Na de maaltijd een opgeblazen gevoel of zelfs gedurende de dag: het is een vervelende klacht. Dit kan meerdere oorzaken hebben, de symptomen van veel darmaandoeningen lijken ook nog eens veel op elkaar. Je kunt last hebben van candida, een voedselintolerantie of parasieten. Soms zelfs van meer afwijkingen tegelijk, want wanneer het immuunsysteem door een aandoening lager is, kan een andere aandoening ook sneller toenemen. In dit artikel lees je over de verschillende oorzaken en oplossingen van een opgeblazen buik.
Symptomen zijn signalen
Een opgeblazen buik of een opgeblazen gevoel hebben is een symptoom. Het is dus eigenlijk een signaal van je lichaam dat er iets uit balans is. Dat kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door verkeerde voeding of een verstoorde spijsvertering. Je kunt denken ‘hier heb ik nou eenmaal altijd last van’, maar je kunt je ook bewust worden waarom je er last van hebt: wat de eigenlijke oorzaak is van je klachten. Zodat je deze gericht kunt oplossen. In dit artikel lees je over verschillende mogelijke oorzaken van een opgeblazen buik, zo heb je de gelegenheid om je bewust te worden welke oorzaken bij jou zorgen voor deze klachten. Als je de tips in dit artikel opvolgt krijgen de klachten kans om te verminderen en zelfs te verdwijnen. Je beter bewust worden van je lichaam en de signalen die het geeft is altijd de eerste stap richting een gezond(er) lichaam.
18 oorzaken van een opgeblazen buik
1. Disbalans in de spijsvertering
Het hele spijsverteringsproces is een ingewikkeld proces met drie belangrijke stadia: afbraak, absorptie en uitscheiding. Een slechte spijsvertering komt veel voor, dit kan leiden tot veel dagelijkse kwalen zoals een opgeblazen buik. Volgens hoofdadviseur van The Food Doctor Clinic in Londen, Ian Marber, wordt de kans hierop vergroot door de stress van het moderne leven en het soort voedsel dat we vaak eten zoals geraffineerde suikers, overtollige koolhydraten en alcohol bijvoorbeeld, onze leefstijl dus. Je spijsvertering kan in de war raken als het veel bewerkte fabrieksmatige voeding moet verwerken, hierin zitten chemische stoffen zodat de producten langer houdbaar zijn en de juiste smaak en kleur hebben. Winderigheid en een opgeblazen gevoel kunnen ook een teken zijn dat het eten niet volledig verteerd kan worden door het lichaam. Vocht is nodig bij het verteren van voedsel, dus genoeg water drinken gedurende de dag is daarvoor belangrijk. Een gebrekkige spijsvertering kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals verkeerde voeding of ontstekingen in de darmwand. Daar kun je hieronder nog meer over lezen.
2. Dyspepsie
Volgens de Maag Lever Darm Stichting hebben twee miljoen mensen in Nederland zelfs een spijsverteringsaandoening of –ziekte. Dyspepsie is de medische term voor een verstoring in het spijsverteringssysteem waardoor je een opgeblazen gevoel hebt in de maagstreek. Directe oorzaken zijn te veel, te snel of te vaak eten. Een lactose of fructose intolerantie of een andere voedselallergie. Ook stress, medicijngebruik of psychische factoren kunnen een rol spelen.
3. Niet de juiste voeding
Bepaalde levensmiddelen kunnen leiden tot een verhoogde gasvorming en een opgeblazen gevoel. Dit zijn bijvoorbeeld bonen, uien, prei, linzen, peulvruchten en vrijwel alle koolsoorten. Ook gefrituurde voeding, pikant eten, frisdrank, alcohol (zeker bier), radijs of soja kunnen klachten verergeren. Vette voedingsmiddelen (zoals gefrituurd eten of fastfood) maken de werking van de maaglediging trager en dat kan je een vol gevoel geven. En nogmaals, hoe meer chemische processen voedsel verder heeft doorstaan, hoe lastiger het voor het lichaam wordt om het af te breken en zo is de kans groter dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel dan bij onbewerkte voedingsmiddelen. Probeer eens een week deze gasvormende levensmiddelen te vermijden en kijk of dit al klachten wegneemt.
4. Intolerantie
Een opgeblazen gevoel ontstaat ook door een ophoping van lucht in de darmen, bijvoorbeeld door een gevoeligheid voor lactose of gluten (met name gliadine). Gevoeligheid voor deze voedingsmiddelen komt veel voor, maar veel mensen zijn zich er niet bewust van. Regelmatig last van een opgeblazen buik is een duidelijk signaal voor een voedselintolerantie. Bij een gevoeligheid voor gluten gaat het vaak vooral om de gliadines. Gluten bestaan uit verschillende eiwitcomponenten waaronder gliadines. Bij een intolerantie ontketenen deze gliadines een auto-immuunreactie in het spijsverteringskanaal en zo kunnen ze de darmvlokken in de dunne darm beschadigen. Wat betreft lactose maken kinderen (en jonge zoogdieren) het enzym lactase aan. Dit enzym helpt om de melksuikers (lactose) om te zetten zodat het goed in het bloed kan worden opgenomen. Volwassenen kunnen steeds minder goed lactase aanmaken, en ontwikkelen zo eerder een intolerantie voor lactose. Door lactose wordt in de dunne darm extra vocht aangetrokken, waardoor de darm voller wordt en de substantie meer vloeibaar. Dit kan krampen, een opgeblazen buik en misselijkheid veroorzaken.
5. Candida
Ook gistingsprocessen kunnen in de darmen zorgen voor een opgeblazen buik. In onze darmflora leven de goede bacteriën in balans met de natuurlijke gistsoorten in het lichaam. Een van die gistsoorten is de candida albicans en deze leeft in kleine hoeveelheden in de darmen (en in onze mond, op de huid en in de vagina). Door ongezonde voeding, veel suiker, het gebruik van antibiotica, een verzwakt immuunsysteem of een disbalans in de hormonen kan er een disbalans ontstaan tussen deze gisten en de bacteriën. De verhouding tussen de goede en ‘slechte’ bacteriën raakt op die manier uit balans en zo ontstaat er een groei van candida schimmels. De gist candida leeft van glucose (suiker en zetmeel), ze zetten het om in een soort alcohol. Hierdoor ontstaan gassen die een opgeblazen buik veroorzaken.
6. Leaky gut
Het gevolg van voedselintoleranties en candida overgroei kan een lekkende darm zijn, ook dit kan zorgen voor een opgeblazen buik. Kleine ontstekingen in de dunne darm beschadigen de darmvlokken. Door deze beschadigingen komen onverteerde voedingsstoffen in je bloedbaan terecht en zo je immuunsysteem verstoren. Het immuunsysteem ziet deze voedseldeeltjes als toxisch en reageert daarop met allerlei ontstekingsreacties. Een lekkende darm herstelt geleidelijk als darmbacteriën weer in balans komen, door voeding te vermijden waar je gevoelig voor bent en te kiezen voor een gezond voedingspatroon.
7. Constipatie
Je lichaam doet er gemiddeld ongeveer tussen de achttien en tweeënzeventig uur over om voedsel te verteren, om te zetten naar ontlasting en het lichaam weer te verlaten. De vorm van de ontlasting hangt af van de tijd dat het in de darmen is geweest, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (1997). Wanneer het langer duurt dan die achttien tot tweeënzeventig uur kan het zijn dat je constipatie hebt. De ontlasting is droog en hard geworden omdat er te veel water is geabsorbeerd. Het gevolg hiervan is een opgeblazen gevoel. Constipatie kan ontstaan door veranderingen in je voedingspatroon, te weinig drinken, emotionele stress, ijzersupplementen of te veel laxeermiddelen gebruikt hebben. Ook kan het een gevolg zijn van het negeren van de drang om naar de wc te moeten, hormonale disbalans of prikkelbare darm syndroom. Probeer in eerste instantie veel meer water te drinken, meer groente en fruit te eten en meer te bewegen.
8. Prikkelbare Darmsyndroom
PDS of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een chronische aandoening van het spijsverteringskanaal. Het lichaam heeft moeite met de spijsverteringsbewegingen in de slokdarm, maag en/of darmen. De symptomen van PDS, volgens de officiële standaard van de vereniging van Nederlandse huisartsen, zijn een vol en opgeblazen gevoel (veroorzaakt in de dunne darm), terugkerende klachten van buikpijn in combinatie met diarree, verstopping of beiden. Ook kun je last hebben van winderigheid of boeren. Het is niet duidelijk wat de medische oorzaak van PDS precies is, maar de klachten verergeren vaak wel in stressvolle periodes, na een antibioticakuur of, bij vrouwen, rond de menstruatie. Verder kan PDS worden uitgelokt door bepaalde voeding of allergieën.
9. Parasieten
Parasieten kunnen de oorzaak zijn van een opgeblazen en opgezette buik en een wisselend ontlastingspatroon. Vooral de besmetting met de eencellige parasieten Dientamoeba fragilis of Blastocystis hominis veroorzaken deze klachten. Dit organisme (Dientamoeba fragilis) komt in Nederland van alle schadelijke parasieten het meeste voor, zo schrijft arts Drs. Saskia van As op Darmparasieten.nl. Al is het nog niet duidelijk hoe de besmetting verloopt. In Nederland dragen 28 tot 33 % van de personen met matige darmklachten deze parasiet bij zich. Wanneer je last hebt van parasieten en geen traditionele antibioticakuur wilt kun je ook bij een natuurkundig arts terecht.
10. Inslikken van lucht tijdens het eten
Als je onbewust veel lucht inslikt kan dat een opgeblazen gevoel en een opgezette buik veroorzaken (Chitkara en Bredenoord, 2005). De medische term hiervoor is aerofagie, en kan verergeren bij stress of nervositeit. Er bevinden zich hierdoor grote hoeveelheden lucht in de darmen waardoor het opgeblazen gevoel ontstaat. Artsen adviseren tot nu toe om via logopedie of ademtherapie te werken aan een betere controle over de ademhaling en slikken.
11. Niet goed kauwen
Hoofdadviseur van The Food Doctor Clinic in Londen, Ian Marber, stelt dat de snelheid waarmee we (veel fabrieksmatige en bewerkte voeding) eten een grote rol speelt. Je spijsvertering verbetert alleen al enorm door goed te kauwen waardoor het voedsel makkelijker afgebroken kan worden.
12. Nerveus zijn en stress
Een symptoom van chronische stress zijn maag en darmklachten. Tijdens de stressreactie treden er veranderingen op in het spijsverteringskanaal. Er wordt meer bloed ontrokken aan de spijsverteringsorganen en dat veroorzaakt klachten zoals een opgeblazen gevoel of misselijkheid. Daarnaast zorgt nervositeit er bij sommige mensen voor dat ze meer lucht inslikken dan normaal. Ademoefeningen, bijvoorbeeld tijdens meditatie, kunnen helpen om dit te voorkomen en voorkomt zo indirect een opgezette buik.
15. Kauwgom
Het kauwen van kauwgom zorgt ervoor dat je veel extra lucht inslikt en dat kan buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Wanneer je op kauwgom kauwt krijgen je hersenen bovendien het signaal dat er eten aan komt. Zo worden er enzymen en zuren geactiveerd, maar er komt geen eten om te verwerken. Ook dit kan zorgen voor een opgezette buik. Als je het moeilijk vindt om het kauwgom kauwen te laten, bedenk dan waarom je het eigenlijk doet. Doe je het om stress te ontladen, voor een frisse adem, om eetbuien te voorkomen of voor de smaak? Als je dat bewust weet kun je gerichter zoeken naar een andere oplossing, bijvoorbeeld vaker je tanden poetsen.
16. Een ziektebeeld
Mensen met pijn en continu klachten kunnen last hebben van een ziektebeeld met de naam Roemheld-syndroom. Het middenrif wordt dan omhoog gedrukt als gevolg van een ophoping van gas in maag en darmen. Het gevolg daarvan is een verplaatsing van het hart, waardoor de hartkransvaten in het gedrang komen. Dit kan hartklachten veroorzaken of een vol en beklemd gevoel geven.
17. Menopauze
Een opgeblazen gevoel bij vrouwen in de menopauze of perimenopauze wordt vaak veroorzaakt door een lager oestrogeengehalte, wat weer tot een lagere galproductie leidt. De darmwerking wordt hierdoor vertraagd en er ontstaat ophoping van lucht.
18. Zoetstoffen
Fructose is een natuurlijke suiker die voorkomt in bijvoorbeeld honing en fruit en wordt ook gebruikt als zoetstof in bewerkte voedingsmiddelen. Fructose is voor veel mensen moeilijk te verteren en onderzoeken laten zien dat fructose niet zo goed is voor het lichaam en zorgen voor een opgeblazen gevoel. Ook de kunstmatige zoetstof sorbitol kan ons lichaam niet verteren, met een opgeblazen buik als gevolg. Probeer deze zoetstoffen, zeker in bewerkte voedingsmiddelen zo min mogelijk te consumeren.
Advies bij een opgeblazen buik
Wanneer je regelmatig last hebt van een opgeblazen buik, begin dan met aanpassingen in je voeding en leefstijl en kijk wat dit oplevert. Investeer een paar weken en stop met het eten van zuivel en granen. Eet in plaats daarvan zoveel mogelijk pure voedingsmiddelen die niet bewerkt zijn in een fabriek. Wellicht zijn je klachten alleen daarmee al minder of zelfs verdwenen. Beweeg voldoende en probeer stress te vermijden. Na het eten een korte wandeling maken helpt tegen een opgeblazen gevoel o.a. omdat er hormonen vrijkomen tijdens een wandeling die de vertering van voedsel bevorderen in de ingewanden. Mocht je langer dan drie dagen achtereen last houden van een opgeblazen gevoel wat eventueel gepaard gaat met buikpijn, is het aan te raden om dit even te laten onderzoeken bij je huisarts. Verder kun je eens denken aan probiotica supplementen, die in sommige gevallen buikpijn en een opgeblazen gevoel helpen verminderen. Voedingsmiddelen die helpen zijn venkel, gember, peterselie, knoflook en pepermuntolie. Heet water drinken zou ook helpen om de spieren in het darmkanaal te ontspannen.
Referenties
– Ian Marber, Supereating, 2008 Quadrille Publishing Limited.
– Lewis SJ, Heaton KW et al. Stool form scale as a useful guide to intestinal transit time. Scand. J. Gastroenterol. 32(9):920-4.
– Chitkara DK, Bredenoord AJ et al. Aerophagia in adults: a comparison with functional dyspepsia. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, Vol. 22, No. 9. 2005.
– Functionele dyspepsie, 800313 / februari 2013, afdeling maag-, darm- en leverziekten Ikazia Ziekenhuis
– Dientamoeba fragilis, Drs. van As, darmparasieten.nl
B edankt voor deze verhelderende info. Ik heb last van winderigheid, zelfs na heteten van een boterham met kaas. Ik eet nu ‘s morgens havermout met superfood. Verder heb ik alles doorgelezen en denk dat het in mijn geval te wein igwater drinken is. Ik ben ook nog in de overgang dus dat zou ook een reden kunnen zijn. Ik zal iig meer water gaan drinken!
@simone verweij, Je schrijft zelfs na het eten van een boterham met kaas.
lachwekkend. Want dat geeft de meeste klachten.
goed dat je nu havermout neemt. Met superfoods??
welke?
Of zwangerschap!
IK heb nooit last van mijn buik gehad.maar nu ik smoethies maak heb ik last van mijn buik ? en ik ben geen tiener maar een vrouw van 70 jaar
Ik ben 15 en ben erg slank, daar ben ik wel blij mee maar mijn buik is beat dik een soort van of ik 2 maanden zwanger ben en ik heb geen idee waardoor het komt. Kan het ook zijn omdat ik geen ei eet te weinig eiwitten binnekrijg?
Een erg late reactie op Corrie haar vraag, in de hoop dat ik er iemand mee helpen kan: met smoothies moet je rustig beginnen. In principe is het geen natuurlijke manier van voeding binnen krijgen, omdat het kauwen overgeslagen wordt.
Het rustig opdrinken helpt, net als het toevoegen van wat vet (jawel, dat hoort bij iedere maaltijd)
Ik heb een erg opgezette buik en maag, zodanig dat ik vaak achterover moet zitten omdat de maag erg in de weg zit. heb het nu al ong. een jaar, na echo bleek het lucht te zijn. Heb ook last van obstipatie, lijnzaad en wapiti mild helpen goed. Verder ben ik niet dik en eet weinig. Maar wel volkorenbrood enz. voor mijn darmen. Veel stress. moet melk drinken en 2 plakken kaas om kalk binnen te krijgen, kalk tabletten stoppen. Wat kan ik doen?Draag alleen nog wijde kleding ter camouflage.
Ik weet niet wat ik heb normaal heb ik heel platte buik maar als ik iets eet of drink in de morgen lijk ik plots wel 9 maanden zwanger wat kan dat zijn iemand raad
Pfff nog niet makkelijk om van die vreselijk nare buik af te komen … ik heb er nu al een flink jaar last van ( ja ook overgang )
Als je de melkproducten moet laten staan en je van kalktabletten verstopping krijgt wat moet je dan tot je nemen om het calciumgehalte op peil te houden
Tarwe is ook al taboe voor de buik
wat ga ik in de plaats van brood eten ??
Lastig allemaal !!!!
Ik ben iig gaan sporten om de andere dag … door het intensief bewegen hoop ik dat de spijsvertering beter zal gaan werken 😉
Carina Diana jozefa
Ik heb ook nu 1 jaar lang last van een zwangerschapsbuik bij het minste hap die ik neem!
Zijn jou klachten al weg ? En hoe!
Alvast bedankt
Aline
Wij leven binnen een brood cultuur! Ik woon nu 11 jaar met een fransman en eet bijna geen brood meer. Samen zijn we heel traag geëvolueerd naar alleen wat brood voor ontbijt en weinig!
s’middags groene sla met allerlei mix van groenten van het seizoen, olijven en fetta met vers citroensap en olijfolie…niet te gierig gebruikt:-) ,s’avonds soms vlees bij veel groenten, vaak alleen groenten met een aardappel en terug koude olijfolie. Veel groene groenten, weinig aardappelen, zo puur mogelijk, zo dicht mogelijk bij de oorsprong. ..dus niet te veel sausen en vet, wel nadien altijd koude olijfolie toevoegen .
Mijn brood is ook zelf gemaakt, zonder machine:-), en altijd met biogranen veel afwisseling en veel zaadjes erin met weinig zout!
Als ik terug ‘normaal’ eet, teveel gekocht brood, sausen, warm vet en vlees… ben ik opgezwollen…
Hopelijk een hulp?
ik neem de combi van de symbion forte en de enzymplex en heb nergens geen last meer van. Dit zijn supplementen, wel duur vind ik, maar ze helpen me geweldig.
Ha Jesse,
Ik kamp na talloze onderzoeken nog steeds met extreme opgeblazen buik, incl flinke hartkloppingen, gas ophoping en moeten laxeren vanwege het uitblijven van mijn ontlasting.
Artsen gaven me bèta blokkers voor mijn hart, maar durf dat niet aan.
Ik denk ook aan het Roemheld syndroom want ik kamp ook met chronische pijn. Hoe kan ik dit aanpakken? Wat zijn de behandelmogelijkheden voor het Roemheld syndroom?
Super bedankt voor meedenken!
Ik ben in 2014 overleden aan brood. Mensen pas op!
Ik krijg altijd buikpijn van bier (alcohol), maar pas na 1.5 a 2 dagen na de comsumptie, wat zou dit kunnen zijn?
Ik heb eigenlijk altijd last van een opgeblazen buik GEEN opgeblazen gevoel. Dit is meestal sochtends heel wat minder en af en toe ook bijna niet zichtbaar. Ik weet niet wat ik er aan moet doen. Ik zit in de puberteit en dat maakt het nog irritanter omdat je jezelf om een of andere reden vreselijk veel druk maakt om je lichaam
Hallo allemaal,
Ik heb dus pds 🙁
Al 8 jaar enorme last van opstipatie, zere buik, 9maanden zwanger lijkend.
Ben er na vele onderzoeken achter gekomen, heb veel medicijnen geslikt. Niemand van alle doktoren en ziekenhuis bezoeken hielpen me met een dieet. Moest het zelf uitzoeken.
Graansoorten, stress en Wijn is ook niet goed voor je lichaam. Ik heb het heel erg als ik een wijntje drink bijvoorbeeld , Half uurtje nadat ik het gedronken heb is het weer zo ver .
Hey vraag ik ben echt gezond heb darmonderzoeken laten doen niets aan de hand
Maar als ik morgen opsta heb ik platte buik na tasje koffie lijk ik 9 maanden zwanger
Help me aub wat is er aan de hznd
Ik heb er laatst last van een opgeblazen buik. Wat moet ik doen? Ik maak me best zorgen 😫
En wat is de oplossing voor een opgezette buik door de perimenopauze? Hoe geraak je ervan af?
Ik heb ook last van opgeblazen buik.
Misschien ook iets voor jullie om te proberen of het helpt:
Ik neem nu elke dag een flesje Yakult en drink veel warm gekookt water en 2 maal daags gekookt water met Iberogast.
Misschien Coeliaki, want dat is bij mij uiteindelijk per toeval geconstateerd.
Ik ben 62 en ook last van een opgezwollen buik. Mijn spijsvertering werkt veel te traag.
Bepaalde voeding zoals melk kaas wijn en cola maakt het verteringsproces nog moeilijker.
Ik ga proberen om door de weeks weinig koolhydraten, geen cola wijn en melk in te nemen.
En meer bewegen. Ik denk dat het wel zal helpen.
Hoe kan ik mij laten testen op wat ik allergische reactie heb?
Ik heb al lang last van een opgezwollen buik?
Oorzaak 19 ook niet vergeten: gebruik je medicatie? Zo ja, zijn het mogelijk bijwerkingen daarvan? Bij mij bijvoorbeeld wel.
wat kan ik nemen heb al 30 a40 jaren last van op gezette maag
maar ik heb de rug scheef en de buik is ook scheef , heb ook last van pijn in de buik
het ergste als ik in bed lig Dat zou eigenlijk het beste moeten zijn
maar het is niet zo … Zou er,,ook stres kunnen bij zijn ? Want dat heb ik ook
en angstig er bij ,,, Wie heeft nog Zo,n klachten ??
Gr Annie