Kun jij ook zo jaloers worden op mensen die ‘alles’ kunnen eten en geen gram aankomen, terwijl jouw weegschaal al omhoog schiet van een enkele boterham? De reden dat jij zo snel aankomt is waarschijnlijk omdat je lichaam minder gevoelig is voor insuline, ook wel insuline resistentie genoemd, waardoor je lichaam koolhydraten en suikers eerder opslaat als lichaamsvet. Door je insulinegevoeligheid te verhogen zul je veel minder snel vet opslaan en kan ook jij 5 kilo afvallen.
Waarom word je sneller dik als je insuline resistentie hebt?
Maar liefst 5 kilo afvallen lijkt een moeilijke opgave, maar het kan echt. Door je insulinegevoeligheid te verhogen zorg je er namelijk voor dat je lichaam koolhydraten en suikers minder snel zal opslaan als lichaamsvet. Dat je lichaam in de loop der jaren minder gevoelig is geworden voor het hormoon insuline komt doordat het voedingspatroon van de meeste Nederlanders voor een groot deel uit ‘snelle’ koolhydraten en suikers bestaat, die zich onder andere bevinden in brood, pasta, ontbijtgranen, mueslirepen, crackers, ontbijtkoek, gebak, frisdranken en snoep. Telkens als je dit soort producten eet dient je lichaam insuline aan te maken om de suikers die in het bloed komen naar de lichaamscellen te transporteren, zodat die er energie uit kunnen halen.
Echter, als je doorlopend heel veel koolhydraten en suikers eet wordt je lichaam ongevoeliger voor insuline, waardoor je lichaam steeds meer insuline moet produceren om dezelfde hoeveelheid suikers naar de cellen te brengen. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met een alcohol- of sigarettenverslaving: je hebt er steeds meer van nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Een bijkomend gevolg is dat je lichaam steeds sneller geneigd zal zijn om koolhydraten en suikers op te slaan als vet in plaats van het om te zetten in energie.
Alle soorten koolhydraten en suikers, waaronder disacharide sucrose (tafelsuiker), dextrose, glucose en glucose-fructosesiroop maken je ongevoeliger voor insuline, maar met name de enkelvoudige suiker fructose, die onder andere in heel veel bewerkte producten, frisdranken en kant en klare fruitsappen zit, doet de bloedsuikerspiegel sterk stijgen.
Wat zijn de gevaren voor de gezondheid van insuline resistentie?
Insuline ongevoeligheid of insuline resistentie is niet alleen lastig omdat je er dik van wordt, het is ook erg schadelijk voor je gezondheid. Insuline resistentie kan op den duur namelijk leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en zelfs diabetes type 2. Sinds midden jaren negentig krijgen jaarlijks steeds meer mensen diabetes type 2, en tegenwoordig is het zelfs de meest voorkomende ziekte in Nederland (bron: Diabetes Fonds). Diabetes type 2 is een vervelende ziekte omdat je een streng dieet moet volgen en dagelijks insuline moet spuiten. Maar dat is niet eens het ergste, het grootste gevaar van diabetes type 2 is dat deze ziekte vaak leidt tot allerlei andere levensbedreigende ziektes en kwalen, zoals een verzwakt immuunsysteem, hart- en vaatziekten, beroertes, depressies, hersenbeschadigingen, nierfalen, blindheid, incontinentie en impotentie. Jaarlijks sterven naar schatting 10.000 mensen in Nederland aan de directe en indirecte gevolgen van diabetes type 2, dat is ruim 27 mensen per dag! (bron: Nationaal Kompas en Diabetes Federatie).
Vaak wordt diabetes type 2 de “stille moordenaar” genoemd, want veel mensen weten niet eens dat zij aan diabetes type 2 lijden. Alleen als men met klachten naar de dokter gaat (waaronder overgewicht, een grote behoefte aan suikerrijke voeding en veel moeten drinken en plassen) kan de diagnose diabetes type 2 worden vastgesteld, en dat gebeurt tegenwoordig jaarlijks bij zo’n 71.000 mensen (bron: Diabetes Federatie). Maar veel mensen blijven veel te lang met allerlei symptomen doorlopen, waardoor men schat dat het aantal Nederlanders dat diabetes type 2 heeft nog veel groter is dan nu bekend.
Wat doen mensen die gevoelig willen worden voor insuline vaak fout?
Hoe minder insuline gevoelig je bent, hoe meer koolhydraten en suikers je zult opslaan als lichaamsvet. Je kunt dit proces omkeren door de insuline gevoeligheid in je lichaam te vergroten, en dat doe je door koolhydraten en suikers zoveel mogelijk te vermijden.
Wat de meeste mensen vervolgens fout doen is een streng dieet gaan volgen dat nooit lang vol te houden is. Bij veel diëten moet hele kleine maaltijden eten en bepaalde voedselgroepen volledig schrappen. Het gevolg daarvan is dat je de hele dag honger hebt, futloos bent en je erg prikkelbaar voelt. Dit komt omdat je lichaam vraagt om een heleboel voedingsstoffen die het op dat moment niet krijgt. Door al die bijverschijnselen stoppen veel mensen alweer snel met een dieet, om vervolgens weer het oude voedingspatroon voort te zetten. De kilo’s die ze er met veel “bloed, zweet en tranen” hebben afgekregen komen er daarna vaak weer binnen twee of drie weken aan, en vaak krijgen ze er zelfs nog een kilootje extra bij omdat als gevolg van het dieet de stofwisseling is vertraagd waardoor je lichaam nog sneller vet opslaat.
Tip voor insuline gevoeligheid vergroten en 5 kilo afvallen
Ook als je 5 kilo wil afvallen is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd blijft eten, anders breng je schade toe aan je eigen gezondheid en val je nooit blijvend af. De enige weg is je voedingspatroon geleidelijk te wijzigen en voeding die tot insuline resistentie leiden te vervangen door voeding waar je bloedsuikerspiegel niet van stijgt waardoor je weer gevoeliger wordt voor insuline. Het is hierbij heel erg belangrijk dat je vooral gezonde voeding eet die je ook echt hartstikke lekker vindt, want alleen dan zul je het kunnen blijven volhouden en kun je die 5 kilo definitief kwijtraken omdat je insulinegevoeligheid is toegenomen.
Eén manier om dat te doen is door veel meer eiwitten (bijvoorbeeld eieren, vis, noten en paddenstoelen) te gaan eten, want deze hebben geen invloed op je bloedsuikerspiegel en helpen dus je insuline gevoeligheid te verhogen. Maar er zijn nog veel meer gezonde en lekkere voedingsstoffen waarmee je jouw insuline gevoeligheid kunt verhogen. Je kunt er alles over lezen in de Superverbrander Methode, een programma dat je helpt het hormoon insuline weer helemaal in balans te brengen om zo sneller af te vallen.
Hoi Jesse,
Dank je wel voor je duidelijke uitleg. Ik heb wel een vraag. In je artikel heb je het vooral over volwassen mensen die door insuline resistentie o.a. te dik worden.
Maar hoe zit het met kinderen? Kinderen die nu veel pasta, ontbijtkoek, etc eten, die daar nu nog helemaal niet dik van worden, maar wat zijn de consequenties voor later voor die kinderen?
Ben heel benieuwd en alvast bedankt voor je antwoord!
Ja, daar zat ik ook al een tijdje mee: KINDEREN.
Hoe komt het dat sommigen dik worden en anderen niet.
Ik houd een “hedendaags voedingspatroon” aan. Gewoon ontbijten met volkorenbrood (en soms zelfs wit) met boter of hagelsag, koekje en pakje drinken mee naar school, lunch idem als ontbijt ,in de middag een stukje fruit en een paar snoepjes en ‘s avonds aardappels-groenten(met pijn en moeite) en vlees en als toetje griekse yoghurt met stevia en anijshagel.Ze zijn 8 en 10, spelen buiten (maar niet overdreven veel) en hebben geen grammetje vet. Als ik zo zou eten dan zou ik zeker 5 tot 10 kilo aankomen…..
O ja, ik weet dat het niet het beste voedingspatroon is. Als kleine baby’s maakte ik alles zelf en aten ze alles! Inmiddels lusten ze niets. “Jij hebt makkelijk praten mam, jij bent groot. Dan lust je veel meer” was een uitspraak van mijn dochter van 8…
Hoi Annelien, herkenbaar hoor al die kinderen die niets lusten en je dan maar zwicht voor het gemakkelijke. Ik heb er ook een. Echter de insuline resistentie ontstaat niet overnight dus niet in een keer, maar na langere tijd. Alles is wel deels afhankelijk wat jij in de zwangerschap aan je kinderen hebt meegegeven, maar voeding is ontzettend belangrijk in het voorkomen van klachten op langere termijn. Geen grammetje vet is voor ons het signaal dat het nu helemaal oke is, maar we weten nooit wat zich allemaal in het lichaam afspeelt. In het verhaal van Jesse wordt duidelijk gemaakt dat insuline resistentie zich juist ontwikkelt na langere tijden van voeding met koolhydraten die je bloedsuikerspiegel laat schommelen. Er kan dan een moment komen dat je alvleesklier overwerkt raakt, ookal zie je er nu nog helemaal niets van. Ik word me er steeds beter van bewust dat mijn kinderen nu gewoon met mijn oervoeding moeten meeeten, om zo later ook nog fit en vitaal te zijn. En grappig genoeg merk ik dat het vaak meer door mij komt dat ik dan maar chocopasta haal of ontbijtkoek of pakjes, omdat ik dat zo geleerd heb. Als het niet in huis is, vragen mijn kinderen er ook niet (meer) naar. Ze genieten nu van rauwe cacao met gojibessen, amandelen, gedroogde abrikozen, amandelbananenbrood met lekkere thee of water als ze thuis komen van school. Het voedt zo goed, dat ik ze eigenlijk niet meer hoor vragen om snoep.
Hoi allemaal. Ik heb al diabetes type 2, het zit in de familie …. en ik ben iets te zwaar. Maar….als ik probeer minder koolhydraten te eten ga ik trillen en voel ik me niet lekker. Als ik thuis ben dan kan ik er snel wel iets aan doen maar als ik op mijn werk ben of aan het winkelen etc, dan is het niet zo eenvoudig. Ik ben naar verschillende diëtisten gegaan, heb allemaal hetzelfde advies gehad: 2 boterhammen ‘s ochtends, 2 tussen de middag en ‘s avonds 2 tot 3 aardappels. En als tussendoortje een stukje ontbijtkoek of een fruit. Nou sorry maar het gaat echt niet. Ik voel me er niet gelukkig bij en ik val niet af. Daarom ben ik echt benieuwd naar een andere aanpak.
@Emanuelle, Die dietisten ben ik ook niet meer zo weg van. Die lullen ook allemaal in hun eigen straatje. Dan heb ik meer vertrouwen in Jesse van der velde en dat soort figuren.
probeer een afspraak te maken met jesse en laat je persoonlijk begeleiden.
Grote kans dat je gaat opknappen mits je ook zelf er aan werkt want dat is het belangrijkste.
Ik vind het heel makkelijk om de grote schare als voorbeeld te nemen. Ik ben iemand met een laag bloedsuiker. Ben heel matig net suikers, snoep niet, eet veel fruit en groente. Maar als ik een uitspatter heb kom ik meteen aan. Ik zorg dat ik op gewicht blijft maar dat houd in dat ik mijn hele leven sober en gezond moet eten.
@Emanuelle, probeer maar eens havermoutpap als ontbijt (of lunch) te eten. Zelf kook ik de pap in water, met en beetje zout en geen suiker. Het is ook makkelijk om er wat ekstras toe te voegen, zoals haverzemelen, psylliumvezels, chiazaad, lijnzaad, hennep, gojibessen en blauwe rozijnen. Vezelrijk en houdt de honger lang tegen.
Insuline speelt inderdaad een hele belangrijke rol bij gewichtsverlies. Die koolhydraten zijn funest!
Hoi ik ben 12 en ik wil vermageren ik ben al 4 á 5 kilo vermagert maar ik wil nog ik woog 50 nu 46 en ik ben .meter hoog ik zit nog op school en dan inzet moeilijker te vermageren maar ik ben erdoor geraakt nu be. Ik naar de zee geweest en alle lekkernijen gegeten nu ben ik spijtig genoeg eiker geworden en op school waren er veel kinderen jarig en die trakteerde iets op ons nu ben ik hopeloos ! Help ik hou het niet leer vol . Als ik op mijn kamer zit en ik ga naar de living pak ik altijd een koek of fruit of overblijfsels in de koelkast en dan zegt mijn mama ” Stop daar nu toch mee seffes ontplof je!”
Hoi Jesse, heel interessant artikel, maar toch effe corrigeren dat het mensen zijn met diabetes TYPE 1 die dagelijks insuline moeten spuiten, bij mensen met type 2 of “ouderdomsdiabetes” is dit meestal niet het geval (het lichaam maakt nog steeds zelf insuline aan, zij het niet voldoende), een aangepast dieet en medicatie houden het hier over het algemeen al goed.
Helemaal met Natascha eens!
Hoi Natasha,
Ik ben 41 ,1 meter65 en ik weeg 86 kilo ,ik moet afvallen geen ontkennen aan.
Hoe doe ik dit?
What’s up to every one, it’s in fact a nice for
me to pay a visit this website, it includes useful Information.