Personal Trainer Jesse beantwoord je vragen

Je hebt vast aan de rechterkant van deze pagina het plaatje zien staan: “Vraag het Personal Trainer Jesse“. In deze blog beantwoord ik de drie vragen die afgelopen week zijn gesteld.

De eerste vraag is van Anneloes: “Moet je wel of niet voor het sporten eten en wat moet je eten? Moet je juist wel of geen koolhydraten eten?”
Het antwoord op deze vraag hangt af van je doelstelling. Wil je vet verbranden dan raad ik je sowieso aan geen koolhydraten te eten en als je ze eet, eet ze dan juist NA je training. Zo gebruikt je lichaam deze koolhydraten direct om je glycogeen (suiker) voorraden in je spieren en lever weer aan te vullen en minimaliseer je de kans dat ze als vetten worden opgeslagen.

Daarbij raad ik je aan om wanneer je gaat sporten om tot 1,5u voor de training geen (zware) maaltijden meer te nuttigen. Eet in plaats daarvan iets kleins, bijvoorbeeld een handje noten.

Het idee dat je voor de training koolhydraatrijk moet eten komt vanuit de visie dat je de suikers nodig hebt om een goede training te kunnen doen. Tot op zekere hoogte klopt dat, maar wanneer je primaire doelstelling is om lichaamsvet te verminderen dan ga je dat doel niet bereiken als je koolhydraten eet. Is je doel uitsluitend het verbeteren van (sport)prestaties en is je vetpercentage niet interessant, eet dan gerust iets koolhydraatrijks tot 1,5u voor de training.

De tweede vraag komt van Christa: “Ik ben 6 kilo aangekomen nadat ik ben gestopt met roken. Ik sport zes dagen per week en drie uur per dag, maar ik val niet af, wat moet ik doen?”

Een hele prestatie dat je bent gestopt met roken Christa, gefeliciteerd! Wat je training betreft raad ik je aan dit te doen:
a) Ga 6 keer per week 1 uur sporten ipv 6 keer per week 3 uur. Als je een training 3 uur lang kunt volhouden is de intensiteit veel te laag om er uberhaupt resultaat van te zien (en dus ook om vet verbranding te bereiken).
b) Ga met drie verschillende trainingsschema’s trainen omdat als je in een week te vaak hetzelfde schema doet (vaker dan 2x) je lichaam onvoldoende gelegenheid krijgt om goed te herstellen.
c) Doe maximaal 1 van de 3 trainingen een hoge intensiteit interval training (en zeker GEEN lange, langzame cardiotraining (fietsen/lopen). Doe de andere twee trainingen (van de drie) krachttraining. In een week mag je dan dus 1 tot 2x een hoge intensiteit interval training doen (bv sprinten) en 4 tot 5 keer een krachttraining, waarbij je alle spiergroepen van je lichaam verdeelt over drie trainingen.

Doe dus meer krachttraining in plaats van cardiotraining. Daarnaast moet je uiteraard ook je voeding goed gaan aanpassen. De trainingen en het voedingsprogramma (e-book voeding die je slank maakt) van strakkebuikspieren.nl zijn zeer geschikt.

De derde vraag komt van Ines. Haar vraag is of het doen van een aantal oefeningen thuis en trainingen op een trilplaat en crosstrainer voldoende zijn om buikvet te verbranden. Nou Ines, ik zou natuurlijk heel graag zeggen dat dit voldoende is, maar als je een heel eerlijk antwoord wilt dan gaat dit naar mijn ervaring niet voldoende zijn om daadwekelijk vet te verbranden. Ik zou dit onderstaande principe hanteren als je thuis gaat trainen:

Doe 3 tot 4x per week, thuis, spierversterkende oefeningen op hoge intensiteit, waarbij je ervaart dat je spieren ‘verzuren’ (zwaarder worden, beginnen te trillen). Zorg daarbij dat je jouw voedingspatroon optimaliseert. Deze combinatie is wat je nodig hebt om vet te verbranden. Eventueel mag je 1x een hoge intensiteit interval training doen (sprinten), net zoals ik Christa aanraadde. Ik zou daarbij ook jou aanraden om het Strakkebuikspieren Thuisfitness Programma te volgen. Dit geeft je een totaalplan om vet te gaan verbranden. Dit is het beste advies wat ik je op deze manier, met deze blog, kan geven.

Dat waren alle vragen en antwoorden voor nu!

Heb je nog vragen? Vraag het Personal Trainer Jesse!

Tot binnenkort en succes met trainen!

Share:

1 comment

  1. Ik heb nog nooit de trilpaat gebruikt en ik sta er ook nog steeds heel sceptisch tegenover – zoals die elektroden die je spieren opspannen (en dat laatste kan wel eens pijn doen op max niveau, I know). Zeker nadat ik enkele geruchten over de trilplaat las; dat de cijfers/resultaten ‘vervalst’ waren over die trilplaat, om het commercieel aantrekkelijk te kunnen maken. Het zal wel ergens een effect hebben – waarschijnlijk de core spieren – maar niet zo geweldig veel. Alles blijft een semi-statisch gebeuren, je neemt een positie aan en blijft daar even op trillen, niet? Je voelt het, de spier wordt aangesproken, maar je beweegt niet… in het begin zal je wel effe zweten, maar bon. ‘t Is een persoonlijke mening natuurlijk 🙂

    In het echte leven sta je ook nergens op te bibberen. Zie je je al vibreren terwijl je wacht op de metro, je auto kuist, het huis dweilt, … ? Ik niet 🙂 Krachtoefeningen, zoals bijvoorbeeld squatten & deadlift daarentegen, hebben veel meer overdracht naar alledaagse zaken. Iedereen bukt zich dagelijks wel eens om iets op te nemen of om de schoenen uit te doen. Of wat dacht je van een oefening zoals push/press van een gewicht boven het hoofd? Iedereen neemt wel eens iets uit een hoge kast, en met zwakke schouders en lats vraag je om problemen als het om zware voorwerpen gaat.

    Ik wil maar zeggen dat het krachttraining, in combinatie met cardio, meer voordelen heeft dan enkel vetverlies zoals een verkleinde kans op blessures, je hebt minder moeite om samen met de kinderen te rollebollen, de boodschappen te dragen

Geef een reactie