Geef je smoothie of gerecht een lekkere oppepper met mierikswortel

Sommige planten worden al duizenden jaren door de mens gegeten. Die voortdurende populariteit hebben ze meestal te danken aan hun fantastische smaak, veelzijdige mogelijkheden en niet in de laatste plaats vanwege hun medicinale eigenschappen. Een goed voorbeeld van zo’n plant is mierikswortel.

Wat is mierikswortel en waar komt het vandaan?

Mierikswortel (Armoracia Rusticana, ook vaak aangeduid als Cochlearia Armoracia) is een meerjarige plant die tot de kruisbloemfamilie (Brassicaceae) behoort, net zoals mosterd, wasabi, broccoli en diverse koolsoorten. Alhoewel de mierikswortelplant oorspronkelijk alleen in Zuidoost-Europa en West-Azië voorkwam is hij tegenwoordig over de hele wereld populair, vanwege de grote witte wortels met die specifieke en verfijnde smaak die het produceert als je het raspt of snijdt. Mierikswortel was al in de Oudheid een populair gewas; het orakel van Delphi in het oude Griekenland vertelde Apollo dat mierikswortel haar gewicht in goud waard was, en ook in het oude Egypte was mierikswortel al in 1500 voor het begin van de jaartelling bekend.

mierikswortel

Waarom is mierikswortel zo gezond?

Mierikswortel bevat veel gezonde mineralen, zoals kalium, natrium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Ook barst het van de vitamine C en bevat het vitamine B1, 2 en 6. De in de wortel aanwezige mosterdolie heeft bovendien bacterieremmende eigenschappen, en het enzym mierikswortelperoxidase wordt veel gebruikt in de moleculaire biologie, o.a. ten behoeve van het traceren van antilichamen in cellen (Purves en Lichtman, 1985). Mierikswortel heeft ook vochtafdrijvende eigenschappen en is om die reden in het verleden vaak gebruikt ter behandeling van bijvoorbeeld urineweginfecties, bronchitis, voorhoofdsholteverstoppingen, vastzittende hoest en zelfs ingegroeide teennagels. Tenslotte kun je met mierikswortel voedsel langer houdbaar maken. Dit komt omdat er in mierikswortel een hoge concentratie allylisothiocyanaat (AITC) zit, een stof die overigens ook voorkomt in mosterd. Een van de grote voordelen van mierikswortel is dat het heel weinig calorieën bevat en geen vet. Om die reden is het dus een ideaal ingrediënt om smaak te geven aan allerlei gerechten als je op je gewicht wil letten of gewicht wil verliezen.

Hoe je mierikswortel kunt bereiden en bewaren

Mierikswortel is te herkennen aan haar lange witte wortel, die in een punt toeloopt. Meestal zijn de bladeren al van de mierikswortel gesneden als ze in de winkel liggen, omdat deze tegenwoordig niet veel meer gegeten worden, maar ze zijn zeer zeker eetbaar. Het beste kun je biologische mierikswortel kopen, omdat je dan zeker weet dat er geen pesticiden en andere schadelijke stoffen zijn gebruikt tijdens het telen. Als je aan verse mierikswortel ruikt zul je mogelijk enigszins verbaasd zijn dat hij helemaal geen sterke geur heeft. Dit verandert echter zodra je de wortel gaat snijden of raspen, want bij het breken van de celstructuur in de wortel vermengen de aanwezige glucosinolaten sinigrine en gluconasturtiine zich en wordt er allylisothiocyanaat (mosterdolie) gevormd, de kenmerkende sterke stof die mierikswortel haar specifieke smaak en geur geeft. Door de gesneden of geraspte mierikswortel direct met azijn te mengen kun je dit proces stoppen waardoor de mierikswortel milder van smaak wordt. Als je de mierikswortel na het snijden niet aanmaakt met azijn verkleurt het al gauw, waarna het snel haar sterkte verliest en zelfs bitter gaat smaken. Eenmaal aangemaakt kun je mierikswortel in een goed afgesloten potje of bakje maanden in de koelkast bewaren, totdat het gaat verkleuren. Je kunt mierikswortel ook kant en klaar kopen, maar dit is niet aan te raden omdat aan de meeste potjes mierikswortel zout, suiker, room en/of plantaardige oliën worden toegevoegd.

Tips voor het gebruik van mierikswortel

Mierikswortel wordt vooral gebruikt als ingrediënt voor sauzen die worden geserveerd bij vlees of vis. Echter, mierikswortel is heel erg veelzijdig en je kunt er dus veel meer mee doen, bijvoorbeeld:

  • Maak een ontbijtje van roereieren vermengd met mierikswortel
  • Bereid een verse smoothie en voeg hier wat mierikswortel aan toe
  • Maak een slasaus van vers geraspte mierikswortel, olijfolie, een beetje citroensap of azijn en versgemalen peper. Of rasp de mierikswortel, besprenkel het met azijn en roer het direct door de salade.
  • Maak hapjes met mierikswortel, bijvoorbeeld ‘selderijbootjes’ gevuld met een mengsel van gemalen avocado en in azijn gedoopte mierikswortel.

Eet smakelijk!

Dit is een samenvatting van het artikel “Geef je smoothie of gerecht een lekkere oppepper met mierikswortel” op de Gezonde Gewoontes ledensite, waarin je leest waarom mierikswortel al duizenden jaren gegeten wordt, waarom het zo gezond is en hoe je mierikswortel kunt gebruiken gerechten en smoothies.

Share:

6 comments

  1. whoah this weblog is fantastic i love studying your articles.

    Stay up the good work! You realize, many individuals are hunting round
    for this information, you can aid them greatly.

  2. waar kan ik die mierikswortel kopen?

  3. heerlijke combinatie.Hebben wel gdteosroree pijnboompitten gebruikt in plaats van amandelschilfers.inderdaad dressing met aarbeien-azijn en citroen-olijfolie van O&V is super.

  4. ana cecilia coelho taigy comentou em 19 de agosto de 2011 às 16:24. julia,voce poderia me indicar um ativador de cachos ele nao precisa ser termoprotetor,pra usar com babyliss?o meu cabelo é super liso e escorrido,entao qnd eu faço cachos ele nao dura mt, mucha mt rapido! bjo

  5. hallo Jesse,

    ik heb de poeder gekocht van het merk “cook” ik wil daarmee de mierikswortelsaus vervangen van de supermarkt. Maar hoe maak ik van de poeder een goede vervanger?

    bij voorbaat dank
    Anja Lima

Geef een reactie