Dankbaarheid en de invloed op onze gezondheid

Dankbaarheid is een krachtige emotie en heeft dan ook een positieve invloed op je gezondheid, dat wordt ook bevestigd door verschillende wetenschappelijke onderzoeken. In dit artikel lees je over de kracht van dankbaarheid, welke invloed dat precies heeft op je gezondheid en leer je een gemakkelijke oefening om dankbaarheid dagelijks praktisch toe te passen.

Dankbaarheid

Op het pad naar maximale gezondheid zul je ongetwijfeld af en toe frustratie tegengekomen, dat hoort erbij. Je hebt nog niet de gezondheid die je graag zou willen, je hebt nog niet het gewicht dat je graag zou willen of je hebt nog niet de energie die je graag zou willen. De valkuil is dat je dan streng wordt voor jezelf en het niet goed genoeg vindt. Dat je voelt dat jij niet goed genoeg bent. Dit is een valkuil omdat deze frustratie je vooruitgang juist tegenhoudt. Je verzet je tegen wat er nu eenmaal op dit moment is, en dat kost enorm veel energie. De tegenhanger, en dus ook de oplossing, voor frustratie is dankbaarheid.

De valkuil: niet goed genoeg

Het nog niet goed genoeg vinden en jezelf nog niet goed genoeg vinden is een gemakkelijke valkuil om in te trappen. ‘Ik ben nog niet waar ik moet zijn, ik heb nog niet het gewicht bereikt wat ik graag wil, het is nog niet goed genoeg, dus ik moet harder werken of meer actie ondernemen of nog strenger zijn voor mezelf.’ Vooral met dat ‘moeten’ wat er dan ontstaat, gaat enorm veel spanning gepaard, het kost heel veel energie. En als je veel spanning ervaart kun je bijna niet anders dan op een gegeven moment weer willen ontspannen. Vaak val je juist dan terug in je oude eetpatroon, je wilt weer eventjes gewoon eten zoals je altijd deed omdat je dan die spanning niet meer hebt. Als dat gebeurt krijg je ook gewoon weer het resultaat dat je altijd kreeg, en ben je weer veel verder van je doel af. Je kunt dit voorkomen door je bewust te worden van het feit dat frustratie er nou eenmaal af en toe is en als je jezelf erop betrapt om niet in de valkuil te trappen. In plaats van het niet goed genoeg vinden vraag je je op dat moment af waar je dankbaar voor bent! Vanuit dankbaarheid kan je voelen dat het wel goed genoeg is, dat je goed genoeg bent. Het betekent niet dat je je doelen niet meer hoeft te halen, dankbaarheid zorgt er juist voor dat je vanuit rust (in plaats van frustratie) de weg naar je doel weer kunt vervolgen.

Frustratie? Dankbaarheid is de oplossing

Dankbaarheid creëert rust in je leven. Het zorgt voor acceptatie, voor waardering, voor tevredenheid. Als we dankbaarheid kunnen voelen voor wie we nu zijn, voor wat we nu hebben, ook al willen we graag meer zijn als mens, of willen we meer bezitten, of minder gewicht, of slanker en fitter zijn of meer energie hebben, dan creëer je een nieuwe basis om je doelen juist wel te bereiken. Kun je dankbaar zijn voor wie je nu bent, voor wat je wel hebt, voor wie je allemaal om je heen hebt en voor wat je tot nu toe wel hebt bereikt? De rust die je daardoor ervaart is de grootste oplossing tegen frustratie in je leven en op de weg naar maximale gezondheid. Dankbaarheid zorgt voor tevredenheid en daardoor gevoelens van geluk! Coach Tony Robbins zegt: “When you are grateful, fear disappears and abundance appears.” Dus vraag jezelf eens af waar je dankbaar voor bent? Waar ben je wel dankbaar voor met betrekking tot je lichaam en je gezondheid? Als je twee handen en voeten hebt, dan heb je meer dan sommige andere mensen in de wereld. Evenals dagelijks te eten of dagelijks genoeg water. Er is altijd iemand die het slechter heeft en als je het vanuit dat perspectief bekijkt heb je geen echte problemen. Dat wil niet zeggen dat jouw problemen niet enorm pijnlijk kunnen zijn, natuurlijk kan dat en dat is heel reëel. Toch kun je je altijd afvragen, hoe moeilijk je het ook hebt, waar je wel dankbaar voor bent. Neem er even de tijd voor om jezelf deze vragen te stellen. Misschien moet je er even over nadenken, maar er zullen altijd dingen in je opkomen die er eigenlijk altijd zijn geweest, waar je altijd al dankbaar voor bent geweest, maar waar je allang niet meer aan hebt gedacht of die misschien vanzelfsprekend zijn geworden. Juist op de momenten dat je de neiging hebt om in die ‘niet goed genoeg’ valkuil te trappen, ga dan kijken waar je wel dankbaar voor bent. Vanuit daar kun je weer verder in het bereiken van jouw doelstelling.

Coach Tony Robbins zegt terecht: “When you are grateful, fear disappears and abundance appears.”

Een positieve invloed op onze gezondheid

Hoofd van de afdeling biologic psychology van Duke Univeristy Medical Center stelt: “Als dankbaarheid een medicijn was, dan zou het wereldwijd het best verkochte product zijn voor maximale gezondheid van het lichaam en de organen.” ABC News deed verslag van een aantal wetenschappelijke onderzoeken waaruit bleek dat dankbaarheid werkelijk meetbare positieve effecten heeft op verschillende systemen en hormonen in het lichaam. Bijvoorbeeld op neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor je stemming zoals serotonine. Op geslachtshormonen als testosteron. Op oxytocine, ook wel ons ‘knuffelhormoon’ genoemd. Op neurotransmitters die zorgen voor geluksgevoelens zoals dopamine. Ook op cortisol, de stresshormonen. Ook heeft het een meetbaar positieve invloed op het immuunsysteem en ontstekingen, op de bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Ook zorgt het er zelfs voor dat je sneller in slaap valt, beter slaapt en energieker wakker wordt, aldus onderzoek gepubliceerd in 2009. Hiervoor is het goed als je vlak voor het slapen gaan bedenkt en opschrijft waar je allemaal dankbaar voor bent.

Als dankbaarheid een medicijn was, dan zou het wereldwijd het best verkochte product zijn voor maximale gezondheid van het lichaam en de organen! Uit wetenschappelijke onderzoeken bleek dat dankbaarheid werkelijk meetbare positieve effecten heeft op verschillende systemen en hormonen in het lichaam.

Je doelen bereiken met behulp van dankbaarheid

Uit onderzoek is gebleken dat werknemers waarvan de leidinggevende hen regelmatig bedankt veel gemotiveerder zijn en harder werken dan werknemers die dit nooit te horen krijgen. Dat zegt iets over de motivatie die dankbaarheid teweegbrengt. Dankbaarheid zorgt voor meer zelfliefde, zelfwaardering en meer motivatie om doelen te behalen (2003). Dr. Emmons schrijft in zijn boek over de kracht van dankbaarheid dat je pas groter kunt denken als je eerst dankbaar bent. Positieve gedachten trekken meer positieve gebeurtenissen aan. Als je meer oefent met dankbaarheid voor klein geluk en kleine dingen in je leven, kun je vervolgens ook dankbaar zijn voor ‘grotere’ dingen. We vergeten als mens en maatschappij vaak om dankbaar te zijn voor onze vrijheid en alles waarvan we daardoor kunnen genieten, we vergeten om dankbaar te zijn voor alle materiële voordelen die we hebben en wat ons leven gemakkelijker en aangenamer maakt, aldus Emmons.

Dankbaarheid

Onderzoek: dankbaarheid is meer dan alleen een goed gevoel

Op de universiteit van Kentucky lieten onderzoekers in 2011 studenten eerst een essay inleveren. De helft van de studenten ontving complimenten, terwijl de andere helft te horen kreeg dat dit het slechtste opstel ooit was! Daarna speelde elke student een computerspel tegen de docent die hen ofwel een compliment ofwel een slecht commentaar hadden gegeven. Niet zo verrassend is het dat de groep die slecht commentaar hadden gekregen in het computerspel veel agressiever waren tegen de docent dan de groep studenten die dankbaar waren voor het compliment dat ze hadden gekregen. Wat wel verrassend was: binnen de groep die slecht commentaar kregen waren er uitzonderingen, en dat waren de studenten die gevraagd waren om een essay te schrijven over dingen waar ze dankbaar voor waren. Zij waren niet vol wrok of agressief door het commentaar dat zij hadden gekregen, en hadden geen behoefte om in het computerspel extra agressief te spelen tegen de docent waar zij kritiek van hadden ontvangen. De onderzoekers stellen dat dankbaar zijn veel meer doet dan alleen een goed gevoel geven. Het helpt mensen om meer empathie te voelen, minder boos en agressief te zijn. Het is gemakkelijk om dankbaarheid te trainen en iedereen kan profiteren van de positieve effecten van deze emotie, aldus de onderzoekers.

Dankbaarheid op een praktische manier

Een hele praktische manier om dagelijks meer dankbaarheid te ervaren is om een dagboekje bij te houden. Dat kan heel simpel: neem een notitieblokje en leg deze naast je bed, voordat je opstaat schrijf je eerst vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit zorgt meteen voor een positieve mentale staat als je de dag begint. Uit wetenschappelijke onderzoeken (2003) is gebleken dat mensen die dit doen meer sporten en bewegen, en dat ze minder vaak de dokter hoeven te bezoeken dan mensen die frustratie ervaren en daarop focussen. Ook voelden ze zich gelukkiger en meer optimistisch en hadden minder psychische problemen. De mensen in het onderzoek schreven dagelijks alleen maar kort vijf dingen op waar ze dankbaar voor waren op dat moment, iets dat ze hadden geleerd, vrienden om hen heen of een mooie zonsondergang. Als je dagelijks oefent met dankbaarheid kun je je aandacht verleggen van dat wat negatief is en dat wat je niet hebt, naar dat wat goed is en wat wel goed gaat in je leven. Net als een spier kun je deze mentale staat gewoon trainen door dagelijks te oefenen. Hoe meer we trainen, hoe sterker deze mentale staat wordt en hoe groter de profijt die we hiervan hebben. Zie het, net als gezond leven, als een manier om voor jezelf te zorgen, en hoe beter we voor onszelf zorgen hoe beter we voor anderen kunnen zorgen. Uit literatuuronderzoek in 2010 bleek dat dagelijkse dankbaarheid niet ingewikkeld hoeft te zijn of veel tijd hoeft te kosten. Naast een dagboekje is het ook al krachtig om vaker dank je wel te zeggen, om dank kaartjes te versturen of een brief aan iemand waar je dankbaar voor bent. Ook mindfulness beoefenen en mediteren met dankbaarheid als intentie zijn uitstekende tools met enorme positieve effecten, aldus dit onderzoek.

De eigenschap van mensen die meer geluksgevoelens ervaren dan anderen is dat ze dankbaarheid voelen voor de kleine dingen in het leven, zelfs op een minder goede dag. Wees dankbaar voor wat je hebt. Als het leven je 100 redenen geeft om te huilen, vergeet dan niet dat er tegelijk ook 1000 redenen zijn om te lachen, al voelt het misschien op dit moment even niet zo.

Referenties
– abcnews.go.com/Health/science-thankfulness
– Emmons R, McCullough M. Counting Blessings Versus Burdens: An Experimental Investigation of
Gratitude and Subjective Well-Being in Daily Life. Journal of Personality and Social Psychology 2003, Vol. 84, No. 2, 377–389
– Robert Emmons, Thanks!: How Practicing Gratitude Can Make You Happier, 2008 Mariner Books
– Wood A, Joseph S. Gratitude influences sleep through the mechanism of pre-sleep cognitions. Journal of Psychosomatic Research, January 2009, Volumme 66 Issue 1.
– Sansone R, Sansone L. Gratitude and Well Being, The benefits of appreciation. Psychiatry (Edgmont). 2010 Nov; 7(11): 18–22.
– DeWall CN, Lambert NM et al. A Grateful Heart is a Nonviolent Heart: Cross-Sectional, Experience Sampling, Longitudinal, and Experimental Evidence. Social Psychological and Personality Science, 2011.

Share:

Geef een reactie