Cursus Kokosnoot-breken (voor gezonde vetten uit kokosolie)

In het buitenland onderzoek ik altijd welke groentes, fruit en andere voeding lokaal uit de natuur komen. Naast eten met de seizoenen is het een heel goede gewoonte om zo veel mogelijk lokale voeding te eten. Dit is verser en meestal van betere kwaliteit dan voeding dat wordt geimporteerd.

Toen ik met Marjolijn, mijn vriendin, op de Galapagos eilanden (Ecuador) was ontdekten we al snel de heerlijke kokosnoten die je daar bijna letterlijk zelf van de boom kunt plukken.

We dronken het kokoswater en aten het kokosvlees uit de kokosnoot.

Kokoswater (het water in de kokosnoot) zit boordevol electrolyten. Elektrolyten zijn in ons lichaam noodzakelijk voor diverse processen. Verschillende hart- en zenuwfuncties, spiercoordinatie en de mogelijkheid van het lichaam om water te absorberen zijn allemaal afhankelijk van electrolyten.

Kokosvlees is hetgeen waar kokosolie en kokosboter van worden gemaakt. Het is heerlijk om te eten en zit boordevol gezonde verzadigde vetten. Verzadigde vetten hebben in het verleden onterecht de stempel van 'ongezond' gekregen. Er bestaan gezonde en ongezonde verzadigde vetten. In de meeste gevallen geldt: als vetten worden verhit of bewerkt veranderen ze van samenstelling en worden ze ongezond(er) voor het lichaam. Plantaardige vetten die rechtstreeks uit de natuur komen en niet werden verhit zijn meestal heel gezond. Kokosolie valt hier onder.

Andere gezonde vetten zijn:

 • Avocado (plantaardig)
 • Visolie (dierlijk)
 • Noten en zaden
 • Olijfolie, mits onverhit (plantaardig)

Ongezonde vetten zijn onder andere alle margarines en zonnebloemolie. Vermijd deze te allen tijde.

Helaas zijn de kokosnoten in Nederland en België niet van dezelfde versheid en kwaliteit als die in Zuid-Amerika maar ze ook hier eten is beter dan helemaal niet.

Als je wilt weten hoe je een kokosnoot zelf gemakkelijk kunt breken, bekijk dan mijn bovenstaande video!

Share:

4 comments

 1. Hallo Jesse ,
  fijn te zien hoe je een kokos noot breekt ,en hoe mooi wit het kokosvlees is geweldig..
  Na mijn detox week, Bak ik uitsluitend nog in Kokosolie.Ik maak wat het mogelijk is van je dieetplan 30 dagen,en moet zeggen dat ik mij supper voel .Mijn gewicht is na 14 dagen 5kg af en mijn Lichaamsvet verminderd alle dagen.Ik doe 2dagen in de week Kettebell oefeningen en drink dagelijks 2theelepels vis olie .Groeten van Johnny Cools

 2. Hallo Jesse,
  ik volg je site al een tijdje en ik vind veel onderwerpen interessant.
  Maar zou je mij misschien kunnen vertellen wat er mis is met zonnebloemolie?
  Er wordt overal juist verteld dat dit een hele goed olie is door de vele onverzadigde vetten die het bevat?

  Groetjes

 3. Hallo jesse,

  en ook ik heb de drempel overwonnen en je kettlebel met dvd’s besteld.
  Zogauw de temperatuur buiten aangenamer wordt ga ik zoals ieder jaar aan de detox en samen met de oefeningen die ik een dezer dagen zal ontvangen weet ik nu al dat de lente mijn jaargetijde wordt waarin ik bewust het veranderingsproces verwelkomt heb en de zon voor altijd in mij zal schijnen.

  groet mimi.

 4. hola Jesse,
  erg leuk hoor jij zit daat te genieten en como les va con la comida de sur-america?
  te gusta??
  het lijk me heerlijk daar, maar ja ik zit nog hier met m’n verplichtingen en daarbij m’n dikke jas en handschoenen en sjal, als ik de deur uit moet hahahaaa…
  geniet met maat.
  grts jackieta…

Geef een reactie