Zo zet je jouw ‘STRESS-knop’ UIT en krijg je je leven, energie en innerlijke rust terug

Wat als je al maandenlang alles goed doet op het gebied van gezondheid, je drinkt groene smoothies, je eet de juiste voedingsmiddelen en beweegt regelmatig, en toch heb je nog steeds weinig energie of buikklachten? Waar ligt dat aan en hoe los je dat op?

Wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat als we op het gebied van voeding alles goed doen, en we hebben nog steeds klachten, dat dit te maken heeft met het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het lichaam krijgt geen gelegenheid zichzelf te herstellen. Het lichaam kan zichzelf bijvoorbeeld niet herstellen als we fysieke of mentale stress ervaren. Dus hoe zetten we die ‘stress-knop’ uit en kunnen we de innerlijke verbinding met onszelf weer terugvinden en de innerlijke rust als we gespannen zijn?

Het stress systeem ofwel het fight or flight mechanisme wordt altijd ingeschakeld als je stress hebt. In de westerse wereld is dat mechanisme niet vaak functioneel, we hoeven (gelukkig) meestal niet letterlijk te vechten of vluchten voor ons leven. Dit mechanisme verhoogt je bloeddruk en creëert een overlevingsstand in het lichaam. En daarom wil je altijd als eerste zorgen dat dit fight or flight systeem tot rust komt. Bijvoorbeeld door je ogen dicht te doen en even in stilte te zijn. En vervolgens diep te ademen tot in je buik. Als je dat doet zal je merken dat je hele systeem tot rust komt. In de video vertel ik je alles over deze simpele, maar zeer effectieve tools om de STRESS-knop uit te zetten.

Bekijk hieronder de video:

In deze video ontdek je:

 • Hoe je jouw STRESS-knop uit krijgt
 • Wat het nummer 1 advies is van huisartsen
 • Hoe het zelf herstellend vermogen van je lichaam weer in werking gaat
 • Wat de grootse stress-factoren in ons leven zijn
 • Wat het stress mechanisme van je lichaam voor (schadelijke) effecten geeft
 • Wat voor mij persoonlijk de grootste stress factor was en hoe ik dat heb opgelost
 • Dat weerstand die we ervaren het meeste energie kost
 • Dat we soms moeilijke dingen in ons leven meemaken om te groeien en leren
 • Hoe ik mijn rust kon vinden in een enorm moeilijke periode in mijn leven

De opdracht in deze video

Op momenten dat je stress ervaart of gespannen bent neem dan eens een paar minuten om je ogen dicht te doen en de stilte op te zoeken. Adem vervolgens diep tot in je buik. Accepteer je emoties zoals ze zijn: verdriet, boosheid, onrust… Accepteer wat er is zonder het te willen veranderen. Vaak hebben we (al dan niet onbewust) weerstand op dat wat er gebeurt in ons leven of op emoties die we (daardoor) ervaren. Maar de weerstand die we hebben kost juist enorm veel energie. Wanneer we kunnen accepteren wat is en alle emoties toelaten zodat ze kunnen stromen, dan hebben we veel meer energie om moeilijke situaties beter aan te kunnen of eventueel op te lossen.

Meer verdieping? Klik hier voor mijn boek Spirituele Detox.

Share:

20 comments

 1. Jesse ik ben bij met deze video. Ik heb veel stress in mijn leven. 2x burn-out gehad. Ik probeer je tips te volgen.
  Ik moet inderdaad leren voelen. Dan komen er veel emoties los, boosheid en verdriet wil ik kwijt.
  Mijn energie is helemaal weg. Ik probeer sterk te zijn. Ik ben al lang bezig om er iets aan te dien.
  Ik doe veel ontspanningsoefeningen, elke dag. Ik kom er niet doorheen. Ik weet het niet meer.

 2. Het is zeker waar wat je zegt. Ik geef je een8

 3. Wat je in de errste 10 minuten van je video vertelt, is precies wat de islam voorschrijft! Alles is al bepaald in je leven. Hoe het loopt etc. Met tegenslagen gaan wij om door ze te accepteren en te zeggen: alhamdulilah! (Alle lof aan God). Hierdoor vind je rust en leer je om te gaan met tegenslagen en stress. Zoals jij zegt: dank je wel. Aan wie zeg je dank je wel? Moslims zeggen het aan God (Allah) die alles bepaalt.

 4. Jesse, je bent een mooi mens!
  Je woorden en boodschap zijn oprecht en dat is voelbaar.
  Dank je wel!!
  Mik

 5. Dag Jesse, goede videoboodschap. Ik vind het altijd prettig om je stukken te lezen of naar je te luisteren.
  Wat ik jammer vind is dat je woorden als kut , klote en tering gebruikt.
  Dat heb jij niet nodig!!!
  Hartelijke groet van Joke.

 6. Dank je wel voor je peptalk. Ik kwam meteen in een andere flow. En ik ga zeker doen wat je allemaal hebt gezegd. Dit had ik echt even nodig. Dank je wel lieve Jesse

 7. goede sessie Jesse
  groetjes
  Eddie

 8. Duidelijk!
  Dank je wel, Jesse 👍

 9. DIt filmpje had ik echt even nodig! Ik weet zeker dat ik hiermee stappen vooruit ga zetten naar het beter voelen in mijn lichaam. Wat ik zo hard nodig heb! Zit inmiddels al een paar maanden thuis met stress en fysieke klachten door de stress. Ik blijf jou zeker volgen! Bedankt voor wat jij doet voor anderen! Super!
  #cijfer:10!

 10. Jesse ik heb het goed ontvangen, ik ga het proberen te ontspannen ik heb het moelijk van snoep afteblijven ,ikben goed op gewicht. Ik heb hart Valen dus aardig wat medicijnen, openhart operatie gehad.ben goed onderkonttroule.ikweet dat stress veel kan doen .Daar omheb ik goed naar je berichtjes geluisterd. Supper.

 11. Jesse, een duidelijk en goed verhaal. Geeft een mens weer energie. Ik geef je een negen!

 12. Beste Jesse.
  Al een poosje volg ik je teksten en video’s en wil je bedanken voor al je inzet.
  Wat ik in de afgelopen tijd merk dat je zelf een enorme groeiprognose hebt gemaakt.
  Het ware leven zonder gedoe om materie is in je uit leg nu veel duidelijker.
  Ben dankbaar dat ik mag zien hoe je nu over het leven denkt.
  Hartelijke groet,Els🐞🐞

 13. TIEN

 14. Hoi, zou je alsjeblieft wat kunnen vertellen over trauma uit kindertijd/narcistische mishandeling.
  Uit mijn ervaring is, hoe spiritueler je ingesteld bent, hoe makkelijker prooi je bent voor deze bepaalde mishandeling.
  Daarnaast, ik heb je boek aangeschaft. Maar hoe moet je ermee omgaan als je partner je er totaal niet in begrijpt en je relatie instabiel is en je onbewust tegen gehouden word.
  Complex misschien, maar ik hoop graag dat je erop in kan gaan!

 15. Jesse, ik leid aan stress maar ontstaan door levensbedreigende ziekte, mijn cortisol blijkt hoogt dus bij stress spring pan. Uit.. Die cortisol pomp nooit ui, slechslapen. Lieve groet saskia

 16. Sinds november thuis met burn-out. 2 maanden geleden onderging mijn zoon zware operatie met complicatie nadien. Niet bepaald ideale situatie om uit burn-out te komen. Ook afvallen lukt niet ook al let ik op voeding en beweeg ik regelmatig. Moeilijk te accepteren, maar ik ga het toch proberen. Dank je wel!
  Lieve groet,
  Anneke

 17. Dank je wel. Deze ga ik delen met een paar mensen ie het inzicht nodig hebben.
  Van mij krijg je en 10.

 18. Hi Jesse, ik kamp 2jaar al met allergieën, dacht ik. Bloedtesten geven aan dat dat niet het geval is. Vreemde is dat met vakanties ik er minder last van heb. Ben ook ruim jaar geleden overspannen geweest. Denk dus dat je helemaal gelijk hebt….9

 19. Hallo mijn naam is Harry en ben 56 jaar oud ik vind het een leuke informeler boodschap en heb er wat van opgestoken heb al paar maanden last van overlast en woorden ook als ik op mijn kamer zit ik zou niet eens weten of ik stres heeft maar bedank daar voor voor de info

 20. Ik vind dit lastig: hoe weet je of je stress hebt? Ik heb geen geld/relatie/werkproblemen maar toch valt mijn lichaam steeds verder uit. Het is moeilijk niet chagrijnig te worden van altijd ziek zijn en rustig te blijven. Ik weet niet waar ik de oplossing moet zoeken!

Geef een reactie