10 Gouden Tips voor succes als Personal Trainer

Vandaag kreeg ik een mailtje van een oud-studiegenoot:

"Een goede vriend van mij is vanuit zijn groot hart en interesse in sport, een bedrijfje begonnen in personal training. Hij is net 6 maanden gestart. Hij heeft nu een (klein) aantal klanten, maar dit is (nog) niet genoeg om zijn inkomsten geheel uit dit bedrijf te generen. Hij heeft eerlijk gezegd geen idee hoe hij het commercieel moet aanpakken.
Wellicht heb jij wat adviezen en/of tips voor hem?"

Nadat ik het mailtje had beantwoord dacht ik: Hier hebben meer mensen iets aan. Daarom plaats ik het hier voor je. Als je Personal Trainer van beroep bent, Personal Trainer in opleiding of nog overweegt of je Personal Trainer wilt worden, dan kunnen deze 10 stappen je helpen.

Wat hieronder staat beschreven waren voor mij de belangrijkste succesfactoren als Personal Trainer. Ook ik had in het begin (zeg gerust de eerste 8 maanden) moeite om klanten te vinden ook om ze te behouden. Ik heb hard moeten werken om een inkomen als Personal Trainer op te bouwen maar ik ben daar dankbaar voor, het waren enorm waardevolle lessen. Die ik nu hier weer met je kan delen.

Dit zijn mijn 10 Gouden Tips:

 • Kies een duidelijke niche (deel van 'de markt'waar je je op wilt richten, bijvoorbeeld vrouwen die hun laatste beetje vet en/of hun cellulitis kwijt willen en die 'alles al hebben geprobeerd'. Kies een duidelijk deel van de markt, maar uiteraard wel een markt die op zoek zijn naar jouw diensten als Personal Trainer en het kunnen betalen. Door je op een duidelijk deel van de markt te richten en door dit duidelijk te communiceren (zie punt 2) onderscheid je je van andere trainers. Je springt er uit. Je zult meer en gemakkelijker klanten vinden omdat deze doelgroep je zal herkennen als 'deze Personal Trainer is precies de trainer die ik zoek, hij is precies voor mij 'geknipt'!
 • Communiceer duidelijk naar deze doelgroep met een duidelijke boodschap. Leg hun 'de woorden in de mond' door in je communicatie (je site, op je folders) precies hun probleem te omschrijven, zodat ze zich er in herkennen. Nogmaals: Wil je niet op iedereen richten, want dat doen alle PT'ers al, wees specifiek zodat je je onderscheidt. Andere Personal Trainers zeggen: "Mijn diensten zijn voor iedereen, ik ga me niet beperken tot één doelgroep". Het gevolg is echter: als je je op iedereen richt, richt je je eigenlijk op niemand. Niemand zal zich écht tot je aangetrokken voelen en het opbouwen van je business zal vele malen meer moeite kosten. Het punt waar het (na veel frustratie) wel zal lukken, is waarop je uiteindelijk een groep klanten hebt gevonden die je in het fitnesscentrum traint. Onbewust heb je een bepaald type persoon aangetrokken en andere mensen in het fitnesscentrum herkennen dat. Zij zien: "He, hij traint mensen zoals ik, misschien zou ik ook eens met hem moeten afspreken?". Dit is ook een vorm van communicatie. En tot slot ben ook jijzelf je eigen communicatie. Draag je 'Tanktops' dan trek je andere mensen aan als dat je gewoon netjes gekleed bent met bijvoorbeeld een polo. Dek kleuren, je logo, het is allemaal je communicatie. Laat het aansluiten op de doelgroep die je bij punt 1 hebt gekozen.
 • Vraag een hoger tarief dan andere trainers. Hoeveel je vraagt, bepaald je positionering. Door meer te vragen positioneer je je 'boven' andere Personal Trainers. Sommige consumenten willen juist meer betalen ('als het duurder is, zal het ook wel beter zijn'), andere juist niet. Maar welke doelgroep zou je het liefst willen trainen? De doelgroep die meer wil betalen zal ook meer waardering hebben voor je diensten. Ze zullen langer bij je blijven en het is veel plezieriger om ze te trainen. De mensen die bij voorbaat al moeilijk doen over de prijs, zullen later ook over andere dingen moeilijk doen en zullen je vroeg of laat hoofdpijn bezorgen. Doe geen concessies in het begin, hoe moeilijk het ook is. Maar je business bouw je juist echt door meer te vragen dan de rest.
 • Doe opleidingen die andere trainers niet hebben gedaan, zoals bijvoorbeeld de opleidingen van Charles Poliquin. Je kunt niet op lange termijn een hoger tarief vragen dan je collega's als je niet ook een betere dienst levert dan zij. Je moet jezelf constant blijven ontwikkelen, zodat je jouw klanten sneller en betere resultaten kunt geven dan je collega's. Dat is de beste reclame en zal voor de meeste groei van je Personal Training bedrijf zorgen. Er zijn drie onderwerpen waarin je je moet ontwikkelen, die allen zeer breed zijn: 1. Training. 2. Voeding, en 3. Mentale coaching. Ga voor de onderwerpen 1 en 2 naar Charles Poliquin, hij is de beste op dat gebied. Bestudeer tevens het Endocrien systeem (hormoonhuishouding), bestudeer superfoods en bestudeer supplementen. Doe het stap voor stap en begin nu.
 • Maak van iedere klant 'before' en 'after' foto's en vraag of je ze op je site mag plaatsen. Vraag iedere klant of hij een stukje over je wil schrijven. Doe dit bij IEDERE klant!
 • Maak duidelijke (prijs) pakketten voor je diensten. Niet per sessie werken, geen 'strippenkaart' verkopen, maar maak een maand prijzen voor een vastgesteld aantal sessies per week. Kies maandtarieven voor 1x per week 60 min training, 2x pw 60 min, 3x pw 60 min, 1x per week 30 min, 2x per week 30 min, 3x per week 30 min. Mijn advies: train niet minder frequent dan 1x per week met je klanten (1x per 2 weken is echt het uiterste limiet) en spreek af dat je minimaal 3 maanden met elkaar in zee gaat. Laat klanten altijd (minimaal een maand) vooruit betalen. Je kunt immers niet in minder sessies goede resultaten beloven. Nogmaals: met de mensen die minder vaak met je willen trainen, wil je eigenlijk niet werken. Je hebt geen zicht op wat ze doen en je kunt ze eigenlijk niet écht helpen. Geen van jullie beide is daarmee geholpen. Tevens: Door maandprijzen te hanteren en een duidelijk pakket aan te bieden met extra diensten (zoals voedingsanalyse en advies) verkoop je gemakkelijker en onderscheid je je meer.
 • Leer Personal Training verkopen, hier kan je niet zonder. Koop The Ultimate Saleskit For Fitness Professionals van Jim Labadie. Dit is een audio programma waarin Jim Labadie je leert om prospecting te doen (bepalen of dit een juiste klant is, of het voor jou en voor de klant waard is om uberhaupt af te spreken) en om het daadwerkelijke informatie gesprek te doen, waarin je kijkt waar de klant naar op zoek is om hem of haar op de best mogelijke manier te kunnen helpen. Voor mij was dit de beste investering die ik ooit heb gedaan, naast het doen van opleidingen. Moet je kiezen tussen dit aanschaffen of iets anders, schaf dit aan. Alleen dan kan je mensen gaan trainen en helpen, een inkomen opbouwen en daarna kan je jezelf weer verder ontwikkelen.
 • Zoek lokale media op en draag je boodschap uit. Ga naar de plaatselijke krant en doe je verhaal. Bedenk een ludieke actie. Doe iets. Het is niet moeilijk om in de media te komen, maar je moet wel opstaan voor je boodschap!
 • Durf regelmatig (minimaal 1x per maand) ECHT met je klant in gesprek te gaan om te vragen wat hij ECHT van je diensten en van zijn/haar resultaten vinden. Vraag diep door. Zeg erbij dat je graag wilt dat ze eerlijk zijn en echt alles zeggen, zodat je kunt leren. Je klanten vertellen je wat je moet leren en waar je moet groeien. Durf hiervoor open te staan en zie dingen zoals ze echt zijn, alleen dan kom je vooruit (praat jezelf geen mooie dingen aan).
 • Vraag iedere klant nadat hij/zij, zijn of haar eerste resultaten heeft behaald om referrals (verwijzingen, naam en telefoonnummer). Vraag altijd om referrals. Van vrienden/familie/collega’s die misschien ook dezelfde resultaten zouden willen bereiken. Vraag om referrals.
 • Had ik al gezegd dat je om referrals moet vragen?

Dit is de goude formule tot een succesvolle Personal Training bedrijf. In mijn ogen is dit de essentie. Als je Personal Trainer wilt worden: begin hier. Als je al Personal Trainer bent en meer inkomsten wilt opbouwen, pas één voor één bovenstaande principes doe. Grofweg gezien is dit alles wat je nodig hebt.

Mijn advies: probeer vooral niet de formule 'te verbeteren'. Natuurlijk doe je jouw eigen ding dat is ook enorm belangrijk, maar doe al deze stappen. Ze zijn op ieder Personal Training bedrijf van toepassing. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden ๐Ÿ™‚

Succes!

Vragen? Laat hieronder je reactie achter, ik zal ze beantwoorden!

Share:

11 comments

 1. Hallo,

  Ik vroeg me af wat z’n beetje het gemiddelde is wat een personal trainer vraagt per uur.

 2. Wonderful post! We are linking to this particularly great content on our site.
  Keep up the good writing.

 3. Super, mooi geschreven, Ik ga binnenkort een opleiding voedingsconsulent en personal training doen. heb hier dus erg veel aan.

  Bedankt. !

 4. Voor de personal trainers die het wat moeilijk hebben in het begin kan ik enkel aanraden om dit te combineren met forever living products.
  Voor meer info via face book violet didier cornelis

 5. Ik had enkele vragen omtrent het opstarten van een PT zaak. is het mogelijk om mij te contacteren?

 6. Goed artikel

 7. bedankt voor deze info dit leer je niet in je opleiding

 8. Goede tips Jesse, hier heeft een Personal trainer wat aan die hogerop wil komen met zijn Pt business

 9. Super kerel. Was ik geen PT dan zou ik bij u komen trainen. Want dit zou je er ook bij moeten schrijven als punt.
  Groei tot je anderen ook op weg kan helpen. Zo zien mensen dat je zelf al een grote meneer bent die weet wat hij doet.๐Ÿ‘๐Ÿ˜‰

 10. Als een klant afzegt voor een les , hoe zit dat dan met de betaling

Geef een reactie