Granaatappels: het gezondste cadeautje van de natuur

Een vrucht die zeker in het rijtje van Superfoods thuis hoort is de granaatappel. De gezondheidsvoordelen van deze mysterieus uitziende vrucht zijn inmiddels wetenschappelijk aangetoond, maar zelfs onze verre voorvaderen vermoedden al dat de granaatappel bijzondere krachten had, waardoor dit fruit in veel culturen een symbolische betekenis heeft. Niet alleen de Bijbel staat bol van de verwijzingen naar de granaatappel, ook in de Homerische verzen uit de Griekse oudheid werd deze vrucht vaak genoemd.

Waarom granaatappels zo gezond zijn

Granaatappels zitten vol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine C, kalium en pantotheenzuur (B5). Daarnaast zijn ze rijk aan antioxiderende fytonutriënten als tannines en flavonoïden, en bevatten ze veel polyfenolen waaronder ellagitannines, punicalagins, catechines, gallocatechins en anthocyanen. Deze voedingsstoffen hebben onvoorstelbaar krachtige eigenschappen waarmee vrije radicalen kunnen worden bestreden, zodat de granaatappel een effectief natuurlijk hulpmiddel is bij de bescherming tegen ziekten die ontstaan als gevolg van infecties en degeneratie, zoals kanker, hart- en vaatziekten en artritis.

granaatappel

In 2008 werd granaatappelsap door de Amerikaanse Journal of Agriculture and Food Chemistry uitgeroepen tot de meest gezonde fruitsap die er bestaat vanwege de krachtige antioxidantwerking. Onderzoeken hebben aangetoond dat de polyfenole antioxidanten in granaatappels zeer effectief zijn bij de bescherming tegen oxidering van lipiden en endotheelweefsel, wat kan leiden tot aderverkalking en hart- en vaatziekten. Deze unieke antioxidanten hebben ook laten zien dat ze een belangrijke invloed hebben op het stabiliseren van de bloeddruk doordat ze een bepaald enzym remmen. Bovendien zijn bij proefdieronderzoeken de specifieke metabolieten van ellagitannine polyfenolen terug gevonden in het prostaat, de darmen en ingewanden van muizen, waar ze krachtige kankerremmende eigenschappen bleken te hebben. Tenslotte is aangetoond dat de polyfenole samenstelling van de granaatappel het immuunsysteem versterkt, waarmee het tegen infecties beschermt en kankercellen kan vernietigen.

Hoe en hoe vaak je granaatappel kunt eten

Het beste kun je verse granaatappels kopen, want fruitsappen bevatten vaak veel suikers. Alhoewel verse granaatappels ook (natuurlijke) suikers bevatten wordt de afgifte van deze suikers aan de bloedbaan vertraagd door de aanwezigheid van natuurlijke vezels die ook in de granaatappel voorkomen. Daarnaast zijn verse, rijpe granaatappels veel gezonder omdat de antioxidantwerking vele malen groter is. Het wordt aanbevolen om regelmatig, bij voorkeur een paar keer per week, een granaatappel te eten. Snijd een rijpe granaatappel in het midden open, lepel of klop de zaden eruit en doe ze in een kommetje. Je kunt deze heerlijk frisse zachtzoete zaden vervolgens zo eten of toevoegen aan een smoothie of juice. Mensen met bepaalde immuunstoornissen moeten voorzichtig zijn met het eten van granaatappels.

Dit is een samenvatting van het artikel “Granaatappel: een van de gezondste levenselixers van de natuur” op de Superverbrander Methode ledenwebsite, waarin je leest waarom granaatappels zo gezond zijn en hoe en hoe vaak je ze het beste kunt eten.

Share:

10 comments

 1. Ik kan bevestigen dat gezond eten ALLE verschil maakt in je lichaam. Ik hoefde geen kilo’s kwijt, maar door gezond te gaan eten, zonder chemische toevoegingen, functioneert mijn lichaam nu veel beter, op alle fronten. Spijsvertering, huid en haar, slaapritme, stoelgang, alles is beter. Dit is een fantastische ervaring en ik raad dit iedereen aan!! En… het is helemaal niet moeilijk, want je hoeft geen honger te hebben. Ik eet elke dag mijn buikje rond!! Maar: aan gezonde dingen, zoals de natuur ons voorschotelt. Als je eenmaal alle fabrieksrotzooi ontwend bent, smaakt niets zo lekker als verse groente etc…. Go for it!!

 2. helemaal met joanne eens. Niets aan toe te voegen.

 3. Ben wel benieuwd hoe een granaatappel smaakt nog nooit gegeten eigenlijk, toch maar een keer halen dan.

 4. De granaatappel, super lekker en gezond! Ik eet ieder ochtend een halve granaatappel met verse sinaasappelsap, kwark en havermout. Ik doe dit om de aderverkalking en vernauwing te verminderen. Maar nu weet ik niet of de werking van antioxidanten ( polyfinolen ) door de zuivel vermindert. Weet iemand dit??

 5. Beste mensen,
  granaatappelpitjes zijn altijd kant en klaar te kopen bij de blauwe supermarkt.
  Een rijpe granaatappel kopen en pellen is niet bepaald mijn karweitje, dus ik
  koop ze regelmatig bij genoemde winkel.
  Niet omdat ik het lekker vind, maar omdat het goed is voor mijn gezondheid.
  Zo eet ik meestal (met gezond verstand!) en mijn gezondheid is uitstekend!
  Het lijkt me niet dat polyfenolen door zuivel worden aangetast, want blauwe
  bessen of aalbessen gaan toch ook prima samen met yoghurt of ijs? En die
  bevatten ook heel veel polyfenolen, net als granaatpitjes.
  Zeker weten doe ik het echter niet, dus internet biedt uitkomst wellicht voor u.

 6. Ik probeer van het pellen van de granaatappel altijd iets gezelligs te maken. Zoiets het pellen van doppinda’s. Snij de granaatappel in stukken en neem een stuk mee in een kommetje bij de tv. Pellen en gelijk eten. Wel een servetje erbij houden, maar dat doe je met pinda’s ook.

 7. Misschien een leuke tip voor het pellen van de granaatappel. Ik snij ze in vier stukken en dompel de stukken in een pan met water. Dan haal je de pitjes onder het water eruit, zodat het knoeien verleden tijd is.

 8. mijn kind heeft kanker , en zodra is er geen oplossing meer voor zijn tengere lichaampje van 24 vol chemic van chemo ea , nu veel problemen bij op 1jaar tijd ,
  heeft iemand met kanker die hier leest zich al kunnen redden door granaatappel ???
  ik ben hopeloos , radeloos en heel triest. dank u

 9. Ik eet iedere dag 200 gram granaatappelpitjes en heb hierdoor mijn bloeddruk beter in de grip, dit is echt een bijzondere fruitsoort.

Geef een reactie