“Gezonde” HEMA taart blijkt goedkoop chemisch fabrieksding

Volgens Foodwatch is de HEMA Sinterklaas slagroomtaart, die door het populaire warenhuis wordt aangeprezen als “vers en zuiver met eerlijke ingrediënten en zonder conserveringsmiddelen”, vooral een goedkope chemische fabriekstaart. In de Sinterklaastaart ontdekte Foodwatch namelijk maar liefst 65 ingrediënten in 83 bewerkingen, waaronder 28 E-nummers. Foodwatch vindt dat HEMA misleidend is tegenover haar klanten.

De HEMA zegt ernaar te streven om bij voedingsmiddelen die vooral voor kinderen zijn bedoeld voornamelijk natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Helaas zijn ze daar totaal niet in geslaagd bij de Sinterklaas slagroomtaart die momenteel in alle HEMA’s in de koelvitrine pronkt. De taart barst namelijk van de verdikkingsmiddelen, stabilisatoren en emulgatoren waarvan sommigen winderigheid veroorzaken of een laxerende werking hebben. Daarnaast zitten er allerlei discutabele smaak- en kleurstoffen in, zoals de chemische kleurstof E132 (een irriterende stof die huiduitslag, jeuk, bronchoconstrictie, te lage/hoge bloeddruk en hartritmestoornissen kan veroorzaken), kleurstoffen die gewonnen wordt uit schildluizen en karmijnzuur, dat er bekend om staat hyperactiviteit bij kinderen te veroorzaken. Bovendien bevat de taart enorm veel suikers, waaronder de zeer ongezonde glucose-fructosestroop die de eetlust bevordert en overgewicht in de hand werkt. Ook beweert de HEMA dat de taart geschikt is voor mensen die vanwege religieuze spijswetten geen varkensvlees mogen eten, maar de taart bevat wel vier soorten gelatines die mogelijk varkensvet bevatten. En als dat nog niet genoeg is kan de HEMA ook niet bevestigen of de gebruikte cacaoboter en suikers het UTZ-keurmerk dragen. Mogelijk bevat de taart dus ingrediënten die met behulp van kinderarbeid zijn geproduceerd.

Gelukkig heeft Foodwatch alle ingrediënten van de HEMA Sinterklaas slagroomtaart publiek gemaakt, want bij de HEMA zelf krijg wordt die informatie niet zomaar aangeboden. De taart wordt namelijk verpakt in een witte HEMA-doos die geen productinformatie bevat. Wil je toch weten wat er in een taart of gebakje van de HEMA zit dan zul je om de informatiemap moeten vragen of de HEMA website moeten napluizen. Volgens Bart van Opzeeland van Foodwatch lijkt dit een beetje op omgekeerde bewijslast: “Waarom hebben klanten internet nodig om erachter te komen wat er in hun taart zit? Als je eerlijk bent, zorg je zelf voor goede informatie. Nog fouter is dat de HEMA beweert dat verse taarten zoals deze aan hoge standaarden voldoen, terwijl het in feite een goedkope chemische fabriekstaart is.”

Nog zin in een stukje HEMA Sinterklaas slagroomtaart? Of ga je dit jaar zelf maar een taart bakken?

Share:

1 comment

  1. ik wil een taart kopen voor 12 euro

Geef een reactie