Zijn Nederlandse wetenschappers krankzinnig volgens Einstein z’n definitie? Een betoog over Voedingsmythes, gezonde voeding en wat er in Nederland aan de hand is

Wat is er in hemelsnaam aan de hand in Nederland?

Sinds ik in 2009 ben begonnen met bloggen is er zoveel verbeterd in Nederland.

We zijn veel bewuster over voeding, over gezondheid. We laten bewerkte, gefabriceerde “voeding” meer en meer staan.

We hebben een “superfood hype” gehad en die verdween weer, maar in ieder geval gingen we allemaal een stuk gezonder eten.

Ondanks dat, eet slechts 26% van de Nederlanders voldoende fruit en 28% van de Nederlanders
eet voldoende groente (als je 200g groente en 2 stuks fruit voldoende zou vinden) (Bron: CBS april 2015).

Het is een enorme sprong vooruit dat we groene smoothies gingen drinken, zou je zeggen.
Eindelijk een manier om gemakkelijk je groente en fruit binnen te krijgen. Daar zijn we toch alleen maar bij gebaat, toch?

Maar het voedingscentrum ging er tegenin, want een smoothie “maakt de structuur kapot”, dus blijft er minder van de voedingswaarde over, zeiden ze.

Maakt het instituut dat zelf herhaaldelijk het argument “het is niet wetenschappelijk bewezen” heeft gebruikt, nu zelf gebruik van een niet-wetenschappelijk argument? En wat is überhaupt de reden achter dit negatieve advies omtrent groene smoothies, terwijl die zo’n goede rol zouden kunnen spelen in het oplossen van het probleem: dat 75% van alle Nederlanders te weinig groente en fruit eten? Mocht het wel bewezen zijn dat de voedingswaarde door blenden achteruit gaat, dan verwelkom ik graag de bron, Voedingscentrum. Ik sta open mijn eigen adviezen te heroverwegen indien dat nodig is.

Gezondheidshype = allemaal onzin

Volgens de “wetenschappers” zou de “gezondheid-hype” “allemaal onzin” zijn.

Het is zo Nederlands om te denken: “doe mij maar gewoon een bord aardappels met groente”. En daar is totaal niets mis mee (ik eet dat zelf ook). Maar tegelijkertijd eten we meer bewerkte voeding dan ooit (subjectief beoordeeld op basis van hoeveel bewerkte voeding in de schappen van de supermarkten liggen) en hebben we ook meer klachten dan ooit.

Er lijden steeds meer mensen aan diabetes in Nederland. CBS: “In 2001 gaf 2,8 procent van de bevolking aan diabetes te hebben. De toename komt vrijwel geheel door een toename in het aandeel mensen met diabetes type 2.” (Bron CBS). En dat is een levensstijl aandoening die vooral ontstaat door een te suikerrijk voedingspatroon en waar de symptomen ook heel goed van kunnen verminderen met een beter voedingspatroon.

Ook de hoeveelheid mensen met overgewicht stijgt gestaag in Nederland. CBS: “In 2009/2011 hebben zo’n 6,5 miljoen mensen in ons land matig of ernstig overgewicht. Dat komt neer op een aandeel van 41 procent. Dat is veel meer dan begin jaren tachtig, toen 27 procent te zwaar was (Bron: CBS).

Steeds meer mensen krijgen kanker in Nederland. In 1990 waren dit 57143 mensen. In 2015 is dit getal bijna verdubbeld, en kregen 104988 mensen kanker (Bron: Cijfersoverkanker.nl).

Wetenschappers zeggen dat we meer ziektes hebben omdat we ouder worden.

Mijn mening: Wat een onzin.

Er zijn plaatsen in de wereld waar mensen veel ouder worden dan wij en die ziektes niet krijgen, zoals Ikaria in Griekenland.

Iedere dag komen er cliënten bij ons die moe zijn, alles hebben geprobeerd om af te vallen (en het lukt maar niet), buikklachten hebben, huidklachten hebben of andere klachten.

Ze weten niet hoe ze dit moeten oplossen.

De huisarts weet het niet.

En de diëtist waar ze zijn geweest wist het ook niet.

We zien bij hun tekorten aan voedingsstoffen, disbalansen in de darmflora, hormonale disbalansen.

Maar dat is allemaal “hype”, volgens de wetenschappers. Het zijn “voedingsmythes”.

In mijn ogen is zeggen dat gezond leven “alleen maar een hype” is, hetzelfde als zeggen dat nieuwe medische technologieën “allemaal onzin” zijn.

Ze zijn er om mensen te helpen.

Immers, we hoeven niet anders te gaan eten als we geen klachten hebben.

Er is geen behoefte aan een ander voedingspatroon als het oude voedingspatroon goed is.

Blijkbaar voelen we ons niet goed. Blijkbaar zijn we moe. Ontevreden over ons lijf. En hebben we behoefte aan onze gezondheid terug te krijgen.

Zoeken naar een gezonder voedingspatroon is een behoefte die ontstaat doordat we klachten hebben.

En dan zeggen de experts dat je “gewoon” moet blijven eten en hetzelfde moet blijven doen?

“Je bent moe? Je hebt constant hoofdpijn? Je hebt buikklachten? En je bent te zwaar? Gewoon “normaal” blijven eten. Het is niet bewezen dat dit aan je voeding ligt. Gewoon de schijf van vijf volgen.”

Einstein’s definitie van krankzinnigheid was: “Krankzinnigheid is hetzelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten”.

“Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.”
Albert Einstein

Zijn daarmee alle anti-gezonde-voeding wetenschappers, volgens de definitie van Einstein althans, krankzinnig?

Zeggen dat “Superfoods” onzin zijn, is zeggen dat onze eigen groentes in Nederland onzin zijn.

Boerenkool is een superfood. Broccoli is een superfood.

Je hoeft van mij geen chia zaden te eten.

Maar chia zaden eten is wel degelijk een heel goed idee als je een omega-3 tekort hebt, zoals veel mensen in Nederland hebben. Chia zaden verhogen in ieder geval je ALA omega 3 vetten in je bloed.

En zeegroentes eten is wel degelijk een goed idee als je een jodium tekort hebt, zoals zo’n 37,% van alle Nederlanders hebben (bron: WHO rapport “Iodine deficiency in Europe, A continuing public health problem”, 2007).

En dan zeggen de “wetenschappers” dat we gewoon een boterham moeten eten?

Ik wil mensen helpen. Mijn team wil mensen helpen. En dat doen we al jaren. 145.000 volgers op onze nieuwsbrief en 500.000 bezoekers per maand krijg je niet per toeval.

Waar het over gaat is gezond zijn.

Fit zijn.

Ik wil voor mezelf de beste gezondheid hebben die ik potentieel kan hebben.

Ik wil dat andere mensen hun gezondheid terug krijgen. Goed in hun vel zitten. Je kunt je zoveel beter voelen dan nu. Sommige doodsoorzaken kan je niet voorkomen. Maar je kunt een hele hoop doen om je risico op talloze ziektes, drastisch te verlagen. En in de tussentijd een veel hogere kwaliteit van leven hebben.

Ik wil ten volle genieten van m’n leven, oud worden, een verschil maken en deze wereld beter achterlaten dan voordat ik er kwam.

Maar ik raak door de war.

Ik raak door de war van het feit dat een groepje geweldige mensen in Nederland alles doet om Nederland gezonder te maken, iets waar zoveel mensen reeds mee geholpen zijn, maar dat zij telkens weer te niet worden gedaan onder mom van “het is niet wetenschappelijk bewezen”. Waarom? Wat is het doel?

Mijn team, ikzelf en een klein groepje andere deskundigen werken om mensen te helpen. Een boodschap over te brengen. Te laten zien hoe je als je te zwaar bent, klachten hebt, moe bent, een stuk gezonder kunt zijn. Hoe je jouw gezondheid terug kan krijgen. Het gaat, in ieder geval voor mij, over mensen helpen.

Want er is een hele hoop meer wetenschappelijk bewezen dan dat “zij” (de “wetenschappers”) zeggen. En er zijn een hoop adviezen die het waard zijn gegeven te worden, omdat de praktijkresultaten er zijn. En die zouden meer wetenschappelijk mogen worden onderzocht.

Mensen zoals Richard de Leth, Albert Sonnevelt, Ralph Moorman, Amber Albarda, Juglen Zwaan, Mitchel van Duuren, Dr. Gert Schuitemaker, Henk Fransen en talloze anderen steken iedere dag hun hart in het maken van een verschil in het leven van een ander.

En daar ben ik zo trots op.

Maar met alle focus op: “Voedingsmythes”, op “niet wetenschappelijk bewezen”, op “onzin”, de focus die we in Nederland hebben gekregen, zijn we in mijn ogen één ding chronisch vergeten: de mensen waar het om draait. De mensen die staan te schreeuwen om hulp omdat ze zich niet goed voelen.

Wie is er gebaat bij te horen “dat is onzin”, “dat moet je niet doen”. Het gaat over mensen helpen. Over het gemakkelijker voor hen maken. Ze te helpen gezonder te zijn. Ze te helpen, vanuit het stadium waarin ze nu zitten, een stap vooruit te zetten.

Leiden gaat over andere mensen helpen groeien. Ze te helpen de beste versie van zichzelf te zijn. Van binnen, van buiten. Zowel fysiek als mentaal.

Ik vraag je niet het te doen zoals ik het doe. Ik vraag je niet te eten zoals ik eet.

Ik vraag je te werken vanuit je hart. Focus op bijdragen. Focus op gemakkelijker maken, niet op moeilijker maken.

Ik wil dat je weet dat ik jouw mening waardeer. En te begrijpen dat op de momenten dat je voelt dat ik dat niet doe, dit niet gaat over dat ik jou en je mening niet waardeer, maar dat ik zoekende ben naar het balans tussen een ander waarderen en te leiden door achter mijn eigen standpunten te staan.

Ik vraag je open te staan, niet met oogkleppen op trachten je gelijk te krijgen. Zoals ik ook mezelf zal corrigeren als ik fout zit. Wijs me op en vergeef me voor de momenten dat ik er zelf naast zat, ik zal m’n best doen te leren.

Ik vraag je om te blijven geven zonder terug te vragen.

Ik vraag je te focussen op liefde en niet op angst of haat.

Een ander afbreken dient tijdelijk voor ons eigen ego, maar niet voor de wereld.

Ik vraag je te focussen op de vragen:

 • “hoe kunnen we mensen helpen genezen”.
 • “Hoe kunnen we hun leven beter maken”.
 • “Hoe kunnen we de aarde mooier achterlaten dan dat hij was voordat wij er waren”.

Want uiteindelijk zijn we allemaal één. We willen allemaal gezond zijn. Gelukkig zijn. We willen houden van anderen en we willen dat er van ons gehouden wordt. We delen één planeet. Eén zon. En belangrijker dan ons leven nu is het leven van onze kinderen en onze kleinkinderen na ons. We doen dit niet slechts voor onszelf, maar ook voor hen.

Laat je horen. Deel je visie met me. Ik hoor graag je reactie.

Share:

52 comments

 1. Goed stuk! Zo met je eens Jesse, ik vind t ook onbegrijpelijk dat ‘de wetenschappers’ nog steeds zo denken! 🙁

  Ik heb zelf de transformatie ervaren van een ongezond lijf naar een gezond gevoel waarbij ik super blij was en mij enorm goed voelde (en ben helaas ook weer terug naar dat ongezond leven gegaan). Sinds 2 maanden heb ik de draad weer opgepakt en zie ik opnieuw hoeveel beter ik mij in een korte tijd voel door alleen mijn voeding te veranderen. Dit zegt voor mij alles en ik weet voor mijzelf heel goed wie en wat ik geloof als t gaat om voedingsadviezen. En dat is zeker niet het Voedingscentrum…

 2. Het gaat de “wetenschappers” niet om onze gezondheid Jesse. Maar om geld. Daar draait het allemaal om in deze wereld. Ik begrijp dat je hier verstoord door bent. Het is moeilijk te accepteren. Maar dankzij jouw adviezen heb ik voor het eerst in 30 jaar geen pijnlijke opgeblazen buik meer en krijg ik weer energie. En ik ben nog steeds lerende. Ga door op de ingeslagen weg. Het aantal mensen dat je adviezen volgt zegt genoeg. Geen betere manier om alle lobbyisten te weerstaan dan te laten zien dat dat wat jij en de anderen zeggen resultaten oplevert. In the end is dat alles wat telt.

 3. Mooi geschreven Jesse!

 4. Gelukkig heb je véél mee-vechters!!! Zelf ben ik in opleiding bij Carola van Bemmelen van de Sugarchallenge, die naar mijn mening zéker ook in jouw rijtje mensen thuis hoort. Alle deelnemers aan de opleiding denken er net als jij over en met z’n allen gaan we door om deze boodschap en adviezen te verspreiden. Zoals je ook al zegt: de resultaten spreken voor zichzelf.

 5. Hallo Jesse, erger je niet, maar sta er boven. Je weet voor jezelf dat je goed bezig bent. Je krijgt zoveel “Dank je wel,Jesse” te horen van al die mensen die jouw raad opvolgen en allemaal goede resultaten behalen. Dat is bewijs genoeg, toch?

 6. Zo waar! Wat ik ook niet snap is dat ze de bewezen slechte voeding niet verbieden in produkten. Neem als voorbeeld suiker dat zit bijna overal in! Er zij genoeg gezonde alternatieven om iets te zoeten. Als het dan toch allemaal om geld draait.., deze maatregel op zich zou alleen al een hoop ziektekosten schelen.

 7. Zo is het, Jesse, amen!
  Dank je wel dat je dit laat horen na het uitkomen van het boek van meneer Katan.
  Heeft die man gewoo aandacht nodig of heeft hij een flinke zak Judaspenningen gekregen van het Voedingscentrum of Unilever? Want stel dat het niet over een hype gaat, maar over waarheid. Dan zullen ze op een aantal kantoorstoelen toch een beetje zenuwachtig zitten te wiebelen. Al die schappen in de supermarkten waaraan voorbij gelopen zal worden, allerlei medicijnen die niet meer nodig zullen zijn….
  Ik krijg spontaan zin in mijn groene smoothie, met boerenkool 😉 Proost! Of eigenlijk: op je gezondheid!

 8. Lieve Jesse,

  Fijn dat je de gezonheid van onze medeburgers zo verdedigt, maar vergeet niet dat mensen met een wíl om gezond te zijn en een wíl om de wereld mooier, gezonder en schoner te maken zich echt niet laten piepelen door zogenaamde wetenschappers die niets anders doen dan opkomen voor het bedrijf waardoor ze betaald worden en bang zijn hun geloofwaardigheid te verliezen. Dat zal altijd zo blijven. Heb vertrouwen in het proces dat gaande is; het gaat langzaam, maar het gaat door. Alles wordt beter en een van de opstarters van deze ontwikkeling in Nederland ben jij. Ben trots, geef niet op. Dank voor jouw aandeel in mijn gezondheid!

 9. lieve Jesse, wat een geloofsbrief geef je af! Chapeau!
  ‘Wetenschappelijk bewezen’ is het nieuwe geloof. En inderdaad, zo gemoeid met geld, vermeende zekerheid, dus angst! Jaren geleden heb ik mijn succesvolle paramedische praktijk opgezegd vanwege dezelfde claim om wetenschappelijk bewezen ‘evidence based’ behandelingen wel of vooral niet te doen, terwijl ik dagelijks in de praktijk huilende en dankbare mensen had die eindelijk een oor, een hart, een handreiking vonden waarmee ze, na eindeloos heen en weer gestuurd te zijn, rust vonden. Konden groeien en ontwikkelen.
  Gezondheidszorg in NL gaat om geld, daar was ik 25 jaar geleden al achter. Dus: verspil geen energie aan strijd tegen tegenstanders, maar vertrouw op jouw missie, boodschap en vooral: toepassingen. Blijf getuigen ipv willen overtuigen. Jij laat het niet alleen bij woorden, je geeft ook handvatten. En ieder die deze serieus aanpakt, kan getuigen: ‘ja, ik zie, merk, voel het verschil!’ Weet je gesteund!!

 10. Heel mooi geschreven Jesse en ook ik ben blij met mensen zoals Ralph Moorman; Alexander Olislagers; Carola van Bemmelen enz. Vandaag heb ik de laatste van 9 documentaires bekeken van The Truth about Cancer, waarin heel veel over voeding verteld word en de grote succesen die daarmee behaald worden. Wonderen volgens velen. De genezen kankerpatienten vertellen hun verhalen en die gaan heel vaak over een radicale ommekeer in hun voedingspatroon 🙂 Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn voeding aldus Hippocrates. Alle mooie initiatieven voor b.v KIKA en KWF leveren veel geld op waarvan vervolgens bijna niets of misschien wel helemaal niets naar onderzoek op voedingsgebied gaat. Het grootste deel verdwijnt in de zakken van de farmaceutisch en voedingsindustrie 🙁 Toch is er veel dat nu aan het licht komt door al die mooie mensen zoals jij, die het goede willen voor iedereen. 🙂 Hier in de buurt zien we mensen, die met passie werken op hun biologische/ ecologische boerderij, waarbij binnenkort een biotel geopend word. Zo veel bewondering voor al die mensen die met passie werken aan de gezondheid van mens en dier. Zuivere integere wetenschappers hebben we nodig. Onze eigen ervaringen delen is ook mooi en samen maken we het verschil 🙂

 11. Goh Jesse ik krijg tranen in mijn ogen als ik jou stuk lees
  Zo uit het hart!
  Ik ben ook een van die mensen die na maanden in ziekenhuizen gelegen te hebben dik geworden is van dat eten daar
  Tegen de lamp loop bij artsen en diëtisten
  Hoe moeilijk het is om alles weer in balans te krijgen.
  God wat hebben we jullie hard nodig
  En laten we zoveel mogenlijk elkaar steunen.
  En door gaan op deze weg
  En Ja zo kunnen we wat betekenen voor deze wereld

 12. Ik sluit me aan bij bovenstaande reacties. Ik las net een artikel over een oncoloog die geen onderzoek mag doen naar het gebruik van kurkuma in strijd tegen alvleeskanker. Kurkuma werkt beter dan chemokuren, maar ja er is dan niet zo veel geld te verdienen!
  Laten we ons niet ontmoedigen door deze berichten.
  Er zijn teveel goede resultaten door het werk van de niet-wetenschappers!

 13. Ik ben zelf de stuurvrouw van mijn lichaam en daarom ben ik de enige die voelt wat wel of niet helpt om mijn lichaam gezond te maken/krijgen/houden. Ben al jaren vegetariër en neem ook al jaren geen zuivel, na een bioresonantie-test bleek dat zuivel en vlees ook niet goed werkten voor mijn lichaam. Tijdens een bloedonderzoek bleek tevens dat ik normale waardes had en geen tekorten. Ik heb dus geluisterd naar de signalen die mijn gevoel en innerlijk weten aangaven en ben daarin ook bevestigd. Een wetenschapper was nooit tot die conclusie gekomen en had mij juist het tegenovergestelde geadviseerd. Dit is geen pleidooi om het precies zoals ik te doen, ik hoop dat het bijdraagt om meer te luisteren naar de signalen van je lichaam, deze te onderzoeken en te analyseren, aan de slag te gaan met trauma’s uit het verleden en eerlijk en liefdevol te zijn tov jezelf. En test zelfs eens wat het met je doet als je je eetpatroon verandert, nadat de gifstoffen van geraffineerde suiker en bewerkt voedsel uit je systeem zijn, neemt de energie toe.

 14. In de laatst Women’s Health staat een vreselijk artikel over de ‘Ik-maak-alles-zelf-hype’. Het draait inderdaad enkel om geld. Ene hoogleraar levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel van de de Wageningen Universiteit neemt het op voor bewerkte producten en de levensmiddelenindustrie. Hij geeft aan dat bewerkte producten nog gezonder kunnen worden nl dat als tomaten verwerkt worden tot puree dat er dan meer lycopeen inzit! En ja als wij alles zelf gaan maken dan hoeft de industrie niks meer te doen en is die hogleraar niet meer zeker van zijn job. Gelukkig staat er een tabel bij in het artikel wat pure en onbewerkte, bewerkte producten, bewerkte ingrediënten en ultra-processed foods zijn.

 15. Wetenschap is Belangrijk. Voor aanhangers edoch tegenhangers. Gelukkig creëert wetenschap diepgang en beperkingen. Door de juiste interpretatie ervan zou het kunnen dat we waardevolle informatie ontketenen. Soms werkt het draagvlak verhogend voor verdieping van het onderwerp ervan. Wetenschap is fundamenteel: relatief. Als zelfs het hoogste niveau van wetenschap, alleen de data gebruikt van methodologische “theoretische” kwaliteit, waarin diverse uitkomstmaten vergeleken worden met de nog grotere diversiteit aan onderzoek-designs en uitkomstmaten, dan blijft er relativeringsvermogen nog over.

  Als de voedingsindustrie de interacties van voedingstoffen nou eens gaat beginnen te onderzoeken. Almede de biomedische diversiteit (hormonaal, comorbiditeiten, nevenpathologieen) van de consument klinisch relevant kan maken dan wordt de essentie pas écht enerverend!

  Tot die tijd blijft mijn overtuiging: doe wat je hart Vertegenwoordigd. Neem kennis, expertise, wetenschap, liefde en goede intenties als waardevol.
  Iedereen gecommitteerd aan dat geeft “gezonde voeding” voor ons bestaan.

  Met andere woorden: innovatie start bij een overtuiging en expert opinion.

  Jesse, je ontroerd me in je bericht. We dragen dezelfde behoefte uit. Liefde en waardering geven.

  Met genoegen en voldoening.

  Men die verwerpt en veroordeeld blijft zijn eigen rigide perspectief voeden en uitdragen. Veelal niet bewust van de (psycho-)sociaal-economische-maatschappelijke effecten ervan.

  Met andere woorden:
  Realiteit is relativiteit. Kennis, mening, ervaring en overtuiging is een paradigma. Júíst die essentie is mijn in ziens de mogelijke meerwaarde voor een ander die er toegankelijk voor is.
  Laat die meerwaarde er zijn in belang van de ontvanger. Afkeuren en doelbewust ontkrachten maakt meer kapot meer dan jouw, of een ander lief is.

  Media en verslaggevers: keep it real!
  “Listen to your oneanouther, their trying to tell you something”! Beaton et al. #its not yours, but their story!

  Jesse: een pracht stuk!

 16. Lieve Jesse,
  Het was in 1986 dat ik het eerste (Amerikaanse) boek in handen kreeg over suiker, dat het gif is. In Nederland was er nog niets over te vinden. In de jaren daarna heb ik de hele ‘gezonde eetbeweging’ zien groeien. Hopelijk heb ik daar mijn steentje aan bijgedragen. En nu de explosie, ineens is er de laatste jaren een ‘quantum leap’ aan de gang, overal zie ik mooie jonge mensen zoals jij opstaan en naar buiten treden. Besef je hoe groot dit is? En dat de tegenwerking die je voelt aangeeft ‘that you rocked the boat’! Het valt niet mee Jesse, dit begin, maar het laat zich niet meer stoppen. Er zijn zich nu teveel mensen bewust van wat er gebeurt, de bal rolt in volle vaart. Laat de tegenbeweging het maar proberen af te doen als een ‘hype’, ze voelen de bui al hangen. Ga door, je bent niet alleen. Zie elke tegendruk als een teken dat het tot de mensen doordringt!
  En je hebt een geweldig stuk geschreven!!

 17. Een prachtstuk Jesse
  Ga verder op je pad, voor je missie en laat je niet demotiveren. Er staan duizenden mensen achter je. De wetenschappers bakken er niet veel van en de industrie en aanverwanten hebben angst, zij voelen een bedreiging van diegenen die het wel goed menen en het zonder wetenschappelijk gezever heel ver schoppen.
  Sterkte en succes
  Josee

 18. Hallo Jesse,

  Ik volg je nog niet zo lang, maar je bijdragen zijn voor mij echt waardevol. Te laat ben ik me gaan verdiepen in gezonde voeding, of nee het is eigenlijk nooit te laat…

  Al een paar jaar slik ik medicatie tegen hoge bloeddruk en ik kreeg last van bijverschijnselen (ook niet wetenschappelijk bewezen). Mijn huisarts ontkende daarom dus ook dat het aan de medicatie lag. Sinds een paar maanden ben ik nu op mijn voeding/lifestyle aan het letten. Meer groente en fruit, geen suiker, veel water drinken en flink bewegen.

  In drie maanden tijd ben ik zo zeven kilo kwijtgeraakt, terwijl ik toch al niet dik was. Ik voel me prima, zit vol energie, en ik gebruik inmiddels nog maar 25% van mijn medicatie. Maar dat is natuurlijk allemaal niet wetenschappelijk bewezen.

  Ik raad iedereen aan om eens wat te lezen van/over Peter Gøtzsche; over de manier waarop big pharma de hele medische wereld in zijn greep houdt. Zoveel ‘wetenschappelijke artikelen’ zijn in werkelijkheid geschreven door big pharma, en de wetenschappers laten alleen voor veel geld hun naam gebruiken als auteur.

  Ik las het hierboven al : “Alles draait om geld! Heel veel geld!” en daarvoor moet alles aan de kant. Dat mensen ziek worden en zelfs sterven, doet niet terzake. Geld, dat is de enige drijfveer.

  Samengevat : We hebben te maken met een voedingsindustrie die niets te maken wil hebben met goede gezondheid. En we hebben een medische industrie die niets te maken wil hebben met goede voeding.

  Ik denk dat deze samenvatting goed weergeeft hoe de situatie in de wereld is. Gelukkig zijn er veel mensen als Jesse en zijn team. Ga zo door!

 19. Gelukkig zijn er mensen zoals jij Jesse.
  Blijf de roepende in de woestijn, daar kunnen we allemaal alleen maar “beter” van worden.

  Haal diep adem en blijf doorgaan. 😀

 20. Hallo Jesse,

  Ik volg jouw informatieve stukken al een poos en volg daarna ook andere bronnen, Rineke Dijkinga, Dr Moolenbroek bv en heb zelf een Naturopathie (FR) opleiding doorlopen; je hebt hartstikke gelijk en ondanks dat ik niet zo van de reacties ben (op internet) bij deze toch mijn steun! Het is ongeloofelijk wat er aan ontkrachtingen de wereld ingeslingerd worden door instanties waarvan je het tegenovergestelde zou mogen verwachten en niet alleen op het gebied van voeding, helaas is de pharmaceutische industrie hier ook een superster in. Ik hoop op veel steun voor jou en anderen in jouw vakgebied, een tegengolf en vooral hoop ik dat we allemaal gaan leren zelf na te denken ondanks alle invloeden die ons van alle kanten bestoken.

 21. Jesse, ik mis iets in je betoog of moet ik zeggen in je aanpak. Gewoon stelling nemen en man en paard noemen, die wel vrij spel hebben in de media. Met andere woorden het echte debat aangaan waardoor je in praat programma’s jouw filosofie en visie kan verdedigen en hun argumenten kan weerleggen. Ik mis het debat op TV over een onderwerp als dit en ik zie dat ook als een gemiste kans.

 22. Hey Jesse,

  Ik heb mij (zacht uitgedrukt) ook al vele malen verbaasd over de houding van de wetenschap. Volgens mij zijn ze totaal vergeten wat wetenschap van oorsprong inhoudt. Namelijk het aan willen tonen WAAROM en HOE iets werkt!

  De huidige houding van de wetenschap gaat er vanuit dat iets pas waar is als het bewezen is. Dat impliceert dat er dus niets was voor de wetenschap. Hoe kan de wetenschap dan zijn ontstaan? Juist doordat mensen nieuwsgierig waren naar hoe en waarom iets werkte dat men zag gebeuren. Voor anderen totaal niet belangrijk omdat ze er gewoon baad bij hebben.

  Al duizenden jaren worden kruiden gebruikt tegen allerlei kwalen. En ontelbaar veel mensen hebben daar baad bij gehad. Voor hen was en is het helemaal niet interessant of het wetenschappelijk bewezen is of niet. Zij voelen zich beter. De wetenschap zou zich juist moeten stellen: We zien dat een middel een effect resulteert en wij willen weten hoe dit werkt en hoe wij de werking vervolgens kunnen verbeteren. De vraag of het werkt is niet aan de orde. Want dat hebben alle mensen die er baad bij hebben wel bewezen. En als je het toch wetenschappelijk wilt bewijzen, maar dat niet lukt, moet je als wetenschapper niet stellen dat het niet werkt, maar dat je blijkbaar niet het juiste onderzoek hebt gedaan.

  In de loop der tijd zijn er vele middelen, methodes en mensen verketterd door de wetenschap. Jaren later blijken deze mensen toch gelijk te hebben gehad om dat nieuw onderzoek met nieuwe methoden, wel de werking heeft aan kunnen tonen.

  Een recent voorbeeld is de homeopathie, waarvan de wetenschappers altijd roepen dat dit niet kan werken. Recente onderzoeken hebben de werking wel bewezen, met als gevolg dat in Zwitersland homeopathie in het basispakket is opgenomen.

  Waar het volgens mij mis is gegaan is het geld sturend onderzoek. Vaak wordt geroepen, wie betaalt, bepaalt! En dat zal ook in veel gevallen opgaan (omdat gegevens gewoon worden achtergehouden of gemanipuleerd), maar al zou al het wetenschappelijk onderzoek objectief zijn, dan nog kun je niet alles bewijzen. Simpel weg omdat er nooit genoeg geld zal zijn om alles te onderzoeken. Terwijl nu (in onze maatschappij) juist alles wordt opgehangen aan de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek.

  Jesse, wat jij doet is mensen wakker maken voor hun eigen keuze en mensen weer na laten denken over wat ze doen (of juist niet). En daar is wetenschappelijk onderzoek niet voor nodig. Wel handig om te kunnen onderbouwen. Maar niet nodig, omdat de praktijk in de vorm van alle positieve ervaringen laat zien dat het effect heeft.

  En dat brengt mij bij het tegeltje dat bij onze veearts aan de muur hing:

  Liever onwetenschappelijk gezond dan wetenschappelijk ziek!

  En geldt dat in principe niet voor ons allemaal?!

  Plezier voor Mens en Dier!
  Bert Tijhoff

 23. Blijf aan de weg timmeren en ontmoedig je niet.

  Mooi artikel.

 24. Lees hoofdstuk 4 en 5 van het boek ‘Kokosnoot geneest’ van Bruce Fife (vertaald in het Nederlands). De wetenschap komt er steeds weer achter dat hun onderzoeken naar gezondheidseffecten veel te snel als ‘waarheid’ naar buiten worden gebracht en dat er na meer onderzoek heel andere conclusies moeten worden getrokken.

  Het blijft raadselachtig dat zo’n beetje alle gezonde voedingsmiddelen (eieren, bladgroenten, kokosvet/roomboter) door de wetenschappers de laatste decennia als ‘slecht’ zijn bestempeld en dat de funeste invloed van (vooral geraffineerde) suiker op lichaamsprocessen nauwelijks aandacht krijgt.

  Het boek ‘Genees Tandbederf’ van Ramiel Nagel is ook zeer het lezen waard. Volwaardige voeding is het belangrijkste voor gezonde tanden bleek al in de 17de eeuw uit onderzoeken. Dat wij denken dat het de bacteriën, zuren e.d. in onze mond zijn die voor tandbederf zorgen komt door ‘een besluit’ dat een groep wetenschappers in 1940 heeft genomen over het interpreteren van een onderzoek van dr. Miller (zie blz 11 t/m 14 van het boek Genees Tandbederf)

 25. Dag Jesse,

  Reeds jaren volg ik je raad op in verband met vitaminen en mineralen.

  Je hoeft geen dokter te zijn om mensen te helpen.Ook niet om je mening te uiten over eet-en leef gewoonten,of om te begrijpen dat genoeg voedingssupplementen nodig zijn voor onze gezondheid.Sinds ik veel méér vitaminen neem dan de aanbevolen dosis voel ik mij beter dan 25 jaar geleden.(ben nu 75 jaar)
  Uw raad en die van dokter Lenkey heb ik spijtig genoeg veel te laat ontdekt.
  Het zijn domme mensen die negatieve opmerkingen maken over echte helpers.
  Heel dankbaar,

  Wilfried,

 26. In mijn reactie moet 17de eeuw natuurlijke 19de eeuw zijn (1883 het onderzoek van dr. Miller, waarbij hij aantoonde dat sterke tanden geen last hadden van de zuren/bacterien)

 27. Hallo Jesse. Ik ben het eigenlijk helemaal met jou eens. Toen ik al jaren geleden, in 1982, naar mijn huisarts ging, toentertijd nog in Oldemarkt, met ik geef toe heel veel vage klachten, was zijn antwoord:”het is de weerslag van de borstvoeding, het zonnetje op de huid, en het zal wel weer over gaan”. Nou, als ik daar naar was blijven luisteren was ik hier niet meer geweest”. Nu ben ik ook al jaren bezig met shit te verwerken, met God en heel veel therapeuten erbij, want ook dát is een onderdeel om gezonder te worden, dat weet jij vast ook wel. Zeker om shit te verwerken, anders houden mensen het gezonde eten vaak niet vol, of krijgen vaak ook niet de juiste koers te volgen, ook wat het eten betreft, te pakken. Maar ik begrijp jou nogmaals heel erg goed, Jesse, wat jouw enorme frustraties betreft rondom de leugens omtrent voeding en niet gezondheid. Vroeger waren er nog wel wat dingen bekend rondom ziektes en tekorten in onze voeding. Met name Vit. C gebrek en scheurbuik. Vit. B gebrek en Beri Beri. Tekort en foliumzuur, tijdens een zwangerschap, kan gebreken geven aan ongeboren baby, met name een open ruggetje. Maar ik denk dat ook jij wel weet, dat er ooit een heel rijke familie is geweest, die heeft gemaakt, dat er een omslag is gekomen in de opleiding van artsen, zodat zij niet meer leren de oorzaak van ziektes en essentiële voedings tekorten. Reguliere artsen leren om te opereren en medicijnen te geven met erg vervelende en nare werkingen wat men dan “bijwerkingen” noemt.

 28. Lieve Jesse,

  Je hebt al zoveel mensen geholpen op weg naar een goede gezondheid en de club mensen die zich bewust met voeding bezighoudt blijft groeien, mede dankzij mensen zoals jij! Dank je, Jesse, ga zo door!

 29. Hoi Jesse,

  In de war raken, zoals je schrijft, dat is een term waar ik de laatste tijd mee worstel. Het lijkt wel of iedereen elkaar tegen spreekt (met betrekking tot voeding). Wat is nou eigenlijk wel juist vraagt de perfectionist in mij? Ik word moe van dat heen en weer geslinger… Luister naar je hart zeg je in je blog en ik denk dat dat ik dat advies aangrijp… Diep van binnen weten we allemaal wel wat nodig is om onze gezondheid terug te krijgen. Mooi dat je het citaat van Albert Einstein hebt ingevoegd. Gisteren (de 1e van de maand) aangegrepen om weer eens nee te gaan zeggen tegen alle suikers en ongezonde vetten die me op allerlei manieren, continue aangeboden worden. Fijn dat er een steeds groter wordende groep is die ook zo denkt. Dat motiveert!

 30. Wetenschap is NIET alles wetend.

  Wetenschap wordt betaald door de commercie en wiens brood men eet wiens woord men spreekt.

  Verder zijn patenten van diezelfde commercie DE winstmaker en natuurproducten kan je niet patenteren.

  Wat is de manier voor een directeur van big pharma om de winst ieder jaar te verhogen …. mensen ziek maken en ziek houden ….

  Hoe ze dat doen laat ik aan je eigen fantasie over ….

  Ziek zijn en blijven is big business en een (gesubsidieerde) werkgelegenheids maker van jewelste.

  Daarom zullen de zorgkosten onder het mom van ‘sociaal en rechtvaardig’ door de middenklasse betaald moeten worden … en nog veel verder stijgen.

  Wie daarvan profiteert mag je zelf bedenken.

 31. Lieve Jesse,
  Ach Jesse maak je niet druk jij weet toch dat “de wetenschap”het mis heeft jij bewijst dat toch met al die mensen die je adviezen opvolgen en zich beter en slanker in hun vel komen te zitten.
  En kijk eens hoeveel mensen je steunen wauw daar moet je toch van gaan glunderen.
  Ga zo door Jesse en doe wat je wilt gekletst wordt er toch.

 32. Hi Jesse, veel mensen houden vast aan dat wat ze weten en kennen. Maar langzaamaan komt er steeds meer bewustzijn en nieuwe inzichten waardoor velen hun oude overtuigingen (incl bijbehorende voedingspatronen) los laten. je bent een inspirerend voorbeeld en ik wil je bedanken voor alle informatie en inzichten (goed uitgelegd en ook onderbouwd) die altijd weer op passievolle wijze deelt met een ieder die wel open staat voor nieuwe inzichten! Hartelijke groet

 33. hoi Jesse,
  het is inderdaad om radeloos van te worden!
  laten we met elkaar de boodschap verspreiden over biologische groenten, goede vetten, grasgevoerd vlees en melk en superfoods en kruiden.
  laten we zelf het voorbeeld zijn hoe gezond, slank en energiek eruitziet.
  wanneer wij in de supermarkt de bewerkte en verpakte producten mijden, dan zullen de fabrikanten dat uiteindelijk voelen in hun portemonee.
  ga door met jouw goede werk en relax!

 34. Lieve Jesse,
  gelukkig mogen en kunnen we zelf nadenken, zelf ervaren en beleven en onze keuzes maken.
  door mijn ervaring weet hoe ik verder wil gaan in mijn leven. Ga door met je programma s en je advies. Zoals ook al in de voedselzandloper is te lezen : al die wetenschappelijk bewezen onzin is niet eens echt wetenschappelijk. ik begrijp je boosheid, gelukkig zijn er zoveel anderen die achter je ideeën staan.

  ik ben er in ieder geval heel erg blij mee.

 35. Hoi Jesse,
  Het lijkt erop alsof er een complot gaande is om alles wat gezond is een zwarte stempel te geven. Om de mensheid bewust ziek te laten worden. Als ik alleen al zie hoe wijdverspreid en alledaags kanker is, dan kun je toch alleen maar concluderen dat we toch iets fout doen. Zoveel mensen ziek terwijl voeding juist als medicijn gezien moet worden. De vraag is natuurlijk wie er hier allemaal van profiteert. Economische belangen hebben natuurlijk prioriteit.

 36. Dit zijn de laatste stuiptrekkingen van een falend systeem. Gezondheid wordt meer en meer iets van mensen zelf in plaats van opgelegd door instanties.
  Daartussen de orthomoleculaire geneeskunde die werkt vanuit de basis en oorzaak, alsook preventief en we komen er wel.
  Het is alleen nog de media die mensen op het verkeerde been zet met wetenschappers en artsen die zichzelf voor gek zetten door landelijk te uitten dat ze geen verstand hebben van de link tussen leefstijl en gezondheid. Beschamend!

 37. Ben het helemaal met je eens! De mensen die hebben geleerd voor dokter of dieetist hebben niks over voeding geleerd. Het is ongelooflijk dat dit in 2016 nog kan. Mijn bloedsuiker ging hoger en ik voelde mij niet goed en was uitgeput. Ik werd steeds dikker en was depri. De dokter zei dat alles goed was. Toen ben ik anders gaan eten en knapte op. Das toch erg!! Er lopen heeeeel veel mensen zoals ik rond die naar de dokter gaan en zonder iets verder moeten leven omdat de artsen geen advies hebben. Ben heel blij dat jullie het wel doen!!!

 38. Jesse, een top stuk heb je geschreven, je ziet aan alle reacties wat we eigenlijk met zijn allen bedoelen. De grote jongens maken de dienst uit om er zelf zoveel mogelijk aan te verdienen, en laten een paar zogenaamde wetenschappers want meer als zogenaamd zijn het niet een paar kreten horen om de massa ervan te overtuigen om vooral maar naar hun te luisteren, en het lichaam wat ze gekregen hebben maar slecht te verzorgen dan hebben ze wel weer medicijnen en allerlei andere middelen waar ze weer aan verdienen om het weer een beetje op te lappen. Het is vechten tegen de bierkaai.
  Maar gelukkig ben ik baas over eigen mond/lijf wat ik erin stop en hoe ik ermee omga. Ga vooral zo door, en laat je zeker niet ontmoedigen, door een paar dombo’s wie maar wat roepen.

 39. Er is al veel gezegd. Ja, het grote geld is een lastige opponent. Gewoon stug doorgaan. Er zijn al veel mensen die je overtuiging delen. Er moet me wel een ding van het hart. Wij zijn nederladers, geen amerkanen. Je boodschap moet dus laagdrempelig zijn. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Salades in een potje? Mwah… Dan haak ik af.
  Maar toch: hou vol, ga door, we gaan het met z’n allen winnen.

 40. Er komen steeds meer mensen die net als jij en de mensen die hier reageren en ik…die denken zijn zij nou gek of ik? Het is maar net waar je naar luistert …naar jezelf of naar die ander die op geld uit is. Ik was hier al een tijdje naar aan het kijken en was eerst verbaasd , toen boos ( wie denken zij wel dat ze zijn? ) en nu ga ik mijn eigen weg…laten we dat allemaal doen dan zullen ze ooit bakzeil moeten halen. (Liever vandaag dan morgen. ) Maar we zullen nog wel even geduld moeten hebben. Liefs van Ali.

 41. Dank je wel Jesse!

 42. Ik heb 20 jaar een praktijk gehad als klassiek homeopaat, ik weet dus wat vechten tegen de bierkaai is.
  Het is de lobby (lees maffia)van de voedings- en farmaceutische industrie die alles, wat anders is dan zij beweren, als “niet wetenschappelijk” bestempelen. Voor hen draait het alleen om geld, niet om mensen gezonder en beter te maken.
  Houd moed! Steeds meer mensen kiezen voor een gezondere en eerlijke leefwijze.

 43. Ahoy Jesse,
  Ik waardeer je oprechtheid. Dat je je kwetsbaarheid met ons wil delen verdient een pluim! Uiteindelijk zijn we allemaal uit dezelfde klei gevormd. We zijn mensen in vlees, bloed, hart en ziel.
  De frustratie waar je mee kampt is hier een logisch gevolg van. Ik ken die frustratie en noem haar Monsanto of dr. Katan. Soms neemt ze de gedaante van een suikerklontje aan om dan weer te veranderen in plastic zeesoep.
  Maar zodra ze dreigt te gaan woekeren, gaat de schaar erin! En de volgende keer zorg ik ervoor dat ze mij niet vindt!
  Neen, ik probeer liever geen tranen meer te verspillen aan die magnaten of aan wie maar ook die achter de schermen plant en beraamt.
  Gewoon rug rechtop en blik vooruit.
  De aanhouder wint…

 44. In tegenstelling tot wetenschappers heb JIJ wel een belang bij je praatjes. En mensen trappen er, zoals bij elke charlatan, weer zonder enige vorm van kritiek in.
  Bedankt voor de zoveelste druppel op de anti-intellectuele plaat.

 45. Het zijn niet de grote jongens die de dienst uitmaken, dat ben je zelf. Als jullie nou eens stoppen met alles in je bek te stoppen wat je tegenkomt, om vervolgens de industrie de schuld te geven van je dikke kop, dan zou dat al heel wat schelen. Je hoeft niet met elk taartje mee te doen en je hoeft ook niet elk weekend een zak chips en bier naar binnen te gooien. ‘Maar ik moet toch genieten’, prima, maar ga dan niet lopen klagen, verongelijkt tokkievolk. Het is je eigen domme rotschuld dat je te dik bent en ziek wordt. Elke supermarkt heeft schappen vol met groente en fruit, maar als je enige fruit Haribo met aardbeiensmaak is ben je bijvoorbaat kansloos.

 46. Jesse, laat je niet gek maken.
  Ga gewoon door en blijf geloven in jezelf.
  En ja….er is ook veel voedselonzinnigheid om ons heen.
  Dat mag ook worden gezegd.

 47. In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting. Dus mag je zeggen wat je wilt, zonder dat dit consequenties heeft. Ik heb meer mensen horen zeggen dat “wat het voedingscentrum beweert”, onzin is. Dus eigenlijk geven ze verkeerde voorlichting en door hun verkeerde voorlichting, Jesse, krijgen meer mensen kanker?! Dat is wat je feitelijk bewéért, tóch? Door het geraffineerde voedsel, toename van suiker, verkeerde vetten, enz, worden mensen ongezond en jij zégt dat op basis van wétenschappelijk onderzoek.
  Blijkbaar is er geen ruimte voor verschillende waarheden en zou hetgeen het voedingscentrum beweert, volgens jou, leugens zijn, of op zijn minst “onzin”. Wat zij beweren maakt jou boos.
  Dan heb ik een voorstel. Doe aan crowdfunding (of betaal uit eigen middelen) en begin een rechtszaak. Volgens jou heb je “de wetenschap” en daarmee het gelijk aan jouw kant. Je helpt daarmee in één keer het probleem van tafel voor de komende jaren. Hoe mooi is dat?
  Of zou het zo kunnen zijn dat er verschillende waarheden kunnen bestaan en zijn er zowel in het kamp van het voedingscentrum en in het kamp van Jesse “goedgelovige”mensen die afgaan op wat met overtuiging wordt beweerd en graag geloven dat “iets” waar is? . Als jij aan kunt tonen dat het voedingscentrum het bij het verkeerde eind heeft, nou dan Jesse, ga er voor zou ik zo zeggen!! Mijn eerste 10 euro heb je, want ik zou het dolgraag echt uitgezocht zien 😉

 48. Lieve Jesse, je bent terecht boos op de gevestigde voedingsindustrie. Helaas is de lobby bij de artsen en diëtisten zo groot, dat het (nog) niet zo goed lukt om daardoorheen te breken. Maar jij en anderen doen het erg goed en het zal steeds beter lukken om “door te breken”.

 49. Jesse, ben het helemaal met je eens. Gezonde voeding blijft achtergebleven gebied hier in Nederland. Zoveel mensen zorgen nog beter voor hun auto dan voor zichzelf. Goeie natuurlijke voeding is toch onze brandstof! Ik blijf me verbazen over een heleboel mensen die niet weten waar vitaminen in zitten. En ze nemen hun derde zak friet deze week en laten de kinderen naar bed gaan met alleen een pannenkoek op. Hebben al dagen geen fruit of groente gezien. Ik blijf me verbazen….
  Maar ga zo door Jesse. Ooit gaan meer mensen het beseffen dat gezonde voeding heel belangrijk is. Jij doet goed werk!

 50. Eerlijk gezegd ben ik tegen overdreven gezond eten omdat het bij mij tot anorexia heeft geleid en chiazaad etc op die speciale afdeling in de supermarkt is gigantisch duur. Dus dat heeft dan ook met winst te maken. Ik ben het wel eens met dat gevalletje over smoothies en het eten van genoeg groente en fruit want dat is wel een belangrijke basis. Genoeg eiwitten. Niet teveel fabriek troep. Maar het moet niet overdreven worden. Ik vind dat brood eten prima kan afgewisseld met havermout in de ochtend omdat ik pds heb. En geen coeliakie heb (bloed) en ik de gluten introductie prima kan doorstaan. Soms heeft dat ook gewoon een placebo effect.
  Ik ben het wel eens met dat de basis gezond goed moet zijn en niet bewerkt en als je ergens te korten hebt zoals jodium dat moet gewoon aangevuld worden want dat kan veel klachten veroorzaken.

 51. Niks van aantrekken, jullie zijn de wetenschappers, en de andere zijn de kwakzalvers. Zij willen helemaal geen gezonde mensen, want gezonde mensen die kunnen ze op een gegeven moment niet meer onderdrukken en kopen ook hun zooi niet meer en laten zich ook niet meer verleiden tot foute behandelingen en giftige medicijnen.

 52. Een en al herkenning Jesse! Gaaf dat jij het zo mooi en online hebt verwoord.
  Ik hoop veel van je op te steken de komende tijd, in mijn zoektocht naar een fijner voelende en gezondere leefstijl!

  Ga zo door!

Geef een reactie