Is tijd een ILLUSIE? (En speelt onze kijk op tijd een rol in burn-out)

In onze Westerse maatschappij kijken we naar tijd als iets wat lineair is. Tijd volgt zich op en kan maar één kant op gaan. Tegelijkertijd weten we dat tijd relatief is en we kennen allemaal de uitspraak ‘tijd is een illusie’ wel. In deze video vertel ik er meer over en leg ik uit hoe onze kijk op tijd een rol speelt bij een burn-out.

Twee mensen kunnen dezelfde hoeveelheid tijd, hetzelfde uur bijvoorbeeld, compleet anders ervaren. Wanneer je zit te wachten kan het uur enorm lang zijn, en wanneer je productief bezig bent vliegt het uur juist voorbij! Denk maar eens aan de natuur, daar is volledige tijdloosheid. De natuur laat zich niet haasten en tegelijk wordt alles gewoon bereikt in de natuur: alles groeit en bloeit op het juiste moment. Als we helemaal in het moment, in het Nu, kunnen zijn ervaren we een hoge kwaliteit van leven.

We zijn niet nog bezig met oude emoties uit het verleden en zijn ook niet onnodig bezig met de toekomst wat ons ook weg kan houden van het huidige moment. Vooral als we stress ervaren voor iets wat nog in de toekomst moet plaatsvinden. Terwijl we eigenlijk alleen maar het huidige moment hebben. Dit is ook een mogelijke valkuil bij mensen die gevoelig zijn voor burn-out: te veel stress over alles wat nog moet gebeuren in de toekomst. Als je jezelf weer terug kunt halen naar het moment, naar je hart, naar je adem, dan ervaar je weer meer rust en vertrouwen.

Bekijk hieronder de video:

In deze video ontdek je:

  • Dat maar liefst 14% van de beroepsbevolking in Nederland lijdt aan burn-out en hoe het begrip tijd hier mee te maken heeft
  • Hoe we steeds opnieuw het verleden naar het heden halen en dat dit ons niet dient
  • Wat we kunnen leren van de natuur
  • Wat we kunnen doen voor een hoge kwaliteit van leven

 

Haal jezelf wat vaker terug naar het huidige moment, zeker als je stress of spanning ervaart. Bijvoorbeeld door even in stilte heel diep te ademen. Kom terug bij je gevoel van rust en vertrouwen, de plek in jezelf waar je weet dat het allemaal goed komt.

Meer verdieping? Klik hier voor mijn boek Spirituele Detox.

Share:

Geef een reactie