Kijk op het Dukan Dieet – een eiwitrijk voedingsprincipe

Door: Jasmine Mariën

Een objectieve kijk op het nieuwe Dukan Dieet

Het Dukan Dieet is ontworpen door de Franse arts Dr. Pierre Dukan, en heeft als doel mensen met zwaarlijvigheid te doen afvallen. Men zou zelfs kunnen stellen dat hoe zwaarder men is, hoe meer voordelen dit dieet zal bieden. De dokter heeft zijn boek geschreven, gebaseerd op de ervaringen met zijn zwaarlijvige patiënten en met de typische problemen die chronische diëters en emotie-eters tegenkwamen.

Dankzij één patiënt die hoogst kieskeurig was inzake zijn voeding (hij at vooral graag vlees), viel het Dukan op dat eiwitten heel wat voordelen boden. Hij verdiepte zich in het onderwerp, en creëerde in de volgende jaren een patroon en regels om zo een programma in elkaar te boksen waar zijn patiënten mee konden afvallen. Het dieet is dan een proteïnerijk (eiwitrijk) voedingsprincipe, en heette oorspronkelijk het Protal dieet.

De regels
Een vaststelling die Pierre Dukan snel maakte, was het feit dat regels simpel moesten zijn. De eerste stap was vermijden obsessief bezig te zijn met uw voeding, en wanneer u eet. In plaats van calorieën of punten te tellen, is het dieet gebaseerd op een exclusieve lijst van producten van elk van de fasen. De regels zijn simpel, maar strikt.
Wat mag u eten?

 • Vlees (rundvlees, kalfsvlees)
 • Gevogelte (geen vel; en gans/eend is verboden)
 • Magere ham
 • Vis en schaaldieren
 • Vetvrije melkproducten

Om de nadelen van hoge proteïne-inname te temperen, wordt u aangeraden 2-3 liter per dag te drinken. Water is de meest logische keuze, maar thee en koffie zijn ook toegestaan. Suiker is uit den boze, maar zoetstoffen (aspartaam) zijn toegestaan in het Dukan Dieet – Cola Light is dus een optie.

Bestrijd de honger
Het grootste probleem dat diëters hebben, is het feit dat ze vaak honger hebben. Dankzij het hoofdbestanddeel van het Dukan dieet -proteïnen- wordt dit probleem aangepakt. Proteïnen (eiwitten) zorgen ervoor dat u zich langer voldaan voelt – en tegelijkertijd vermindert het uw calorie-inname. In vergelijking met vetten en koolhydraten, verbrandt uw lichaam veel meer calorieën met het verteren van proteïnerijke voeding. Het Dukan dieet is gebaseerd op het ‘al wat je kan eten’ regime. Deze zin wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd – de nadruk ligt op ‘kan’, niet de ‘al’. Iedereen die dit dieet probeert, zal snel beseffen dat ze heel wat minder gaan eten. Het Dukan dieet biedt psychologische steun, omdat haar patiënten zichzelf geen voedsel moeten ontzeggen, en dus geen ‘cravings’ gaan krijgen.

Een oplossing op lange termijn
Het unieke aan het Dukan dieet is haar aanpak in vier fasen: de Aanvalsfase (snel gewichtsverlies), Cruisefase (gewichtsverlies tot men het ideale gewicht bereikt), Stabilisatiefase (voorkomt jojo-effect) en Volhardingsfase (levenslang).

De eerste twee fasen hebben als doel uw kilo’s te doen vervagen in een consistente manier. Vergis u niet, het Dukan dieet zorgt niet magisch voor gewichtsverlies. Ze zorgen er gewoon voor dat zwaarlijvige mensen het programma makkelijk aankunnen.

De derde en vierde fase voorkomen dat de kilo’s er terug bijkomen. Het Dukan dieet leert u immers goede gewoonten – kleinere porties, gezondere voeding en meer alertheid inzake producten in het algemeen. Wanneer u uw doel bereikt, is het tijd om uw lichaam opnieuw in te stellen.

Dukan besloot dat het terugkeren naar oude (slechte) gewoonten niet het enige probleem was. Als het lichaam gewoon te vroeg begint te eten, zelfs al is het gezonde voeding, gedraagt het zich alsof het nog op dieet was. Dit betekent dat u terug zou aankomen. De fases zorgen ervoor dat dit niet gebeurt.

Risico’s en nevenwerkingen
Zoals bij elk dieet zijn er risico’s wanneer u probeert heel wat gewicht te verliezen, en daarom is medisch toezicht aangeraden. Het lichaam dient te allen tijde gehydrateerd te zijn, om problemen met de nieren te voorkomen. Het Dukan dieet is ook niet voor iedereen geschikt. Als u houdt van vlees, melkproducten en graag experimenteert in de keuken, is dit vast en zeker iets voor u. Anders begint u er best niet aan. Als uw doel is om over twee weken een bikini te dragen, kan u teleurgesteld worden, het Dukandieet is echt een oplossing ‘op termijn’. De Stabilisatiefase duurt 10 dagen per kilogram die u verliest.

Resultaat
Het Dukan dieet scheert hoge toppen. Er zijn heel wat tevreden aanhangers, en het feit dat het een ‘volledige’ oplossing aanbiedt, is zeker en vast de belangrijkste factor waarom mensen zich aangetrokken voelen tot dit dieet.

Kijk voor meer informatie over het Dukan Dieet op dukandieet.nl

Share:

21 comments

 1. kan ik het boek niet kopen en betalen bij ontvangst meteen overschrijving

 2. kan ik het boek niet met een overschrijving betalen bij ontvangst

 3. kunt u ook resepten naar mij sturen die veel eiwitdieet bevat waar door ik nog sneller af kan vallen b.v.d diana.

 4. beste jesse.
  waarom promoot jij dit? omdat het op jouw manier lijkt? ben heel benieuwd.
  ik ben wel eens bang dat al die eiwit dieten alleen maar verzonnen zijn door de vlees industrie (omdat er minder vlees gegeten wordt)
  ik eet liever weinig vlees.. is dit dieet dan ook te doen? tofu/tempe/quorn? wat eet je dan?

 5. Ik ben nu enkele dagen bezig met het dukan dieet. Dag 2 (‘sochtends) was ik al 2 kilo kwijt. Dit dieet is effectief, maar je moet een ijzeren wil hebben. Ik eet enkel wat kip , wat scampi’s en wat havemout (anderhalve eetlepel) ik heb gisteren ook 3 liter water gedronken,hoewel ik dit niet graag drink. Als je wil afvallen, raad ik je zeker dit dieet aan, Dukan is een God!

 6. wel een probleem met de parafineolie die in het boek staat nergens te verkrijgen en iedereen zegt dat het synthetische brol is gevaarlijk en er staat maar één soort olie in !
  weet iemand een oplossing?

 7. Paraffine-olie is verkrijgbaar bij elke apotheek. 1 koffielepel per dag is, bij het volgen van een eiwit-rijk dieet en een normale darmfunctie, onschadelijk.

  Wat mij betreft: leve Dukan!

 8. Ik ben 3.5 kilo kwijt en nu aan de tweede cuisedag (9 dagen aanval gedaan)
  Ik ben erg fit en heb weer zin in alles echter ben ik gewend elke dag van een paar wijntjes te genieten nu is mijn vraag wat dus niet in het boek staat kan er in de cruisefase GEEN alcohol gebruikt worden geen wit wijntje of cherry of iets anders. ik vind het zo ongezellig thuis en op restaurant. Stel dat ik 6 maanden doe over mijn 20 kilo overgewicht dan vind ik dit zeeeer lang. Wie weet een antwoord???

 9. hallo allen!
  Fijn dat het diieet zo goed werkt!! is er al iemand verder? en mag je idd af en toe wijn in de 2e fase?lijkt mij wel als hij uit frankrijk komt??
  jesse wil je mij helpen: kun je dit dieet ook vega doen?? ik durf niet zelf te experimenteren.. pleasse vertel me meer..kan het met vleesvervangers/paddestoelen etc?

 10. Hallo allen.

  4.3 kilo in 14 dagen niet slecht, eet de gehele dag kip, gerookte vissoorten zoals forel, makreel, surimi als tussendoortje, hollandese nieuwe etc.
  Veel thee en water en magere kwark met haverzemelen. Ben nu met de vijf dagen eiwit bezig maar ga dan over op 1 op 1. Ben zo overtuigd van deze methode de energie die ik heb is onbeschrijfelijk eindelijk mijn huis eens schoon ha ha maar nu heb ik me een droge sherry genomen moet kunnen eentje. Ben echt benieuwd hoe lang de eerste 10 kilo duren maar dan heb ik er dan nog 10 te gaan. Loop eindelijk al 18 jaar met overgewicht en dan zeggen ze dat past bij jouw en van die onzin. Nee op alle koeken,gebak, friet en vetmakers we hebben genoeg gezonde lekkere spullen op de markt!!!!!!!!!! ehu wereld.

 11. Er worden zeer goede resultaten behaald met het Dukan dieet! Blijf zo door gaan mensen

 12. I love it!!!!

 13. Het is fantastisch!!!
  Woensdag 16 februari begonnen en vanmorgen (18 februari) al 2,3 kg. kwijt!!!

  Dit ga ik volhouden!

 14. Zijn er ook mensen die dit dieet inmiddels hebben afgerond hebben?
  Ben erg benieuwt naar de resultaten op de lange termijn….
  Groetjes Carla

 15. Ik hoorde ergens dat je bij dit dieet ook het koolhydraatvrije brood van AH mag eten… Weet iemand of dat klopt? Ik ben wel erg gehecht aan mijn boterhammetjes…

 16. Ben nu 6 dagen bezig en al 5 kilo kwijt , yippie !!!!!!! .
  weet iemand of je straks in de tweede fase af en toe een rood wijntje mag?
  moet nog 4 dagen fase 1 en ga dan over op fase 2 , lekker cruisen , hahaha.
  wat absoluut geweldig is met dit dieet , energie , echt heel veel energie die vrijkomt .
  super dieet .

 17. Niet zo slim, maar heb mijn dieet boek even uitgeleend aan een kennis.
  Nu weet ik de 100 dingen lijst niet meer en ik wil weten welke groentes je ook alweer allemaal mag eten tijdens de 2e fase. Wil iemand mij dat misschien laten weten?

  Alvast bedankt! Groet

 18. Ik ben ook begonnen met het Dukan dieet. Ik vind het geweldig en ik heb eindelijk een dieet gevonden wat bij me past!

 19. Ik ben 10 kilo afgevallen in 3 maanden. Had sneller kunnen gaan maar ik heb rode wijn gedronken en heel veel dukan/chocoladetaart gegeten 🙂

  Drie maanden is natuurlijk ook niet slecht!

  Heb ook kokos-olie gebruikt wat veel beter/gezonder is, ipv paraffine.

  Dukan is niet echt geschikt voor vegetarische mensen, tenzij ze die tekorten weten aan te vullen op een andere manier.

  Mijn Mening/Ervaring:

  Pluspunten: snelle gewichtsafname, plaatselijk afvallen (waar vet zit), energie, fit,

  Minpunten: verlies van spiermassa, broze nagels, veel in de keuken staan (als je echt gevarieerd wil eten), slechte stoelgang (vooral in het begin, 1e fase)

 20. In 5 dagen -3 kilo

 21. mag je gerookte zalm eten en hellebout?

Geef een reactie