit er echt in ons eten…
Als je een supermarkt binnen loopt dan zou je in eerste instantie denken dat de indeling min of meer willekeurig is. Maar bezoek eens een paar verschillende supermarkten en je zult ontdekken dat er een steeds weer terugkerend patroon is. Winkelontwerpers weten namelijk precies hoe ze impulsaankopen kunnen stimuleren door klanten te dwingen langs allerlei schappen en displays te lopen die met opzet volgeladen zijn met de meest commercieel lucratieve producten. Echter, deze producten hebben ook meestal de laagste voedingswaarde.

Elke supermarkt in Nederland verkoopt behalve ongezonde snacks, koekjes en frisdranken ook een groot arsenaal aan andere voedingsmiddelen waarvan je op het eerste gezicht niet zou denken dat je lichaam er ziek van kan worden.

Wat zit er allemaal precies in ons eten
Er zitten heel veel giftige en ziekmakende ingrediënten verstopt in voedingsmiddelen. Deze stoffen veroorzaken onder andere kanker, diabetes en hartziekten, en leiden tot miljoenen euro’s aan onnodige extra kosten voor de gezondheidszorg. Om wat voorbeelden te noemen:

 • Gluten – dit is een eiwit die voorkomt in graan, gerst, haver, spelt, kamut en rogge. Gluten worden vaak als vulmiddel gebruikt en zijn plakkerige eiwitten die wanneer ze met water in contact komen lijmachtig worden. In het spijsverteringsstelsel kan deze reactie ervoor zorgen dat gluten zich vastklampen aan de dunne darmwand en zo spijsverterings- en immuunsysteemproblemen veroorzaken. Gluten zitten in graan, gerst, haver, spelt, kamut en rogge en alle producten die daarmee gemaakt zijn.
 • Kleurstoffen – Een van de meest gebruikte en gevaarlijke toevoegingen die verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld gedragsproblemen in kinderen. Bijna alle kleurstoffen worden gemaakt van petroleum, en velen zijn verontreinigd met aluminium. Binnen de EU zijn fabrikanten tegenwoordig verplicht om alle kleurstoffen op het etiket te vermelden. Kleurstoffen zitten in heel veel producten, variërend van frisdranken en snoep tot zelfs soepen en sauzen.
 • Natrium (zout) – Bewerkt wit zout bevat een zeer laag gehalte aan sporenmineralen en wordt in de holistische voedingsindustrie daarom ook vaak “dood zout” genoemd, omdat het ziekte en dood bevordert. Echt zout, zoals “vuil” zeezout of roze Himalayazout zit vol met sporenmineralen die helpen ziekten te voorkomen.

Waarom al die toevoegingen
Je vraagt je misschien af waarom deze stoffen allemaal in voedingsmiddelen zitten. Het antwoord is eenvoudig: om het eten aantrekkelijker te laten ogen, ruiken en smaken. Wanneer voeding bewerkt wordt gaan namelijk niet alleen kostbare voedingsstoffen en vezels verloren, de structuur, natuurlijke variatie en smaken verdwijnen ook. Wat er na bewerking overblijft is een bleek, onaantrekkelijk “pseudovoedingsmiddel” dat de meeste mensen er niet lekker uit zouden vinden zien. Daarom stoppen levensmiddelenfabrikanten er weer voedingsstoffen, smaak, kleur en structuur in om het aantrekkelijker te maken.
Hoe weet je dat je eerlijke voeding koopt

 • Doe boodschappen op een biologische markt, in een biologische winkel of natuurvoedingswinkel
 • Let op de bekende biologische keurmerken, zodat je zeker weet dat het product biologisch is.
 • Lees de ingrediënten op de verpakking! Als je chemicaliën ziet staan die je niet kunt uitspreken koop het product dan niet
 • Koop meer onbewerkte voedingsmiddelen en vermijd bewerkte kant-en-klaarmaaltijden die vol zitten met ziekteverwekkende voedingsstoffen
 • Eet voedingrijke Superfoods.
 • Ga zelf je eigen groentes telen! Het lekkerste eten komt uit je eigen tuin.

Je voedingspatroon mag zeker wel uit felgekleurde en geurige voedingsmiddelen bestaan, maar dan alleen voedingsmiddelen die van nature deze kleur, geur en smaak hebben. Rode paprika’s, paarse aubergines, groene spinazie, bosbessen en rode bieten zijn allemaal voorbeelden van gezonde voeding waarvan de felle kleuren een teken zijn dat ze voedingsstoffen bevatten die belangrijk voor je zijn.

Dit is een samenvatting van het artikel “Wat zit er echt in ons eten…” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leert hoe supermarkten je verleiden hun producten te kopen, welke ingrediënten in deze producten ongezond zijn en hoe je zeker weet dat je eerlijke voeding koopt.

Share:

1 comment

 1. Jesse, schijf je deze stukken zelf?
  zo ja. goed geschreven!! niet alleen deze maar ook andere blogs.

  verder heb je het over gluten en dan vergeet je de belangrijkste in het rijtje te noemen en dat is TARWE.

Geef een reactie