Heerlijk, de zomervakantie is weer begonnen! Tijd om je even helemaal te ontspannen en de dagelijkse sleur van je af te laten vallen. Lekker uitslapen, leuke dingen doen met je gezin en van de zon genieten, dat hoort er allemaal bij. Alleen is het niet altijd even makkelijk om tijdens de vakantie gezond te blijven eten. Vooral als je naar een ander land gaat en niet altijd kunt kiezen wat je thuis het liefste zou eten loop je het risico te vervallen in ongezonde eetgewoontes, want de biefstuk met patat en de ijsjes liggen nu eenmaal zo makkelijk voor het grijpen! Daarom geven we hier wat vakantietips, zodat je ook tijdens je vakantie lekker én gezond eet en de energie die je daarvan krijgt kunt gebruiken om heerlijk te genieten.
Snacks en maaltijden voor onderweg
Als je met de auto, trein of het vliegtuig op vakantie gaat dan zul je vroeg of laat trek krijgen. Jammer genoeg is het altijd erg moeilijk om op treinstations, luchthavens of in wegrestaurants gezond en gevarieerd te eten, en bovendien is datgene wat ze aanbieden meestal peperduur. De keuze is in dit soort eetgelegenheden vaak beperkt tot snelle happen, die vaak vol suikers, transvetten, gluten en andere stoffen zitten die je liever niet in je lijf hebt en je alleen maar moe en futloos maken. Probeer in zulke situaties altijd te kiezen voor de beste optie die op dat moment beschikbaar is; een stukje tonijn, zalm of kip zonder saus met een salade die nog niet is aangemaakt met een vette dressing is bijvoorbeeld perfect, maar mocht dit niet beschikbaar zijn kijk dan wat de eerstvolgende meest gezonde keuze is. In sommige gevallen kun je misschien niet anders dan een ongezond belegd broodje te nemen, maar maak je daar geen zorgen over. Het is helemaal niet erg om een keer iets te eten wat je normaalgesproken thuis nooit zou kiezen.
De gezondste en goedkoopste optie is om zelf je eigen maaltijden mee te nemen, maar dat is alleen goed te doen als je met de auto reist. Je kunt bijvoorbeeld groene smoothies klaarmaken, afkoelen in de koelkast en vervolgens in een thermosfles gieten (wel even schudden voordat je het inschenkt). Ook rauwkost is altijd makkelijk mee te nemen, denk hierbij bijvoorbeeld aan wortels, cherrytomaatjes en een stuk komkommer. Zorg wel dat je daar wat gezonde vetten aan toevoegt, zoals een avocado, gekookt eitje of wat plakjes kipfilet. Dit is belangrijk, want daardoor zul je langer verzadigd zijn en minder in de verleiding komen om ongezond te gaan snacken. Het beste kun je ook wat flesjes water meenemen voor onderweg, of versgeperste sappen. Probeer frisdrank en energiedrankjes (ook light producten) zo veel mogelijk te vermijden, want daar krijg je al snel een dip van waarna je weer zin krijgt om te eten.
Als je met de trein of het vliegtuig gaat is het misschien niet erg praktisch om een lunchpakketje mee te nemen, maar kleine gezonde snacks passen makkelijk in je tas en zijn ideaal voor als je onderweg trek krijgt. De tussendoortjes die je in kiosken of automaten kunt kopen zijn namelijk vrijwel allemaal zonder uitzondering enorm suikerrijk. Voorbeelden van gezonde alternatieven zijn ongezouten ongebrande noten (kun je in de supermarkt kopen) of een zelfgemaakte trail mix van cacaonibs, cashewnoten, rozijnen, zonnepitten, gojibessen en hennepzaad. Daarnaast kun je natuurlijk heel makkelijk allerlei soorten vers fruit in je handbagage stoppen, en bijvoorbeeld een zakje olijven of allerlei soorten rauwe glutenvrije crackers en repen die je in superfoodwinkels kunt kopen.
Op je vakantiebestemming
Wat je allemaal het beste kunt eten op je vakantieadres hangt een beetje af van waar je heen gaat. In de meeste Europese landen kun je vrijwel alles wat je thuis in de supermarkt kunt kopen ook daar kopen. Veel grote supermarktketens in Frankrijk, Spanje en Engeland hebben een ruim assortiment met biologische producten, en sommige megasupermarkten hebben zelfs een kleine collectie superfoods. De beste producten vind je op dorpsmarkten, waar vaak boeren uit de directe omgeving hun lokaal geproduceerde groenten en fruit aanbieden. Ga je niet koken op je vakantiebestemming dan geldt eigenlijk hetzelfde principe als voor onderweg: kies de beste optie die op dat moment beschikbaar is. Er zijn altijd wel restaurantjes te vinden die met meer verse en lokale ingrediënten koken, en die zijn vaak ook erg populair bij de lokale bevolking. Als je voldoende blijft variëren dan heb je verder geen extra supplementen nodig, behalve misschien omega-3 viscapsules of krill olie.
Als het warm weer is, is het belangrijk dat je de hele dag goed gehydrateerd blijft, vooral als je de hele dag actief bezig bent. Drink daarom de hele dag door veel water en voeg daar eventueel wat zeezout aan toe. Echter, drink nooit zomaar water uit de kraan, want hier zitten vaak stoffen in waar ons lichaam niet aan gewend is, en soms zitten er zelfs pesticiden, zware metalen en andere schadelijke stoffen in. Koop altijd flesjes mineraalwater, en let erop dat de dop verzegeld is.
De belangrijkste boodschap die we je willen meegeven is gewoon steeds opnieuw te kiezen voor de beste optie die op dat moment voorhanden is. Er zullen genoeg momenten komen waarop je misschien niet zoveel te kiezen hebt, maar daar hoef je niet gestresst van te raken, je vakantie is immers bedoeld om te ontspannen. Blijf goed naar je lichaam luisteren en ga onwijs genieten!
Dit is een samenvatting van het artikel “Vakantie: hoe kom ik die gezond door” op de Gezonde Gewoontes ledensite, waarin we nog veel meer tips geven over hoe je gezond kunt eten, bewegen en zonnen op je vakantiebestemming. Ook geven we in het volledige artikel nog wat extra tips voor als je naar Azië, Zuid-Amerika of Afrika gaat.
Goeie reis!
Beste Jesse,
Begrijp ik goed dat simpel brood niet goed is voor je lichaamsgewicht?
wij eten vrij conventioneel en de warme maaltijden bestaan veelal uit groente, aardappelen uit eigen tuin, zelf geschoten wild en eieren van eigen kippen. Ik beweeg
redelijk veel, maar hoef zelden te transpireren. Wat zou ik in jouw optiek beter moeten doen?
Met dank voor je leuke artikelen en vriendelijke groet,
Aalt Kappert
dit vind ik onzin: “misschien wat omega-3 capsules” om je voeding van supplementen te voorzien. wie gezond en gevarieerd eet, heeft geen enkel supplement nodig, zen zeker niet op vakantie. in elk land kan je gezond en evenwichtig eten (met uitzondering van misschien een yurta-dorp in opper-mongolië, de sahara en de zuidpool).
doe gewoon jongens en eet gevarieerd en lokaal.
tip voor onderweg: als ik met het vliegtuig ga neem ik een tupperwaredoos mee met ingevroren fruitsla (te koop in de supermarkt). tegen dat je door de controle bent is het fruit bijna ontdooid (opgepast voor het sap) en ja,onderaan de tupperware leg ik enkele lagen keukenrol. ik neem mijn eigen boterhammen mee voor onderweg: die luchthaventroep lust ik gewoonweg niet (thuis ga ik ook niet naar broodjeszaken met die halfgebakken dingen die je overal krijgt).
Misschien nog een fijn weetje en heb dit zelf ondervonden met mijn reizen naar Bali.
Hoe minder je eet aan boord hoe minder last je heb van je jetleg. Ik neem wel altijd wat noten en gedroogd fruit mee. En een leeg water flesje die ik in het vliegtuig laat vullen om wel goed aan mijn vocht te komen. Allemaal een gezonde vakantie!!!