Infecties en ontstekingen zijn een van de belangrijkste veroorzakers van kanker. Omdat niet elke infectie tot ontstekingen leidt en infecties en ontstekingen soms onopgemerkt blijven hebben veel mensen er last van zonder er zelfs bewust van te zijn. Het is dus belangrijk om te weten hoe je een infectie of ontsteking kunt herkennen bij jezelf, want alleen dan kun je er wat aan doen om zo het risico op kanker drastisch te verminderen.
Wat zijn infecties en ontstekingen en hoe ontstaan ze?
Een infectie is een aanval op het lichaam van ziekteverwekkende micro-organismen, de vermenigvuldiging van die organismen in het lichaam en de reactie daarop van de lichaamsweefsels en de giftige stoffen die daarbij vrijkomen. Infecties kunnen worden veroorzaakt door verschillende soorten micro-organismen, zoals virussen, prionen, bacteriën, viroïden, parasieten en schimmels, die via onder andere de mond, neus, ogen, geslachtsdelen, anus of open wonden het lichaam binnendringen. Sommige ziekteverwekkers vermenigvuldigen zich op de plek waar ze in contact zijn gekomen met het lichaam (bv. op een open wond), terwijl anderen zich verder verspreiden en zo het hele lichaam ziek maken. Ziekteverwekkers kunnen zich soms ook van moeder op kind overdragen, zoals het geval is bij AIDs, hepatitis en herpes.
Zodra een van deze ziekteverwekkers het lichaam binnen dringt zal het zich gaan vermenigvuldigen en daarbij toxische stoffen en schadelijke enzymen verspreiden. Hierop treedt het immuunsysteem in werking, die de indringer zal proberen te verdrijven en het genezingsproces van de beschadigde cellen en weefsels zal initiëren. Dit gaat vaak gepaard met ontstekingen, wat een goed teken is want het betekent dat het lichaam bezig is zichzelf te genezen. Niet elke infectie leidt echter tot een ontsteking en niet elke ontsteking is een acute ontsteking die daardoor zichtbaar (roodheid, zwelling), warm aanvoelt of pijnlijk is. Daarom hebben veel mensen vaak langdurige (chronische) infecties en ontstekingen zonder er zelf veel van te merken.
Behalve infecties kunnen ook andere stoffen in het lichaam leiden tot ontstekingen, zoals suiker, gepasteuriseerde zuivel, meervoudige onverzadigde oliën, aangebrande voeding, bewerkte levensmiddelen, genetisch gemodificeerde voeding, pesticiden en kunstmatige toevoegingen zoals ve-tsin (MSG). Dit komt omdat deze soorten voeding allergische reacties veroorzaken, en de reactie die het immuunsysteem daarop geeft leidt tot ontstekingen. Dit is ook een reden waarom bekende allergenen in voeding zoals pinda’s, soja en gluten het risico op kanker kunnen vergroten bij mensen die hier allergisch voor zijn. Daarnaast kunnen toxische stoffen in onze voeding en uit onze omgeving zoals kwik, straling en chemicaliën leiden tot ontstekingen.
Zieke of ondervoede mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem of diabetes zijn vatbaarder voor chronische infecties, en deze niet genezende infecties zijn jaarlijks verantwoordelijk voor miljoenen doden wereldwijd. Mensen die lijden aan obesitas hebben vaak te maken met chronische ontstekingen in het hele lichaam, ook wel systemische ontstekingen genoemd.
Hoe weet je of je een infectie of ontsteking hebt?
Een plaatselijke ontsteking is vaak makkelijk te herkennen aan roodheid, zwellingen, een warm gevoel en pijn. Vooral systemische infecties zijn vaak veel moeilijker te herkennen, zelfs voor een arts, omdat er geen specifieke symptomen zijn waarmee een bepaalde infectie met zekerheid kan worden vastgesteld. Elke infectie kan weer hele andere symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies, koorts, nachtzweten, koude rillingen, krampen en/of pijn of hele plaatselijke symptomen zoals huiduitslag, hoesten of een loopneus. Als een infectie vermoed wordt zal er altijd eerst een bloed, urine en/of speekselonderzoek worden gedaan en indien nodig een onderzoek van de ontlasting, een röntgenonderzoek van de borstkas of een analyse van het ruggenmergvloeistof.
Wat zijn de gevolgen van ontstekingen?
Ontstekingen verhogen het risico op kanker omdat hierbij vrije radicalen worden geproduceerd die het DNA beschadigen en celmutaties veroorzaken die tot kanker leiden (Rakoff-Nahoum, 2006). Aangezien infecties vaak leiden tot ontstekingen vormen ook deze dus een gevaar voor je gezondheid. Sommige ziekteverwekkers kunnen zelfs rechtstreeks tot celmutaties leiden, zoals het geval is met het humaan papillomavirus (HPV), dat de kans op baarmoederhalskanker zeer sterk vergroot. Volgens het Amerikaanse Nationaal Kanker Instituut (NCI) lopen mensen met chronische infecties, zoals ziekte van Lyme, ziekte van Epstein-Barr, XMRV en Candida een veel groter risico op kanker dan mensen die deze ziektes niet hebben. Zoals je eerder hebt kunnen lezen in het artikel “Oxidatie – Zo vertraag je veroudering” versnellen infecties ook het verouderingsproces, omdat de reactie van het immuunsysteem bij een ontsteking leidt tot oxidatieve stress. Ook verhoogt oxidatieve stress het risico op ernstige ziektes zoals hart- en vaatziekten, aderverkalking, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer en staar. (Gavazzi & Krause, 2002)
Hoe kun je ontstekingen voorkomen?
Ontstekingen ontstaan voornamelijk door infecties, toxische stoffen en allergenen, dus het is belangrijk infecties zoveel mogelijk te voorkomen en toxiciteit en allergenen te vermijden. Voor een uitgebreide toelichting op al deze punten zie het volledige artikel op de Maximale Gezondheid ledensite.
- Infecties: je kunt het binnendringen van ziekteverwekkende micro-organismen in je lichaam niet altijd voorkomen, maar als je een sterk immuunsysteem hebt wapen je jouw lichaam zoveel mogelijk tegen deze ongewenste gasten. Een goed immuunsysteem bouw je op met een gezond en gevarieerd voedingspatroon waar biologische groente en fruit een belangrijk onderdeel van zijn. Daarnaast is het belangrijk regelmatig te bewegen, goed te slapen en stress zoveel mogelijk te vermijden. Ook zijn er talloze voedingsstoffen en superfoods die specifieke immuunsysteem versterkende, ontstekingsremmende en/of kankerremmende eigenschappen hebben.
- Toxische stoffen: Aangezien toxische stoffen kunnen leiden tot ontstekingen is het verstandig deze zoveel mogelijk uit je lichaam te weren. Dit doe je oa. door bewerkte voedingsmiddelen en alcohol zoveel mogelijk te vermijden, niet te roken, zo min mogelijk plastic en aluminium verpakkingen en keukengerei te gebruiken en te kiezen voor natuurlijke schoonmaakmiddelen. Toch kun je niet voorkomen dat je altijd wel wat toxische stoffen in je lichaam krijgt. Daarom is het zinvol je lichaam regelmatig te reinigen en natuurlijke ontgiftende voeding te eten zoals chlorella, koriander en peterselie.
- Allergieën: Veel mensen zijn allergisch voor bepaalde stoffen zonder er zelf veel van te merken of zonder de symptomen hiermee in verband te brengen. Mocht je regelmatig last hebben van een opgeblazen gevoel, een borrelende buik, winderigheid, diarree, obstipatie of onverklaarbare tijdelijke huiduitslag dan zou het best eens kunnen zijn dat je niet tegen bepaalde stoffen kan, ook wel allergenen genoemd. Probeer in dat geval de vermoedelijke boosdoeners eens een paar weken uit je voedingspatroon te halen. Als je jezelf in deze periode beter gaat voelen dan is het heel goed mogelijk dat je allergisch bent voor deze voedingsstof(fen). Veel voorkomende allergenen zijn bijvoorbeeld gluten, soja en koemelk. Uiteraard leiden niet alleen voedselallergieën tot ontstekingen, ook als je allergisch bent voor de kat of pollen kan je ontstekingen in je lichaam krijgen. Voor deze allergieën geldt eigenlijk hetzelfde als voor voedselallergieën: de bron van de allergie zoveel mogelijk vermijden.
Dit is een samenvatting van het artikel “Hoe je door infecties en ontstekingen te bestrijden het risico op kanker vermindert” van het Maximale Gezondheid Traject. De eerste stap hiervan voor je is het Voor Altijd Jong Seminar.
Ik leer steeds meer over voeding en hormonen . Hormonen bepalen wat er met je voeding gebeurd, sla je vet op of verbrand je het?
Door caloriearm te eten raakt je hormoonhuishouding uit balans en zul je direct nadat je je dieet stopt , snel aankomen, meestal mèèr dan voor je ging lijnen.
Kijk mee naar het filmpje van Jesse van der Velde over risico`s van calorie Beperking , hoeveel calorieën mag ik eten??
Door disbalans van je hormonen kom je aan en word je dik. Kijk op Jessevandervelde.com en leer ook alles over voeding.
Meld je aan voor de nieuwsbrief van Jesse.