Stevia van Douwe Egberts: Protestactie door Foodwatch

Zoals gebruikelijk heeft Foodwatch ook dit jaar weer het Gouden Windei uitgedeeld, voor het meest misleidende product van 2013.  Deze keer viel de eer ten deel aan Douwe Egberts (DE), die Natrena Stevia Kristalpoeder produceert waar slechts 3% stevia in zit. Helaas wilde DE het Gouden Windei in oktober niet in ontvangst nemen, maar beloofde wel naar hun boze consumenten te luisteren. Omdat ‘s lands grootste koffiebrander vervolgens niets meer van zich liet horen en gewoon doorging met de verkoop van dit misleidende product heeft Foodwatch besloten een protestmailactie te organiseren. Ben jij het ook niet eens met de misleidende manier waarop DE stevia verkoopt, doe dan ook mee aan deze actie en stuur een protestmail!

natrena steviaNu stevia officieel is goedgekeurd door de EU en steeds meer levensmiddelenbedrijven ontdekken wat de voordelen zijn van deze natuurlijke suikervrije zoetstof, die ook een ideaal alternatief is voor omstreden kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, kon DE niet achterblijven en bracht zelf stevia op de markt. Echter, de stevia van DE bestaat slechts uit 3% stevia, de overige 97% is maltodextrine, een goedkoop en zoet vulmiddel gemaakt van zetmeel. Desalniettemin durft DE met grote letters ‘Stevia’ op de verpakking te zetten, en de verhouding van de ingrediënten niet te vermelden. Dat is regelrechte misleiding vindt Foodwatch, en ook de consumenten deelden die mening en stemden in oktober grote getalen voor DE als winnaar voor het Gouden Windei 2013.

DE kon de prijs van Foodwatch niet waarderen en wilde het Gouden Windei in oktober niet in ontvangst nemen, maar beloofde de productinformatie wel te verbeteren. Vervolgens gebeurde er echter helemaal niets en ging DE gewoon door met de verkoop van het misleidende steviaproduct, waar slechts 1,35 gram stevia in zit maar waar je wel € 3,79 voor betaalt (in superfoodwinkels betaal je voor diezelfde hoeveelheid stevia ca. € 0,30). Daarom is Foodwatch op 20 december een emailactie gestart, waarin DE wordt gevraagd de productinformatie op hun potjes stevia alsnog zo snel mogelijk aan te passen. De emailactie heeft DE direct wakker geschud, want diezelfde dag nog lieten zij weten de verpakking van hun stevia aan te passen. Toch heeft het nog steeds zin om mee te doen met de emailactie, want op die manier laat jij weten dat jij als consument niet misleid wil worden! Klik hier om mee te doen met de emailactie van Foodwatch.

 

 

Share:

Geef een reactie