Suiker en suikerrijke voeding is erg ongezond, dat weten we allemaal. Je wordt niet alleen dik van suiker, ook is het slecht voor je gebit en je hart- en bloedvaten, het brengt je hormoonhuishouding uit balans, het ondermijnt je immuunsysteem, het verhoogt het risico op schimmelinfecties, diabetes type 2 en kanker en het bevordert de (huid)veroudering. Genoeg redenen dus om geraffineerde suikers zoals tafelsuiker zoveel mogelijk te vermijden, maar wat is het alternatief als je een verstokte zoetekauw bent? Een gezonde suikervervanger is kokosbloesemsuiker, dat boordevol goede voedingsstoffen zit en zeer laag is op de Glycemische Index, wat betekent dat de van nature aanwezige suikers veel langer energie geven.
Waarom is kokosbloesemsuiker veel gezonder dan gewone suiker?
Kokosbloesemsuiker, vaak ook kokospalmsuiker of kokossuiker genoemd, wordt gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem. Deze volledig natuurlijke en ongeraffineerde suiker wordt geteeld door kleine boeren in Aziatische landen zoals Indonesië. De productie van kokosbloesemsuiker is zeer duurzaam, omdat de boeren de nectar aftappen van de kokosbloesem zodat de bloesem zelf niet verloren gaat en de boom nog steeds kokosnoten kan produceren, een andere belangrijke inkomstenbron van deze boeren. Nadat de nectar is opgevangen in een klein emmertje wordt deze ingedikt tot een karamelachtige substantie en vervolgens in mallen gegoten. Daarna wordt de suiker afgekoeld, uitgehard en gedroogd en tenslotte fijngemalen in een molen. Er komt dus helemaal geen raffinage of verhitting te pas aan de productie van kokosbloesemsuiker, en dat is ook de reden waarom kokosbloesemsuiker zo rijk is aan goede voedingsstoffen, waaronder verschillende B-vitamines en allerlei mineralen, zoals magnesium, ijzer, zink en kalium.
Het grote voordeel van kokosbloesemsuiker ten opzichte van geraffineerde suikers is verder dat het een waarde van 35 heeft op de Glycemische Index, wat betekent dat de van nature aanwezige suikers langzaam in de bloedbaan worden opgenomen en dus geen sterke pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, zodat je er langer energie uit kunt halen. Kokosbloesemsuiker kan vanwege de lage Glycemische Index een gezond alternatief zijn voor mensen die last hebben van een verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes type 2 (overleg in dit geval wel altijd eerst met je arts), en omdat kokosbloesemsuiker niet bewerkt of verhit is geweest is het ook een zeer geschikt voor rawfood enthousiasten.
Wat zijn de toepassingsmogelijkheden van kokosbloesemsuiker?
Kokosbloesemsuiker ziet eruit als bruine suiker en kan gebruikt worden ter vervanging van gewone tafelsuiker, in precies dezelfde verhoudingen. Je kunt dus een of meer schepjes kokosbloesemsuiker door je thee, koffie of rauwe chocoladedrank roeren en je kunt het daarnaast gebruiken als ingrediënt in koude dranken, rauwe chocolade, ontbijtgerechten, toetjes, (rauwe) cakes en gebak.
Even een vraagje; kan ik dit bij de natuurwinkel kopen of eco winkel??
@patricia ja
Kan er mij iemand links naar wetenschappelijke onderzoeken, studies bezorgen over de relatie kokosbloesemsuiker cacao en sport.
Bedankt.
Een vriendin van mij heeft de opleiding Trainer Hormoonfactor van Ralph Moorman gevolgd en van haar heb ik gehoord dat Ralph vertelde dat de glycemische index van Gula Java hetzelfde was als van gewone suiker. Toen ik haar vroeg hoe hij aan die informatie kwam, wist ze dat niet.
Jess kan dat persoonlijk navragen (knipoog)
Je zegt hier dat de suiker wordt ingedikt en moet afkoelen.
Daarna zeg je dat er geen verhitting aan dit proces te pas komt.
Hoe wordt het dan ingedikt?
En waarvan moet het dan in godsnaam afkoelen?
Hallo Jesse,
Ik wilde wat weten over kokosbloesem suiker en kwam op jouw website terecht. Na de informatie te hebben gelezen vroeg ik me af of de tekst wel juist is, want er zou geen verhitting plaats vinden, maar de nectar wordt wel ingedikt en afgekoeld. Kennelijk wordt het wel verwarmt om het in te dikken, maar de vraag is tot welke temperatuur?
Kan je die cocossuiker ook gebruiken om confituur te maken ?
“Daarna wordt de suiker afgekoeld, uitgehard en gedroogd en tenslotte fijngemalen in een molen. Er komt dus helemaal geen raffinage of verhitting te pas aan de productie van kokosbloesemsuiker”
De suiker wordt afgekoeld, en verderop staat er komt geen verhitting aan te pas!?? Spreekt elkaar een beetje tegen zoals het hier uitgelegd wordt.
Je stelt dat er geen verhitting in het proces plaatsvindt maar wel dat de nectar wordt ingedikt tot caramel-achtige substantie die vervolgens moet afkoelen?
17 mei (en eerder) zijn er vragen gesteld over verhitting/afkoeling… Nog niet beantwoord zie ik….??
Ik ga zeker naar deze suiker vragen bij de Eco winkel, hopelijk is het niet te duur….
Volgens mij word je er net zo dik van als gewone suiker.
Ik vind het best gevaarlijk Jesse, want als je er veel van gebruikt vliegen de kilo’s er ook aan, al is het dN wel onbezorgd he.
Ik mis de wetenschappelijke onderbouwing of verwijzing naar onderzoeken. Er wordt ook niet geantwoord op eerdere vragen. Ik vind het heel lastig als mensen ‘de waarheid’ verkondigen en dit delen, zonder verduidelijking….
Hallo mensen,
Dit is echter al weer achterhaald!!!!!!
Het is gemeten door de Filipijns Departement van Landbouw. DIE UITERAARD NIET ONAFHANKELIJK IS! Ze willen zoveel mogelijk verkopen!
Ze hebben vaste kokosbloemsuiker vergeleken met vloeibare glucose…. vandaar het verschil!
SUIKER =SUIKER! stop met het geloven van Fabels…. en anders test je het toch?
Eet 200 gram suiker en verder niets. Ik garandeer je een energie dip. Dit zou volgens bovenstaande tekst niet zo zijn! Want heeft een langzame afgifte!
mensen jullie laten je enorm neppen hoor.
Kokosbloesemsuiker bestaat voor 95%. uitdezelfde stof als riet en bietsuiker.
Het is dus gewoon suiker! In je lichaam gebeurt er precies hetzelfde mee.
Eet toch gewoon en neem zoetigheid met mate.
Waarom worden we zo bedonderd, potje kost rond de 6euro.
1. De lage glycemische index van kokosbloesemsuiker berust op een vervalst onderzoek. De echte glycemische index is gelijk aan die van kristalsuiker.
2. Kokosbloesemsuiker wordt wel degelijk verhit. De verhitting is zelfs zo hoog dat de aanwezige suiker voor een deel verbrandt, waardoor grote harde brokken ontstaan die gemalen moeten worden. Het niet verhitten berust op het verkeerd lezen van een ander artikel over rauwe chocolade (die niet verhit wordt boven 49 graden celcius) die vermengd wordt met kokosbloesemsuiker om er een chocoladereep van te maken.
3. Elke vorm van suiker (zonder uitzondering) is niet goed voor de gezondheid. Suiker wordt niet gezonder als er vitamines of mineralen aan toegevoegd zijn. Snoepjes met toegevoegde vitamine C zijn niet gezond.
4. Suiker is bij voedselbereiding een hulpstof om de smaak te verbeteren. De aanwezige sporen(!) van vitamines en mineralen in kokosbloersemsuiker zijn dan ook te gering om enig effect te hebben. Er wordt bijvoorbeeld van kokosbloesemsuiker wel beweerd dat het een “bron van calcium” zou zijn. De waarheid is echter dat je om de hoeveelheid calcium van een glas melk te evenaren ongeveer 2,5 kilo kokosbloesem moet eten.
5. De suggestie dat je iets goeds voor je gezondheid doet door kokosbloesemsuiker te gebruiken is uitsluitend een marketing truc om een peperduur product te verkopen. Er is geen enkel bewijs of betrouwbaar onderzoek dat die suggestie ondersteunt. Objectief gezien is kokosbleosemsuiker net zo ongezond als kristalsuiker.
Geen goed idee, die 35 /100 Glycemische index klopt niet. Een fabeltje.
De waarheid is dat het even slecht is als witte suiker. De zo’n gezondheid voedingsindustrie vaart er wel bij. Absoluut niet nemen en het alternatief tagatose is rond uit gevaarlijk!
Een paar maanden geleden in Indonesië geweest o.a. op een plantage en gezien hoe kokosbloesemsuiker/palmsuiker werd gemaakt. De nectar wordt ingedikt doormiddel van langdurig koken van de vloeistof tot het dik en stroperig wordt…. Dus het is weldegelijk verhit!
Aktion verkoopt ook deze zuiker en ook kokosolie met of zonder knoflook
De Voedselzandloper geeft een geheel ander beeld; kunnen jullie het een keer eens worden, voedingsdeskundigen?
Dit spul is net zo slecht als gewone suiker. @Jesse van der Velde; je kan beter eerst goed onderzoek doen voordat je onzin schrijft. Geloof deze website dus in ieder geval maar niet. Wellicht wordt hij gesponsord door lovechoc of een dergelijke levens industrie.
Inderdaad is Kokosbloesemsuiker even schadelijk als witte kristalsuiker. Ook het feit dat het zo stil blijft van de kant van coach Jesse, wijst erop dat hij weinig geloofwaardig is. Er wordt op geen enkele vraag gereageerd.
Zelf heb ik diabetes type 2 en hou mijn suikerspiegel onder controle door op mijn voeding te letten. Ik heb maar één goede raad en daarvoor heb je geen coach nodig, let goed op de ingrediententabellen op de verpakking. Voor mij is 5 gram suiker op 100 gram de maximum limiet dat voeding mag bevatten. Boven deze limiet kom ik nooit.
Op 4 maanden tijd ben ik 13 kg verloren enkel door op mijn voeding te letten. Voel mij nu veel beter dan voor er diabetes werd vastgesteld. Kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en zwarte pepers zijn goed om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Ook door de dag 2 citroenschijfjes + 4 dunne schijfjes komkommer + een duimlengte gember in schijfjes snijden en overgieten met warm water (niet te heet) en dit meermaals per dag (je kan dezelfde schijfjes de hele dag blijven gebruiken) houd je suikerspiegel ook onder controle en is zeer gezond.
Opletten met suikervervangers want meestal zijn deze ook niet zo goed. Ook suikervrij eten kan lekker zijn.
Ik snap niet dat mensen kunnen beweren dat witte suiker niet ongezonder is dan kokosbloesemsuiker. Witte suiker telt geen vitaminen, terwijl kokosbloesemsuiker dit wel heeft. Qua kcal telt kbs ook iets minder calorieën, dus ja kijk uit hoeveel je hiervan gebruikt! Maar voor mij toch liever dit dan witte suiker!
Ik hb een pot met deze suiker. Voor koffie moet ik er veel meer suiker in dien, anders niet ziet genoeg… Ik maak de pot op en eet weer rietsuiker, ik eet verder gezond en zoet ook de kefir met imkerhoning.
Het is misschien wel een betere keuze dan witte geraffineerde suiker, maar de glycemische lading (GL) blijft gevaarlijk hoog. Kies dit dus zeker niet om mineralen binnen te krijgen, dan kan je beter wat meer groenten, noten en vers fruit eten.