Eet jezelf gezond en slank met kelp noodles

Al generaties lang wordt kelp gegeten door allerlei verschillende volkeren in de wereld. Hoewel sommige mensen hun neus optrekken bij het woord ‘zeewier’ is kelp erg beroemd vanwege alle gezonde voedingsstoffen die het bevat, en het is bovendien heel veelzijdig waardoor het een heerlijke toevoeging kan zijn aan allerlei gerechten. Eigenlijk mag kelp dus niet in je voedingspatroon ontbreken!

Wat is kelp?

Kelp behoort tot een familie van grote zeealgen die ook vaak zeewier wordt genoemd. In de negentiende eeuw werd kelp veel gebruikt als grondstof voor het maken van soda (natriumcarbonaat), maar vooral de laatste jaren is het een steeds populairder wordend voedingsmiddel dat met name in de biologische natuurvoedingswinkels gretig aftrek vindt.

Waarom kelp zo gezond is

Kelp is rijk aan talloze gezonde voedingsstoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft, bijvoorbeeld:

 • Kelp bevat buitengewoon veel voedingsstoffen die een alkalische buffer vormen in het lichaam, zoals natrium, kalium, magnesium en calcium. Het is ook rijk aan chlorofyl, dat de aanmaak van bloedcellen stimuleert en het lichaam zuivert.
 • Daarnaast is kelp een van de meest krachtige bronnen van jodium. Sommige kelpsoorten bevatten bijna 30.000 keer zoveel jodium als zeewater. Het is bekend dat volkeren waar zeewier een vast onderdeel uitmaakt van het voedingspatroon, zoals Japanners, het minst vaak lijden aan een jodiumtekort.
 • Kelp barst van de vanadium, een essentieel sporenmineraal dat de vorming van haloperoxidase enzymen stimuleert en zo een natuurlijke antioxidantbescherming biedt. Vanadium zorgt tevens voor een verbeterde insulinegevoeligheid en een gebalanceerde bloedsuikerspiegel.
 • In zeewieren zitten unieke polysachariden die ook wel fucoidans worden genoemd. Ze zijn veel bestudeerd door wetenschappers omdat ze pijnstillend zijn, virussen kunnen bestrijden (waaronder Herpes) en kunnen beschermen tegen aderverkalking. Terwijl de meeste reguliere medicijnen voor de behandeling van bloedstolsels vaak gevaarlijke bijeffecten hebben is het bekend dat de natuurlijke gesulfate polysachariden in kelp geen bijwerkingen hebben.

Hoe kelp kan helpen bij het afvallen

Kelp vormt de basis van kelp noodles. Deze noodles zien eruit als pasta of noodles, maar bevatten in tegenstelling tot gewone pasta of noodles geen tarwe en koolhydraten. Van gewone pasta schiet je bloedsuiker omhoog, waardoor je insulineproductie sterk toeneemt en het lichaam de in deze pasta aanwezige koolhydraten opslaat als vet. In kelp noodles daarentegen zit vrijwel geen zetmeel; daardoor bevat één portie kelpnoodles slechts zes calorieën en één gram koolhydraten. Als je wil afvallen of op je bloedsuikerspiegel wil letten dan zijn kelp noodles niet weg te denken uit je voedingspatroon.

kelp noodles

 

Kelp noodles smaken altijd, bij vrijwel elk gerecht!

Kelp noodles bevatten slechts drie ingrediënten: water, kelp en natriumalginaat (dat uit bruine zeewier gewonnen wordt). Uiteraard smaken kelp noodles niet hetzelfde als gewone pasta, ze zijn minder meelachtig en hebben een stevigere structuur. Door de neutrale smaak van kelp noodles kun je er eindeloos mee variëren; ze smaken overheerlijk in Italiaanse gerechten (als vervanging van gewone pasta), wokgerechten, salades, soepen en zelfs in smoothies en stoofschotels.

Kelp noodles zijn zo mager dat je er net zoveel van kan eten als je wil, je zult er nooit een gram van aankomen want je zit simpelweg gewoon te vol voordat je lichaam de kans krijgt om ze op te slaan als vet. Uiteraard dienen kelp noodles wel onderdeel uit te maken van een gezond voedingspatroon, je kunt niet alleen maar op kelp noodles leven want ze bevatten slechts een deel van alle voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt om gezond te blijven. En tenslotte een praktische noot, kelp noodles zijn goedkoop en lang houdbaar. Kortom, kelp noodles behoren tot de meest gezonde, lekkere, veelzijdige en handige voedingsmiddelen die er bestaan!

Dit is een samenvatting van het artikel “Eet jezelf gezond en slank met kelp” op de Superverbrander Methode ledenwebsite, waarin je leest wat kelp is, waarom het zo gezond is en waarom kelp noodles ideaal zijn als je gewicht wil verliezen.

Share:

19 comments

 1. Tot mijn grote frustratie, zijn deze kelp noodles hier nergens te krijgen:(
  Is er misschien een goed webadres waar ik ze zou kunnen bestellen Jesse?
  Groetjes Ananda

 2. kan de kelpnoedels nergens kopen,weten jullie een adresje a.u.b.,groetjes

 3. kan ze nergens kopen en wil het heel graag gaan eten

 4. in de natuurwinkel verkopen se wel verschillende soorten zeewier maar geen kelp noodles maar bij de vegatarisch winkel wel zeewierpasta die je beetje moet koken maar kelp noodles kan je volgens mij wel bestellen
  ik koop wel in de natuurwinkel spagetti zeewier van verschillende zeewier gemaakt en kelp noodles word volgens mij ook van zeewier gemaakt

 5. hey jesse waar halen jullie je kelp noedels?

 6. Kun je kelpnoedels ook koken, of gaat er dan te veel jodium verloren, ik vind de structuur van de noedels namelijk niet zo lekker, net of je plastic eet. :-S

 7. Halo Jesse,
  De foto’s van kelpnoedels vind ik erg verwarrend n.l. zijn ze groen of wit? Zelf zou ik denken groen door het wier. Maar op het web zie ik veel witte noedels, kan jij mij uitleggen hoe dat zit.
  Met vriendelijke groet,
  A. van Werkhoven

 8. Gevonden bij health.be

 9. Op de vraag hierboven; er zijn veel grote Chines toko’s , probeer ‘t daar eens.Ik had er nog niet van gehoord , kelpnoodles,maar ‘t lijkt me -met mate- ook heel gezond.

 10. Nog even ‘n waarschuwing; eet er nooit te veel van, dan slaat je schildklier op hol; hartklachten, enz. Ik gebruikte vroeger altijd kelptabletten, dat werd me afgeraden omdat mijn schildklier opeens vol cystes zat, en ik na de operatie , dit absoluut niet meer samen met euthyrox mocht gebruiken. Sinds ik een paar jaar geen kelp meer gebruik, ben ik meer dan 20 x aan mn darmen geopereerd. Kelp is een echt wondermiddel voor ‘n goede darmfunctie, ook bij crohn colitis pds en ibd enz enz enz. Ik begin weer met kelp, met mate dus, want deze ellende met die darmen komt me mn strot uit ! ‘t Zal dan weer even puzzelen worden met de dosering van euthyrox. Zo, dat was ‘n heel verhaal, ik wil alleen maar zeggen dat kelp mij altijd ontzettend goed deed. Ondanks dat door de schildklierstichting kelp en soja bij s k problemen wordt afgeraden. Die cystes hadden trouwens niks met kelpgebruik te maken, ik heb daar aanleg voor, in m’n hele lijf.

 11. Hoe kunnen we weten of deze noodles wel/niet vervuild zijn? Als ze bijvoorbeeld uit Californie komen kunnen ze volzitten met radioactief jodium. Iets kan wel organic heten, maar er is misschien geen controle uitgevoerd op radioactiviteit.
  Kan Jesse daar iets over zeggen?

 12. Je mag toch maar een hele kleine hoeveelheid kelp per dag
  Als je portie kelp noodles eet krijg je toch veel te veel binnen

 13. Hoe kom je erbij dat het goedkoop is? Bij de Raw Food Shop die jij aanraadt, kosten ze 4,95 per 340 gram. Dat is genoeg voor 2,5 portie. Gewone (volkoren) pasta koop ik voor rond een euro per 500 gr., genoeg voor 5 porties…

  Gezond, ja. Behulpzaam bij afvallen, ja. Goedkoop, nee.

 14. En Jesse, graag een reactie op bovenstaande vragen, zijn ook de mijne….

 15. Hoi, ik lees bij meerdere webwinkels dat die kelp noodles (sea tangle) organic zijn. Maar op de verpakking kan ik dat dus niet terug vinden….heel apart…

  Is er ook een echte biologische kelp noodle merk dat je / iemand weet?
  Alvast bedankt!

 16. Hoe kun je kelp combineren met je Thyrax medecijnen voor de schildklier tot dat die niet meer hoeft te gebruiken?

 17. Als het moeilijk wordt komen er geen antwoorden meer.

 18. Je kunt het zacht maken door het te mengen met wat citroensap en zout en zelf voeg ik volle kokosmelk of kokosboter toe. Dan wordt het vrij snel zacht en dat is veeeeel lekkerder vind ik zelf

Geef een reactie